kurczak z warzywami - 9853 przepisów (strona:292/657)

Zupa z soczewicą i dynią piżmową 155

oregano sól pieprz 1/2 szklanki śmietanki 18% do zup i sosów 1 łyżka oliwy z oliwek 1. Ja bulion ugotowałam na udkach z kurczaka. Po ugotowaniu wyjęłam je, ostudziłam i obrałam. Mięso później dodałam do zupy. Warzywa: dynię obieramy, kroimy w kostkę, tak samo ziemniaki i marchewkę. 2. W małym rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, pokrojonego

kruche babeczki
Sałatka z kurczakiem i cukinią 183

niej cukinię. Dodajemy kurczaka, oliwki i pomidorki koktajlowe. Posypujemy prażonymi pestkami dyni i orzechami włoskimi. Skrapiamy sosem miodowo-musztardowym. Sałatka z kurczakiem i cukinią podajemy z ulubionym pieczywem. Warto wiedzieć, że cukinia to wartościowe warzywo, które powinno wprowadzić się do codziennej diety. Zawiera witaminy A, C, K i z grupy B oraz magnez, potas, żelazo i beta-karoten. Jest

My Chcemy Jeść
Galaretka drobiowa ze szczypiorkiem 217

Zapraszam na galaretkę z mięsa i warzyw z rosołu z dodatkiem kukurydzy i zielonego szczypiorku. Polecam Składniki: udko z kurczaka z rosołu 3 średnie marchewki z rosołu 1 średnia pietruszka z rosołu 2 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki pokrojonego szczypiorku 2 łyżki kukurydzy z puszki 1 szkl bulionu 1 płaska łyżka żelatyny 1/4 łyżeczki soli i pieprzu Przygotowanie: Obieramy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Gulasz wołowy 198

Dzień dobry! Dzisiaj propozycja na obiad, przy którym należy wygospodarować sobie znacznie więcej czasu niż np.przy potrawce z kurczaka, ale smak tego oczekiwania wynagradza wszystko.  Zapraszam na wołowy gulasz na bazie warzyw - pychota!  Moje dania powstają z myślą o mojej jeszcze 3 osobowej rodzinie, czyli najmłodszym 3 letnim synku, który jak wiadomo je wiele rzeczy ale raczej tych

Życie zaczyna się w kuchni
Kaszotto z kurczakiem, kapustą pekińską i szpinakiem 209

obrać z liści zewnętrznych, umyć i pokroić w talarki. Czosnek obrać i drobno pokroić. Na patelnię wok wlać odrobinę oleju. Dodać mięso z kurczaka. Smażyć na średnim ogniu, aż do zmiany koloru mięsa. Następnie dodać posiekane warzywa (cebulę, czosnek i por). Całość smażyć, aż do zeszklenia się warzyw. Następnie wsypać suchą kaszę gryczaną. Smażyć około 2 minut, cały czas mieszając

Ugotować
Tacos z wołowiną 219

Tacos to jedno z najpopularniejszych da ń  kuchni meksykańskiej. Składa się z tortilli wykonanej z m ą ki kukurydzianej, faszerowane wołowiną, kurczakiem lub w wersji wegetariańskiej z ryb ą  lub po prostu z samymi warzywami. W taco nie może tez zabraknąć warzywnej salsy z chili, świeżej kolendry oraz soku z limonki. Tacos możemy podawać z słynnym meksykańskim sosem

kulinarne odsłony pati
CHILI CON CARNE Z KURCZAKIEM 201

łyżeczką roztartych w moździerzu przypraw. Odstawiamy do zamarynowania. Na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Stopniowo, w 3-4 partiach dodajemy kurczaka i obsmażamy na dużym ogniu, do lekkiego zrumienienia. Często mieszamy. Dodajemy posiekane warzywa, ostrą i słodką paprykę w proszku oraz pozostałe roztarte w moździerzu przyprawy. Smażymy przez około 4 minuty, cały czas mieszając.  Stopniowo dolewamy wino

cool and minty
Kurczak w warzywach z woka 213

mocno wok, sprawdzamy dłonią w odległości 10 cm czy jest nagrzany o wlewamy olej - mocno rozgrzewamy, cały czas na dużym ogniu Przekładamy pokrojonego kurczaka, przyprawiamy i smażymy - wciąż na dużym ogniu Gdy mięso będzie usmażone, przekładamy warzywa i cały czas smażymy wszystko na dużym ogniu. Dzięki temu warzywa będą podduszone i chrupkie jednocześnie - właśnie dlatego uwielbiam wok! :) Całość smażymy

Szczęśliwa kuchnia
Flaki wołowe 208

proszku 1 łyżeczka papryki ostrej świeży imbir 4-5 cm kawałek 0,5 łyżeczki gałki muszkatałowej 1 łyżka majeranku Wykonanie: opłukane  grzbiety kurczaka i indycze golonki zalać zimną wodą i zagotować. Zdjąć szumowiny. Dodać obrane warzywa, listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Miękkie już warzywa wyłowić z rosołu i odłożyć na bok. Po czasie wyłowić również mięso. Odzielić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wiosenny pęczak - sałatka z kurczakiem 167

kurczaka - 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej w proszku - sok z połowy cytryny - 2 łyżeczki brązowego cukru - 2 łyżki oleju rzepakowego - sól Filet z kurczaka obsypujemy słodką papryką i solimy. Skrapiamy olejem i odstawiamy na 20 minut. Warzywa kroimy: ogórka, pomidora, cebulę w kostkę, rzodkiewki na 8-mki, natkę siekamy. Patelnię grillową rozgrzewamy, filet grillujemy. Odstawimy aby odpoczął chwilę. Kroimy

kawawszklance
Sałatka z brokułem, kurczakiem i kukurydzą 357

Brokuły to jedne z najzdrowszych warzyw. Mają wyjątkowe właściwości zdrowotne. Ja użyłam ich do przygotowania sałatki. Połączenie z kurczakiem, jajkami i kukurydzą dało znakomity efekt końcowy.   SKŁADNIKI: 1/2 brokuła, 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka, 1/2 puszki kukurydzy, 3 jajka, 4 łyżki majonezu, 1 łyżka śmietany 18%, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Brokuła gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Studzę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zupa grysikowa 196

mamy :) Na obiad proponuję pyszną i lekką zupę grysikową. Mniam!   Zupa grysikowa Składniki: 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, udko z kurczaka, 3-4 łyżki kaszy manny, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy. Wykonanie: Warzywa i udko obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Do wywaru dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Kiedy warzywa i mięso będą już miękkie wyciągamy

paapilotkaa
Krupnik 199

ziemniaków, pół szklanki kaszy jęczmiennej ( średniej), świeża pietruszka, sól, pieprz, trzy ziarenka ziela angielskiego, dwa listki laurowe, ewentualnie kostka rosołowa drobiowa. Przygotowanie: Pałki kurczaka zalać wodą i gotować na średnim ogniu, szumować. W między czasie przygotować warzywa. Pietruszkę, seler, marchew zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Por drobno pokroić. Ziemniaki pokroić w kostkę. Gdy wywar jest zszumowany, można dodać warzywa

W kuchni u Moniki
Domowa chińszczyzna - kurczak sojowy z makaronem ryżowym 288

poszatkować w paski. Cukinię pokroić w pół plastry a marchew i pieczarki w plastry. Cebulę poszatkować w piórka. Wszystko dodać do smażącego się kurczaka. Doprawić do smaku sosem sojowym i ostrygowym oraz papryką w proszku. Gdy warzywa zmiękną dodać makaron ryżowy, wymieszać i dusić do momentu aż zmięknie i napęcznieje

Qchnia po prostu
Curry z kurczakiem i warzywami na czarnym ryżu podane 213

Doprawić curry i sosem sojowym. Podlewać mlekiem kokosowym, jeśli będzie zbyt suche dolać odrobinę wody. Na osobnej patelni usmażyć na maśle pałki z kurczaka. Podlewać delikatnie mlekiem kokosowym. Wcześniej obtoczyłam je delikatnie w curry. Dodać do warzyw jak będą gotowe. Jeszcze chwilę wszystko razem poddusić aby smaki się przeszły. Podawać na czarnym lub innym ulubionym ryżu.  Ten czarny baaardzo

Jemy Pijemy
Kurczak zapiekany z ryżem i warzywami 263

Surowy ryż przesypać do naczynia żaroodpornego i zalać ciepłym bulionem Marchewkę pokroić w plasterki, a por w piórka Pałki kurczaka natrzeć przyprawą do kurczaka. Nie dodawałam już soli i pieprzu, użyłam tylko tej przyprawy) Dodać pokrojone warzywa Wstawić danie do piekarnika i piec ok. 45 minut. Można dłużej, ale ryż może się rozgotować. Akurat w tym daniu

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kurczak w warzywach z woka 264

mocno wok, sprawdzamy dłonią w odległości 10 cm czy jest nagrzany o wlewamy olej - mocno rozgrzewamy, cały czas na dużym ogniu Przekładamy pokrojonego kurczaka, przyprawiamy i smażymy - wciąż na dużym ogniu Gdy mięso będzie usmażone, przekładamy warzywa i cały czas smażymy wszystko na dużym ogniu. Dzięki temu warzywa będą podduszone i chrupkie jednocześnie - właśnie dlatego uwielbiam wok! :) Całość smażymy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
pierożki rosyjskie pieczone 152

duża marchewka * pół selera * 300 g pieczarek * 1 pęczek szczypiorku * sól * pieprz Wierzch pierożków: * 1 jajko * 2 łyżki mleka * mak Nogi z kurczaka gotujemy razem z marchewką, selerem i pieczarkami w osolonej wodzie. Mięso i warzywa mielimy w maszynce do mięsa i doprawiamy do smaku. Farsz będzie na tyle wilgotny, że bez problemu powinien dawać się formować i nie sypać

w mojej kuchni
Rosyjskie pieczone pierożki--- Russian ravioli al forno 223

marchewka * pół selera * 300 g pieczarek * 1 pęczek szczypiorku * sól * pieprz Wierzch pierożków: * 1 jajko * 2 łyżki mleka * mak WYKONANIE  .Nogi z kurczaka gotujemy razem z marchewką, selerem i pieczarkami w osolonej wodzie. Mięso i warzywa mielimy w maszynce do mięsa i doprawiamy do smaku. Farsz będzie na tyle wilgotny, że bez problemu powinien dawać się formować

w mojej kuchni
Zupa z czerwonej soczewicy 152

należy do dań szybkich, prostych, treściwych i oczywiście pysznych. Następną zaletą jest to, że można ją ugotować w kilku wariantach. Na samych warzywach – wersja wegetariańska lub z dodatkiem boczku, gotowanego (czy też pieczonego, bądź usmażonego) kurczaka, a także z pieczarkami. Tym razem, dodatkiem jest podsmażony, chrupiący boczek. Składniki: - ok. 3 l bulionu - 400g czerwonej soczewicy - puszka (400ml) mleka kokosowego

mojewypiekiinietylko
Dietetyczna tarta z kurczakiem, brokułem i serem Comte 659

przemian brokuł z kurczakiem pokrojonym w plastry. Jaja mieszamy z jogurtem naturalnym, solą, pieprzem i majerankiem. Taką mieszanką zalewamy brokuł i kurczaka na cieście. Wszystko posypujemy startym serem (ser można również "zetrzeć" skrobakiem do warzyw, powstaną bardzo cienkie plasterki sera, które idealnie pokryją tartę). Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 35 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką

Mango Papaja
Zupa krem z cukinii 186

Składniki: 3-4 sztuki cukinii 3 marchewki pietruszka seler por 1 litr bulionu z kurczaka koperek sól, pieprz oregano tymianek   Wykonanie: Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy pokrojone warzywa. Wszystko razem gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Wyjmujemy seler, czekamy aż zupa trochę wystygnie, następnie blendujemy. Doprawiamy do smaku, dodajemy koperek, oregano i tymianek. Ja bardzo lubię smak oregano i tymianku

Czerwona Porzeczka
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i kurczakiem 272

Cukinia faszerowana to warzywo, które można jeść w zupach, zapiekankach, sałatkach, grillowaną, ale także można ja nafaszerować. Dowolność faszerowania sprawia, że w zależności od tego co znajdziemy w lodówce, możemy znaleźć na nią sposób :) Składniki: 4 średnie cukinie   oliwa  sól, pieprz, bazylia 2 ząbki czosnku 0,5 kg piersi z kurczaka łyżeczka przyprawy do kurczaka 100g kaszy jaglanej

ChilliJemy
Domowe Qurrito 342

patelni lub w grillu elektrycznym. Po zapieczeniu tortilla robi się chrupiąca, ser przyjemnie się ciągnie, dobrze doprawiony kurczak podkręca smak a całość bardzo syci. Nie polecam smarować placków keczupem przed pieczeniem, bo zmiękną i będą oklapłe. Do środka można dodać warzywa, choć ja wolę je w sałatce, jako dodatek do Qurtito. Ciekawe danie na obiad, dwie tortille wystarczą by najeść

Szefowa kuchni
Zupa z brukselką i fasolką szparagową 205

brukselek 1 średnia marchew 1/2 pietruszki kawałek selera 2 łyżki ryżu białego 1 łyżeczka koncentratu pomidorwego 2 skrzydełka kurczaka przyprawy: jarzynka bez soli, susz warzywny, suszone pomidory, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, pieprz 1,5l wody  Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Włoszczyznę obieramy i kroimy w kostkę lub talarki. Do zimnej wody wrzucamy skrzydełka. Czekamy, aż woda

Truskawkowa Fiesta
Szparagi zapiekane z piersią kurczaka i mozarellą 115

Przepis na szparagi zapiekane z piersią kurczaka, mozzarellą i sezamową posypką. Lekko, wiosennie i przyjemnie. Danie jest banalnie łatwe w przygotowaniu, ale na prawdę robi wrażenie. Szparagi, szczególnie te zielone, są moim ulubionym majowym warzywem. Wybitnie na mnie działają, poprawiają mój nastrój i sprawiają, że wprost nie mogę się doczekać kolacji. To jest właśnie przepis idealny na kolację. Jest smacznie(...)mogę iść spać, głód mnie w środku nocy nie obudzi. Zobaczcie też inne moje przepisy na szparagi . Składniki na 4 porcje : pęczek dosyć grubych szparagów (12 sztuk) duża pierś kurczaka (lub 2 małe) kulka mozzarelli light (125g) 2 łyżki oleju sezamowego łyżeczka sezamu sól i pieprz Surówka z marchewki i jabłka 1 duża marchew 1 soczyste jabłko np. Ligol Szparagi

Dietolog
Tarta z resztek na niedzielny obiad 314

jest to tarta z resztek. Mało tego, tarta to idealny sposób na wykorzystanie obiadowych resztek . Można do niej włożyć resztki mięsiwa, warzywa, jakiś wyschnięty żółty ser i zawsze wyjdzie smaczny i pożywny obiad. Zawsze zostają mi resztki kurczaka. Gotuję z niego bulion na zupę. Część mięsa dodaję do zupy, a resztę zostawiam na tartę. Podobnie jest z pieczonym kurczakiem

codojedzenia
Udka z kurczaka a la peperonata 333

włoskiej, które nie tylko doskonale smakuje, ale również świetnie wygląda zachęcając do jedzenia całą paletą kolorów. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 6 udek lub 3 nogi z kurczaka (800g) 1 średnia czerwona papryka (250g) 1 średnia żółta papryka 1 średnia zielona papryka 1 średnia cebula (150g) 1 puszka krojonych pomidorów (400g) 2 płaskie łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka(...)solid #cfcfcf;} #gallery-92 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone warzywa i sprawione mięso Mięso obtoczone w mące obsmażamy Z warzyw najpierw smażymy cebulę Następnie dodajemy paprykę... ...i pomidory oraz przyprawy Na koniec kładziemy kurczaka z resztą przypraw Udka z kurczaka a la peperonata Udka z kurczaka a la peperonata Post Udka z kurczaka a la peperonata pojawił

Kulinarna Pokusa
16. Makaron razowy z kurczakiem i warzywami 347

zależy jakie mięsko, jaki makaron i jakie warzywka tutaj dodać. Najważniejsze jest to, by warzywa były największą częścią dania. Obfitość w kolory też jest mile widziana, podobno oczami też jemy! :)  Składniki na 3 spore porcje: - 400g piersi z kurczaka - 450g brokułów - 200g makaronu razowego  - 50g mozzarelli light w kulce - marchewka - cebula - pół czerwonej papryki - pół cukinii - pół puszki(...)Marchew, cebulę, paprykę i cukinię drobno kroimy. Gotujemy makaron al dente. Wyjmujemy kurczaka z lodówki i wrzucamy go na rozgrzaną oliwę z oliwek, smażymy. Gdy już nabierze białej barwy, dorzucamy cebulę i wyciskamy czosnek przez praskę. Smażymy do momentu aż cebula się zeszkli. Teraz dodajemy pokrojoną resztę warzyw i groszek. Dolewamy sosu sojowego i dusimy 10 minut pod przykryciem. Dorzucamy

Be Fit Be Strong
Stir-fry z kurczakiem 128

patelnię 1. Marchewkę oraz cukinię kroimy w cienkie, podłużne paski, najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw. 2. Paprykę i kalarepę kroimy w wąskie paski. 3. Papryczkę chili kroimy w małą kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę, a imbir ścieramy na tarce o małych oczkach. 4. Kurczaka płuczemy, oczyszczamy z błon i kroimy w wąskie paski. 5. Na rozgrzanym oleju sezamowym przez

Bez Cebuli
Jesienna potrawka z kurczaka z dynią 242

nawet nie wiedziałam jak smakuje. Zakochałam się od razu :) Bo jak nie zakochać się w warzywie, z którego można zrobić dosłownie wszystko? Teraz nadrabiam dyniowe  zaległości. Dziś zaproponuję Wam danie, które nie jest fotogeniczne, ale smakuje wyśmienicie. Soczysty, rozpływający się w ustach kurczak w kremowym sosie z dodatkiem dyni. Jeśli raz spróbujecie-zakochacie się w tym daniu i włączycie

Zawsze głodna!
Rosół rumiankowy na przeziębienie 249

szklanki suchego ryżu (białego lub brązowego) 1/2 kurczaka na rosół (bez skóry) 3- 3.5 litra wody 6 torebek herbaty rumiankowej kawałek selera 1 pietruszka 1 marchewka 1 cebula dodatkowo: kawałek chińskiej rzodkwi wędzony węgorz lub np. wędzona makrela ewent. łosoś lub oryginalny matjas holenderski listki mizuny lub innej zdrowej zieleninki Wykonanie: Warzywa pokroić oczyścić i pokroić tak by łatwo(...)powinna się gotować a jedynie być gorąca i bardzo powoli naciągać od kurczaka aromatem. Dzięki temu rosół będzie bardzo klarowny. Może to potrwać a nawet powinno ok. 2 godzin do 2,5. Warto poświecić ten czas. Gdy mięso jest już miękkie, dopiero teraz dodać warzywa i zanurzyć torebki herbaty rumiankowej. W taki sposób pozwolić przez ok. 15 min. naciągnąć rosołowi

Sztuka gotowania w/g Samiry
Drobiowa galaretka 175

Lubię takie galaretki, pełne mięsa (drobiowego) i warzyw. W czasie Świąt Wielkanocnych takie galaretki pięknie zdobią stół, a można do nich dodać ulubione dodatki. Ja osobiście najbardziej lubię z jajkiem, marchewką, groszkiem, kukurydzą i obowiązkowo natką pietruszki. Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka, 3 jajka, 3/4 puszki kukurydzy, 3/4 puszki groszku, włoszczyzna, 1 pęczek natki pietruszki,  2 liście laurowe(...)listków- 10g) Dr.Oetker. Przygotowanie:  W garnku gotujemy pierś kurczaka. W momencie gdy woda się zagotuje zmniejszamy ogień na minimum. Ściągamy łyżką powstałe szumowiny i dodajemy pieprz, liście laurowe, ziele angielski oraz obraną włoszczyznę. Gotujemy ok. 1,5 godziny. Przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie wyciągamy z rosołu mięso i warzywa, a rosół odcedzamy przez gazę. Jajka gotujemy na twardo

Aga w kuchni
SZYBKO-PYSZNY MAKARON W CZTERECH KROKACH Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI 170

drobiu, łyżka sosu sojowego - mieszamy i odstawiamy żeby smaki się połączyły 2. Na patelnie wrzucamy mrożone warzywa (u mnie mieszanka z brokułem, kalafiorem, marchewką, groszkiem, fasolką). Gdy już się rozmrożą lub wrzuciliśmy już rozmrożone dajemy im chwilkę, dodajemy masło oraz kurczaka.  3. Dodajemy 3 łyżki przecieru pomidorowego gdy kurczak będzie miękki, dusimy pod przykryciem ok 10 minut

BezglutenowaIzabela
SZYBKO-PYSZNY MAKARON W CZTERECH KROKACH Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI 195

drobiu, łyżka sosu sojowego - mieszamy i odstawiamy żeby smaki się połączyły 2. Na patelnie wrzucamy mrożone warzywa (u mnie mieszanka z brokułem, kalafiorem, marchewką, groszkiem, fasolką). Gdy już się rozmrożą lub wrzuciliśmy już rozmrożone dajemy im chwilkę, dodajemy masło oraz kurczaka.  3. Dodajemy 3 łyżki przecieru pomidorowego gdy kurczak będzie miękki, dusimy pod przykryciem ok 10 minut

BezglutenowaIzabela