kukurydza - 4590 przepisów (strona:141/306)

Wielkanocna sałatka 686

tych, którym znudziła się tradycyjna sałatka warzywna. Lekka kompozycja ciekawie dopasowanych składników. Przede wszystkim prost i szybka w wykonaniu. Sprawdzi się przy każdej, nie tylko wielkonocnej, okazji. potrzebujemy: - puszkę kukurydzy - ogórki kiszone - ugotowane na twardo jajka - majonez/jogurt (ja użyłam jogurtu) - por (biała część) - sól, pieprz  Kukurydzę odsączyć i opłukac na sitku. Por, jajka i ogórki posiekać w drobną kostkę

Szybko Tanio Smacznie
Sałatka z selerem naciowym! 437

słoiczek selera konserwowanego - 1/2 selera naciowego świeżego - 2 szklanki ugotowanego makaronu pełnoziarnistego - 4 jaja ugotowane na twardo - 3/4 puszki ananasa - 3 łyżki rodzynek sułtańskich - 1/2 kostki sera feta - puszka kukurydzy - majonez + jogurt grecki - sól, pieprz - 3 łyżki kaparów Makaron gotujemy do miękkości. Selera kroimy w kosteczkę. Kukurydzę, kapary, ananasa i seler konserwowy dobrze odcedzamy. Ananasa kroimy w kosteczkę. Jaja gotujemy

SMYKWKUCHNI
Wakacje :) 155

średni ogórek konserwowy 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka majonezu pieprz sól Grecka sałatka : 1 sałata lodowa  2 średniej wielkości pomidory 1 większy ogórek gruntowy 2 łyżki kukurydzy konserwowej 1/2 czerwonej cebuli oliwki (my lubimy zielone z papryką, ale mogą być inne) 3 łyżki oliwy z oliwek  1/2 cytryny Placuszki : Do miski, po uprzednim umyciu w ciepłej wodzie(...)wersji możemy dodać posiekany koperek. Sałatka : Kilka liści sałaty lodowej rwiemy na małe kawałki, dodajemy  pokrojone w półplasterki pomidory i ogórek. Cebule kroimy w cieniutkie płatki (półplasterki), dodajemy kukurydzę i oliwki. Przyprawiamy pieprzem i solą. Całość polewamy oliwą z oliwek i obficie skrapiamy sokiem z wyciśniętej cytryny. Wszystko mieszamy i mamy gotową sałatkę. Mamy nadzieję, że poczujecie się choćby

vegetanie
Kolorowo - ciąg dalszy :) 166

dużej ilości barw. Nadziewana cukinia z grzankami (4 osoby) Składniki : 2 młode cukinie (średniej wielkości) 1 duży pomidor czerwony 2 małe pomidory żółte 3 średnie pieczarki 1 łyżka kukurydzy konserwowej 1 średnia cebula (czerwona da lepszy efekt wizualny) 4 grubsze kromki bułki wrocławskiej oregano, bazylia, pieprz oliwa z oliwek Cukinie dobrze myjemy ciepłą wodą, odcinamy końcówkę z ogonkiem. Każdą cukinię(...)wzmocnić efekt estetyczny :). Posypujemy ziołami i pieprzem, skrapiamy nieco oliwą. Odstawiamy. Kroimy w drobną kostkę cebulę i pieczarki, dodajemy do miski z cukinią i czerwonym pomidorem. Na koniec dosypujemy kukurydzę i wszystko dobrze mieszamy, również dodajemy zioła i oliwę. Mieszamy i wypełniamy wydrążone cukinie farszem, posypujemy obficie startym żółtym serem. Odstawiamy. Dania nie solimy, ponieważ ser żółty jest słony. Teraz

vegetanie
Makaronowy wtorek ! 158

sosami . Jest to jeden z najpopularniejszych kształtów włoskiego makaronu. Dzisiejsze menu : Fusilli z cukinią (4 osoby) Składniki: opakowanie makaronu świderki 1 młoda cukinia 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki kukurydzy z puszki szczypior cebula mały jogurt naturalny oliwa z oliwek przyprawy: pieprz, estragon, sos sojowy, świeża papryka chili (mała) Makaron ugotować w osolonej wodzie „al dente”. Cukinię umyć i pokroić(...)cienkie pół plasterki wraz ze skórką. Czosnek pokroić w plasterki, cebulę w kostkę. Cukinię i cebulę podsmażyć na rozgrzanej oliwie do miękkości , posypać estragonem, dodać pokrojony szczypior, czosnek i kukurydzę. Wlać jogurt, posypać świeżo zmielonym pieprzem, skropić sosem sojowym, zamieszać, chwilę dusić. Wymieszać z makaronem, posypać drobno pokrojoną papryczką chili. Jako opcję możecie posypać żółtym serem i chwilę zapiec

vegetanie
Kolorowy, azjatycki czwartek :) 146

stron na złoty kolor. Wyciągamy na papier, aby odsączyć z oleju. Kolorowa sałatka : 4 liście kapusty pekińskiej 1 duży czerwony pomidor 1 pomarańczowy pomidor 1/2 papryczki chili 2 łyżki kukurydzy konserwowej oliwa z oliwek limonka młoda dymka Kapustę szatkujemy, pomidory kroimy w kostkę, mieszamy razem i dodajemy kukurydzę. Papryczkę chili drobno siekamy i dodajemy do sałatki. Polewamy całość oliwą

vegetanie
Weekend w ogrodzie :) 164

dużych pomidorów 2 duże marchewki 4 duże słodkie papryki, najlepiej różne kolory 3 duże ząbki czosnku 2 duże cebule 3 gałązki selera naciowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki kukurydzy z puszki 2 listki laurowe pieprz, sól, zioła: tymianek, majeranek, bazylia słodka papryka w proszku ostra papryka oliwa z oliwek Kabaczka obieramy i kroimy w grubą kostkę. Pomidory zalewamy wrzątkiem(...)minut, a później dodajemy kabaczka i marchewkę. Dodajemy zioła, słodką paprykę, liście laurowe.  Dusimy ok. 30 min. na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Teraz dodajemy paprykę, kukurydzę i seler naciowy. Doprawiamy pieprzem, solą i ostrą papryką. Wszystko dusimy aż kabaczek zmięknie. Na samym końcu delikatnie zagęszczamy odrobiną mąki rozpuszczoną w wodzie. Dusimy jeszcze kilka minut i gotowe

vegetanie
I po weekendzie :) 166

klimacie bałkańsko-włoskim :) z włoskimi grzankami. Sałatka z rukoli z grzankami. (2 osoby) Składniki sałatki : 1/2 opakowania rukoli 1 duży pomidor 1 mała cebula czerwona 1 duża łyżka kukurydzy konserwowej zielone oliwki kiełki rzodkiewki ser twarogowy na styl bałkański (kupujemy do w Lidlu) oliwa z oliwek pieprz Rukolę myjemy i odcinamy ogonki, jeśli są zbyt duże, pomidory kroimy w kostkę(...)cebulę w płatki (możemy delikatnie zeszklić na oliwie, jeśli lubicie miękką cebulę). Mieszamy razem i dodajemy oliwki, kukurydzę, kiełki i pokrojony w drobną kostkę ser bałkański. Polewamy oliwą oraz doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Soli nie dodajemy, ponieważ ser bałkański jest słony. Możecie dodać drobno posiekaną papryczkę chili, jeśli lubicie ostrzejsze dania. My dla ozdoby utarliśmy na wierzch kozi ser twardy

vegetanie
Młode ziemniaki z dodatkami :) 150

otrębami żytnimi do panierowania 5 dużych pieczarek łyżka pokrojonego szczypioru duża cebula łyżka tartego żółtego sera oliwa z oliwek pieprz, zioła prowansalskie Sos: 1 opakowanie passaty 2 łyżki kukurydzy 1 mała cebula 2 łyżki oliwy z oliwek oregano, bazylia, pieprz Przygotowanie sosu: Cebulę zeszklić na rozgrzanej oliwie, dodać passate, dusić ok. 10 minut. Pod koniec dodać kukurydzę oraz przyprawy. Posolić

vegetanie
Seler w postaci kotleta :) 141

jaglaną, soczewicą i surówką. Selerowy kotlet z kaszą jaglaną : (4 osoby) Składniki : 1 średni seler 1 szklanka kaszy jaglanej soczewica, my użyliśmy gotową z puszki kapusta pekińska 1 pomidor kukurydza konserwowa 2 gałązki selera naciowego kilka oliwek szczypiorek papryczka chili oliwa z oliwek limonka pieprz, sól, ostra papryka Seler : Seler kroimy na krążki grubości ok. 1,5 cm i obgotowujemy(...)gotowania wsypujemy 1/2 puszki soczewicy. Doprawiamy jeszcze do smaku i gotowe :)  Polecamy częste jedzenie kaszy jaglanej, jest niezwykle zdrowa a przy tym smaczna. Surówka : Szatkujemy kapustę pekińską, dodajemy kukurydzę konserwową ile chcecie :), kilka oliwek. Selera naciowego kroimy w drobną kostkę, pomidora również. Wszystko mieszamy ze sobą i polewamy oliwą z oliwek, i wyciśniętym sokiem z limonki. Na koniec doprawiamy

vegetanie
Cannelloni z serowym nadzieniem :) 150

wersja serowa z warzywami. Cannelloni z serowym nadzieniem : (4 osoby) Składniki : 1 opakowanie Cannelloni, my polecamy Lubella (czysto patriotyczny wybór :) 2 opakowania serka twarogowego 1 średnia słodka czerwona papryka kukurydza konserwowa 2 puszki pomidorów 1 duża cebula 10 dkg sera żółtego pieprz, oregano, bazylia, pieprz cayenne szczypiorek oliwa z oliwek Farsz : Serki przekładamy do miski, paprykę kroimy w drobną kostkę(...)dodajemy do sera, dodajemy ok. 2 dużych łyżek kukurydzy. Do masy serowej ścieramy większość kostki sera żółtego. Resztę zostawiamy na później. Wszystko razem mieszamy i dodajemy pieprz, zioła oraz cayenne. Jeśli farsz jest zbyt suchy dodajcie łyżkę jogurtu naturalnego. Farsz będzie lepszy do nakładania, jeśli dodamy jogurt. Teraz farszem napełniamy rurki cannelloni i układamy na blaszce lub większym naczyniu żaroodpornym

vegetanie
Kotlety z kabaczków. 170

jedzenie w bardzo prostym stylu. Lubicie tak ? Kabaczek a'la kotlet z fasolką i ryżem (4 osoby ) 1 średni kabaczek fasolka szparagowa ok. 1/2 kg ryż parboiled lub basmati kukurydza konserwowa ogórek małosolny Fasolkę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju na złoty kolor. Wyłączamy ogień i przeciskamy do cebuli czosnek. Dodajemy(...)odcedzoną z wody fasolkę. Dobrze mieszamy, aby cebula i czosnek okleiły fasolkę. Ryż gotujemy na sypko (1 lub 2 torebki, zależy od Was) i dodajemy 2 łyżki kukurydzy konserwowej, mieszamy przed podaniem. Kabaczka myjemy i kroimy w plastry grubości ok. 1 cm, panierujemy w jajku z ziołami, pieprzem i odrobiną soli oraz bułce tartej. Smażymy na oliwie

vegetanie
Zielone kluski śląskie. 150

cukinie 1 duża słodka papryka (czerwona) 1 duża kalarepa 1 duża cebula 1 puszka pomidorów w soku 1 duża garść zielonej fasolki 2 łyżeczki łuskanego słonecznika 2 ząbki czosnku kukurydza konserwowa estragon, pieprz, oliwa z oliwek sos sojowy Cukinie dobrze myjemy i kroimy w półplasterki, nie obieramy. Cebulę i paprykę kroimy w grubą kostkę, a kalarepę w słupki. Zieloną fasolkę(...)jednak nie zbyt długo. Ważne, aby warzywa pozostały kruche. Możemy lekko podlać całość wodą, jeśli będzie zbyt mało soku w pomidorach. Na koniec dodajemy fasolkę i 2-3 łyżki kukurydzy i doprawiamy pieprzem, roztartym w dłoniach estragonem i skrapiamy sosem sojowym, ale nie zbyt obficie, bo jest on mocno słony, raczej do smaku. Za to estragonu możecie dodać sporo

vegetanie
Spaetzle z gulaszem warzywnym 148

cukinie 1 duża słodka papryka (czerwona) 1 duża kalarepa 1 duża cebula 1 puszka pomidorów w soku 1 duża garść zielonej fasolki 2 łyżeczki łuskanego słonecznika 2 ząbki czosnku kukurydza konserwowa estragon, pieprz, oliwa z oliwek sos sojowy Cukinie dobrze myjemy i kroimy w półplasterki, nie obieramy. Cebulę i paprykę kroimy w grubą kostkę, a kalarepę w słupki. Zieloną fasolkę(...)jednak nie zbyt długo. Ważne, aby warzywa pozostały kruche. Możemy lekko podlać całość wodą, jeśli będzie zbyt mało soku w pomidorach. Na koniec dodajemy fasolkę i 2-3 łyżki kukurydzy i doprawiamy pieprzem, roztartym w dłoniach estragonem i skrapiamy sosem sojowym, ale nie zbyt obficie, bo jest on mocno słony, raczej do smaku. Za to estragonu możecie dodać sporo

vegetanie
Chiński makaron z warzywami. 152

jajkiem i sojowym sosem grzybowym. (4 osoby) Składniki : 1 opakowanie makaronu Chow mein 1/2 opakowania mieszanki chińskiej 1/2 małej kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 1 papryczka chili 2 jajka kukurydza konserwowa sos sojowy grzybowy sos sojowy pieprz, tymianek oliwa z oliwek Połowę opakowania mieszanki chińskiej wrzucamy na głęboką patelnię, polewamy oliwą z oliwek i dusimy na średnim ogniu, możemy delikatnie(...)warzywa doprawiamy pieprzem, tymiankiem i skrapiamy całość sosem sojowym, ale ostrożnie, żeby nie przesadzić, bo będziemy mieć super słone danie :) a nie oto nam chodzi. Dodajemy 2 duże łyżki kukurydzy i mieszamy wszytko razem,  jeszcze chwilę dusimy na małym ogniu. Woda na makaron zapewne już się zagotowała, więc wyłączamy ją i wkładamy do garnka z wodą makaron

vegetanie