Ketchup z dynii 262Ketchup dyniowy z sokiem pomaranczowym i curry uszlachetni smak nie tylko delikatnych stekow drobiowych z kurczaka lub indyka,lecz bedzie takze swietnym dodatkiem do frytek z dynii,plackow,kanapek itp.Bez pasteryzacji mozna go przechowywac w lodowce przez dwa miesiace.Jesli bedziemy dysponowac upieczonym wczesniej puree dyniowym ketchup przygotujemy blyskawicznie. Skladniki na 300-350 ml : 250 g puree z dynii-Hokkaido
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotlet schabowy-bez kompleksow... 253tluszczem.Chcialabym odczarowac mit strasznego schabowego,bo ciagle jednak mamy dylemat siegajac po wieprzowine. A jesli chodzi o zawartosc bialka,chuda wieprzowina ma taka sama jego zawartosc jak mieso kurczaka,a wieksza niz mieso wolowe,cielece czy dziczyzna.Co ciekawe chuda wieprzowina ma mniejsza zawartosc tluszczu i nizsza kalorycznosc niz wolowina.Mieso wieprzowe jest bogate w witamine B1,B6,B12,PP,D oraz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gęsie uda pieczone w cydrze i najlepsza duszona czerwona kapusta 233nienasyconych jest uważany za najzdrowszy spośród tłuszczów drobiowych, Gęsi z natury są hodowane ekologicznie,wypasa się je na łąkach,nie da się tego zrobić inaczej,tak jak z kurczakami,więc to mieso jest na pewno zdrowsze.Gęsiom zatem bliżej do dzikiego ptactwa.A każde ptactwo najlepiej smakuje jesienią,bo miało czas ,żeby obrosnąć tłuszczem i dobrze wyksztalcić mięśnie. Choć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kasza gryczana z kefirem .Poznaj sekrety kaszy gryczanej 264zaleta jest to,ze nie zakwasza organizmu. Kasza gryczana cieszy sie najwieksza popularnoscia ugotowana na sypko.Idealna do podania ze zrazami,gulaszem czy zsiadlym mlekiem.Nadaje sie rowniez do pasztetow,nadziewanego kurczaka lub zapiekania.Dokladnie zmielona moze zastapic make gryczana uzywana do wszelkiego rodzaju wypiekow. GOTOWANIE KASZY GRYCZANEJ Kasze nalezy przed gotowaniem dobrze wyplukac w zimnej wodzie,gdyz zawiera sporo zanieczyszczen.Odrzucic czarne ziarenka.Do
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasta daktylowa i daktylowo-chałwowa 181natychmiast wchlaniane przez organizm.dlatego sa doskonalym zrodlo energii dla sportowcow.Ponadto uzupelniaja niedobory glikogenu w watrobie i miesniach.Wartosc energetyczna daktyli jest wieksza niz ta sama ilosc miesa wolowego,kurczaka,chleba czy ryzu. Te wartosci daktyli sprawia,ze ich dodatek do sniadaniowej owsianki czy musli,zamienia tak wazny poranny posilek w bardzo energetyczny,smaczny i oczywiscie bardzo zdrowy. Wykonanie pasty
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Perfekcyjne puree ziemnmiaczane - III warianty 322wariant śródziemnomorski: zamiast masła dodać oliwę i prmezan,a zamiast gałki muszkatałowej tymianek.Pasuje idealnie do pieczonej piersi z kurczaka II wariant azjatycki wmieszaj na sam koniec do puree Wasabi i nie dodawaj już gałki muszkatałowej.Pasuje idealnie do smażonego łososia i tuńczyka III wariant rustykalny zamiast masła wmieszaj do puree gęstą śmietanę i dodaj swieżo posiekaną zieloną pietruszkę.Idealne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szaszłyki drobiowo - warzywne 184moich stronach często już tak jest, że jak pada to końca nie widać. I wtedy sprawdzi się patelnia grillowa. składniki na 2 szaszłyki 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 cebula 1 pomidor 8 plasterków cukinii 1 łyżka mieszanki przypraw do grilla sól morska do smaku pieprz kolorowy do smaku 1/3 szk sosu sojowego jasnego Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni
Filet z mozzarellą i zieleniną 242prostu nadziany filecik. Podałam go z sałatą, na którą przepis znajdziecie w poprzednim poście. 3 pojedyncze filety z kurczaka Nadzienie : 1 garść świeżego szpinaku 1/3 szk posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka niedźwiedziego czosnku 1 łyżeczka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem 150 g mozzarelli w bloku 1 łyżka majonezu pieprz kolorowy do smaku sól himalajska do smaku Dodatkowo : bułka tarta
Ewa w kuchni
Cygara schabowe z czereśnią 191Robiłam już piersi z kurczaka z brzoskwinią a tym razem postanowiłam wypróbować połączenie schabu i czereśni. I jak się okazało był to smaczny eksperyment. Dla lubiących połączenia mięs i owoców taka kombinacja przypadnie go gustu. składniki na 2 porcje 2 plastry schabu ( po 100 g ) 8 czereśni ( wydrylowanych ) sól morska do smaku pieprz do smaku ok. 1 szk bułki tartej
Ewa w kuchni
Pieczony kurczak 209kurczak ( ok. 1,8 kg ) Marynata : 3 łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżka czosnku niedźwiedziego ( suszonego ) 1 łyżka lubczyku ( suszonego ) 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią 4 łyżki oleju 3 łyżki wody 1 łyżka soli morskiej 1/3 łyżeczki kolorowego pieprzu 1,5 łyżeczki słodkiej papryki Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni
Sałatka brokułowo jajeczna 349brokuła ( różyczki ) 1/2 czerwonej papryki 1/2 szk posiekanego szczypiorku 1 cebula 5 jajek ( ugotowanych na twardo ) 250 g mięsa z pieczonego kurczaka ( bez skóry i kości ) 2 łyżki majonezu sól do smaku pieprz kolorowy do smaku Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni
Kotleciki drobiowo warzywne 174duże udko z kurczaka 1 mała cebula 1 mała marchewka 50 g mozzarelli w bloku 1 duże jajko 1,5 łyżki bułki tartej 100 g cukinii 1 garść świeżego szpinaku sól do smaku pieprz kolorowy do smaku chili do smaku dodatkowo : bułka tarta do panierowania olej do smażenia Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni
Udka faszerowane 254udka z kurczaka ( duże ) 1 duża marchewka 1 duża czerwona cebula 200 g sera feta 2 jajka 2 łyżki bułki tartej sól do smaku pieprz czarny do smaku czosnek granulowany do smaku chili do smaku słodka papryka ( do posypania ) Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni
Roladki z marchewką, cebulą i cukinią 177pojedyncze filety z kurczaka Farsz : 1 marchewka 1 cebula 1/2 cukinii sól do smaku pieprz kolorowy do smaku 2 łyżki masła 1 łyżeczka bułki tartej Dodatki : bułka tarta do panierowania ( 1 część ) płatki kukurydziane do panierowania ( 3 części ) 3 jajka olej rzepakowy do smażenia mąka do obtaczania Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni