Makaron z potrawką z kurczaka z rosołu to pomysł na wykorzystanie mięsa w duchu zasady Zero Waste a przy okazji prosty, tani i sycący posiłek. Jeśli
Dorota Smakujezostała mi połowa. Postanowiłam z niej przygotować coś na kształt bigosu, najpierw ugotowałam kapustę z suszonymi grzybami, oraz przyprawami, a potem dodałam jeszcze kilka składników np. mięso i warzywa z rosołu, 3 kiełbaski zwyczajne, domową lutenicę , passatę pomidorową, oraz suszone śliwki, powstała całkiem pyszna i udana potrawa, mimo że ta kapusta kiszona a’la bigos to była czysta improwizacja(...)rosół, dodajemy suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu, gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Kiełbaski kroimy w kostkę, a mięso z gotowanego kurczaka rozdzielamy na mniejsze kawałki, gotowane warzywa dusimy widelcem, wszystko dodajemy do garnka z kapustą. Wlewamy passate pomidorową, lutenicę, oraz pokrojone drobno suszone śliwki, dusimy na małym ogniu kolejne 30 minut. Po godzinie gotowania
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPierwszy raz robiłam tą zupkę i na pewno będę robić ją częściej. Jeśli nie macie wywaru z warzyw lub drobiowego można do wody dodać korpus z kurczaka. Gotować go 15 minut, wodę trzeba osolić. Następnie dodać wszystkie składniki i gotować do miękkości warzyw. Wyjąć korpus, obrać mięso, kości wyrzucić. Zupę zmiksować, dodać mięsko i obsypać posiekanym koperkiem. Podawać w bulionówkach
Kuchnia PokoleńDelikatne piersi z kurczaka grillowane w jogurcie, i czosnku doskonale smakują z warzywami świeżymi i opiekanymi, oraz ulubionymi sosami. Danie smaczne i dietetyczne. SKŁADNIKI : 500 g piersi
Kulinarne Fantazje Mariolijest to konieczne). Na sałatę wykładamy grzanki, pokrojone piersi kurczaka, pokrojoną w krążki cebulę. Polewamy dressingiem oraz posypujemy startym parmezanem (do sera użyłam obieraczki do warzyw). Sałatka Cezar jest najlepsza w najprostszej postaci. Dodatek kurczaka sprawia, że stanowi pełnowartościowy posiłek obiadowy – lekki, a jakże pożywny. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Sałatka Cezar appeared first on Moje Wypieki
mojewypiekiinietylkochciałam co nie co pokombinować. I tak trafiły się karczochy! Nigdy jeszcze nie próbowałam, a byłam bardzo ciekawa smaku. Znaleźliśmy info jak zabrać się za to warzywo, do tego wybrałam makaron i kurczaka. Dla mnie połączenie idealne! W ciepłe popołudnie zajadaliśmy się, podziwiając Naszą Barcelonę. A to dopiero początek. Bądźcie gotowi na dużą dawkę zdjęć z tego miasta ;) Składniki
Pink Envelopeprzygotować dosyć szybki obiad. Przepis dodaje do akcji Pudliszki -Pomidorowe inspiracje. Składniki na 4 porcje: do przygotowania mięsa 4 udka z kurczaka 3 łyżki ketchupu 3 łyżeczki koncentratu pomidorowe 2 łyżki oliwy sól, pieprz mieszanka suszonych warzyw suszony koperek 1 ząbek czosnku do przygotowania sałatki pół główki sałaty masłowej 2 podłużne pomidory 1 mały jogurt naturalny sól, pieprz(...)Mięso umyć, osuszyć i przyprawić solą oraz pieprzem, a na sam koniec dodać plasterki czosnku. Na dno naczynia żaroodpornego wsypać suszone warzywa, dodać przyprawione mięso. W miseczce wymieszać: ketchup, koncentrat pomidorowy i oliwę. Przygotowaną marynatą posmarować udka z kurczaka. Na samym końcu posypać suszonym koperkiem. Piec pod przykryciem około 40-45 minut w 180°C. W międzyczasie przygotować sałatę: warzywa
Ugotowaćodrobina oleju Na samym początku mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przyprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać i odstawić. Następnie rozgrzać patelnię wraz z niewielką ilości oleju i przesmażyć kawałki kurczaka. Gnocchi ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przelać zimną wodą. Z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić papryki w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Z cukinii odciąć końcówki, przekroić(...)pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulę. Gdy lekko się zeszkli to dodać paprykę i cukinię. Całość smażyć, aż do lekkiej miękkości warzyw. Następnie dodać ugotowane gnocchi i podsmażone kawałki kurczaka. Całość przyprawić solą, pieprzem oraz oregano i chwilę ze sobą smażyć. W międzyczasie przygotować sos pomidorowy: cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać. W garnku rozgrzać
Ugotowaćsmakuje jak pyszna sałatka, więc nic się nie zmarnuje – pomysł na kolację mamy „z głowy”;) Polecam! 1 i 1/2 szkl. kaszy jaglanej 2-3 pojedyncze piersi kurczaka 2 czerwone papryki 2 cukinie 2 cebule puszka kukurydzy 3-4 ząbki czosnku sos sojowy sól, pieprz, opcjonalnie przyprawa do gyrosa Oczyszczone mięso kroimy w średniej wielkości kostkę. Oprószamy ulubionymi(...)kostkę, cukinie na ćwiartki. Czosnek drobno siekamy. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy na nim paprykę. Gdy papryka zmięknie dodajemy czosnek oraz cukinię. W razie potrzeby podlewamy warzywa odrobiną wody. Dusimy do momentu aż staną się szkliste. Następnie dodajemy do warzyw mięso, kaszę i osączoną kukurydzę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sosem sojowym. Smacznego
Smaki Na Talerzuplany zawiesić i znów się pojawić z pasztetem. Jednak ten pasztet będzie troszkę inny, choć podobny do poprzednich to jednak zaprogramowany pod klienta i jego potrzeby. 10 dużych udek kurczaka ( około 4 kg) 2 marchwie 2 pietruszki 2 cebule 6 ząbków czosnku 0,5 selera liść laurowy 5 kulek ziela angielskiego 10 kulek czarnego pieprzu łyżeczka soli 3 suszone grzyby(...)wodę aby się mięso zamknęło i wszystko nie zwiało do wody. Gotujemy do miękkości, studzimy usuwamy cały tłuszcz i skórę a samo mięso mielimy w maszynce razem z ugotowanymi warzywami i czosnkiem. Taka masa jest dość sucha mimo warzyw które w tym wypadku zastępują nam jak to zazwyczaj się daje tłuste dodatki....słonina, boczek itp. Zapewniam
Dieta moja pasjaSeler... warzywo, którego nienawidziłam od zawsze praktycznie. Kiedyś istniał w mojej świadomości tylko zwykły seler i usłyszawszy o selerze naciowym od razu myślałam, że seler to seler - ten naciowy na pewno też jest paskudny. Chyba nie muszę mówić jak bardzo się myliłam? :) Pierwszy raz spróbowałam selera naciowego właśnie w tej sałatce i (ku mojemu zdziwieniu) nie czułam ani grama typowego(...)Świetnie łączy w sobie smak słodkiej żurawiny i cierpki smak selera i papryki. Na prawdę polecam :) Składniki na sporą miskę: 3-4 łodygi selera naciowego 2 wędzone udka z kurczaka (można użyć usmażonej w ulubionych przyprawach piersi z kurczaka) puszka czerwonej fasoli (odsączonej i opłukanej na sitku) 1 czerwona papryka 2 garście suszonej żurawiny 2 łyżki majonezu pieprz (dość sporo
JedzeniomaniaLatem, kiedy pod dostatkiem świeżych warzyw takie dania często goszczą na naszym stole. Są łatwe w przygotowaniu, smaczne i sycące. Do tego pełne warzyw są pełnowartościowym posiłkiem dla całej rodziny. Składniki: duża cebula 2 piersi z kurczaka strąk czerwonej papryki pieto kiełbasy swojskiej duża cukinia 6 pomidorów ½ dużego selera korzeniowego 3 marchewki
Pyry na Gazłyżeczki brązowego cukru 2/3 szklanki ryżu jaśminowego Wszystkie składniki przygotować wcześniej tak aby od razu jeden po drugim wrzucać do garnka. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w grube kawałki. Wszystkie warzywa pokroić w dosyć duże kawałki. Pomidorki na pół lub mogą zostać w całości. Bakłażana można zamoczyć w wodzie z cytryną aby nie był gorzki i nie zbrązowiał(...)jakby olej oddzielił się od mleka ) i dodać pastę curry. Połączyć na jednolitą masę. Dodać pokrojoną pierś z kurczaka. Chwilę podsmażyć. Wlać resztę mleka. Dodać połowę sosu rybnego, łyżeczkę cukru, liście limonki kafir i doprowadzić do wrzenia. Dodać warzywa kolejno wg ich twardości pamiętając, że mają one pozostać chrupkie. Nie powinny się rozgotować ani być zbyt miękkie. Ja zaczynam
Jemy PijemyMuszę przyznać ,że najbardziej wyszukane frykasy nie smakują tak, jak tomproste danie, które przyrządza się wyjatkowo szybko.Danie możemy podawać z sałatą,surówki,warzywami duszonymi i ziemniakami z wody.Zrobienie takiego kurczaka to w kuchni już klasyka ,myślę że jeśli się zaczyna przygoda z gotowaniem,to każdy powinien umieć usmażyć mięso kurczaka,bo przecież to Klasyk kuchni polskiej i europejskiej :).Kurczak musi
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki