mlekiem, kiszką ziemniaczaną, kurkami i liściem laurowym. Odrobinę orientu zapewnił Bartosz Peter dzięki jego Bao Bun z wołowiną z imbirem, sezamem, kolendrą i warzywami. Podobnym tropem poszedł Michał Kuduk i przygotował zupę curry z mlekiem kokosowym, kurczakiem, krewetkami i ryżem. Spore wrażenie zrobiła na mnie także kaszanka połączona z kaczką confit w formie eleganckiej kulki. Gajce zasmakował kozi
kuron.com.plziele angielskie, ziarenka pieprzu, liść laurowy, lubczyk, sól, 4 litry wody. Do garnka wlać zimną wodę, wrzucić opłukanego i pokrojonego na porcje kurczaka. Zagotować na mocnym ogniu, następnie zmniejszyć ogień, zebrać szumowiny, dodać przyprawy oraz warzywa (bez natki pietruszki). Gotować na wolnym ogniu, bez przykrycia ok. 1,5-2 godzin. Cały sekret rosołu to właśnie to wolne gotowanie, takie
Moja kraina smakówchce się za bardzo stać przy garach, ale zjeść coś smacznego by wypadało. Zwłaszcza, że wokół zaczyna pojawiać się tyle fantastycznych młodych warzyw, na których widok aż ślinka leci. Dlatego polecam na obiadek piersi z kurczaka owinięte boczkiem i zapieczone na młodej kapustce. Przygotowuje się je szyb ko (max 20 minut), myk do piekarnika a obiad robi się dalej
Simply FoodMoje ulubione curry z kurczakiem, pieczarkami i brokułem to pomysł na szybki obiad w stylu orientalnym. Dobór warzyw możesz zmieniać wg własnego uznania i sezonu. W mojej lodówce zawsze czeka w pogotowiu maleńki słoiczek czerwonego curry, a ostatnio dołączyła pastą z tamaryndowca. Tamaryndowiec to wiele wartości zdrowotnych i kwaśny smak, idealny do dań z warzywami, niezastąpiony dodatek w kuchni azjatyckiej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!oregano sól pieprz 1/2 szklanki śmietanki 18% do zup i sosów 1 łyżka oliwy z oliwek 1. Ja bulion ugotowałam na udkach z kurczaka. Po ugotowaniu wyjęłam je, ostudziłam i obrałam. Mięso później dodałam do zupy. Warzywa: dynię obieramy, kroimy w kostkę, tak samo ziemniaki i marchewkę. 2. W małym rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, pokrojonego
kruche babeczkiniej cukinię. Dodajemy kurczaka, oliwki i pomidorki koktajlowe. Posypujemy prażonymi pestkami dyni i orzechami włoskimi. Skrapiamy sosem miodowo-musztardowym. Sałatka z kurczakiem i cukinią podajemy z ulubionym pieczywem. Warto wiedzieć, że cukinia to wartościowe warzywo, które powinno wprowadzić się do codziennej diety. Zawiera witaminy A, C, K i z grupy B oraz magnez, potas, żelazo i beta-karoten. Jest
My Chcemy JeśćZapraszam na galaretkę z mięsa i warzyw z rosołu z dodatkiem kukurydzy i zielonego szczypiorku. Polecam Składniki: udko z kurczaka z rosołu 3 średnie marchewki z rosołu 1 średnia pietruszka z rosołu 2 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki pokrojonego szczypiorku 2 łyżki kukurydzy z puszki 1 szkl bulionu 1 płaska łyżka żelatyny 1/4 łyżeczki soli i pieprzu Przygotowanie: Obieramy
słodkie i nie tylko historie kulinarneDzień dobry! Dzisiaj propozycja na obiad, przy którym należy wygospodarować sobie znacznie więcej czasu niż np.przy potrawce z kurczaka, ale smak tego oczekiwania wynagradza wszystko. Zapraszam na wołowy gulasz na bazie warzyw - pychota! Moje dania powstają z myślą o mojej jeszcze 3 osobowej rodzinie, czyli najmłodszym 3 letnim synku, który jak wiadomo je wiele rzeczy ale raczej tych
Życie zaczyna się w kuchniobrać z liści zewnętrznych, umyć i pokroić w talarki. Czosnek obrać i drobno pokroić. Na patelnię wok wlać odrobinę oleju. Dodać mięso z kurczaka. Smażyć na średnim ogniu, aż do zmiany koloru mięsa. Następnie dodać posiekane warzywa (cebulę, czosnek i por). Całość smażyć, aż do zeszklenia się warzyw. Następnie wsypać suchą kaszę gryczaną. Smażyć około 2 minut, cały czas mieszając
UgotowaćTacos to jedno z najpopularniejszych da ń kuchni meksykańskiej. Składa się z tortilli wykonanej z m ą ki kukurydzianej, faszerowane wołowiną, kurczakiem lub w wersji wegetariańskiej z ryb ą lub po prostu z samymi warzywami. W taco nie może tez zabraknąć warzywnej salsy z chili, świeżej kolendry oraz soku z limonki. Tacos możemy podawać z słynnym meksykańskim sosem
kulinarne odsłony patiłyżeczką roztartych w moździerzu przypraw. Odstawiamy do zamarynowania. Na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Stopniowo, w 3-4 partiach dodajemy kurczaka i obsmażamy na dużym ogniu, do lekkiego zrumienienia. Często mieszamy. Dodajemy posiekane warzywa, ostrą i słodką paprykę w proszku oraz pozostałe roztarte w moździerzu przyprawy. Smażymy przez około 4 minuty, cały czas mieszając. Stopniowo dolewamy wino
cool and mintymocno wok, sprawdzamy dłonią w odległości 10 cm czy jest nagrzany o wlewamy olej - mocno rozgrzewamy, cały czas na dużym ogniu Przekładamy pokrojonego kurczaka, przyprawiamy i smażymy - wciąż na dużym ogniu Gdy mięso będzie usmażone, przekładamy warzywa i cały czas smażymy wszystko na dużym ogniu. Dzięki temu warzywa będą podduszone i chrupkie jednocześnie - właśnie dlatego uwielbiam wok! :) Całość smażymy
Szczęśliwa kuchniaproszku 1 łyżeczka papryki ostrej świeży imbir 4-5 cm kawałek 0,5 łyżeczki gałki muszkatałowej 1 łyżka majeranku Wykonanie: opłukane grzbiety kurczaka i indycze golonki zalać zimną wodą i zagotować. Zdjąć szumowiny. Dodać obrane warzywa, listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Miękkie już warzywa wyłowić z rosołu i odłożyć na bok. Po czasie wyłowić również mięso. Odzielić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kurczaka - 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej w proszku - sok z połowy cytryny - 2 łyżeczki brązowego cukru - 2 łyżki oleju rzepakowego - sól Filet z kurczaka obsypujemy słodką papryką i solimy. Skrapiamy olejem i odstawiamy na 20 minut. Warzywa kroimy: ogórka, pomidora, cebulę w kostkę, rzodkiewki na 8-mki, natkę siekamy. Patelnię grillową rozgrzewamy, filet grillujemy. Odstawimy aby odpoczął chwilę. Kroimy
kawawszklanceBrokuły to jedne z najzdrowszych warzyw. Mają wyjątkowe właściwości zdrowotne. Ja użyłam ich do przygotowania sałatki. Połączenie z kurczakiem, jajkami i kukurydzą dało znakomity efekt końcowy. SKŁADNIKI: 1/2 brokuła, 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka, 1/2 puszki kukurydzy, 3 jajka, 4 łyżki majonezu, 1 łyżka śmietany 18%, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Brokuła gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Studzę
Tradycyjna kuchnia Kasi