kuchnia - 5425 przepisów (strona:25/362)

DORSZ PO AZJATYCKU. 237

duża przyjemność i satysfakcjonuje moje podniebienie. Ilość różnych aromatów, kontrastujących ze sobą, przy jednoczesnym wzajemnym uzupełnianiu się... Ilość kolorów władających talerzem... A jednoczesna prostota w przygotowaniu. Zawsze myślałam o kuchni wschodu jako o kuchni niespotykanie skomplikowanej. Nic bardziej mylnego. Zdarzają się potrawy, wymagające olbrzymiej wprawy i doświadczenia, ale na moje gotowanie, wybieram te, którym jestem w stanie podołać. I zaspokoić(...)minut (marchewka pozostanie chrupiąca). Następnie do powstałej marynaty wkładam kawałki ryby i gotuję ok. 5-8 minut. Podaję z ugotowanym wcześniej makaronem ryżowym lub innym, typowym dla kuchni wschodniej. Posypuję szczypiorkiem. SMACZNEGO! Pozdrawiam,  Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
OFDS Poznań - będzie się działo! 215

Osoby chętne mogą wziąć udział w konkursie na najlepszą nalewkę. Poza tym, na terenie miasta w restauracjach, odbywać się będą przez cały weekend różne interesujące warsztaty kulinarne, jak np. kuchni molekularnej.  Nowością tegoroczną są wyświetlane w kinie MUZA filmy o tematyce kulinarnej. W hotelu Sheraton odbędzie się bankiet z live-cookingiem. Szef kuchni Krystian Szopka i znany ekspert kulinarny(...)festiwalu, 15. w czwartek - rządzą blogerzy! Jednakże w następne dni atrakcji również nie zabraknie! Bowiem 16., w piątek, KASIA SZATKOWSKA , blogerka współtworząca BlogerChef'a, poprowadzi swoje autorskie warsztaty zdrowej kuchni "Blogujemy i gotujemy (z głową)".   Zapraszam wszystkich chętnych do udziału w tym wspaniałym przedsięwzięciu. VII OGÓLNOPOLSKI FESTIWAL DOBREGO SMAKU czeka! Przybywajcie, a w szczególności 15. sierpnia, by powiększyć blogerskie

W kuchni Karmel-itki
KULINARNE WYZWANIA FAIRY - 20.08.2013, Warszawa. 212

rozwiązywało mój problem. Kiedy weszłam po schodach do lokalu, w którym wszystko miało się rozegrać, dopiero co ludzie się zbierali. Miałam okazję obejrzeć, zobaczyć, jak wyglądają "od zaplecza", "od kuchni" przygotowania do takiego przedsięwzięcia. Siedziałam, wszyscy proponowali mi kawę, dziewczyny próbowały zabawić rozmową, a ja tak się stresowałam, że rozkręciłam się dopiero na samych warsztatach. Cieszę się z faktu(...)sosy, które ekipa przywlokła ze sobą do gotowania. Wtedy to, dopiero, dowiedziałam się z jakim Jerzym mam do czynienia. A to z samym Jerzym Sobieniakiem, którego można znaleźć w kuchni np. Pytania na śniadanie . O 18. zwarci i gotowi, gadając na tematy niekoniecznie kulinarne, czekaliśmy na tych, co jeszcze nie dotarli. W sumie, nie licząc mnie, było sześciu uczestników, większość

W kuchni Karmel-itki
PYRY Z GZIKIEM. 235

Była Małopolska, teraz czas na Wielkopolskę, mój rodzinny dom. Kuchnia wielkopolska ziemniakiem słynie, a dokładniej pyrą, jak my miejscowi mówimy. Od XIX wieku właśnie ziemniaki zaczęły królować na naszych wielkopolskich stołach. To właśnie dania mączne i ziemniaczane stanowiły od zawsze podstawę tutejszej kuchni, mniej jadano mięsa czy ryby. Jedną z najbardziej popularnych potraw w Poznaniu i okolicach są właśnie PYRY(...)podają pieczoną kaczkę. Jako przekąska często służy galaretka z mięsa, zwana GALARTEM albo ZIMNYMI NÓŻKAMI. Przepisy na wielkopolskie potrawy można znaleźć tutaj: http://www.poznan.pl/kuchnia_wielkopolska/ . PYRY Z GZIKIEM. /tradycyjna kuchnia wielkopolska;/ dla 2-3 osób pół kilograma małych młodych ziemniaków kostka białego sera szklanka kwaśnej śmietany (najlepiej 18%) pęczek szczypiorku duża cebula sól, pieprz, Ziemniaki gotuję w mundurkach do miękkości

W kuchni Karmel-itki
BLOGERCHEF 2 - III PÓŁFINAŁ, 14.03-16.03.2014, KOMBORNIA 182

się tez mini konkursik, gdzie za poprawną odpowiedź na pytanie jednego ze somelierów można było wygrać prawie kilogramowy kawałek sera Bursztyn.   Następny punkt wieczoru - wykwintna kolacja, gdzie szef kuchni hotelu, Maciej Kopczyński, który w dniu konkursu zasiadał również w jury, uraczył nas wspaniałymi daniami, połączonych z podkarpackim winem. Menu było zachwycające, a deser powalił mnie na kolana, zupełnie(...)pierwszy. sobota, 15.03.2014 Zmagania blogerów zaczęły się tuż po śniadaniu, od oficjalnego powitania i wylosowania członków swoich drużyn. Zasady nie zmieniły się od ostatniego półfinału - każdy jest raz szefem kuchni, gdzie gotowane są jego dania oraz trzykrotnie podlega innemu kierującemu i gotuje jego potrawy. Oczywiście, również wymiar czasowy jest ten sam - mamy zaledwie godzinę, aby pokazać się z jak najlepszej

W kuchni Karmel-itki
Śledzie w korzennej zalewie – na Wigilię 214

Śledzie w korzennej zalewie – na Wigilię Ten przepis powstał w mojej kuchni zupełnie przypadkiem . Po prostu nie lubię i nigdy nie lubiłam zwykłych smażonych śledzi w occie , więc kombinowałam jak mogłam ,żeby zmienić tradycyjne receptury , tak by móc jeść je ze smakiem . Wiadomo ,że jak się już ich nasmaży , to zawsze coś zostanie , a drugiego dnia nie smakują najlepiej(...)pachną jeszcze lepiej i wcale nie musicie się obawiać ,że są zbyt kwaśne , lub słodkie – nie są , są w sam raz. Szczególnie przypadną do gustu tym, co lubią kuchnię indyjską- są w jej klimacie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> . Do tego najważniejsze , te śledzie po paru

Ogrodnik w podróży
Pierniczki świąteczne 203

Pieczenie ciastek rozpoczęte. Na pierwszy rzut poszły pierniczki. Przepis bardzo dobry, gdzieś tam odgrzebany ze starego  zeszytu. Po upieczeniu twarde, ale po włożeniu do szczelnego

W kuchennym oknie Ewy
Pieczone Pierogi z Kapustą i Pieczarkami 254

jedną dużą łyżkę mąki pszennej . Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut , rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka . Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia . Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki ciasta: mąkę, sól(...)mąki. Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia tak aby podwoiło swoją objętość na około 40 minut. Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia . Po około 40 minutach – końcowe przygotowanie pierogów: Wyrośnięte ciasto

Uwaga Babcia Gotuje
Danie kuchni gruzińskiej -Czebureki z mięsem 195

Sobotnia wizyta w restauracji gruzińskiej, stała się dla mojej drugiej połowy inspiracją do przygotowania dania z manu tej restauracji, czyli dużych smażonych na głębokim oleju pierogów

W kuchennym oknie Ewy
Liebster Blog Award 201

podpatruję różnych kucharzy, a robię po swojemu, gdyż gotowanie w domu to zupełnie inny świat.   4. Tytuł Twojej pierwszej książki kucharskiej, z której do tej pory korzystasz? Kuchnia polska regionalna, a najczęściej korzystam z własnych zeszytów z przepisami. 5. Ulubiony owoc i warzywo? Wiśnie, seler naciowy. 6. Najbardziej szalona rzecz jaką w życiu zrobiłaś/zrobiłeś? Raczej jestem osobą(...)nominowanych osób : Od kiedy gotujesz i czy ktoś Ci w tym pomaga? Najlepsza potrawa, jaką przygotowałaś/eś kiedykolwiek? Bez jakiego sprzętu nie możesz obejść się w kuchni? Jakie przyprawy lubisz najbardziej? Kto był recenzentem pierwszej potrawy wstawionej na Twój blog? Jaki jest Twój smak z dzieciństwa? Czy masz produkt lub potrawę, która Cię zaskoczyła swoim smakiem (pozytywnie

Kuchcik gotuje
Polędwica wieprzowa z ziemniakami i purée brokułowym z tajina 247

Ale wymyśliłam... ;) Kolejne danie z tajinów . Z podanych składników wychodzą 3-4 porcje, w zależności od wieku i apetytu konsumujących :D  Składniki na polędwicę: 1

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Szyneczki domowe 167

  Kilka przepisów na domowe szynki. Dobre i zdrowe. Polecam SZYNKA DROBIOWA SZYNKA PIECZONA PIECZONA SZYNKA WIEPRZOWA SZYNKA ROLOWANA SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne

W kuchennym oknie Ewy
Słodkie środy - Ciasto makaronowe z daktylami 220

makaronu, uprzednio ugotowanego. I zastanawiacie się pewnie jak ono smakowało. Ano dobrze smakowało, bo gdyby tak nie  było przepis nie pojawiłby się na blogu. Lubię takie eksperymenty w kuchni i jakiś czas temu piekłam już podobne ciasto ale  z dodatkiem ryżu i było pyszne. Już od dawna chodził mi po głowie pomysł, żeby dodać makaron i tak też(...)rozpoznawany, ale wyczuwa się że to nie jest zwykła babka kakaowa. Jest napewno cięższa, bardziej zbita i nie wyrasta wysoka. Zachęcam do wypróbowania przepisu i eksperymentowania w kuchni z nowymi smakami. Ciasto makaronowe z daktylami SKŁADNIKI: 3/4 szklanki mąki 75 g ugotowanego makaronu krajanka Czaniecki 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki kakao 1 jajko

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciasto z masą kajmakową 382

Ostatnie dni karnawału, więc czas żeby jeszcze degustować się smakołykami. Dzisiaj moja propozycja, to ciasto z masą kajmakową posypane kawą i  prażonymi orzechami. Słodki smak

W kuchennym oknie Ewy
Śledzie na przekąskę 168

Moja propozycja na ostatnie dni karnawału to przekąska  ze śledzi. Publikowałam ciekawe przepisy . Zapraszam. Śledzie po Żydowsku SAŁATKA ŚLEDZIOWA ŚLEDZIE W ZIOŁACH ŚLEDZIE W CEBULCE

W kuchennym oknie Ewy

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję