mało 6 łyżek oleju 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Najpierw nastawiłam piekarnik na 180 0 C. A potem mieszałam w misce zgodnie z kolejnością wg Kuchni Pięciu Przemian, czyli: 1. mąka i płatki orkiszowe (k) 2. kakao (g) 3. rodzynki, żurawina, pokrojony banan, olej i miód (sł) 4. szczypta imbiru(...)Bardzo lubię mleko sojowe. Zupełnie się spodziewałam się, że można tak łatwo przygotować je w domu. Ciasteczka, jak zwykle wyglądają rewelacyjnie:) He, he... nic się w Twojej kuchni nie zmarnuje:) ren-ya 2012/06/13 14:11:13 "...zupełnie nie spodziewałam się..." - miało być:) to skandal, że wysłanego tekstu nie da się edytować;) sylwiam7 2012/06/13 16:31:33 Najsmaczniejsze produkty uboczne jakie
Zdrowa Kuchnia Sowyblogu - pokazać nagrodę The Versatile Blogger Award u siebie na blogu A zatem moje nominacje (w porządku alfabetycznym): Bake&Taste Feed Me Better Kuchenne Love Story Kuchnia Wegetariańska Manufaktura Radości Matka Polka w angielskiej kuchni Oliwek w garach Potrawy Półgodzinne Prosty blog Pyszne i zdrowe Smakoterapia Sztuka rękodzieła ze szczyptą filozofii W kuchni można mi wszystko Wszystkie Smaki
Zdrowa Kuchnia Sowytyle, żebym chciała dietę na nim oprzeć. Kolejnej książki w tym temacie, czyli "Diety bez pszenicy" nie kupowałam, bo wyszłam z założenia, że ja kuchnię bez pszenicy prowadzę już od jakiegoś czasu, wiec nic pewnie nowego się nie dowiem. I otóż się myliłam i to bardzo! Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyKobieca kuchnia makaronowa" to były moje trzecie w życiu warsztaty, i bardzo cieszę się, że mogłam wziąć w nich udział. Tu chciałabym podziękować ekipie z agencji PR Synertime, która o mnie pamiętała zapraszając uczestników oraz oczywiście Lubelli. Na całą fotogalerię zapraszam na FB . Powitali nas reprezentanci agencji i Lubelli - przemiłe, uśmiechnięte osoby. W pokoju czekał już na nas poczęstunek(...)postaci słodkości i pięknie udekorowany stół - widać, że wiosna już za zakrętem. Po powitaniach, wprowadzających rozmowach i jedzeniu zabrałyśmy się do roboty. Jak kobieca kuchnia, to kobieca, więc nic dziwnego, że mężczyzn wśród uczestników nie było. Za to było dużo mięsa i makaronu, oraz warzyw, które każda z nas z przyjemnością dodawała do poszczególnych dań. fot. Joanna Gralik ( Różowa kuchnia
Pasja Smakunominowanych: 1. Twój ulubiony blog to... 2. Skąd czerpiesz inspiracje kulinarne 3. Twój ulubiony kucharz 4. Jaką polecasz książkę kucharską? 5. Przyprawa, bez której nie obejdziesz się w kuchni to... 6. Na kolację we dwoje zaserwuję... 7. Najmilej wspominana potrawa z dzieciństwa 8. Poza gotowaniem lubię... 9. Wolisz kuchnię tradycyjną czy eksperymenty? 10. Twoje ulubione śniadanie(...)wszystko co w mojej mocy i nominuję dalej następujące smaczne blogi: 1. Małomiasteczkowa Pani Domu 2. Ej, masz coś do jedzenia? 3. Semadeni cooking 4. Symfonia smaków 5. Kuchnia pachnąca wanilią 6. Tartinki 365 7. Najlepsza kuchnia w mieście 8. Kuchnia - pasja Marysi 9. Moje kulinarne wyprawy 10. Skwierczące pomysły z szalonej patelni 11. Torty Nidzica Milena Samsel
Sajkofanka smakupuszyste i mięciutkie w środku. Ja zrobiłam z półtorej porcji i dodałam ziarna słonecznika. Bułki były tak pyszne, że znikały w oka mgnieniu. Z pewnością zagoszczą w mojej kuchni na dłużej. Składniki: Zakwas świeże drożdże (kuleczka wielkości ziarenka grochu) 150 g mąki pszennej 150 ml wody Ciasto 3 szkl mleka zaczyn 1,5 szkl płatków owsianych 4,5 szkl(...)kratce. W wspólnym pieczeniu brały udział również: Justyna z blogu Mama i pomocnicy Dobrawka z blogu Bona A petita Joanna z blogu Notatki kulinarne Joanna z blogu Różowa kuchnia Małgosia z blogu Smaki Alzacji Bożena z blogu Moje domowe kucharzenie Bożena ponownie tutaj Dorota z blogu Moje małe czarowanie Dorota ponownie tutaj Iwona z blogu
Ala piecze i gotujeBardzo lubię piec ciasteczka, podczas ich przygotowywania relaksuję się w kuchni, dla mnie pieczenie ciasteczek to forma odpoczynku od pracy zawodowej. Siedzę sobie w kuchni i wymyślam jak połączyć składniki, aby ciasteczka były pyszne i wyglądały zachęcająco. Bo wygląd kruchych ciasteczek też jest dla mnie ważny.To mój kolejny przepis na kruche ciasteczka. Tym razem kruche ciasteczka są z czekoladą(...)polewą czekoladową przygotowaną z rozpuszczonej w mleku gorzkiej czekolady, posypujemy czekoladową powierzchnię ciasteczka siekanymi migdałami. Smacznego! The post Kruche ciasteczka z czekoladą appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPieczenie ciasteczek powoduje, że się relaksuję w kuchni. Uwielbiam siedzieć w kuchni i wymyślać nowe połączenia smakowe, tak by ciasteczka były smaczne i apetycznie wyglądały. To mój kolejny przepis na kruche ciasteczka, pachnące karmelem, wanilią z lekko widocznym cienkim paskiem kakao. Tym razem kruche ciasteczka obsypałam karmelem z wanilią. Bardzo lubię takie połączenie smakowe. Ciasteczka są bardzo smaczne, są idealne(...)Ciasteczka mają być blade. Karmelowo-waniliowe ciasteczka z kakao podajemy do kawy lub herbaty. Smacznego! The post Karmelowo-waniliowe ciasteczka z kakao appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWitam wszystkich po powrocie z wakacji Watek ten chce poswiecic wspomnieniom z wakacji Na tapete idzie Floryda- Daytona Beach, Orlando, Cape Canaveral, Tax , kuchnia amerykanska i shopping Co moge powiedziec o kuchni amerykanskiej- zacytuje moja corka ,ktora powiedziala, po 5 dniach- "mam dosyc kuchni amerykanskiej" . Czym charakteryzuje sie kuchnia i co jest nuta przewodnia-juz pisze: Buffalo wings-chyli skrzydelka(...)zamowic niby lepsze frytki - czyli fries gourment i dostal frytki, z podsmazonym mielonym i polane serem..... Pizza ma potrojny ser...hamburgery to samo... To tak w ekspresowym skrocie o kuchni hamerykanskiej Załączone miniatury A tak powaznie, podroze to moje drugie hobby- kiedys dawno temu bylo palcem po mapie- teraz probuje
Smaki Edytyniesamowita "ciocia dobra rada". Uosobienie samych zalet w jednym organizmie wielokomórkowym, z gromady ssaków. Zaopatrzona w swą magiczną płócienną torbę, zawsze czymś niebywałym wypchaną, wparowała prężnym krokiem do kuchni tak lekko, niczym rusałka. Przyodziała swój wiekowy już, wysłużony fartuch w kwiatki, rozpakowała pakunek i odwróciwszy się do mnie, uśmiechnęła promiennie. - To jak, gotujemy? - Babciu, wiesz, że nie musisz nawet
W kuchni Karmel-itkisię nie przyznaje, oj nie ;] Miss Polski, obecnie bardzo aktywnie udziela się w sferze kulinarnej. Jej programy w Polsacie można oglądać w soboty, w godzin południowych. Osobiście lubię Jej kuchnię. Jest szybka, smaczna i przystępna dla każdego. Korzysta ze sprawdzonych przepisów, ale nie tylko. Jednak skoro znana postać w eterze, nie będę już dalej się rozpisywać. Nie posiadam się(...)Znowu czekamy, w między czasie pijąc kawę, rozmawiając i poznając się z menadżerką, Panią Anią Małachowską. z menadżerką Wzywają mnie na piętro. Tam bowiem znajduje się olbrzymia kuchnia i ten okrągły stół, gdzie w telewizji widzimy naszą Ewę. Obok znajduje się mały salonik, oddzielony od kuchni tylko takim małym murkiem z kolumienkami, a kawałek dalej, małe pomieszczenie z toaletką
W kuchni Karmel-itkiznacie? Głupie pytanie, każdy bliżej z kuchnią związany ją zna! Pani Julia Child! Dziś obchodzi swą 100. rocznicę urodzin. Hm, najlepszego? Tak, jej przepisom i pamięci o jej postaci! Tej kobiety nie da się nie kojarzyć! Julia Child jest amerykańską ikoną kuchni. Urodziła się w Kalifornii, ukończyła anglistykę, ale przez pewien czas po studiach pracowała w reklamie, w firmie meblarskiej(...)miało to miejsce w 1951 roku. Dziesięć lat później, w roku 1961, ukazała się jej pierwsza książka, która w krótkim czasie stała się 743-stronnicowym bestellerem. Zawierała przepisy kuchni francuskiej, a powstała przy pomocy dwóch przyjaciółek Julii, Simone Beck i Louisette Betholle. Natomiast od 1963 roku rozpoczęła karirę na szklanym ekranie, prowadząc program kulinarny, emitowany bez przerwy przez
W kuchni Karmel-itkiSOSIE ŚLIWKOWO – KORZENNYM, podane z PĘCZOTTO Z MARCHEWKĄI SEREM BURSZTYN oraz SAŁATKA Z UBLANSZOWANYCH WARZYW. Pęczotto to moje dzieło! Mieszałam je i mieszałam, aż w końcu mnie wygonili do kuchni na duży palnik, w małych gazóweczkach na te naboje kończył mi się notorycznie gaz. Sebastian o mnie zapomniał, a jak przybiegł do kuchni, nazwał mnie „Świstakiem”. "- A świstak stoi(...)interesować, kręcili się i nudzili, a pracy było wiele. Czekali po prostu na jedzenie. I muszę to napisać, zadania były bardzo kiepsko rozdzielone. Jako, że lubię dużo robić w kuchni, zaczęłam się nudzić w pewnym momencie. Więc ochoczo przystałam na robienie pęczotto. Jednakże nie mogę nie powiedzieć, że warsztaty mi się podobały. Pierwszy raz miałam okazję być na czymś takim
W kuchni Karmel-itkiJednak nie będę dziś zachęcać do głosowania na moje potrawy, nie. Konkurs dał mi bardzo dużo. Przeszukując zasoby internetu, mojej biblioteczki kulinarnej, licznych materiałów prasowych, wiele się dowiedziałam o kuchniach całego świata. Nieznane mi dotąd kulinarne tendencje stały się dla mnie inspiracją i motywacją do tworzenia dań. Każde zadanie, któremu przydzielono inny obszar kuli ziemskiej umożliwiło mi zapoznanie się(...)produktami, sposobami przyrządzania, charakterystycznymi pozycjami w menu, gdyż bez podstawowej wiedzy o danej kuchni nie można nic przyrządzić tak, aby pasowało idealnie, a zarazem świetnie smakowało. Co najważniejsze, nigdy nie pomyślałam o konkursie w kategorii swego zwycięstwa. Fakt, w I. edycji eliminacji byłam druga, ale to nic nie znaczy. Przede wszystkim liczyła się dla mnie atmosfera, nowi, cudowni ludzie
W kuchni Karmel-itkiruszyłam w filmową podróż po różnych światach. Normalnie bym o tym nie wspominała, gdyby nie fakt, że na tapetę poszedł film o tematyce kulinarnej, a jakżeby inaczej! "Faceci od kuchni" , historia o dwóch mężczyznach: młodym kucharzu - amatorze, o niezwykłych zmysłach węchu i smaku, dla którego żaden składnik nie stanowi tajemnicy, w żadnej potrawie nic się nie ukryje; drugi to natomiast(...)pracę. Jednak musi czymś się zając, gdyż jego ukochana, jeszcze nie narzeczona, jest w zaawansowanej ciąży. Sławny kucharz, natomiast, ciągle na szczycie nagle musi zmienić tor. Z klasycznej kuchni, dzięki której jest rozpoznawalny i osiągnął szczyt, rzeczywisty właściciel restauracji każe mu zmienić kuchnię na bardziej atrakcyjną, molekularną. Brak tejże przemiany grozi utratą gwiazdki, a tym samym utratą posady, sławy, pieniędzy
W kuchni Karmel-itki