ząbki czosnku. Wszystko skrop oliwą, dodaj pół pęczka posiekanej bazylii, sól oraz pieprz. Piecz przez 45 minut w piekarniku. Po tym czasie warzywa przełóż do garnka, zmiksuj blenderem na gładki krem. Dodaj bulion i zagotuj. Filer z kurczaka pokrój w drobną kostkę i obtocz słodką papryką. Wrzuć do gotującej się zupy i podgrzewaj jeszcze około 10 minut. Zupę podawaj
Kredowe Menuszybko" zajmie nam ok. 30 minut. Wystarczy pokroić składniki, doprawić i podsmażyć. Ja najczęściej podaję ja z ryżem lub makaronem. Jeśli same warzywa wam nie wystarczą i lubicie mięso tak jak mój M, można podsmażyć piersi z kurczaka i je razem z ratatują podać. SKŁADNIKI : 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cebula 1 mała cukinia(...)osuszamy. Paprykę oczyszczamy z nasion, kroimy w kostkę, cukinię w talarki, cebulę w drobną kostkę tak samo suszone pomidory. Cebulę, tymianek podsmażamy na patelni, tak aby nie zarumieniały. Dodajemy warzywa, chwilę podsmażamy, dorzucamy pomidory z puszki wraz z całym sokiem. Dusimy do miękkości lub tak jak ja lubię, gdy warzywa są lekko al dente. Całości doprawiamy, posypujemy świeżą natką pietruszki
Basia w kuchniMłody szczaw jest kwaśnawy i bardzo smaczny. Jego smak świetnie komponuje się z młodymi warzywami: groszkiem, szpinakiem i kalafiorem. Zupa jest pełna smaku, lekka i pyszna! Składniki: Podwójna pierś z kurczaka opcjonalnie 1,5l bulionu 5-6 listków laurowych Łyżeczka ziela angielskiego Łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego Gałązka świeżego lubczyku (lub dwie 😉) Szklanka zielonego groszku 2 średnie marchewki Kalafior Pęczek białych(...)szparagów Dwie garście szpinaku Dwie garście szczawiu Sól 100ml słodkiej śmietanki Sposób przygotowania : Pierś z kurczaka wkładamy do dużego garnka i dolewamy 1,5 wody (opcjonalnie bulionu). Gotujemy około 10 minut, odszumowując. Dodajemy przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk i pieprz ziarnisty oraz pokrojona w kostkę marchew i gotujemy kolejne 10 minut. Przyprawy najlepiej umieścić w małym organzowym woreczku
Pyry na GazTak proste, tak smaczne, tak szybkie.. 3 x TAK! Jeśli poszukujecie zdrowego i szybkiego w przygotowaniu dania na obiad, bądź kolację to trafiliście na odpowiedni
Zdrowie i pysznie na talerzubiałych mięs i obowiązkowo na półmisku powinna się znaleźć marchewka, zielony groszek ,pory czy brokuły lub kalafior. Do warzyw nie przygotowuje się oddzielnego sosu, wystarczy ten od potrawki ,podany w sosjerce. Składniki. 750 g piersi z kurczaka 1/2 cytryny 1 łyżeczka estragonu 2 ząbki czosnku 1 goździk kawałek cynamonu 250ml bulionu z kurczaka 250ml śmietanki kremowej 100ml wina(...)trzeba trochę przełamać cukrem ,smak cytrynowo-kwaśny. Ubić śmietankę, dodać do sosu. Dodać resztę masła i ubić sos ,wsypać kapary. Mięso ułożyć na półmisku żaroodpornym, polać połową sosu ,obłożyć warzywami i wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 min. Resztę sosu podać w sosjerce. Ja dodałem plastry marchewki i pora uduszone na maśle al dente, posypane przyprawą "Zantar" -mieszanka: tymianek
Kulinarny karnet Christopheraczas zacząć sezon na nie :) W sklepie trafiłam na promocję roszponki i fenkułów, więc pomyślałam o połączeniu warzyw typowo jesiennych z typowo wiosennymi. Wyszła aromatyczna i bogata w smaku sałatka, idealna na ciepłą przegryzkę lub lunch. Składniki (na 4 porcje): pojedyncza pierś kurczaka garść szparagów 2-3 łyżki oleju pół łyżeczki kozieradki płaska łyżeczka ostrej papryki szczypta czarnego pieprzu pół(...)patelnię. Kurczaka polać olejem i posypać przyprawami. Wymieszać i włączyć palnik pod patelnią. Odłamać twarde części szparagów i pokroić je na kawałki (im bliżej główek, tym kawałki powinny być większe). Dorzucić na patelnię. Wymieszać. Smażyć do miękkości szparagów. Do salaterki wrzucić roszponkę. Na roszponce rozrzucić fenkuł i rzodkiewkę pokrojone w cienkie paski. Posypać szczyptą soli, by warzywa zmiękły. Na warzywa
Weekendy w domu i ogrodzieprzestudzenia. Pieczarki umyć, cebulę obrać. Obydwa składniki pokoić w półplasterki. Na osobnej patelni, rozgrzać olej i usmażyć do momentu, aż warzywa zmiękną a nadmiar płynu z pieczarek odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z gazu. Usmażone mięso z kurczaka, pieczarki i cebulę przełożyć do melaksera i posiekać, ale tylko chwilę, żeby nie wyszła nam papka. Farsz przełożyć do miski
Świat Domowej Kuchnirosołu z kurczaka świerć główki kapusty ok 600 g 2 marchewki 1 cebula 4 ziemniaki kawałek pora listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego pieprz pieprz ziołowy sól selerowa 2 łyżeczki czosnek niedźwiedzi duża szczypta 4 łyżki śmietany prażony na patelni kminek Rosół wlać do garnka, włożyć wszystkie warzywa i i przyprawy, gotować do miękkości. Przed zmiksowaniem wyłowić
Gotowanie jest łatweinne tego typu dania obiadowe to zachęcam do przygotowania zapiekanki z pulpecikami, cukinią, marchewką oraz kaszą pęczak lub udek zapiekanych z warzywami i kaszą gryczaną . Składniki dla 3-4 osób: 0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka (bez skóry i kości) 1 szklanka surowego ryżu (200 g) 2,5 szklanki wody 1,5 marchewki 1 mała czerwona cebula 2 łyżki(...)lodówki. Marchewki obrać, przekroić na pół i pokroić w słupki. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w piórka. Na dno naczynia żaroodpornego przełożyć przyprawione mięso, następnie dodać pokrojone warzywa, przyprawić solą oraz pieprzem. Następnie wsypać surowy ryż. Całość zalać wodą. Przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Na sam koniec dodać masło, np. klarowane. Zapiekankę wstawić do rozgrzanego piekarnika
Ugotowaćzupa tajska. Dodałam dużo warzyw, trochę mięsa, mleczko kokosowe oraz dużo curry. Rodzina się nią zachwycała. Spróbujcie i oceńcie sami;) Składniki (4-6 porcji): Na bulion - 2-3 marchewki - pietruszka - pół selera - 1 por - 2 liście laurowe - 3-4 ziela angielskie - woda - ilość zależy od tego ile chcemy ugotować zupy Ponad to: - pojedyncza pierś z kurczaka - mała czerwona cebula - czerwona(...)dość dużego garnka wlewamy wodę oraz wrzucamy ziele angielskie i liście laurowe. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w paseczki. Wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy aż nie zmiękną. Cebulę oraz czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Pierś z kurczaka kroimy w paseczki. Tak samo kroimy paprykę. Mięso oraz paprykę dodajemy do cebulki. Całość podsmażamy
Health-Fit-Lifedaniem dietetycznym. Są diety, które wymagają jedzenia posiłków tłuszczowych (np Montignac czy I faza South Beach) obfitujących w chude mięso i górę warzyw i to danie jest dla nich. Bo co może być lepszego niż delikatna pierś kurczaka w aromatycznych przyprawach podana z górą sałatki i sosem jogurtowym? Do przygotowania użyłam domowej przyprawy do shoarmy, która wcale nie jest trudna
Bernika - moj kulinarny pamietnikdługie, niegrube cukinie 6-8 plastrów boczku (surowego lub wędzonego) 1. Składniki marynaty łączymy, dokładnie mieszamy. Piersi kurczaka kroimy w niedużą kostkę, wkładamy do marynaty, zostawiamy w lodówce minimum 2h. 2. Cukinię kroimy na cienkie plastry (ja to robiłam obieraczką do warzyw), wybieramy 6-8 najdłuższych i najszerszych plastrów (resztę też zgrillujcie, jest pyszna!), kładziemy je na talerzu obok siebie
Kuchnia Prezydentowejidealny, najlepszy, najbardziej złoty i klarowny. No właśnie, jeżeli o klarowność idzie to pierwszą wodę po zagotowaniu kurczaka wylać, czy zebrać szum? Ja jestem zwolenniczką drugiej metody. Wraz z pierwszą wodą wylewamy bowiem smak, aromat, całą esencję. Warzywa w całości i do kosza, czy pokrojone i na talerz? Tu mam wrażenie, że odpowiedzi innej być nie może(...)Precz z tym pomysłem, zapomnij! Rosół gotowany powoli, z odpowiednią ilością warzyw, na dobrym kurczaczku sam nabierze takiej barwy. A aby miał jeszcze głębszy kolor- nic innego niż palona cebula. Do dzieła! Składniki: - 2 litry wody - duża marchew - korzeń pietruszki - 1/2 selera - średnia cebula - skrzydełka, lub ćwiartka z kurczaka ( u mnie 1 spora ćwiartka) - natka pietruszki wg uznania - sól, pieprz
Cook&Loveznajdziecie przepis na idealnego kebaba domowej roboty . Przepis na shawarmę pochodzi z bloga toriavey.com . Składniki: 500 g polędwiczek z indyka lub udek z kurczaka bez kości Fociaccia ( według tego przepisu ) lub duża bagietka Sałata plus dowolne warzywa (ogórek, pomidor, rzodkiewka) Sól i pieprz Marynata 3 łyżki oleju 1 łyżeczka kminu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonego
Niedzielny kucharzLubię sosy śmietanowe, ale koniecznie z dużą ilością warzyw. W tej potrawie jest ich pod dostatkiem. 400g makaronu 2 filety z kurczaka 1 duża cukinia 300g pieczarek 2 cebule 4 ząbki czosnku 300 ml śmietanki 30% 1 opakowanie rukoli 500g pomidorków kotajlowych sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra ser cheddar olej 1. Filety, cukinię i cebulę kroimy
Szefowa kuchni