parę liści sałaty/garść mix sałat 100 g wędzonej piersi kurczaka 2 kromki chleba pełnoziarnistego 5 pomidorków koktajlowych oliwa z oliwek Kromki kroimy w kostkę. Na rozgrzana patelnie wlewamy łyżkę oliwy i smarujemy patelnie przeciętym ząbkiem czosnku. Wrzucamy chleb i rumienimy. Do umytej sałaty dodajemy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, pomidorki i czosnkowe grzanki. Polewamy łyżeczka oliwy
Atlas Smakówodrobiną naci selera i pociętym porem. Wyłóżcie resztę kurczaka w przyprawach, zgniecione ząbki czosnku, rozcięty na pół korzeń selera i polejcie wszystko olejem. Kurczaki w naczyniu żaroodpornym przykrywamy folią aluminiową, zróbcie w niej dziury na parę wodną. Tak przygotowaną brytfankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę z funkcją termoobiegu i temperaturą 175 stopni. Na 10 min przed końcem zdejmijcie(...)łyżki masła, dodajcie 1 łyżkę miodu i dokładnie wymieszajcie. Na gorące masło układamy marchewki i smażymy około 10-12 min. delikatnie obracając je co około 2 min. Serwujemy kurczaka na pieczonej porze i naci selera w towarzystwie marchewek. Możecie oczywiście podać do tego młode ziemniaczki z koprem lub kaszę kuskus. Wszystko będzie pasować. Smacznego
Kuba Gotujefelietonów i przepisów poświęconym poszczególnym regionom Chin. 25 numer kukbuk zawiera przeróżne przepisy na potrawy kuchni chińskiej, m.in, ryba na parze w sosie sojowym, szpinak po katońsku czy wołowina po mongolsku ja wybrałam przepis na kurczaka po Syczuańsku, gdyż jest prosty, nie skomplikowany, szybki i nie wymaga wielu magicznych składników i każdy zapewne sobie z nim poradzi
Wylizany Rondelrealizacji. Aromatyczne i kolorowe. Składniki 200 g dowolnej dyni cukinia ile chcesz fenkuł czyli koper włoski 2 czerwone cebule pierś z kurczaka 4 daktyle 3 cm świeżego kłącza imbiru pół puszki ciecierzycy gotowanej na parze 4 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów konserwowych skórka z połowy cytryny olej kokosowy virgin do smażenia sól himalajska komosa ryżowa Mieszanka przypraw pół(...)stopniach. Odstaw. Na patelni obsmaż cukinię, następnie fenkuł pokrojony w pióra. W dużym rondlu rozgrzej olej kokosowy i obsmaż pokrojona w piórka cebulę, do niej dodaj pierś z kurczaka. Pokrój ja na kawałeczki jakie lubisz. Wsyp mieszankę przypraw. Obsmażaj. Dodaj imbir,czosnek, przemieszaj i dodaj po chwili pomidory z puszki, daktyle pokrojone w paski i fenkuła. Duś pod przykryciem około
Z Kuchni Do KuchniDawno, dawno temu…no właśnie dawno temu dostałam przepis na sałatkę ryżową z kurczakiem. Przepis posiadam w swoim starym zeszycie lecz w tym przypadku nie mogę zrobić zdjęcia bo obraz byłby niekompletny. Parę lat temu pies dorwał się do zeszytu i część jego ucierpiała ( myślę, że zeszyt bardzo mu pachniał cukrem wanilinowym i innym smakołykami ). Dzisiaj przedstawiam trochę uproszczoną wersję
Smaki Ewykońce (łapiemy szparaga "w pół" i delikatnie zginamy. Złamie się dokładnie w miejscu, w którym jest zdrewniały) Gotujemy szparagi na parze przez 8 minut po przykryciem Marchewkę myjemy i kroimy w plasterki Por kroimy w piórka Kurczaka myjemy, zdejmujemy skórę i nacieramy solą i pieprzem Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego... ... dodajemy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comzajmuje dosłownie 5 minut! A smak... no właśnie, mimo tak niewielkiego wkładu pracy smak jest fantastyczny! * ciasto francuskie- 1 płat * wędzony kurczak- 250 g * mini marchewka- 150 g * fasolka szparagowa zielona- 150 g (wykorzystałam ugotowaną na parze Bonduelle) * jajka- 3 sztuki * ser żółty- 80 g * oliwki- 10 szt. * przyprawy- sól, pieprz, papryczka chili, świeża bazylia i szczypta gałki(...)muszkatołowej * szczypiorek- do posypania Piekarnik nastawić na 200 stopni. Marchewkę oraz fasolkę wcześniej odmrozić. Ciastem francuskim wyłożyć żaroodporne naczynie, obciążyć i piec przez 15 minut. W międzyczasie pokroić kurczaka wędzonego i przygotować masę jajeczno serową- roztrzepać jajka, dodać starty ser i doprawić. Wyjąć ciasto francuskie, na spód wyłożyć marchewkę, fasolkę szparagową, kurczaka, oliwki, a pomiędzy nimi poukładać świeże listki bazylii
Kraina Miodem PłynącaUdko z kurczaka Udko upiekłam w rękawie w piekarniku a marynatę zrobiłam do tego sama. Chociaż teraz żeby było prościej są przecież dostępne gotowe "Pomysły na....." . Szybki nie wymagający obiad. No może oprócz dodanego kalafiora gotowanego na parze(...)chociaż też w sumie nie wymaga on czasu bo gotuje się sam. Do tego kuskus ale można dodać inną kaszę :) Zakupy: - udko z kurczaka - rękaw do pieczenia - przyprawy - oliwa z oliwek - kalafior - kuskus Przygotowanie: Udko z kurczaka myję osuszam i marynuję w oliwie z oliwek z przyprawami i wkładam do rękawa do nagrzanego piekarnika do 200 stopni w naczyniu żaroodpornym
Tanio smacznie i prostomuszkatołowa Dodatkowo: 4 bułki (ja użyłam bułek pełnoziarnistych) dojrzałe awokado łyżeczka chrzanu 4 łyżki jogurtu naturalnego łyżeczka miodu roszponka parę czerwonych ziemniaków na frytki Sposób przygotowania: Bułkę pokrój w kostkę i namocz ją w mleku, odstaw na 10 minut. Kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj w blenderze. Dopraw solą, pieprzem oraz gałka muszkatołową. Następnie wymieszaj z namoczona bułka
wysmienitypretekstem? Nie ważne. Ważne, że z Młodym do ostatniego ziarenka wyjedliśmy całą kaszę z naszych talerzy. Wróćmy do kurczaka. Swojego piekłam wyłącznie pod przykryciem w żeliwnym garnku Staub . Nie odkrywałam, bo chciałam uzyskać takiego delikatnego, tak jakby był gotowany na parze. Upieczone warzywa, na których piekło się mięso wykorzystałam do sosu. Po wyciągnięciu garnka z piekarnika warzywa były zanurzone(...)własnych i tych wyciekających z kurczaka sokach. Wystarczyło kilka minut i z warzyw powstał pyszny przecierowy sos do mięsa i kaszy, a co najważniejsze Młody nie widział kawałków warzyw i nie mógł niczego odłożyć na brzeg talerza, więc dodatkowo czułam się spełniona jako karmicielka własnego dziecka, że udało się mu przemycić trochę zdrowego jedzonka. Ale się rozgadałam, zaczynamy! :) Składniki
Blondynka Gotujeprzecieru pomidorowego 3 łyżki oliwy 1/3 pęczka natki pietruszki szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz sposób przygotowania Mięso kurczaka kroimy w niewielką kostkę, oprószamy je pieprzem, delikatnie solimy, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce. Kalafiora myjemy i gotujemy na parze, na pół miękko. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i lekko przesmażamy drobno posiekane ząbki czosnku, oraz pokrojonego(...)cienkie plastry selera. Następnie na patelnię dokładamy mięso kurczaka, smażąc całość na dość dużym ogniu przez pięć minut. Teraz do mięsa dodajemy przecier pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki i trzymamy na ogniu jeszcze przez dwie minuty. Kalafiora dzielimy na różyczki, układamy w żaroodpornym naczyniu i dodajemy do niego kurczaka z patelni. Do miski, na tarce ścieramy
Miód i pieprzszpinakiem i żółtym serem. Będą idealne na niedzielny obiad. Takie udka są trochę czasochłonne w przygotowaniu, ponieważ kawałki kurczaka należy pozbawić kości oraz chrząstek. Udka przyrządzone w poniższy sposób podałam z ziemniakami i gotowanymi warzywami na parze. Jeżeli macie ochotę na inne dania z użyciem udek to zachęcam do przygotowania duszonych udek w lekko słodkim sosie(...)pyszne!) lub faszerowanych pieczarkami . Składniki na porcję dla 4 osób: 1 kg udek z kurczaka (waga wraz z kośćmi i skórą) 150 g szpinaku, np. mrożonego w liściach lub świeżego kilka plasterków żółtego sera sól, pieprz 1 ząbek czosnku olej Udka umyć i osuszyć. Naciąć koło kości, delikatnie "zeskrobać" mięso i wyjąć kość oraz wyciąć chrząstki (instrukcja obrazkowa tutaj
Ugotowaćwiększych sklepach spożywczych i supermarketach. Aby zupka była bardziej sycąca możecie dodać do niej podsmażone na oliwie plastry pieczarek lub/i ugotowane na parze różyczki brokuła. Pasują tu także owoce morza, podsmażone tofu lub pierś kurczaka. Możecie dodać wszystkie składniki na raz lub tylko niektóre z wymienionych. SKŁADNIKI / 2-3 porcje 300 ml gorącego bulionu lub wody 300 ml mleka
cool and mintymleka 0% - 1 szklanka truskawek - 1 łyżka ziaren słonecznika 4/ Obiad, Kolacja godz. 18:30 - woda Cynthii/ szklanka Gotowane na parze: - 1 szklanka fasolki szparagowej - pół szklanki ziemniaków skropione 1 łyżeczką oliwy z oliwek - 170g piersi z kurczaka Podsumowanie 1 dnia: Mam problem z przyzwyczajeniem się teraz do smaku orzeźwiającej wody Cynthii gdyż bardziej by mi podeszła
upichcona