kompozycje smakowe. Dziś jedno z moich ulubionych połączeń – omlet z papryką, cebulką, serem i szynką. Omlet z papryką, cebulką, serem i szynką – składniki: 2 jajka od szczęśliwej kurki, 1-2 plasterki ulubionej szynki, 1-2 plasterki żółtego sera, 1/3 czerwonej papryki, 1/3 białej cebulki, 1 łyżka masła klarowanego, 1/2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka posiekanego szczypiorku
Natka Pietruszkiposłużyć jako posiłek do kawy czy herbaty, ale także jako pyszne śniadanko. Polecam! Ciasto twarogowo-kakaowe – składniki: twaróg półtłusty, 250g, 2 duże jajka (rozmiar L) od szczęśliwej kurki, 4 łyżki mąki (użyłam owsianej), 2 łyżki syropu daktylowego (lub mniej), 2 płaskie łyżki kakao, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej. Ciasto twarogowo-kakaowe – sposób przygotowania Na początek nastaw piekarnik
Natka Pietruszkitylko jeden warunek, żeby kurczak wyszedł jak należy: gatunkowy drób. Nie kupujcie pierwszej lepszej, promocyjnej kury za 4,99 zł, bo nic dobrego z niej nie wyjdzie. Najlepsza byłaby kurka wiejska, to jasne, ale kto ma dzisiaj dostęp do takich produktów? W hipermarketach można ostatnio znaleźć niepakowane kurczaki z wolnego wybiegu (jedna z sieci sprowadza bardzo dobry drób
Niedzielny kucharzkońcu przy osiągnięciu oczekiwanej grubości ciasta zwinąć w rulonik i tak cieniutko odkrawać kluski Maszynką cięty makaron zwyczajnie jest mniej pracochłonny. Najlepsze do makaronu są jajka od wiejskich kurek, dodają dużo żółtego koloru. Ja użyłam jajek ze sklepu, bo takie akurat miałam w lodówce. Podam składniki: * 10 dkg mąki * 1 jajko Oczywiście jeśli chcemy zrobić więcej makaronu proporcjonalnie zwiększamy
Pieprzyć z FantazjąLazania to jedno z ulubionych dań w moim domu. Przyznam, że tych ulubionych mamy jednak wiele Lazanię robię z różnymi dodatkami: z mięsem mielonym, szpinakiem, boczniakami czy z kurkami w sezonie kurkowym. Czasami tak jak właśnie dzisiaj robię mix smaków. Składniki: * 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego * 30 dkg żółtego sera wiórki albo w plastrach * 1 cebula
Pieprzyć z Fantazjąwyróżnia te przepisy? Mają niski indeks glikemiczny i poleca je doświadczony szef kuchni. Bez gotowców i oklepanych smaków. Z niespodziankami typu rzodkiew w tempurze, sałatka z poziomkami, gofry z kurkami na słodko i karp z chałwą. Więcej o tej książce. Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Tokarska Prowizorka (@ugotowanepozamiatane.pl
Ugotowane pozamiataneporcyjka, tak więc za jakiś czas będzie powtórka, bo zupa wyszła tak pyszna, że nie mogliśmy się nią najeść ... Składniki: mieszanka świeżych lub mrożonych grzybów (u mnie prawdziwki i kurki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 małe marchewki 1 pietruszka 1 łodyka selera naciowego 3/4 szklanki kuskusu perłowego sól pieprz ziołowy słodka papryka liść laurowy ziele angielskie śmietana
Walijskie PichcenieGrzyby leśne konserwowane w zalewie octowej z dodatkiem przypraw. Można użyć małych świeżych borowików, podgrzybków, kurek, maślaków, rydzy czy opieńków. Można użyć jednego rodzaju grzybów lub mieszanych. Składniki: grzyby 1 szklanka octu 4 szklanki wody 5 łyżek cukru 1 łyżka soli 1 marchewka pokrojona w plastry kilka ziarenek: pieprzu ziarnistego, gorczycy i ziela angielskiego kilka
Krokusowy Domnawet osoby sceptyczne go pokochały? Śledzie z grzybami i cebulą Składniki: Zalewa: 300 ml wody + łyżeczka soli + 4 łyżki octu 100 g grzybów – u mnie mrożone podgrzybki i kurki – oczyszczone i pokrojone na kawałki pół kilo śledzi – filety w oleju – odsączone i pokrojone na kilku centymetrowe kawałki 2 czerwone cebule – obrane i drobno posiekane
Ugotowane pozamiatanemakaronem autorka: Di bloguje | blog: Di bloguje Maślaki smażone z cebulą i czosnkiem autorka: Di bloguje | blog: Di bloguje Knedle dyniowe z kurkami i ricottą autorka: justyna9220 | blog: Kuchnia w Słońcu Skąpana Penne z dynią, grzybami i boczkiem (Penne con zucca, funghi e pancetta) autorka: La grande
Weekendy w domu i ogrodziepyszny sos. Polecam mój przepis. MAKARON Z KURCZAKIEM, PIECZARKAMI I SEREM 1 pierś z kurczaka 200 g pieczarek 150 g makaronu Polmak -Kurki sól, pieprz, papryka, oregano do smaku 2 ząbki czosnku 100 g serka topionego 50 g sera gorgonzoli 50 g sera żółtego, tartego 100 ml śmietany 30 % MAKARON
Kulinarne Fantazje MarioliGrzyby, grzyby, grzyby…. Nie były nigdy moją szczególną pasją. No może kurki i rydze, te ostatnie późno poznałam. Reszta, gdy była – ok, gdy nie było – tragedii też
Na moim stole