kukurydza - 4590 przepisów (strona:135/306)

Potrawka z kurczaka 217

obiad. Domownikom smakuje, a nawet gdy długo jej nie robię to proszą o nią. Składniki: podwójna pierś z kurczaka 2 torebki (200 g) ryżu 3 średnie marchewki 1 puszka kukurydzy 3 średnie cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu naturalnego mielonego sól do smaku (1 łyżeczka) olej do smażenia Wykonanie(...)Dodać kurczaka, wymieszać i dusić pod przykryciem 15 minut, od czasu do czasu zamieszać. Kawałki kurczaka powinny być białe, bez różowego koloru. Przyprawić pieprzem i solą.  Dodać odsączoną kukurydzę i 2 minuty dusić, po czym dodać ugotowany ryż, wymieszać i jeszcze chwilę gotować, aż ryż wchłonie płyn. Potrawka jest raczej z tych łagodnych w smaku, więc z pieprzem

Kuchcik gotuje
Sałatka chrzanowa z marynowaną cebulką 316

Aromatyczna sałatka o zdecydowanym ostrym chrzanowym smaku, przełamanym kwaśnym jabłkiem i kiszonym ogórkiem i złagodzonym kukurydzą. 1 pojedynczy filet z kurczaka (ok. 350 g ) 1 słoiczek marynowanej perłowej cebulki (ok. 150 g netto) 1 puszka kukurydzy 200- 250 g żółtego sera 1 jabłko (duże, kwaśne) 1 kiszony ogórek 5 jajek 4-6 łyżeczek chrzanu (ostrego, ze słoiczka) ½ pęczka natki pietruszki

Trzeci talerz
Danie jednogarnkowe z makaronem 225

smaczny pomysł na obiad dla tych co nie mają na niego pomysłu :) Składniki: 200 g makaronu świderki, 2 piersi kurczaka, 300 ml domowego koncentratu  pomidorowego, 1/3 puszki kukurydzy, 1/3 puszki czerwonej fasoli, 2 garście zielonej szparagowej fasolki, 2 garście świeżego szpinaku, 1 łyżeczka przyprawy do drobiu, suszone pomidory z czosnkiem, sól, pieprz, zioła prowansalskie. Przygotowanie:   W garnku rozgrzewamy(...)olej i podsmażamy kurczaka pokrojonego w kostkę i przyprawionego przyprawą do drobiu. Następnie dodajemy warzywa: kukurydzę, czerwoną fasolę, zieloną fasolkę szparagową, liście szpinaku i zalewamy koncentratem. Po 15 minutach wrzucamy makaron. Gotujemy, aż makaron będzie al dente i przyprawiamy. Dekorujemy liśćmi szpinaku

Aga w kuchni
Sałatka jarzynowa na liściach cykorii 174

jest sporo selera, który bardzo mi smakuje pod każdą postacią. Nie ma natomiast ziemniaków, bo za nimi nie przepadam. Składniki: 3 marchewki połowa selera korzeniowego pietruszka korzeniowa pół puszki kukurydzy (lub groszku zielonego) 3 ogórki kiszone 3 jajka ugotowane na twardo mała czerwona cebula (może być też kawałek pora) 3 młode liście jarmużu (u mnie fioletowy i zielony) 2 łyżki(...)dekoracji Liście jarmużu zanurzyć na ok. pół minuty we wrzątku. Odłożyć do ostygnięcia. Ogórki pokroić w kostkę i odłożyć na durszlaku, by odciekł z nich sok. Odsączyć również kukurydzę. Warzywa i jajka pokroić w kostkę. Jej wielkość jest kwestią gustu. Połączyć wszystkie składniki z majonezem i musztardą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na liściach cykorii belgijskiej z dodatkiem

Weekendy w domu i ogrodzie
Wytrawne muffinki ze szpinakiem 113

babeczek) : 220 g mąki pszennej 60 g razowej mąki owsianej 20 g mąki kukurydzianej płaska łyżka proszku do pieczenia pół łyżeczki soli 200 g sera typu feta pół puszki kukurydzy łyżeczka startego imbiru łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego 3 łyżki rozmrożonego rozdrobnionego szpinaku pół szklanki mleka 200 g jogurtu greckiego (pół dużego kubka) 4 łyżki oliwy 3 jajka Ser pokroić(...)mąki z solą, proszkiem do pieczenia, czosnkiem i imbirem. Mokre składniki (jajka, mleko, jogurt, oliwa) zmiksować, pod koniec dodając szpinak. Do mokrej masy dodać (nie przesiewać!) suche składniki oraz kukurydzę i fetę. Wymieszać łyżką (ale niezbyt długo, bo inaczej muffinki nie wyrosną). Masę wkładać do wyłożonych papierowymi foremkami otworów w blasze do pieczenia babeczek.  Piec

Weekendy w domu i ogrodzie
Ryżowa sałatka curry 8317

Dziś przedstawiam ryżową sałatkę curry. Jest smaczna i sycąca, prosta w przygotowaniu, niedroga - same superlatywy!  2 woreczki ryżu 2 filety z kurczaka 6 dużych ogórków konserwowych 1 puszka kukurydzy 6 gałązek natki pietruszki majonez przyprawa curry, u mnie od Skworcu olej sól, pieprz 1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy. 2. Filety kroimy w drobną kostkę, obsypujemy(...)bardzo obficie przyprawą curry. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Studzimy. 3. Ogórki kroimy w kostkę, pietruszkę siekamy. Kukurydzę odsączamy z zalewy. 4. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez i mieszamy do połączenia składników. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Możemy dodać jeszcze przyprawę curry jeśli jej smak jest za mało wyrazisty. Mieszamy i chłodzimy

Szefowa kuchni
Lazania meksykańska 157

przepisu. Naprawdę warto. SKŁADNIKI: 1/2 kg  mięsa mielonego, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 1 papryka czerwona (mała) 1 papryczka chili, pomidory krojone z puszki, fasola czerwona z puszki kukurydza z puszki, 30 dag sera żółtego, 5 placków tortilli, pieprz, papryka słodka i ostra bazylia, WYKONANIE: Cebulę, i  papryki kroimy w kostkę. Na oleju szklimy cebulką i  następnie(...)mielone. Do mięsa dodajemy paprykę z cebulą i wszystko dusimy około 30 minut. Kolejno dodajemy pomidory z puszki. Dusimy jeszcze chwilkę na wolnym ogniu dodając przyprawy. Do wszystkiego dodajemy kukurydzę i fasolę czerwoną- mieszamy. Czosnek wyciskamy i dodajemy do farszu. Na dno naczynia  do zapiekania układamy 2 placek tortilli, kładziemy  farsz, posypujemy startym serem. Tak samo robimy

W kuchennym oknie Ewy
Wielkanocna sałatka - Jarzynowa polanka z pieczarkami 246

Jarzynowa polanka z pieczarkami  SKŁADNIKI:  (na 2-3 polanki)  2 marchewki 1/2 pietruszki 1 duży ziemniak 2 jajka 1 - 2 ogórki konserwowe 3 - 4 łyżki kukurydzy konserwowej 3 - 4 łyżki groszku konserwowego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka chrzanu sól i pieprz natka pietruszki pieczarki marynowane – małe  PRZYGOTOWANIE: Marchewkę, ziemniaka, pietruszkę – gotujemy  w mundurkach. Obieramy(...)kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki konserwowe kroimy również w kosteczkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy kukurydzę i groszek – mieszamy. Następnie dodajemy majonez, chrzan, doprawiamy solą i pieprzem – mieszamy. W obręczach lub tortownicy układamy marynowane pieczarki do góry nogami, oprószamy posiekaną natką pietruszki i nakładamy na wierzch sałatkę, dokładnie wygładzając - delikatnie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka z surimi 354

otrzymałam od cioci mojego męża. Sałatka smakuje rewelacyjnie, jest lekka i orzeźwiająca. Naprawdę warta wypróbowania! Sałatka z surimi   Składniki: 250 g surimi, świeży ogórek, świeża czerwona papryka, puszka kukurydzy, pęczek szczypiorku, 100 g makaronu ryżowego, majonez, sól, pieprz.   Wykonanie: Paprykę i obranego ze skórki ogórka myjemy, osuszamy za pomocą papierowych ręczniczków i kroimy w kostkę. Do miski wrzucamy(...)pokrojone warzywa, odsączoną kukurydzę oraz posiekany szczypiorek. Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, studzimy i dodajemy do warzyw. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę surimi, kilka łyżek majonezu (zgodnie z własnymi upodobaniami) oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.   Porada: Jeżeli użyjecie makaronu sojowego zamiast ryżowego sałatka będzie delikatniejsza. Smacznego

paapilotkaa
Zupa Tajska po Polsku 11955

efektem :) Składniki: 1 pierś kurczaka 1 puszka pomidorów  1 trawa cytrynowa 1 por 1 seler 1 korzeń pietrukszki 2 marchewki 4 ząbki czosnku 1 cebula czerwona 1 puszka kukurydzy 1 czubata łyżka pasta chilli 1 puszka mleka kokosowego sól i pieprz do smaku Wszystkie produkty znajdziecie tutaj taniej  Przygotowanie: Pora, selera, marchewki umyć, obrać i pokroić na kosteczkę(...)warzywa. Zmniejszamy ogień doprawiamy lekko solą i pieprzem, dodajemy czosnek, pomidory, trawę cytrynową, pastę chilli i cebulę, wszystko gotujemy ok 30 minut na wolnym ogniu. następnie dodajemy kukurydzę i mleko kokosowe. Wszystko delikatnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu jeszcze ok 10 minut. Smacznego

Niezły Młynek
Sałatka „Misz-Masz” 163

Składniki: Główka sałaty,1-2 małe marchewki,1 mała czerwona papryka,1 zielona mała papryka,(może być konserwowa),oliwki,pomidor,50g kukurydzy z puszki,100 g solonego śledzia,2-3 łyżki majonezu,1 łyżka śmietany,2 – 3 jajka ugotowane na twardo,natka pietruszki. Przygotowanie: Sałatę porwać na małe kawałki,dodać obie pokrojone papryki,marchewkę startą na drobnych oczkach,oliwki,pokrojonego(...)drobną kostkę pomidora,kukurydzę i śledzia pokrojonego na małe kawałki.Majonez wymieszać ze śmietaną (jak ktoś lubi można dodać łyżeczkę sosu czosnkowego).Wymieszać wszystko razem.Udekorować połówkami jajek i natką pietruszki

kulinarnajamka.blogspot.com
Sałatka w awokado i tortilla zamiast kanapki 202

upieczonego kurczaka 150 g startego żółtego sera 1 cebula 1 średnia czerwona papryka 1 łyżka oleju 1 duże awokado 2 łyżki czerwonej fasoli z puszki 2 łyżki kukurydzy z puszki 6 pomidorków koktajlowych 1 łyżka posiekanego szczypiorku 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka oliwy sól pieprz kajeński Pomidorki przekroić na ćwiartki. Wymieszać w misce z fasolą,kukurydzą i szczypiorem

Pełny talerz
kolorowa sałatka „na bazie pora” 2678

składniki: 2 pory 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 czerwona papryka 4 łyżki śmietany ok. 7 łyżek majonezu ok. 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz wykonanie: Fasolę przepłukujemy i odsączmy razem z kukurydzą. Pory przekrawamy na wzdłuż i siekamy. Czerwona paprykę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy śmietanę, majonez i sok z cytryny oraz doprawiamy

Domowy Smak Jedzenia
Sałatka warstwowa z tuńczykiem 396

Składniki: 100 g ryżu 1 puszka tuńczyka w oleju 5 ogórków konserwowych 3 jajka 5 łyżek majonezu 4 łyżki ketchupu 1 puszka kukurydzy 100 g oliwek Wykonanie: Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Jajka ugotować na twardo. Układać sałatkę warstwami: 1 ryż 2 tuńczyk rozdrobniony widelcem wraz z olejem. 3 ogórki pokrojone w kostkę 4 cienka warstwa majonezu 5 kukurydza

O kuchni z uczuciem
Sos słodko-kwaśny (do słoików) 187

pomidorów bez skórek 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 mała papryczka chili kilka młodych marchewek lub 1 duża 3 średniej wielkości cebule 1 ząbek czosnku 125 g kukurydzy z puszki (bez zalewy) 250 g ananasa z puszki (z zalewą) sól, pieprz 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki octu jabłkowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej Cebulę obrać, przekroić na 4 części(...)pokroić na mniejsze kawałki. Gdy warzywa lekko zmiękną to dodać pomidory. Całość gotować pod przykryciem, co jakiś czas mieszając (gotować na małym ogniu!). Gdy pomidory rozpadną się to dodać kukurydzę i pokrojonego w kostkę ananasa. Przygotowany sos przyprawić solą oraz pieprzem. Dodać cukier i ocet. Wszystko wymieszać i gotować na małym ogniu. W połowie szklanki zalewy z ananasa rozpuścić

Ugotować