przemian brokuł z kurczakiem pokrojonym w plastry. Jaja mieszamy z jogurtem naturalnym, solą, pieprzem i majerankiem. Taką mieszanką zalewamy brokuł i kurczaka na cieście. Wszystko posypujemy startym serem (ser można również "zetrzeć" skrobakiem do warzyw, powstaną bardzo cienkie plasterki sera, które idealnie pokryją tartę). Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 35 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką
Mango PapajaSkładniki: 3-4 sztuki cukinii 3 marchewki pietruszka seler por 1 litr bulionu z kurczaka koperek sól, pieprz oregano tymianek Wykonanie: Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy pokrojone warzywa. Wszystko razem gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Wyjmujemy seler, czekamy aż zupa trochę wystygnie, następnie blendujemy. Doprawiamy do smaku, dodajemy koperek, oregano i tymianek. Ja bardzo lubię smak oregano i tymianku
Czerwona PorzeczkaCukinia faszerowana to warzywo, które można jeść w zupach, zapiekankach, sałatkach, grillowaną, ale także można ja nafaszerować. Dowolność faszerowania sprawia, że w zależności od tego co znajdziemy w lodówce, możemy znaleźć na nią sposób :) Składniki: 4 średnie cukinie oliwa sól, pieprz, bazylia 2 ząbki czosnku 0,5 kg piersi z kurczaka łyżeczka przyprawy do kurczaka 100g kaszy jaglanej
ChilliJemypatelni lub w grillu elektrycznym. Po zapieczeniu tortilla robi się chrupiąca, ser przyjemnie się ciągnie, dobrze doprawiony kurczak podkręca smak a całość bardzo syci. Nie polecam smarować placków keczupem przed pieczeniem, bo zmiękną i będą oklapłe. Do środka można dodać warzywa, choć ja wolę je w sałatce, jako dodatek do Qurtito. Ciekawe danie na obiad, dwie tortille wystarczą by najeść
Szefowa kuchnibrukselek 1 średnia marchew 1/2 pietruszki kawałek selera 2 łyżki ryżu białego 1 łyżeczka koncentratu pomidorwego 2 skrzydełka kurczaka przyprawy: jarzynka bez soli, susz warzywny, suszone pomidory, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, pieprz 1,5l wody Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Włoszczyznę obieramy i kroimy w kostkę lub talarki. Do zimnej wody wrzucamy skrzydełka. Czekamy, aż woda
Truskawkowa FiestaPrzepis na szparagi zapiekane z piersią kurczaka, mozzarellą i sezamową posypką. Lekko, wiosennie i przyjemnie. Danie jest banalnie łatwe w przygotowaniu, ale na prawdę robi wrażenie. Szparagi, szczególnie te zielone, są moim ulubionym majowym warzywem. Wybitnie na mnie działają, poprawiają mój nastrój i sprawiają, że wprost nie mogę się doczekać kolacji. To jest właśnie przepis idealny na kolację. Jest smacznie(...)mogę iść spać, głód mnie w środku nocy nie obudzi. Zobaczcie też inne moje przepisy na szparagi . Składniki na 4 porcje : pęczek dosyć grubych szparagów (12 sztuk) duża pierś kurczaka (lub 2 małe) kulka mozzarelli light (125g) 2 łyżki oleju sezamowego łyżeczka sezamu sól i pieprz Surówka z marchewki i jabłka 1 duża marchew 1 soczyste jabłko np. Ligol Szparagi
Dietologjest to tarta z resztek. Mało tego, tarta to idealny sposób na wykorzystanie obiadowych resztek . Można do niej włożyć resztki mięsiwa, warzywa, jakiś wyschnięty żółty ser i zawsze wyjdzie smaczny i pożywny obiad. Zawsze zostają mi resztki kurczaka. Gotuję z niego bulion na zupę. Część mięsa dodaję do zupy, a resztę zostawiam na tartę. Podobnie jest z pieczonym kurczakiem
codojedzeniawłoskiej, które nie tylko doskonale smakuje, ale również świetnie wygląda zachęcając do jedzenia całą paletą kolorów. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 6 udek lub 3 nogi z kurczaka (800g) 1 średnia czerwona papryka (250g) 1 średnia żółta papryka 1 średnia zielona papryka 1 średnia cebula (150g) 1 puszka krojonych pomidorów (400g) 2 płaskie łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka(...)solid #cfcfcf;} #gallery-92 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone warzywa i sprawione mięso Mięso obtoczone w mące obsmażamy Z warzyw najpierw smażymy cebulę Następnie dodajemy paprykę... ...i pomidory oraz przyprawy Na koniec kładziemy kurczaka z resztą przypraw Udka z kurczaka a la peperonata Udka z kurczaka a la peperonata Post Udka z kurczaka a la peperonata pojawił
Kulinarna Pokusazależy jakie mięsko, jaki makaron i jakie warzywka tutaj dodać. Najważniejsze jest to, by warzywa były największą częścią dania. Obfitość w kolory też jest mile widziana, podobno oczami też jemy! :) Składniki na 3 spore porcje: - 400g piersi z kurczaka - 450g brokułów - 200g makaronu razowego - 50g mozzarelli light w kulce - marchewka - cebula - pół czerwonej papryki - pół cukinii - pół puszki(...)Marchew, cebulę, paprykę i cukinię drobno kroimy. Gotujemy makaron al dente. Wyjmujemy kurczaka z lodówki i wrzucamy go na rozgrzaną oliwę z oliwek, smażymy. Gdy już nabierze białej barwy, dorzucamy cebulę i wyciskamy czosnek przez praskę. Smażymy do momentu aż cebula się zeszkli. Teraz dodajemy pokrojoną resztę warzyw i groszek. Dolewamy sosu sojowego i dusimy 10 minut pod przykryciem. Dorzucamy
Be Fit Be Strongpatelnię 1. Marchewkę oraz cukinię kroimy w cienkie, podłużne paski, najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw. 2. Paprykę i kalarepę kroimy w wąskie paski. 3. Papryczkę chili kroimy w małą kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę, a imbir ścieramy na tarce o małych oczkach. 4. Kurczaka płuczemy, oczyszczamy z błon i kroimy w wąskie paski. 5. Na rozgrzanym oleju sezamowym przez
Bez Cebulinawet nie wiedziałam jak smakuje. Zakochałam się od razu :) Bo jak nie zakochać się w warzywie, z którego można zrobić dosłownie wszystko? Teraz nadrabiam dyniowe zaległości. Dziś zaproponuję Wam danie, które nie jest fotogeniczne, ale smakuje wyśmienicie. Soczysty, rozpływający się w ustach kurczak w kremowym sosie z dodatkiem dyni. Jeśli raz spróbujecie-zakochacie się w tym daniu i włączycie
Zawsze głodna!Lubię takie galaretki, pełne mięsa (drobiowego) i warzyw. W czasie Świąt Wielkanocnych takie galaretki pięknie zdobią stół, a można do nich dodać ulubione dodatki. Ja osobiście najbardziej lubię z jajkiem, marchewką, groszkiem, kukurydzą i obowiązkowo natką pietruszki. Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka, 3 jajka, 3/4 puszki kukurydzy, 3/4 puszki groszku, włoszczyzna, 1 pęczek natki pietruszki, 2 liście laurowe(...)listków- 10g) Dr.Oetker. Przygotowanie: W garnku gotujemy pierś kurczaka. W momencie gdy woda się zagotuje zmniejszamy ogień na minimum. Ściągamy łyżką powstałe szumowiny i dodajemy pieprz, liście laurowe, ziele angielski oraz obraną włoszczyznę. Gotujemy ok. 1,5 godziny. Przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie wyciągamy z rosołu mięso i warzywa, a rosół odcedzamy przez gazę. Jajka gotujemy na twardo
Aga w kuchnidrobiu, łyżka sosu sojowego - mieszamy i odstawiamy żeby smaki się połączyły 2. Na patelnie wrzucamy mrożone warzywa (u mnie mieszanka z brokułem, kalafiorem, marchewką, groszkiem, fasolką). Gdy już się rozmrożą lub wrzuciliśmy już rozmrożone dajemy im chwilkę, dodajemy masło oraz kurczaka. 3. Dodajemy 3 łyżki przecieru pomidorowego gdy kurczak będzie miękki, dusimy pod przykryciem ok 10 minut
BezglutenowaIzabeladrobiu, łyżka sosu sojowego - mieszamy i odstawiamy żeby smaki się połączyły 2. Na patelnie wrzucamy mrożone warzywa (u mnie mieszanka z brokułem, kalafiorem, marchewką, groszkiem, fasolką). Gdy już się rozmrożą lub wrzuciliśmy już rozmrożone dajemy im chwilkę, dodajemy masło oraz kurczaka. 3. Dodajemy 3 łyżki przecieru pomidorowego gdy kurczak będzie miękki, dusimy pod przykryciem ok 10 minut
BezglutenowaIzabelaSłodko ostry kurczak po żydowsku, pożywna sałatka nicejska z pieczonymi ziemniakami, spaghetti primavera, risotto, zupa calo verde z młodą kapustą i misa obfitości z pęczakiem i krewetkami. W każdym daniu mnóstwo zielonych warzyw, zwłaszcza groszku, fasolki i szparagów – tak wygląda menu na ten tydzień. Warzywo dla kobiet w ciąży i niemowlaków Młoda fasolka i groszek! Co prawda sezon(...)gotowania). I tak do pieca trafiły razem kurczak po żydowsku, ziemniaki na sałatkę nicejską i krewetki do misy obfitości. W międzyczasie ugotowaliśmy ryż, kaszę i makaron do spaghetti. W mrożonym groszku i fasolce piękne jest to, że nie trzeba ich już długo gotować – wystarczy wrzucić na chwilę do wrzątku i gotowe. Warzywa przed głębokim zamrożeniem są wcześniej obgotowywane
Niedzielny kucharz