nadaje roladkom ciekawy smak. Z braku czasu zazwyczaj piekę roladki, jednak można je obtoczyć w jajku i bułce tartej i usmażyć lub ugotować na parze. Składniki: 500g filetu z kurczaka, 2 łyżki masła, 60g płatków owsianych (użyłam marki Halina ), sól, pieprz, 6 plastrów szynki najlepiej wędzonej. Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić
Z miłości do słodkościzostawiamy na przynajmniej 6 godzin, do pełnego połączenia smaków. Tak przyrządzone ziemniaki podjemy po delikatnym ogrzaniu do temperatury otoczenia. Pasują idealnie do ryby – smażonej, gotowanej, na parze, do delikatnych białych mięs – kurczaka i indyka. Smakują też z wołowym stekiem ale i same, do kieliszka wódki czy zimnego piwa. SKŁADNIKI 800-1000g ziemniaków sałatkowych, typu
Karo in the Kitchenczęsto wracam do niej i myślami i na talerzu :) Poniżej przedstawiam przepis na pierś z kurczaka w korelacji z marchewką i groszkiem :) Składniki: - podwójna pierś z kurczaka - marchewka w kostce - groszek - parę świeżych listków bazylii - przyprawy wg. uznania - łyżka masła - łyżka mąki - 1/2 kostki bulionowej/ rosołowej - szczypta Vegety - łyżka cukru - sól i pieprz Pierś kroimy w kostkę i smażymy. Doprawiamy
upichconamarchewkę obieramy, kroimy na mniejsze części i gotujemy razem w osolonej wodzie, aż zmiękną, odcedzamy i ostudzamy. W osobnym garnuszku gotujemy pierś kurczaka, ostudzamy. Brokuła tniemy na małe różyczki i gotujemy na parze. Następnie ziemniaki z marchewką przepuszczamy przez praskę, dodajemy pokrojonego kurczaka, brokuły, czosnek, cebulę, mąkę i jajko. Wszystko dobrze mieszamy i doprawiamy do smaku. Ciasto formujemy
Niezły Młynekpłynnego miodu (można zastąpić cukrem) - sól i pieprz do smaku dodatkowo - nasiona słonecznika Przygotowanie: Mięso, makaron i sos najlepiej jest przygotować nieco wcześniej. Pierś z kurczaka należy ugotować, najlepiej na parze (mi to zajęło ok. 15 minut) lub z lekka podsmażyć/grillować na patelni. Makaron ugotować al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ząbki
Kuchnia ElliePyszny kurczak gotowany na parze w bambusowym parowniku z groszkiem cukrowym podany z makaronem ryżowym i papryczkami chilli :) Składniki (dla 2 osób): 1 pierś z kurczaka 200g groszku cukrowego 2 papryczki chilli + marynata: 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka oleju (najlepiej arachidowego) 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżka(...)marynowanego) 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej + makaron ryżowy do podania 1. Wszystkie składniki na marynatę łączymy w misce. Kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 4 godziny. 2. Układamy kurczaka w parowniku (jeśli używacie bambusowego, wyłóżcie dno papierem do pieczenia i poróbcie kilka dziurek) i wstawiamy na garnek
Tajskie smakipuszki 1 mała czerwona papryczka chili 200 ml bulionu drobiowego 2 łyżki oliwy sól pieprz 1 banan PRZYGOTOWANIE Fasolkę gotujemy w wodzie lub na parze - około 5 minut. Polędwiczkę i kurczaka kroimy w kostkę i przesmażamy partiami na oliwie na złoto - zdejmujemy z patelni łyżką cedzakową. Cebulę kroimy w talarki,chili drobno siekamy. Przesmażamy na pozostałym tłuszczu razem
Moje Kuchenne Rewelacjecytryną i limonką, stąd też pomysł na cytrynowy ryż, który komponuje się świetnie z tego typu daniami. Aby przełamać nudne i utarte schematy postanowiłam pierś kurczaka zamarynować i ugotować przez kilka minut na parze a następnie dokończyć gotowanie piersi w całości w gotowym sosie curry, aby przeszła smakami. Dzięki temu mięso jest soczyste, nie rozgotowane i bardzo delikatne. Danie(...)potrawy 300 gram piersi kurczaka marynata do kurczaka: szczypta soli, szczypta curry, kurkumy, chili i kminu rzymskiego świeża bazylia do dekoracji Cytrynowy ryż: 1 szklanka ryżu 2 szklanki wody lub bulionu drobiowego skórka otarta z 1 cytryny 1/2 łyżeczki soli sok z 1/2 cytryny Pierś kurczaka marynuję w przyprawach i odstawiam
Mango Papajawygodny sposób na wypróbowanie nowych smaków, przynajmniej dla mnie… Żeby wypróbować nowe oleje zrobiłam kilka sałatek, oto dwie sałatki z kurczakiem:Sałatka z kurczkiem i dynią – Składniki:pierś z kurczakaczerwony grejpfrutkawałek dyni ugotowanej na parze lub upieczonejgarść orzechów włoskichrukola lub inna sałataolej z pestek dyni firmy Biolevitasól, pieprz, paprykaKurczaka myję, osuszam, doprawiam solą, pieprzem i papryką(...)Obsmażam na patelni.Na talerzu układam przestudzoną i pokrojoną pierś kurczaka na rukoli. Dodaję obrane cząstki grejpfruta i kawałki dyni. Posypuję posiekanymi orzechami. Na koniec polewam olejem z pestek dyni.A jeśli macie ochotę eksperymentować dalej, proponuję z tego oleju przygotować sos i polać nim naszą sałatkę:1 łyżka oleju z pestek dyni1 łyżka musztardy francuskiej1 łyżka miodu2 łyżki soku z cytrynyWszystko
UgotujmyTo.pludany? z pewnością humor I pogoda jest pożądane ...I najważniejsze, to dobrze rozpalony grill. Nie spieszmy się wrzucać mięsa na grilla , gdy grill jest ciepły. Poniżej parę wskazówek jak pieczemy wołowinę I kurczaka.Udka kurczaka :potrzebują od średniej -do wysokiej teperatury grillaCzas pieczenia to 25-30 min.Wołowina:Grill musi! być bardzo dobrze rozpalony o wysokiej temperaturze.Stek
Smaki Edytyszklanki ciemnego sosu sojowego 110 g / 1/2 szklanki brązowego cukru 55 ml / 1/4 szklanki tajskiego sosu rybnego ugotowany ryż do podania ugotowane na parze warzywa do podania Przygotowanie: Włóż kurczaka do miski, dodaj olej i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej dużą patelnię na dużym ogniu, włóż połowę kurczaka i smaż przez dwie minuty z jednej strony, do lekkiego zarumienienia, odwróć
karmelowydość tłustych tak by w zupie po ugotowaniu pływały oczka. Mój przepis jest jednak przeznaczony dla osób, które chcą zgubić parę kilogramów lub z jakichkolwiek przyczyn muszą stosować dietę lekkostrawną lub niskotłuszczową. Dietetyczny rosół ugotowałam na piersiach z kurczaka oraz dużej ilości warzyw. Gotowałam dosyć długo na wolnym ogniu bo ponad 3 godziny ale było warto ponieważ smakiem przypominał(...)rosołek. Składniki: 3 piersi z kurczaka 6 średniej wielkości marchewek 3 średniej wielkości pietruszki jedna cebula por połowa dużego selera 3 liście laurowe parę ziarenek pieprzu oraz ziela angielskiego sól Sposób przygotowania: Do zimnej wody włóż kurczaka i wstaw na średniej wielkości ogień. Zostaw kurczaka na około pół godziny. Woda powinna być gorąca ale nie wrzeć. Możesz co jakiś czas
wysmienitypodkręca aromat. Gotowany na parze! Do tego makaron pokrzywowy ( śmiało możecie zamienić na ten z pełnego ziarna ) i gotowany na parze kalafior. Lekko, smacznie i dietetycznie. Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 1 porcja ) * filet z kurczaka – 1 szt * suszone pomidory – 4 szt * olej kokosowy do smażenia- 2 łyżki * suszony czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz, chili DODATKOWO: * makaron pokrzywowy(...)kalafior * świeża pietruszka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Filet z kurczaka rozbijamy, oprószamy odrobiną soli, pieprzu, chili i czosnku niedźwiedziego ( z 2 stron ). Układamy suszone pomidory i delikatnie, ale dokładnie zwijamy roladki – całość zawiązujemy nicią. Obsmażamy z każdej strony na odrobinie oleju kokosowego, a następnie gotujemy na parze do miękkości. Podajemy z ugotowanym al dente makaron i ugotowanym na parze
Ostra na Słodkożółtej 1 puszka pomidorów bez skóry 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 250 g wędzonej piersi kurczaka 1 kostka warzywna (bulionetka) szczypiorek do dekoracji sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku 750 ml wody PRZYGOTOWANIE : Fasolkę szparagową oczyszczamy i gotujemy na miękko na parze. Paprykę myjemy, oczyszczamy i wraz z cukinią kroimy w kostkę. Do garnka(...)przekładamy paprykę, dodajemy kostkę warzywną, zalewamy około 750 ml wody i gotujemy 5 minut po czym dodajemy, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, cukinię i pokrojonego kurczaka – gotujemy 15 minut. Następnie dodajemy ugotowaną na parze fasolkę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i paprykami, gotujemy 5 minut. Podajemy oprószając szczypiorkiem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiziemniaki garść marchewki baby carrots garść fasolki zielonej ciętej łyżka masła W posiadaniu mam garnek do gotowania na parze, ogólnie to zwykły garnek a jako dodatek ma nakładane sito i wysoką pokrywkę. Zaczynamy od piersi z kurczaka, rozkrawamy je na pół ale nie przecinamy do końca i rozbijamy je. Paprykę kroimy w paski, cebulę w drobną kostkę(...)ziołami prowansalskimi. Wszystko gotujemy jeszcze 15-20 min. Po tym czasie wyjmujemy roladki na talerz, wyciągamy wykałaczki i kroimy w grube plastry. Roladki z piersi kurczaka podajemy z warzywami z którymi się gotowały na parze
Piekielna Kuchnia Patiosolonej wodzie około 20-25 minut - na garnek nakładamy durszlak do którego wrzucamy umytą fasolkę szparagową, od której wcześniej odcinamy końcówkę z szypułką. Gotujemy na parze razem z ziemniakami.Pierś z kurczaka myjemy, a następnie kroimy na niewielkie paski. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, dodajemy ząbek czosnku, gałązkę świeżego tymianku i świeżego oregano, następnie na patelnię wrzucamy
Słodkie PrzyjemnościWiele osób wyobraża sobie zdrowy obiad jako porcję suchej kaszy lub ryżu, do tego wiórowaty kurczak i jałowe warzywa gotowane na parze. Nic bardziej mylnego! Wystarczy odrobina kreatywności, by z podanych składników wyczarować fajną sałatkę lub...tartę. Uwielbiam kaszę jaglaną za to, że jest tak uniwersalna i można zrobić z niej wiele ciekawych rzeczy (np. sushi , " sernik ", pudding owocowy(...)razem posłużyła jako główny składnik ciasta do tarty i świetnie się w tej roli sprawdziła. Do zrobienia farszu wykorzystałam kurczaka, cukinię, suszone pomidory i oliwki, jednak jest to danie na tyle uniwersalne, że spokojnie można poeksperymentować z ulubionymi dodatkami :) Składniki na 4 porcje: Ciasto 1 szklanka suchej kaszy jaglanej 2 jajka 2 łyżki tartego sera, np. parmezanu sól, pieprz, papryka
Zawsze głodna!Pyszne danie, pulpety z piersi kurczaka, sos pieczarkowy, całość podana z makaronem tagliatelle. Pulpety gotowane na parze, delikatne i bardzo smaczne. Aby jeszcze bardziej odchudzić danie, można śmietanę zastąpić jogurtem i podać z razowym makaronem:) pulpety: 2 podwójne piersi z kurczaka ( KLIK ) 1 kajzerka namoczona w mleku pieprz mielony sól na sos: 50 dag pieczarek(...)masła klarowanego 150 ml śmietany biały mielony pieprz pieprz cytrynowy dodatkowo makaron, polecam taki KLIK Piersi z kurczaka myję, kroję na kawałki, mielę razem z namoczoną i odciśniętą z mleka kajzerką. Doprawiam i formuję kulki/pulpety, gotuję na parze ( około 20 minut) Pieczarki obieram, myję i kroję w plastry, podsmażam na klarowanym maśle, doprawiam. Na koniec
Takie tam pichcenieLubicie kuchnię chińską? Moją polubicie ;-) A jak zrobicie danie sami-to już na pewno! Składniki: pierś z kurczaka cebula marchewki zielona fasola grzybki mun kiełki sojowe parę koszyczków brokuł i kalafiora makaron sojowy parę łyżek sosu sojowego szklanka bulionu 4-5 ząbków czosnku kurkuma imbir pasta curry czerwona papryka sól,pieprz Pokroiłam na cieniutkie kawałki pierś z kurczaka. W miseczce(...)godziny do lodówki. W woku podsmażyłam pokrojoną cebulkę z kurczakiem. Przełożyłam je do miski i następnie smażyłam mrożone całe marchewki,zieloną fasolkę i grzybki mun. Podlałam warzywa bulionem i smażyłam aż zmiękną. Dodałam brokuły, kalafiora i usmażone wcześniej mięso, podlewałam wszytko bulionem, dodałam parę łyżek sosu sojowego,sól i pieprz
potrawyregionalne