kurczak na parze - 1247 przepisów (strona:25/84)

Kurczak zapiekany z jabłkami i porem. 269

pary majeranek zawsze jest dobrą asystą, a tym razem dołączył do nich również chrzan. Czasami mam lekkie wątpliwości, czy dane połączenie zagra, ale tym razem byłem pewny - to musi pasować! Zestawienie smaków w tym daniu jest bardzo swojskie, powiedziałbym nawet: przaśno-słowiańskie ;) I bardzo dobrze, takie właśnie ma tym razem być. No ale zapomniałem o kurczaku, a przecież

zadanie-gotowanie
Zapiekanka dla leniwych 179

leniwych'; listonic_content='400 g pieczarek 400 g żółtego sera 500 g mięsa z uda kurczaka 220 g makaronu 1 duża papryka 1 średni pomidor 1-2 cukinie 1 por Sos czosnkowy Sól Pieprz'; document.write(" "); Gotujemy makaron, skracając sugerowany czas podany na opakowaniu o parę minut – w końcu będzie on jeszcze zapiekany. Myjemy i kroimy warzywa i mięso. Ser ścieramy(...)wstawiamy naczynia żaroodpornego do gorącego piekarnika, ponieważ gwałtowna zmiana temperatury może sprawić, że pęknie. Pod koniec pieczenia sprawdzamy, czy ser ładnie się stopił. Jeśli nie – dajemu mu jeszcze parę minut. Gotową zapiekankę rozkładamy na talerze, a resztę – po ostygnięciu – przechowujemy w lodówce. Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest uniwersalny. Do zapiekanki możemy wrzucić, co tylko chcemy. U mnie

Proste-przepisy.pl
Kurczak tikka masala, czyli angielski orient 188

Pierwszy przepis na kurczaka tikka masala dostałam od mojej ulubionej Pani Profesor. Niestety, zawierał on w sobie gotową już pastę tikka masala, a ja lubię robić wszystko od podstaw. Zmodyfikowałam więc parę rzeczy po zapoznaniu się z innymi przepisami na to angielsko - indyjskie danie. Oto, co powstało. Potrawa jest bardzo aromatyczna i intensywna w smaku. Czuć korzenne przyprawy, ich wielość(...)każdym kęsem, jednak danie jest coraz smaczniejsze i gdy zaczyna go braknąć na talerzu, żałuje się, że nic już w garnku nie zostało ;) W tradycyjnym przepisie używa się pokrojonego kurczaka - piersi, udek, co nam pasuje. Ja jednak wolałam wykorzystać mięso w całości. KURCZAK TIKKA MASALA Składniki do kurczaka: - 2 udka kurczaka - oliwa - 1 łyżeczka imbiru - 1 łyżeczka cynamonu indyjskiego

Życie zamknięte w smaku
CO Z ŻÓŁTKAMI: pizzerynki 165

para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} WYKONANIE: KURCZAK:   - pokrój(...)konieczne) Piekarnik ustaw na 180* (lub na 2 jeśli masz taką skalę) i piecz 5 minut po czym obróć i włóż na kolejne 5 minut. Wyjmij ciasto, posmaruj ketchupem, wyłóż kurczaka, warzywa i ser. Wstaw na kolejne 10 minut. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

fitolarun.blogspot.com
szybkowar-kolorowa papryka z ryżem i drobiem... 170

cukrem, wystudzić mięso drobiowe mielone dokładnie wymieszać z ugotowanym ryżem, jajkiem, cebulą z olejem z patelni, kucharkiem, przyprawą do kurczaka, śmietaną gęstą, posiekanym koperkiem faszerować nadzieniem papryki do pełna układać w szybkowarze, wlać z dwie szklanki wody, po zasyczeniu pary na średnim ogniu gotować 30 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie z wywaru można zrobić sos lub zamrozić

W Mojej Kuchni Lubię
Indycze podudzia na parze, marynowane w masie jogurtowej z ziołami, szalotką i czosnkiem 150

mięsa z indyka (które on sobie upodobał), bo jest za suche. Nieco się zdziwiłam, gdy wzięła pierś z kurczaka. Indyka głównie pieczemy, albo robimy z niego coś na kształt bitek, a przecież istnieje tyle możliwości! ;) INDYCZE PODUDZIA NA PARZE, MARYNOWANE W MASIE JOGURTOWEJ Z ZIOŁAMI, SZALOTKĄ I CZOSNKIEM Składniki: - 2 podudzia indycze - 1 duży jogurt lub śmietana (słodka

Życie zamknięte w smaku
Rosół dla dziecka 240

lubczyk - może byc suszony (ja dodaję 3 łyżeczki ) ale najlepiej pęczek świeżego sół,pieprz, odrobina curry pierś kurczaka 2x makaron   Wykonanie:   Warzywa i pierś zalewamy wodą tak, aby woda przykryła składniki. Jeśli robimy zupkę dla samego dziecka (parę porcji), to spokojnie możemy użyć, pół porcji warzyw i jedną pierś.   Chwilę przed zagotowaniem ściągamy łyżką

Lubczyk i Wanilia
Tajine warzywny 161

mało marokański :) posiłek. Ale od czegoś trzeba zacząć... Tajine warzywny. Takie warzywa robiła moja mama, ale dodawała mięso, chyba kurczaka. U mnie na razie tajine bezmięsny. Znowu porobiłam sporo zdjęć, więc postanowiłam je umieścić. Ale kolorowo! :D Jeszcze gorące. Para naszła na obiektyw aparatu :) Składniki na 3 porcje: warzywa :) - tak naprawdę wedle uznania, ulubione u mnie: 2 marchewki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Warsztaty "Kuchnia w parze ze zdrowiem" 198

spróbujecie kalafiora, brokułów lub ziemniaków ugotowanych na parze nie będziecie już chcieli wrócić do tradycyjnej metody gotowania.                      W przygotowaniu potraw pomagał nam Tomasz Szymański - Doradca Kulinarny Bonduelle.W menu warsztatów pojawiły się : sałatka z brokułem, mango, wędzonym kurczakiem, dressingiem jogurtowym i morwą białą prażona

Kulinarne przygody Gatity
Dieta 3D Chili – przepisy 201

innych diet. Na tej diecie posiłki są bogate w składniki i sycące, dzięki czemu nie jest się zmuszonym do ciągłej głodówki, by zrzucić parę kilo.     W jadłospisie są takie dania jak: Filet z kurczaka z duszonymi warzywami z ryżem na ostro Makaron ze szpinakiem i mozarellą Filet z kurczaka z jogurtem   Na śniadania zaś polecane są takie

Kulinarne Przeboje
Kurczak w sosie z rozmarynu i musztardy 151

dwojga gotowy.  Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 opakowanie mrożonych warzyw 0,5 l bulionu (z kury albo warzywny) łyżka świeżych listków rozmarynu łyżeczka musztardy francuskiej (ziarnistej) i masła płaska łyżka siemienia lnianego i ziaren słonecznika oraz mąki sól, pieprz Do garnka do gotowania na parze wlewamy bulion zamiast wody, oczywiście na drugą cześć garnka wsypujemy(...)Przykrywany garnek. Po ugotowaniu wsypujemy warzywa do jakiegoś naczynia, dodajemy masło i szczyptę soli. Po rozpuszczeniu masła i wymieszaniu wszystkiego, warzywa są gotowe do podania. Na rozgrzaną oliwę kładziemy kurczaka - pamiętacie - nie ma temperatury, to nie ma koloru, jak nie ma koloru, to nie ma smaku. Posypujemy z każdej strony odrobiną soli i pieprzem. Po szybkim zrumienieniu kurczaka ściągamy

Right Behind The Kitchen
Makaron z brokułami i kurczakiem w sosie serowym 218

szklanki mleka mały jogurt naturalny (ok. 180 g) pojedynczy filet z piersi kurczaka (ok. 200 g) 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku cebula sól, pieprz, gałka muszkatołowa (wg uznania) Przygotowanie: KROK 1 : Brokuła ugotować w całości al dente , najlepiej na parze lub w lekko osolonej wodzie. Podzielić na różyczki. Korzeń zetrzeć na tarce o małych oczkach (nic się(...)kostkę. Na patelni rozgrzać olej wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, cebulą oraz startym korzeniem brokuła. Podsmażać kilka minut, w razie potrzeby podlewając mlekiem/wodą. W wersji mięsnej dodać kurczaka pokrojonego w kostkę i obsmażać kilka minut. KROK 4 : Wlać mleko, pokrojony w kostkę ser i makaron, cały czas mieszając zawartość patelni. Trzymać na średnim ogniu przez kilka minut

Kuchnia Ellie
Pulpety z papryką na parze i sos chrzanowy 227

Lubimy od czasu do czasu zjeść obiad ugotowany w całości na parze. Jest on delikatniejszy, lżejszy, a przede wszystkim zdrowszy, no i robi się go dość szybko. Jednak znudziło nam się mięso w postaci piersi kurczaka, więc poszukałam, pokombinowałam, złączyłam w jeden kilka przepisów i powstały pulpeciki z szynki z czerwoną papryką. Sama byłam zaskoczona jak smacznie wyszły(...)ziemniaki   Warzywa: marchewkę i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w dużą kostkę, brokuła umyć i podzielić na mniejsze różyczki. Warzywa przyprawić solą, pieprzem i pieprzem ziołowym, gotować na parze ok. 20-25 minut.   Pulpety: mięso wrzucić do miski, dodać do niego pokrojoną w drobną kostkę paprykę i cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek

Simply Food
KURCZAK W CURRY Z IMBIREM, SMAŻONYMI WARZYWAMI I SOSEM CZOSNKOWO-MIĘTOWYM 143

Uwielbiam jesień za warzywa. Można dowolnie komponować z nich wspaniałe dania. Składniki do kurczaka: pierś z kurczaka pasta curry kawałek (spory) świeżego korzenia imbiru 3-5 ząbków czosnku po 1/2 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki sól świeżo zmielony czarny pieprz 1-2 łyżki sosu sojowego łyżeczka kurkumy olej Składniki do sosu: opakowanie gęstego greckiego jogurtu listki świeżej mięty(...)szt.pietruszki 1 szt.małej cukinii 1szt.średniej czerwonej papryki parę różyczek kalafiora              (możecie oczywiście dodać innych sezonowych i ulubionych warzyw) tymianek,bazylia,rozmaryn,zioła prowansalskie sos sojowy sól czarny pieprz kawałek swieżego korzenia imbiru Zacznijmy od piersi z kurczaka. Pokroiłam je na cienkie paseczki. Dodałam starty imbir,czosnek, pastę

potrawyregionalne
WIELKANOCNA GALANTYNA LAST MINUTE 159

Delikatnie zawińcie kurczaka jak tortillę, starając się, aby jak najmniej farszu uciekło ze środka. W razie potrzeby złapcie skórę wykałaczkami, jak przy zrazach. Nie martwcie się, na tym etapie kurczak wygląda mało apetycznie i niczym nie przypomina galantynki :D Roladę zawińcie ciasno w folę do pieczenia, tak jak cukierka. To jest ten moment, kiedy nadajemy roladzie jej właściwy kształt(...)oczekiwany kształt i był szczelny. Roladę pieczcie na kratce w piekarniku z opcją pary wodnej przez ok. 60min. w temp. 160'C. Jeśli macie klasyczny piekarnik, wstawcie do niego, pod mięso litrowe/blaszkę z wodą. Jeśli macie termometr do mięsa - odpowiednią temp. wewnętrzną naszego kurczaka będzie 60'C. Upieczoną roladę należy chłodzić co najmniej 3h przed podaniem. Ja sugeruję

Spektrum Smaku