kurczak - 40714 przepisów (strona:2163/2715)

Zupa z ziemniaków z zielonym chili 217

kolendry 1/2 łyżeczki  mielonego kminu 2 ząbki czosnku, posiekane 500 g ziemniaków,  obrane i pokrojone w duża kostkę Sól i pieprz ok 750  ml bulionu z kurczaka Śmietana lub jogurt grecki do doprawienia Posiekana kolendra, do podania przygotowanie Ostre papryki po obraniu pokroić na spore kawałki. Rozgrzać olej w szerokim garnku; dodać cebulę i smażyć na średnim

Stare Gary
Makaron z sosem buraczkowym 215

składniki - 3 porcje 4 małe upieczone buraczki 3 łyżki oliwy z oliwek 2 duże ząbki czosnku  1,5 łyżki stołowej octu balsamicznego 1/2 filiżanki bulionu warzywnego lub z kurczaka  1/4 filiżanki jogurtu - opcjonalnie 300 g  makaronu   sól i świeżo zmielony pieprz  jarmuż do przybrania - możemy zastąpić np. rukolą  świeżo starty parmezan do posypania przygotowanie

Stare Gary
Kasza jaglana w warzywach julienne 186

danie zamienia się w małe dzieło sztuki :) Takie danie można również zaserwować z mięsem, wtedy tuż po rozgrzaniu oliwy należy wrzucić na patelnię pokrojoną w paseczki np. pierś z kurczaka, podsmażyć przez około 2 minuty i dopiero dodać warzywa. Danie proste, zdrowe i pięknie prezentujące się na stole :)    Przepis na 4 porcje: * kasza jaglana- 1 szklanka * papryka

Kraina Miodem Płynąca
Aromatyczne roladki schabowe a' la saltimbocca 206

jest z rozbitego płata  cielęciny  oraz  szynki , z dodatkiem szałwii,  zwijana w rulon i obsmażana z dodatkiem białego  wina . Nieraz przyrządzałam z piersi z kurczaka, jak również- tak jak w oryginale- z cielęciny, ale tym razem pozwoliłam sobie zrobić swoją saltimboccę ze schabu :) Was również zachęcam, bo potrawa jest soczysta, rozpływająca się w ustach, aromatyczna

Kraina Miodem Płynąca
Zupa meksykańska 236

Pikantna zupa wspaniale rozgrzewa i zaostrza apetyt - w sam raz na początek większej imprezy. SKŁADNIKI: 2l rosołu drobiowego mięso z rosołu (u mnie 2 podudzia kurczaka i 2 skrzydła indyka) 4-5 ugotowanych marchewek 1 papryka 1 cebula 30 dag pieczarek 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasolki czerwonej 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego makaron kokardki (farfalle) sól, pieprz, ostra papryka

Kto ugości moich gości?
Kurczak z ananasem i orzeszkami 210

razem propozycja typowo obiadowa. Dość szybka i prosta a do tego o ciekawym smaku - z pewnością zaskoczy naszych gości. SKŁADNIKI: ok. 0,5 kg fileta z kurczaka 25 dag pieczarek 1 puszka ananasa 1/2 puszki kukurydzy 50 g orzeszków ziemnych solonych 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz, ostra papryka 1. Mięso pokroić na małe kawałki, usmażyć.  2. Pieczarki pokroić

Kto ugości moich gości?
Sałatka z granatem i rukolą 486

Składniki : połowa opakowania 125 g rukoli połowa granatu ( bo mój był duży ) pojedynczy filet z kurczaka olej do smażenia, sól, papryka mielona i pieprz Przygotowanie : Granat obrać, rukolę przebrać jeśli jest potrzeba i umyć Fileta po umyciu i osuszeniu pokroić w dość drobną kostkę ( u mnie trochę za duża ), lekko posolić, posypać pieprzem czarnym i papryką, usmażyć Wszystkie składniki połączyć

Proste Potrawy
Filety z kurczaka zapiekane z pieczarkami, porem i serem 437

upieczeniu jest miękkie i soczyste. Możemy wybrać czym przyprawimy filet, niekoniecznie musi być to gotowa mieszanka jak u mnie. Było pysznie! :-) Inspiracja pochodzi stąd: KLIK 2 filety z kurczaka 200g pieczarek por (biała część) 1/2 kostki rosołowej 1 szklanka gorącej wody 100g startego żółtego sera

Szefowa kuchni
Balotyna z kaczki 355

Galantine of duck Składniki. 1 kaczka 10 dag wątróbka z kurczaka 25 dag mięso z indyka 1 bułka namoczona w mleku 15 śliwki suszone 50 ml śmietana 36% 1 jajko gałka muszkatołowa majeranek vegeta sól pieprz  Wykonanie. Kaczkę wyluzować, uformować prostokątny płat mięsa. Doprawić vegetą, majerankiem i pieprzem. Przygotować farsz - wątróbkę, mięso z indyka, odciśniętą bułkę i śliwki suszone

Kulinarny karnet Christophera
Krem batataowy ze szpinakiem, dzikim krwawnikiem i pigwą w towarzystwie młodej gęsi owsianej 276

morza, a forma podania ożywi i urozmaić niejeden świąteczny stół. Krem skropiony jedynie sokiem z cytryny lub domowym octem jabłkowym to zdrowy wariant wszelkich galaretek (np. z nóżek lub kurczaka). Wegetarianie także będą zadowoleni, wystarczy krem posypać pokruszoną grecką fetą lub posiekanymi orzechami żeby otrzymać w pełni wartościowy, smaczny i aromatyczny posiłek.       Czas przygotowania

SzczyptaSmaQ
Dyniowe" frytki"z filetem z indyka w panierce z pestek dyni 193

taki obiadek.Nie sa one tak chrupiace ,jak ziemniaczane smazone we frytownicy,ale smakosze dyni i nie tylko beda zachwyceni..Polecam! Skladniki na 4 porcje: 4 filety z indyka lub kurczaka a´150 g sol,pieprz 50 g pestek z dyni 60 g bulki tartej ( lub czerstwej bulki) 1 dynia Hokkaido okolo 1 kg 2 lyzki oliwy 1 lyzeczka slodkiej papryk3

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ketchup z dynii 240

Ketchup dyniowy z sokiem pomaranczowym i curry uszlachetni smak nie tylko delikatnych stekow drobiowych z kurczaka lub indyka,lecz bedzie takze swietnym dodatkiem do frytek z dynii,plackow,kanapek itp.Bez pasteryzacji mozna go przechowywac w lodowce przez dwa miesiace.Jesli bedziemy dysponowac upieczonym wczesniej puree dyniowym ketchup przygotujemy blyskawicznie. Skladniki na 300-350 ml : 250 g puree z dynii-Hokkaido

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotlet schabowy-bez kompleksow... 236

tluszczem.Chcialabym odczarowac mit strasznego schabowego,bo ciagle jednak mamy dylemat siegajac po wieprzowine. A jesli chodzi o zawartosc bialka,chuda wieprzowina ma taka sama jego zawartosc jak mieso kurczaka,a wieksza niz mieso wolowe,cielece czy dziczyzna.Co ciekawe chuda wieprzowina ma mniejsza zawartosc tluszczu i nizsza kalorycznosc niz wolowina.Mieso wieprzowe jest bogate w witamine B1,B6,B12,PP,D oraz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gęsie uda pieczone w cydrze i najlepsza duszona czerwona kapusta 209

nienasyconych jest uważany za  najzdrowszy spośród tłuszczów drobiowych, Gęsi z natury są hodowane ekologicznie,wypasa się je na łąkach,nie da się tego zrobić inaczej,tak jak z kurczakami,więc to mieso jest na pewno zdrowsze.Gęsiom zatem bliżej do dzikiego ptactwa.A każde ptactwo  najlepiej smakuje jesienią,bo miało czas ,żeby obrosnąć tłuszczem i dobrze wyksztalcić mięśnie. Choć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania