kolendry 1/2 łyżeczki mielonego kminu 2 ząbki czosnku, posiekane 500 g ziemniaków, obrane i pokrojone w duża kostkę Sól i pieprz ok 750 ml bulionu z kurczaka Śmietana lub jogurt grecki do doprawienia Posiekana kolendra, do podania przygotowanie Ostre papryki po obraniu pokroić na spore kawałki. Rozgrzać olej w szerokim garnku; dodać cebulę i smażyć na średnim
Stare Garyskładniki - 3 porcje 4 małe upieczone buraczki 3 łyżki oliwy z oliwek 2 duże ząbki czosnku 1,5 łyżki stołowej octu balsamicznego 1/2 filiżanki bulionu warzywnego lub z kurczaka 1/4 filiżanki jogurtu - opcjonalnie 300 g makaronu sól i świeżo zmielony pieprz jarmuż do przybrania - możemy zastąpić np. rukolą świeżo starty parmezan do posypania przygotowanie
Stare Garydanie zamienia się w małe dzieło sztuki :) Takie danie można również zaserwować z mięsem, wtedy tuż po rozgrzaniu oliwy należy wrzucić na patelnię pokrojoną w paseczki np. pierś z kurczaka, podsmażyć przez około 2 minuty i dopiero dodać warzywa. Danie proste, zdrowe i pięknie prezentujące się na stole :) Przepis na 4 porcje: * kasza jaglana- 1 szklanka * papryka
Kraina Miodem Płynącajest z rozbitego płata cielęciny oraz szynki , z dodatkiem szałwii, zwijana w rulon i obsmażana z dodatkiem białego wina . Nieraz przyrządzałam z piersi z kurczaka, jak również- tak jak w oryginale- z cielęciny, ale tym razem pozwoliłam sobie zrobić swoją saltimboccę ze schabu :) Was również zachęcam, bo potrawa jest soczysta, rozpływająca się w ustach, aromatyczna
Kraina Miodem PłynącaPikantna zupa wspaniale rozgrzewa i zaostrza apetyt - w sam raz na początek większej imprezy. SKŁADNIKI: 2l rosołu drobiowego mięso z rosołu (u mnie 2 podudzia kurczaka i 2 skrzydła indyka) 4-5 ugotowanych marchewek 1 papryka 1 cebula 30 dag pieczarek 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasolki czerwonej 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego makaron kokardki (farfalle) sól, pieprz, ostra papryka
Kto ugości moich gości?razem propozycja typowo obiadowa. Dość szybka i prosta a do tego o ciekawym smaku - z pewnością zaskoczy naszych gości. SKŁADNIKI: ok. 0,5 kg fileta z kurczaka 25 dag pieczarek 1 puszka ananasa 1/2 puszki kukurydzy 50 g orzeszków ziemnych solonych 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz, ostra papryka 1. Mięso pokroić na małe kawałki, usmażyć. 2. Pieczarki pokroić
Kto ugości moich gości?Składniki : połowa opakowania 125 g rukoli połowa granatu ( bo mój był duży ) pojedynczy filet z kurczaka olej do smażenia, sól, papryka mielona i pieprz Przygotowanie : Granat obrać, rukolę przebrać jeśli jest potrzeba i umyć Fileta po umyciu i osuszeniu pokroić w dość drobną kostkę ( u mnie trochę za duża ), lekko posolić, posypać pieprzem czarnym i papryką, usmażyć Wszystkie składniki połączyć
Proste Potrawyupieczeniu jest miękkie i soczyste. Możemy wybrać czym przyprawimy filet, niekoniecznie musi być to gotowa mieszanka jak u mnie. Było pysznie! :-) Inspiracja pochodzi stąd: KLIK 2 filety z kurczaka 200g pieczarek por (biała część) 1/2 kostki rosołowej 1 szklanka gorącej wody 100g startego żółtego sera
Szefowa kuchniGalantine of duck Składniki. 1 kaczka 10 dag wątróbka z kurczaka 25 dag mięso z indyka 1 bułka namoczona w mleku 15 śliwki suszone 50 ml śmietana 36% 1 jajko gałka muszkatołowa majeranek vegeta sól pieprz Wykonanie. Kaczkę wyluzować, uformować prostokątny płat mięsa. Doprawić vegetą, majerankiem i pieprzem. Przygotować farsz - wątróbkę, mięso z indyka, odciśniętą bułkę i śliwki suszone
Kulinarny karnet Christopheramorza, a forma podania ożywi i urozmaić niejeden świąteczny stół. Krem skropiony jedynie sokiem z cytryny lub domowym octem jabłkowym to zdrowy wariant wszelkich galaretek (np. z nóżek lub kurczaka). Wegetarianie także będą zadowoleni, wystarczy krem posypać pokruszoną grecką fetą lub posiekanymi orzechami żeby otrzymać w pełni wartościowy, smaczny i aromatyczny posiłek. Czas przygotowania
SzczyptaSmaQtaki obiadek.Nie sa one tak chrupiace ,jak ziemniaczane smazone we frytownicy,ale smakosze dyni i nie tylko beda zachwyceni..Polecam! Skladniki na 4 porcje: 4 filety z indyka lub kurczaka a´150 g sol,pieprz 50 g pestek z dyni 60 g bulki tartej ( lub czerstwej bulki) 1 dynia Hokkaido okolo 1 kg 2 lyzki oliwy 1 lyzeczka slodkiej papryk3
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ketchup dyniowy z sokiem pomaranczowym i curry uszlachetni smak nie tylko delikatnych stekow drobiowych z kurczaka lub indyka,lecz bedzie takze swietnym dodatkiem do frytek z dynii,plackow,kanapek itp.Bez pasteryzacji mozna go przechowywac w lodowce przez dwa miesiace.Jesli bedziemy dysponowac upieczonym wczesniej puree dyniowym ketchup przygotujemy blyskawicznie. Skladniki na 300-350 ml : 250 g puree z dynii-Hokkaido
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tluszczem.Chcialabym odczarowac mit strasznego schabowego,bo ciagle jednak mamy dylemat siegajac po wieprzowine. A jesli chodzi o zawartosc bialka,chuda wieprzowina ma taka sama jego zawartosc jak mieso kurczaka,a wieksza niz mieso wolowe,cielece czy dziczyzna.Co ciekawe chuda wieprzowina ma mniejsza zawartosc tluszczu i nizsza kalorycznosc niz wolowina.Mieso wieprzowe jest bogate w witamine B1,B6,B12,PP,D oraz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!nienasyconych jest uważany za najzdrowszy spośród tłuszczów drobiowych, Gęsi z natury są hodowane ekologicznie,wypasa się je na łąkach,nie da się tego zrobić inaczej,tak jak z kurczakami,więc to mieso jest na pewno zdrowsze.Gęsiom zatem bliżej do dzikiego ptactwa.A każde ptactwo najlepiej smakuje jesienią,bo miało czas ,żeby obrosnąć tłuszczem i dobrze wyksztalcić mięśnie. Choć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!