kurki - 2748 przepisów (strona:118/184)

Omlet WOW 166

pysznego, tak wybitnie pasujące połączenie smaków że musiałam się z Wami nim podzielić! Zastrzegam jedzenie tylko z takimi dodatkami aby uzyskać efekt WOW! Składniki: 2 jajka od wolnej kurki (około 110g) 30g płatków owsianych garść jagód goji 50g twarożku domowego grani Piątnica banan  (100-110 g) cynamon (ja daję minimum pół łyżeczki, uwielbiam cynamon 🖤) OBOWIĄZKOWE dodatki: Dżem porzeczkowy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Prawdziwki w sosie śmietanowo – mlecznym 107

takim sosie sprawdzą się też inne grzyby, zwłaszcza kurki.  Składniki: 500 g prawdziwków 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 400 g śmietany 18% 1 szklanka mleka 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz Przygotowanie: Prawdziwki pokroiłem w dość grube kawałki, krótko obgotowałem w osolonej wodzie. Cebulę pokroiłem w kostkę i zeszkliłem na maśle. Wrzuciłem do rondla cebulę

R'n'G Kitchen
Risotto z kurkami i świeżą kolendrą 89

Jesienne smaki w minimalistycznej wersji. Delikatne i kremowe risotto z aromatycznymi kurkami i z akcentem świeżej kolendry

Z Hrabiną w kuchni
ZDROWIE NA ŚNIADANIE - 50 przepisów na zdrowe śniadania 248

serkiem i malinami     23 Omlet szarlotkowy     25 Omlet ze szpinakiem i serem feta     27 Omlet z kurkami i papryką     29 Omlet a'la pizza     31 Frittata z mozzarellą, ciecierzycą i papryką     33 Placuszki Kefirowe placuszki

Zdrowie na języku :P
Kasza gryczana z dynią, szarą renetą i kerguleną 118

goitrogeny przed egzaminem, jednak to było wieki temu.  Przywiozłam sobie drapieżnika z nad morza i bardzo chciałam się Wam nim pochwalić. Miałam ugotować risotto z dynią i kurkami, i miała tam sobie leżeć na wierzchu kergulena. Serio, jeśli się mocno wkurzę to jutro wieczorem ugotuję i nie będę zważać na zbyt żółte, sztuczne światło do zdjęć.  Kasza

Mango Papaja
WEGAŃSKA ZUPA GRZYBOWA Z CZERWONĄ SOCZEWICĄ, MLECZKIEM KOKOSOWYM I CHRUPIĄCĄ MIĘTĄ 188

szczypty mielonego kuminu ● 70 cl bulionu warzywnego z kostki bio ● 20 cl mleczka kokosowego ● 3 szczypty mielonego curry ● sól, pieprz Do podania: ● 50 g mieszanki grzybów (pieczarek, shitake, kurek…) ● 1 pęczek świeżej mięty ● 15 g masła roślinnego ● 1 łyżka oliwy z oliwek ● sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Imbir obierz i zetrzyj na tarce do cytrusów. Grzyby

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Zupa grzybowa z pęczakiem 137

zupę grzybową z pęczakiem: 800g ziemniaków 2 łyżki kaszy pęczak 1 cebula kawałek pora 3 marchewki pietruszka łodyga selera naciowego 0,5-1kg świeżych grzybów leśnych (np. kurki, podgrzybki, borowiki) 2-3 łyżki masła liść laurowy 10 szt ziela angielskiego sól pieprz natka pietruszki 1/2 łyżeczki majeranku 100 ml śmietanki Jak zrobić zupę grzybową z pęczakiem: Ziemniaki, marchew

Dorota Smakuje
SOS GRZYBOWY (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 291

pyzami nadziewanymi ale i z daniami bezmięsnymi jak kopytka LCHF. Składniki – sos grzybowy: 500 g świeżych lub mrożonych grzybów np. prawdziwków, kozaków czerwonych i siwych, podgrzybków, maślaków (bez kurek i gąsek) 150 g cebuli 50 g masła klarowanego lub smalcu gęsiego sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony opcjonalnie 20 g śmietany 30% (polecam przy niektórych odmianach

Ola la LCHF
Rozszerzanie diety – poszczególne produkty 135

mięsem. Ważne! Eksperci zalecają unikania podrobów u niemowląt i dzieci do 3 roku życia. 7. Jajka . Podajemy je od razu w całości, czyli żółtko i białko. Najlepiej od szczęśliwych kurek z oznaczeniem 0 lub 1 . Ważne, aby nie były to surowe jajka! Można przygotować je w formie jajecznicy, babeczek, ugotowane, czy jako omlet. 8. Nasiona roślin strączkowych. Jak najbardziej

Natka Pietruszki
Grzyby marynowane 161

marynowania polecam używać małych i jędrnych borowików, podgrzybków, kurek, maślaków, rydzy, opieńków i kozaków. Można użyć jednego rodzaju grzybów lub mieszanych. Zalewa octowa to mieszanka wody i octu w proporcji 4:1 plus przyprawy. Składniki : • 2 kg grzybów • 1 cebula Zalewa octowa do grzybów marynowanych • 4 szklanki wody • 1 szklanka octu 10% • 2 łyżki cukru • 2 łyżeczki soli

KUCHNIA POLSKA
Przepisy na ulubione zupy 344

pieczarkowa z mięsem mielonym . Zupa ziemniaczana z grzybami . Zalewajka z grzybami Halászlé. Węgierska zupa rybna halaszle. Zupa z łososiem i ziemniakami Zupa kurkowa z ziemniakami Zupa kurkowa. Zupa z kurek Zupa jesienna z kluseczkami Zupa z białych warzyw. Zupa krem z białych warzyw Kapuśniak na ogonach wieprzowych K apuśniak z młodej kapusty kiszonej Zupa krem z cukinii Żurek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mielone z kurczaka, ricotta i kukurydzy 147

mielone z kurczaka z ricotta i kukurydzą. Farsz dosyć mocno przyprawiłam. Nigdy nie żałuję przypraw, kiedy przyrządzam dania z kurczaka. Mielone podaję zazwyczaj z sosem. Ostatnio trafiłam na kurki, więc wymyśliłam sobie sos kurkowy ze szpinakiem. Taki sos świetnie pasuje do ryżu lub ziemniaków…Planowanie domowych obiadów zaczynam od dodatków. Czy to będzie makaron z kurczakiem, ryż

codojedzenia
Czas na domowy kebab! 123

Internecie furorę robi mem z rymowanką: Ukochana jesieni Z tobą jest jak w raju Ale weź, przyjdź kiedy trzeba A nie kurka w maju Adam Mickiewicz Pod względem technicznym wierszyk jest równie wysublimowany jak szlagier „ Mydełko fa ”, no ale trudno nie zgodzić się z podmiotem lirycznym. Zimno jak w maju, chciałoby się powiedzieć. Co zrobić… Najlepiej coś pysznego

Niedzielny kucharz
Grzyby w occie 145

grzyby marynowane. Moje grzyby marynowane w occie są bardzo proste do zrobienia. Do marynowania najlepsze są grzyby małe i jędrne. Grzyby marynowane w occie: w delikatnej zalewie robię borowiki , kurki oraz maślaki, natomiast podgrzybki marynuję w zalewie mocno octowej. Aby zrobić grzyby w occie trzeba je dokładnie oczyścić, umyć, obgotować przez 5 minut razem z cebulą i dokładnie odsączyć

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Aromatyczne tofu z zieloną fasolką w sosie 137

Aromatyczne tofu z zieloną fasolką i sosem chraimeh z wygranej w konkursie książki Ottolenghi "Prosto" Wydawnictwo FILO. Polecam danie. Myślę, że świetnie pasowałyby tu jeszcze grzyby kurki, a zamiast tofu, tempeh, ryba o białym mięsie. dla 2 osób opakowanie tofu czosnkowego olej 300 gram zielonej fasolki 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3/4 szklanki wody przyprawy: po łyżeczce

AZgotuj!