także gdy lubisz dać swojemu organizmowi dawkę witamin w postaci szerokiej gamy warzyw, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Kolorowe warzywa, z których każde w odmienny sposób zbawiennie wpływa na nasze zdrowie, a do tego lekki kurczak pieczony w piekarniku bez topienia go w tłuszczu. A i jeszcze kremowy sos, tutaj mały grzeszek w postaci 1 majonezowej łyżki, którą swoją(...)koperkiem lub przyprawą do tzatziki. Przygotowanie sałaty Pośrodku dużego talerza układamy miseczkę z sosem. Dookoła układamy kawałki sałaty lodowej i wszystkie warzywa. Całość delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek. Na wierzchu układamy upieczone paluszki z kurczaka, posypujemy słonecznikiem, a na górę ścieramy parmezan. ZACHĘCAM DO PRÓBOWANIA
Mój Smak na ŻycieSkładniki: 2 ćwiartki kurczaka, 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 3 marchewki, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, skórka starta z jednej cytryny, łyżka masła, 1,5 czerwonej papryki, 750 ml rozdrobnionych pomidorów z puszki, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka cukru, sól i pieprz. Sposób przygotowania: Mięso zalać 2 litrami wody. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Zagotować(...)kawałki. Marchewki obrać, pokroić w półplasterki. Mięso i marchew dodać do zupy. Gotować ok. 10 minut. W tym czasie cebulę i paprykę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa te i skórkę cytryny podsmażamy na łyżce masła ok 5 minut. Do zupy dokładamy podsmażone warzywa i rozdrobnione pomidory z puszki. Dodajemy koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i cukrem. Całość
Pobite gary BarbarySkładniki pół piersi z kurczaka mała czerwona papryka mała żółta papryka pęczek natki pietruszki kilka pomidorów suszonych - u mnie zawsze Helios łuskane ziarenka słonecznika 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 50 ml białego pół wytrawnego wina łyżeczka miodu sól, pieprz, papryka kilka gałązek tymianku Przygotowanie Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paseczki. Cebulę posiekać w piórka, pomidory w drobniejszą kostkę(...)pomidorów. Przyprawić solą, pieprzem, papryką, tymiankiem. Trzymać na ogniu, aż się zrumieni. Następnie dodać cebulę i czosnek. Wymieszać podlać winem. Smażyć kilka minut. Przyprawić do smaku miodem. Pokrojone warzywa dodać do mięsa, wyłączyć ogień (papryka będzie chrupiąca). Wmieszać posiekaną natkę, posypać słonecznikiem i.......... Smacznego
Gaździnka warzyprzychodzi ochota na tartę w chwilę mam obiad albo deser gotowy. Do tarty możemy użyć dosłownie wszystkiego! Idealna do oczyszczania lodówki z resztek, zawsze znajdziemy albo warzywa, albo np. resztę z pieczonego kurczaka, takimi sposobami przynajmniej nie marnujemy żywności. Kruche ciasto - Michel Roux "Ciasta". Kruche ciasto: 250 g mąki, 125 g masła, lekko zmiękczonego i pokrojonego w kostkę(...)pół opakowania świeżego szpinaku, 3 garści ugotowanego zielonego groszku, 1 spora cukinia, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki ricotty, 1 jajko, 3 łyżki śmietany 18%, oregano, sól, pieprz ew . łosoś, kurczak, indyk, dojrzewająca szynka, parmezan, mozzarella, chilli Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Rozwałkowanym ciastem wykładamy formę do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Na tak przygotowane ciasto wykładamy papier do pieczenia
Plate of JoySUROWIEC - 5 ćwiartek z kurczaka to około 2 kg PRZYPRAWY I WARZYWA ORAZ MATERIAŁY POMOCNICZE -sól nie jodowana do przygotowania solanki. Solankę robimy 10%,to znaczy np.1000 g mięsa+400 g wody +40 g soli -nad pietruszki 2 pęczki -korzeń pietruszki 1 duży -marchewka 2 duże -koperek 1 pęczek -seler 1 korzeń -por 2 sztuki WYKONANIE Kupione ćwiartki przygotowujemy(...)dużego gara wlewamy tyle wody aby nasz był całkowicie przykryty. Do garnka wkładamy warzywa i zaczynamy gotować. Gdy zacznie się gotować zakręcamy gaz wkładamy termometr i czekamy aż temperatura spadnie do 80 stopni. I staramy się utrzymać 75-80 stopni. Następnie wkładamy ćwiartki kurczaka z sondą wbitą w najgrubszą część ćwiartki. Gdy osiągnie 72 stopnie wyjmujemy aby wszystko ostygło. Później
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Cały obiad w jednym naczyniu, pałki kurczaka w majonezowo musztardowej marynacie z suszonymi warzywami i przyprawami są soczyste i smakują obłędnie. Z powodzeniem zastąpią dwudaniowy obiad. Można je podać z bukietem ulubionych surówek. Polecam! Składniki: ½ kg ziemniaków Przyprawa do ziemniaków 6 pałek z kurczaka Marynata: 150 ml majonezu 2 czubate łyżki ostrej musztardy 3 ząbki czosnku 1 łyżka suszonej
Wanilia i Kardamoncytryną i przyprawiamy startym czosnkiem oraz kuminem.. Kroimy cebule, pomidory, paprykę w kręgi. Siekamy kolendrę. Bierzemy głęboką patelnię, najlepiej wok. Na dnie układamy pierwszą warstwę warzyw (cebula, papryka). Druga warstwa to kawałki kurczaka. Jako trzecia warstwa - pomidory, posiekana kolendra i 6 papryczek chilli peperoncini. Wszystko zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy olej dende i kostki (Jumbo, rosołowe). Garnek przykrywamy i dusimy
Smaki Brazyliiinnym smakiem :) 2 kg kapusty kiszonej 1 kg mięsa z łopatki lub szynki 1/2 kg kiełbasy 1 pieczona pierś z kurczaka 1 chochelka sosu z pieczenia kurczaka marchewka 2 łyżki mieszanki suszonych warzyw cebula sól, pieprz garść suszonych grzybów 3 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego łyżka przyprawy do bigosu 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego Kapustę posiekać, zalać wodą (poziom(...)grubych oczkach marchewkę i gotujemy ok godzinę. Grzyby moczymy w 1 szkl gorącej wody, kroimy i dodajemy wraz z wodą do bigosu, dodajemy również upieczoną i pokrojoną pierś z kurczaka i sos. Nadal gotujemy do miękkości wszystkich składników. Pod koniec gotowania dodaję koncentrat pomidorowy. Najlepiej aby bigos postał przez noc w chłodnym miejscu, odgrzany na drugi dzień będzie jeszcze lepszy
Smakołyki Asisałat ½ przyprawy „Kebab-Gyros” 2 łyżki oliwy 1 opakowanie placków do tortilli Sos czosnkowy 2 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu 1 jogurt naturalny sól pieprz Przygotowanie Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy przyprawą do gyrosa i podsmażamy na patelni z oliwą. Odstawiamy do wystygnięcia najlepiej na papierze kuchennym aby pozbyć się nadmiaru oleju. Sos czosnkowy: Czosnek przeciskamy przez(...)połową sosu czosnkowego. Placki do tortilli dzielimy na ćwiartki aby z jednego placka uzyskać 4 kawałki. Kawałki smarujemy cienko sosem czosnkowym i dodajemy trochę mixu z warzywami i kilka kawałków piersi z kurczaka. Zawijamy i przebijamy wykałaczką aby tortillki się nie rozwinęły. Wskazówki Lepiej nałożyć do środka tortillki trochę mniej, aby łatwiej było ją zawinąć i żeby
4stronykuchni.plZupa z białych warzyw na niedzielny obiad. Krem z białych warzyw przygotowałam dlatego, że kupiłam warzywa na rosół, ale zapomniałam kupić kurczaka więc odstawiwszy na bok marchewkę wykorzystałam do zupy całe opakowanie włoszczyzny plus ziemniaki, oraz cebulę i czosnek. Ta kremowa zupa jest nie tylko pyszna i delikatna w smaku, ale prosta i szybka do przygotowania. Wygląd też ma restauracyjny(...)zupa ze świeżych pomidorów – zupa krem z rukoli – krem grzybowy – zupa krem z marchwi i pomarańczy – zupa krem z kalafiora Przepis na: Zupa z białych warzyw. Zupa krem z białych warzyw: Składniki: 2 pietruszki 2 młode ziemniaki 1/3 selera 1 por tylko biała część 1 cebula 1 ząbek czosnku 750 ml bulionu warzywnego 1 łyżka masła
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięskładniki * korpus z kurczaka lub skrzydełka * 2 marchewki * 20 dag fasolki szparagowej lub 1/2 puszki groszku * 10-15 dag grzybów kurek * 3 ziemniaki * 1 jajko * 3 czubate łyżki mąki pszennej * natka pietruszki * kostka bulionowa drobiowa * sól, pieprz Sposób wykonania Umyć mięso, włożyć do garnka, wlać ok, 1,5 l wody, zagotować, zmniejszyć ogień do minimum, dodać oczyszczone i umyte kurki(...)ziemniaki pokroić w kostkę, a fasolkę w ok. 3 cm. kawałki, a następnie dodać wszystko do garnka, zagotować i niech się dalej gotuje na delikatnym ogniu do miękkości warzyw. W tym czasie umyć i pokroić natkę pietruszki, oraz przygotować ciasto na lane kluski, najlepiej na dzbanuszka na mleko do kawy (można użyć też kubka) wsypać mąkę, wbić jajko, dodać
Mix smakucałym świecie, było pieczywo – w tym przypadku chlebki pitta. Kiedy stawały się czerstwe, zaradne gospodynie łamały je na kawałki i przesmażały na oliwie, a potem mieszały ze świeżymi warzywami i ziołami, całość skrapiając orzeźwiającym dresingiem. Zestaw zieleniny może być rozmaity, ale za bazowe można uznać takie składniki jak sałata, czerwona cebula, pomidory i rzodkiewka. Ważnym składnikiem sałatki fattoush jest sumak(...)wynika z jakiegoś specjalnego umiłowania wiejskiej ludności do zieleniny, ale po prostu z braku mięsa. Jeśli macie ochotę możecie dodać do sałatki grillowanego albo pieczonego kurczaka. My zaszaleliśmy i dorzuciliśmy do warzyw krewetki. To połączenie wyszło super. Przepisów na Fattoush jest mnóstwo, my bazowaliśmy na recepturze z bloga gimmesomeoven.com Składniki: 250 g surowych krewetek 2 łyżki masła Ząbek czosnku drobno
Niedzielny kucharzcałym świecie, było pieczywo – w tym przypadku chlebki pitta. Kiedy stawały się czerstwe, zaradne gospodynie łamały je na kawałki i przesmażały na oliwie, a potem mieszały ze świeżymi warzywami i ziołami, całość skrapiając orzeźwiającym dresingiem. Zestaw zieleniny może być rozmaity, ale za bazowe można uznać takie składniki jak sałata, czerwona cebula, pomidory i rzodkiewka. Ważnym składnikiem sałatki fattoush jest(...)wynika z jakiegoś specjalnego umiłowania wiejskiej ludności do zieleniny, ale po prostu z braku mięsa. Jeśli macie ochotę możecie dodać do sałatki grillowanego albo pieczonego kurczaka. My zaszaleliśmy i dorzuciliśmy do warzyw krewetki. To połączenie wyszło super. Przepisów na Fattoush jest mnóstwo, my bazowaliśmy na recepturze z bloga gimmesomeoven.com Składniki: 250 g surowych krewetek 2 łyżki masła Ząbek czosnku drobno
Niedzielny kucharzPrzepis na szybki obiad, czyli gulasz z piersi kurczaka z papryką. Gulasz z piersi kurczaka podać możemy z kaszą, ryżem, czy ziemniakami. Składniki: 600g piersi kurczaka 1 papryka czerwona 0.5 papryki żółtej 1 większa cebula 3-4 ząbki czosnku 1 por ( tylko jasna część ) 800ml bulionu 4 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki ( opcjonalnie(...)kostkę, lub paski papryki. Podsmażone warzywa przekładamy do miseczki, a na patelni smażymy pokrojone w paski, przyprawione solą, pieprzem i mieloną papryką piersi kurczaka. Kiedy piersi będą już podsmażone, przekładamy do nich z powrotem warzywa. Całość jeszcze chwilę razem trzymamy na patelni, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy ziele, liście i dusimy całość 10 minut na średnim ogniu. Gotowy sos doprawiamy
NiePieprz.plDodać pokrojonego w kostkę kurczaka i lekko przyrumienić. Mleko kokosowe wstrząsnąć, wlać do kurczaka i całość gotować tak długo, aż sos zredukuje się do połowy. W między czasie obrać i pokroić w większą kostkę warzywa. Dodać je na patelnie i dusić pod przykryciem przez 5 minut(...)Wymieszać miód, chilli w proszku, olej kokosowy oraz czosnek. 2. Przyprawy podsmażyć na patelni 3. Dodać pokrojonego kurczaka 4. Lekko podsmażyć mięso 5. Kurczaka zalać mleczkiem kokosowym 6. Zredukować całość o połowę 7. Dodać pokrojone warzywa 8. Wymieszać całość i dusić pod przykryciem przez 5 minut 9. Dodać sos sojowy 10. Dodać olej sezamowy 11. Dodać posiekany koperek oraz
KuchniaWeDwoje.pl