popularnych i trochę oklepanych już sałatek z szynką czy kurczakiem. Polecam gorąco! Składniki: 150g obranej i rozdrobnionej wę dzonej ryby (u mnie dorsz) mała (200g) puszka kukurydzy 1/2 woreczka ugotowanego brązowego ryżu 4 pokrojone w paseczki ogórki konserwowe 2 ugotowane, starte na oczkach jajka majonez (ilość wg uznania) pieprz szczypiorek lub koperek Wykonanie: W salaterce układamy warstwowo(...)połowę wędzonej ryby cienką warstwę majonezu ryż kukurydzę resztę wędzonej ryby ogórki konserwowe cienką warstwę majonezu starte jajka Całość pieprzymy, posypujemy szczypiorkiem. Chłodzimy w lodówce
Walijskie PichcenieSkładniki: 1 puszka (170 g) tuńczyka w oleju lub sosie własnym (może być więcej) 1 torebka ryżu 150 g żółtego sera (może być Gouda) 1 mała cebula 1/2 puszki kukurydzy 3 - 4 jajka 1 słoik gęstego majonezu (300 ml) pieprz sól Wykonanie: Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie (według przepisu na opakowaniu), odcisnąć wodę i wystudzić. Jajka ugotować(...)tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i posiekać bardzo drobno. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na dno salaterki wyłożyć ryż, wyrównać, na ryżu równo rozłożyć kukurydzę, a na niej rozsmarować 2 - 3 łyżki majonezu (nie więcej) i posypać szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem. Następnie wyłożyć warstwę tuńczyka (jeśli jest w kawałeczkach to rozdzielić na mniejsze cząstki
Kuchcik gotujeciepłą kolację lub obiad, a farsz można jeść również bez naleśnika. Polecam serdecznie :) Farsz: 4 kawałki kiełbasy śląskiej (lub więcej :) 1 duża cebula 1 puszka czerwonej fasolki 1 puszka kukurydzy 1 puszka pieczarek 4 łyżki przecieru pomidorowego (lub puszkę pomidorów) 1 łyżeczka pieprzu Cayenne 1 łyżeczka ziół prowansalskich ½ łyżeczki bazylii ½ łyżeczki kolendry ½ łyżeczki gyrosu ½ łyżeczki soli 2 łyżki mąki(...)cebulę obieramy ze skórki, kroimy w kosteczki i podpiekamy na patelni, z dodatkiem margaryny. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i szklankę wody lub puszkę pomidorów. Zagotowujemy, po czym dodajemy fasolkę, kukurydzę, pieczarki i wszystkie przyprawy. Do pół szklanki wody dodajemy mąką i mieszamy. Wlewamy do farszu, cały czas mieszając, do momentu aż się zagotuje. Zdejmujemy z ognia. Teraz kolej na naleśniki
Smakowy Rajrazie fajna rzecz na imprezę i nie tylko, a przy tym prosta do zrobienia :) Składniki: 1 por (biała część) 1 średnia puszka ananasa 1 puszka czerwonej fasolki 1 puszka kukurydzy 250g sera gouda 1 łyżka jogurtu naturalnego Białą część pora przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy na około 3mm plasterki, które wrzucamy do dość dużej miseczki. Ananas kroimy(...)ząbki, a ser w słupki około 5mm szerokie i 2cm długie. Dodajemy odcedzoną kukurydzę i odcedzoną i wypłukaną fasolkę. Na koniec dodajemy łyżkę jogurtu i całość dobrze mieszamy. No i gotowe :) Pozdrawiam Wszystkich serdecznie i życzę smacznego :) R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google
Smakowy Rajjednogarnkowe, wszystko zależy od garnka i fantazji kucharza :) Składniki: 500g fileta z kurczaka 4 łyżki oliwy 2 papryki (każda inny kolor) 1 cebula 1 puszka czerwonej fasolki 1 puszka kukurydzy 1 puszka pomidorów lub ½ kg świeżych pomidorów (sparzonych i obranych ze skórki) 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka kolendry (mielonej) Ok. 1 łyżeczka soli pieprz Filety z kurczaka kroimy na cienkie(...)oregano. Jeszcze chwilę smażymy. Osobno w garnku dusimy pokrojoną w kosteczki paprykę, cebulę i pomidory. Gdy jarzyny będą miękkie dodajemy do nich mięso, a następnie odcedzoną fasolkę i kukurydzę. Całość solimy, pieprzymy i zagotowujemy. Podajemy z pieczywem, makaronem albo samo :) Zawsze smakuje pysznie :) R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot
Smakowy Rajzyskuje dużo bogatszy smak :) Składniki: 75dag mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego ok. ½ szklanki oleju do smażenia mięsa 1 duża cebula 1 puszka pomidorów 1 puszka czerwonej fasolki 1 puszka kukurydzy 1 puszka pieczarek w soli ok. ¼ - ½ łyżeczki Chili w proszku ¾ litra szklanki dobrze przyprawionego wywaru mięsnego lub ¾ litra wody + 1 ½ - 2 kostek rosołowych 2 płaskie łyżki mąki + ½ szklanki(...)pomidory z puszki i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Całość gotujemy około 5 minut. W tym czasie przygotowujemy zawiesinę wody z mąką, oraz wylewamy do zlewu płynną zawartość puszek z kukurydzą, pieczarkami i fasolką. Następnie do gotującego dania wlewamy zawiesinę wody z mąką i zagotowujemy mieszając. Po zagotowaniu dodajemy zawartość puszek, paprykę Chili (na początek niewielką ilość) całość dobrze mieszamy
Smakowy Rajczyli średniej wielkości cukinia kosztuje 7,50zł). Byle do lata. ;-) 2 filety z kurczaka 1 średniej wielkości cukinia 1 jajko 2 łyżki bułki tartej + 4 łyżki mleka garść kukurydzy konserwowej 2 łyżeczki czubrycy zielonej, u mnie od Przyprawy Świata Gdynia sól, pieprz do smaku 1. Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki, posypujemy solą, odstawiamy na 30 minut(...)mieszamy. 3. Filety siekamy. Kroimy najpierw w kostkę, później w mniejszą kostkę, coraz drobniej aż mięso będzie bardzo klejące. Dodajemy czubrycę, sól, pieprz, cukinię, jajko, bułkę tartą z mlekiem, kukurydzę. Masa nie jest zwarta, ale po upieczeniu nie powinna się rozpadać. 4. Formujemy kotlety wielkości standardowego mielonego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175 stopni, przez
Szefowa kuchnimięsa mielonego z szynki po pół papryki czerwonej, żółtej i zielonej dwie suszone papryczki chili 2 ziemniaki (chociaż z trzy też nie byłoby za dużo) puszka fasoli czerwonej puszka kukurydzy 2 cebule bulion wieprzowy około 2 l pół łyżeczki kuminu pół łyżeczki papryki słodkiej pieprz, sól olej Mięso podsmażamy na oleju z dodatkiem papryki słodkiej, dodajemy cebulę pokrojoną(...)podsmażamy ziemniaki pokrojone w dużą kostkę i posypane kuminem. Do garnka z bulionem dodajemy: mięso, ziemniaki i pokrojoną w kostkę paprykę oraz papryczki chili. Gotujemy 15 minut, dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę. Doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie jeszcze papryką. Gotujemy do miękkości
Humanistka w kuchnidługo przed pojawieniem się folii aluminiowej, specjalnego papieru do pieczenia, ludzie uważali za korzystne zawijanie potraw w liście. Używano do tego zarówno liści bananowca, liści winogrona, kukurydzy, łupin z kolb kukurydzy i innych liści, które po prostu można było znaleźć np. rosnące w lesie. Uważano to po prostu za świetne narzędzie do przygotowywania potraw. Oczywiście wtedy używano praktycznie tylko bezpośredniego
naRuszciemałą ilością majonezu. Składniki 2 torebki ryżu naturalnego 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 4 ogórki konserwowe 3 jajka ugotowane na twardo pół papryki czerwonej 1 cebula 100 g kukurydzy z puszki pietruszka do przyzdobienia 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania Ryż ugotować wedle instrukcji na opakowaniu, odstawić(...)wystygnięcia. Paprykę, jajka, ogórka i cebulę pokroić w kostkę wsypać do dużej miski. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy, dodać do dużej miski razem z ryżem. Majonez połączyć z jogurtem i musztardą, dodać do sałatki, dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Przyozdobić na sam koniec posiekaną pietruszką. Smacznego
pink envelopeWszystkie składniki dokładnie zmiksować. Smażyć na patelni z małą ilością tłuszczu. Farsz meksykański: 2 małe puszki (lub jedna duża) pomidorów włoskich Pelati 1 cebula 1 mała puszka kukurydzy 1 papryka czerwona 500 g fileta z kurczaka lub indyka oliwa sól pieprz przyprawa do dań meksykańskich Na patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy. Mięso umyć, osuszyć. Pokroić w kostkę, doprawić(...)dużym garnku rozgrzać 4 łyżki oliwy. Cebulę pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię i podsmażyć, dodać pokrojoną w paski paprykę i smażyć do zeszklenia cebuli. Wlać pomidory, dodać odsączoną kukurydzę i mięso. Dusić 20-30 minut do zmięknięcia papryki. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą do dań meksykańskich. Na połowę naleśnika nałożyć farsz, złożyć. Podawać z kwaśną śmietaną, posypane pietruszką. Smacznego
Chocolate Muffin Blogzaprasza pizzę z salami podano Składniki: 3,5 szklanki mąki 1 szkl ciepłej wody 1/2 kostki drożdży łyżka soli łyżka cukru 1/3 szklanki oleju puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy 2 kulki średniej mozzarelli 1 cebula czerwona kilka kostek fety 10 plastrów salami Wykonanie: Przygotować zaczyn: do miski wsypać cukier, sól, wkruszyć drożdże,dodać połowę wody i 3 łyżki(...)zaczyn,wodę, olej i zagniatam. Ciasto dziele na 2 części. Jedną część rozwałkowuję, układam na okrągłej blasze. Ciasto smaruję koncentratem. Na pizze wykładam połowę mozzarelli, połowę fasoli, połowę kukurydzy. Układam plastry salami, z niektórych pokrojonych na połówki zwijam ruloniki i tak układam na cieście.Obsypuję pokrojoną w piórka cebulą i pokruszoną fetą. Zapiekam 10 minut
Z Majeczką w kuchniSkładniki: 4 większe czerwone papryki 1 filiżanka suchego kuskusu 10 większych pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku olej pół puszki fasoli czerwonej 2-3 łyżki kukurydzy z puszki sól, pieprz majeranek 15 dag startego żółtego sera szczypiorek Wykonanie: Odkrój wierzchy z papryk, usuń nasiona. Przygotuj kuskus wg instrukcji na opakowaniu. Pokrój drobno cebulę, czosnek i pieczarki. Rozgrzej olej, podsmaż warzywa(...)grzyby. Wymieszaj z kuskusem. Dodaj kukurydzę, fasolę, sól, pieprz i majeranek. Dokładnie wymieszaj. Nadziej papryki farszem, posyp żółtym serem i przykryj wierzchem. Zapiekaj ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Podawaj natychmiast, posypane szczypiorkiem. Danie świetnie smakuje z ketchupem lub sosem pomidorowym. Warto odwiedzić Klimaty i Boa ze względu na świetną muzykę, regularnie organizowane płatne koncerty i jam session
Qlinarnie i Qlinarnielatin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 filiżanka ryżu olej zioła prowansalskie (lub inne) 8-10 pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 duża czerwona papryka ½ małej puszki kukurydzy sól, pieprz Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)lekko przestudzony ryż do garnka z gotującą się wodą i gotuj do miękkości. Na patelni podsmaż drobno pokrojone cebulę, czosnek i pieczarki. Po chwili wrzuć paski papryki i odsączoną kukurydzę. Duś na małym ogniu do miękkości (kilka/kilkanaście minut). 2 porcje. Smacznego! Źródło: http://www.rzeszow.pl/. W tych dniach, kilkadziesiąt rzeszowskich lokali gastronomicznych znacznie obniży ceny swoich menu. Wszystkie potrawy
Qlinarnie i QlinarnieOmlet ze szpinakiem i fenkułem. (2 osoby) Składniki: 3 jajka 1/2 kopru włoskiego duża garść świeżego szpinaku 1 mała cebula 4 pieczarki 1 duża łyżka gęstego jogurtu naturalnego kukurydza konserwowa oliwa z oliwek pieprz, tymianek, ostra papryka, sól, gałka muszkatołowa Zaczynamy od pokrojenia pieczarek, cebuli, kopru włoskiego w drobną kostkę. Na średnią patelnię wlewamy nieco oliwy i przesmażamy(...)między czasie opłuczcie i obierzcie z łodyżek szpinak, a następnie przelejcie gorącą wodą, aby się zblanszował. Jak odcieknie z wody przełóżcie go na omleta i posypcie pieprzem i kukurydzą. Omlet powinien być gotowy :) Jeśli dobrze jeździ po patelni, a wierzchnia część jest już fajnie ścięta, to na pewno jest gotowy. Pamiętajcie, że omlet najlepszy jest taki lekki, nie przesmażony
vegetanie