innych blogów. Przeglądając i komentują zawsze trafię na coś co mnie zainteresuje. Przynajmniej nie mam problemu z wymyślaniem propozycji na obiad. Niestety w kwestii gotowania nie jestem królową kuchni i nie czuję się w tym tematach specjalnie dobrze dla tego pomoc bardziej wtajemniczonych w tę część działalności kuchennej bardzo sobie cenię. Na pewno nie mniej niż mój łasuch(...)Dzisiaj chciałam wam zaprezentować przepis na borówkową tartę, która zniknęła w tempie ekstremalnym z mojej kuchni. (a nie pochwaliłam się wam ale dorobiłam się w kuchni kolejnego łasucha, który testuje moje wypieki) Moja dwa łasuchy dorwały się do ciasta i tyle go widziałam. Na szczęście zdążyłam go spróbować i muszę powiedzieć, że jak średnio lubię własne wypieki tak ten przypadł
ciastkarnia na kruchym spodzieJedno ze źródeł datuje oryginalną recepturę na rok 1947, a miała ona powstać w Delhi. Według innej teorii pochodzi ona z Indii Brytyjskich, gdzie była sposobem na dostosowanie lokalnej kuchni do brytyjskich gustów smakowych. Jej pierwowzorem mógł być murgh makhani, czyli maślany kurczak - tradycyjne danie pochodzące z Pendżabu w Indiach. Wracając do potrawy - dziś przyrządzałam ją po raz pierwszy - jest(...)rzymskiego) 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka garam masala (przyprawa do kupienia w "Kuchniach świata") 1. Wszystkie składniki na pastę wrzucamy do moździerza i dokładnie ucieramy na jednolitą pastę. Odstawiamy na bok. 2. Kurczaka kroimy w kostkę, dokładnie solimy i odstawiamy. 3. W woku
Tajskie smakiJuż od bardzo dawna chciałam przyrządzić delikates kuchni francuskiej – Boeuf Bourguignon czyli wołowinę w czerwonym winie. Jednak do samego dania podchodziłam jak do jeża. Oglądałam przepis, patrzyłam, myślałam i zastanawiałam się. W końcu czas naszedł .Stwierdziłam, że nie ma co dumać na tym dłużej, jak się uda to super, a jak nie to spróbuję jeszcze raz. Sięgnęłam(...)książkę największej znawczyni kuchni francuskiej czyli Julie Child. A tam czekała mnie niespodzianka. Dwa nieco odmienne przepisy na to samo danie w dwóch książkach tej samej autorki. Hmmm… i co to zrobić, zastanawiałam się? Wybrałam rozwiązanie najprostsze z możliwych: najpierw zrobię jeden przepis, a potem drugi.. a co :) Na pierwszy ogień wybrałam książkę „Francuski szef kuchni”, która
Kolizje SmakówMały kościółek z dzwonnicą napotkany w czasie wycieczki rowerowej po Kos. Greckie kościoły, zazwyczaj nieduże, z białymi murami, są bardzo urokliwe. Dzień dobry, W poprzednich postach przybliżyłam Wam kuchnię grecką , a także pokazałam jakie pamiątki warto przywieźć z wyspy Kos . Dzisiejszy post nie będzie kulinarny, lecz czysto podróżniczy - opiszę w nim najwspanialsze (w mojej perspektywy) miejsca, które koniecznie trzeba(...)niż te znane nam ze szkolnych wycieczek. Celem tej atrakcji jest przedstawienie, jak żyli zwykli Grecy w czasach Hipokratesa. I rzeczywiście zajdziemy tu replikę kamiennego domu - piętrowego! - ze starożytną kuchnią, sypialnią, a nawet toaletą! Fascynującym było odkrycie, jak bardzo cywilizowani byli starożytni Grecy i że ich życie codzienne mogło nie odbiegać znacznie od tego jeszcze sprzed 100 lat. Osada składa
Chilli Czosnek i Oliwagęsty, słodki, skarmelizowany sos. Posypka z uprażonych migdałów i nasion sezamu wieńczy danie dodając mu fajnej chrupkości. Jak pisze Claudia Roden w książce, z której pochodzi przepis, szczególną cechą kuchni marokańskiej, zwłaszcza w okolicach Fezu, jest umieszczanie wszystkich składników w rondlu w tym samym czasie, a nie smażenie na oleju kolejno poszczególnych elementów. Taka metoda przygotowania sprawia, że wykonanie przedstawionego(...)danie z pewnością poprawi Wam humor w chłodny jesienny dzień. Myślę, że zasmakuje również dzieciom (wystarczy zamienić całego kurczaka na kurze piersi bez skóry). P.s. Miłośników kuchni marokańskiej zapraszam do zajrzenia do przepisu na tażin wołowy z dynią i suszonymi śliwkami . W przyszłym tygodniu planuję przygotować tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami, bowiem moje kiszone cytryny są już prawie
Chilli Czosnek i OliwaWierzch udekorowałam plastrami pomidora - przyznacie, że moja lasagne wygląda jak z obrazka?:) P.s. Jakiś czas temu dostałam od firmy Indexfood paczkę z włoskimi produktami , abym przetestowała je w swojej kuchni i podzieliła się z Wami moją opinią . Jak widzicie na zdjęciu, w paczce znalazły się prawie wszystkie (poza serem) charakterystyczne dla włoskiej kuchni produkty - oliwa, makarony, suszone pomidory(...)wpis promocyjny. Co jakiś czas będę testować kolejne produkty i dzielić się z Wami moją opinią. Obiecuję, że będzie to opinia szczera. To tyle dygresji, wróćmy do przepisu:) Kwintesencja kuchni włoskiej w jednym koszyku. Szczególnie cieszę się z dużej butli oliwy (aż 1 litr). Uwielbiam oliwę i taka butla wcale nie starczy mi na długo. Lasagne - uwagi techniczne Z każdą
Chilli Czosnek i Oliwaplaki. Takie dania powodują, że mogę o mięsie zapomnieć. " - powiedział mój Mąż po spróbowaniu fasulye pilaki. Chyba nie potrzeba większej rekomendacji?:) P.s. Dzisiejszy post to mój debiut w wirtualnej kuchni. Razem ze mną pilaki przygotowały Panna Malwinna , Emilia i Kasia . Zachęcam Was, abyście zajrzeli na strony Dziewczyn. Dziewczyny, jest mi bardzo miło, że mogłam gotować razem z Wami(...)zawsze podaje się je jako meze (przystawka). Cechą charakterystyczną tego stylu jest gotowanie w oliwie, dlatego nie bądźcie zaskoczeni, że na liście składników znalazła się 1 szklanka oliwy. W kuchni greckiej podobny sposób przyrządzania nazywa się plaki, z tą różnicą, że odnosi się od pieczenia w pomidorowym sosie, a nie gotowania (stąd gigantes plaki). Również fasolowego pilaki
Chilli Czosnek i Oliwaaura jednak się poprawi i trochę jeszcze w tym roku pogrillujemy. Bo przecież sezon dopiero się zaczyna, prawda?:) Spośród państw leżących nad Morzem Śródziemnym niewyczerpanym źródłem inspiracji może być kuchnia krajów bałkańskich oraz arabskich . Na stołach królują tam różnorodne szaszłyki, kebaby, klopsiki i inne cuda, które pewnie jedliście w czasie Waszych urlopów. Z wakacji w Chorwacji pamiętam np. meso(...)ciekawsze niż to, co jadamy w Polsce. Myślę więc, że warto się im bliżej przyjrzeć, a Wy? Marokańskie kefty Kefty (lub kofty) to mięsne klopsiki, które spotyka się w kuchni wielu krajów arabskich (też bałkańskich, a nawet w Indiach). W Maroku przygotowuje się je z mielonej wołowiny lub jagnięciny (lub ich mieszanki), z oszałamiającym zmysły dodatkiem różnych świeżych ziół
Chilli Czosnek i Oliwaznajduje zastosowanie przede wszystkim w deserach. To za sprawą jego wykrzywiającej usta kwaskowatości , która jest wprost stworzona do równoważenia zniewalającej słodyczy ciast. Nie wiem, czy rabarbar jest popularny w kuchni śródziemnomorskiej, ale natknęłam się na kilka ciekawych przepisów na rabarbarowe desery inspirowane kuchnią francuską , które mam zamiar przetestować na blogu. Jak pierwszy zrobiłam financier (w Polsce zwane uroczo finansjerkami(...)rabarbarem i białą czekoladą . Financier to klasyka kuchni francuskiej - karmelowe w smaku ciasteczka przygotowane z dodatkiem mąki migdałowej i beurre noisette , zbrązowiałego masła, zniewalają swym smakiem. Na zewnątrz chrupiące, w środku wilgotne i trochę ciągnące, to jedne z najsmaczniejszych wypieków jakie zrobiłam (mmm.... jem je nawet w czasie pisania tego postu, a co!;)). Kwaśny rabarbar świetnie współgra
Chilli Czosnek i OliwaDzisiaj troszeczkę idziemy w kierunku kuchni arabskiej. Przygotowałam pastę z białej fasoli jaś, jogurtu naturalnego i obłędnej przyprawy zatar halabi (do kupienia na stoiskach z kuchnia arabska, lub w dobrych delikatesach z kuchniami świata), przyprawa jest bogata w ziarna sezamu i zioła, nadaje bardzo charakterystyczny smak i aromat. SKŁADNIKI NA PASTĘ Z FASOLI JAŚ Z DODATKIEM ZATARU HALABI: - puszka fasoli
SMYKWKUCHNIpieczemy bezę Pavłovej, a publikujemy swoje przepisy w dniu 1.06:) W akcji wspólnego pieczenia bezy brały udział oprócz mnie następujące blogerki: Małgosia - Smaki Alzacji Agnieszka - Studnia Smaków Agnieszka – Rustykalna Kuchnia Ania - Everyday Flavours Łucja - Fabryka Kulinarnych Inspiracji Joasia – Kuchnia Joasi Beza Pavlova podawana jest z różnymi owocami, najczęściej ułożonymi na bitej śmietanie. Ja bardzo lubię pavlovą z truskawkami(...)przed podaniem około godziny w lodówce. Ten deser nie ma szans postać dłużej. Smacznego. The post Pavlova z bitą śmietaną i owocami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjednocześnie pożywne danie z makaronu farfalle. Do tego jest to ekspresowe danie. W tym samym czasie gotujemy makaron, bób i przygotowujemy resztę składników. Trzeba sobie ułatwiać prace w kuchni, to propozycja dla tych, którzy lubią jeść, ale nie lubią długo siedzieć w kuchni. Kilka propozycji na podobne dania z makaronem farfalle znajdziecie poniżej: Sałatka z farfalle, suszonymi pomidorami i oliwkami(...)Ugotowany makaron farfalle dodajemy do sosu, mieszamy. Wykładamy makaron na talerz, posypujemy świeżym tymiankiem. Smacznego! The post Farfalle z bobem i chorizo appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięChorizo to tradycyjna kiełbasa hiszpańska robiona z wieprzowiny. Jest to łatwo rozpoznawalny specjał kuchni hiszpańskiej dzięki swojemu mocnemu i charakterystycznemu zapachowi. Chorizo w Hiszpanii ma nieskończoną liczbę wersji. Jej podstawowy skład to mięso i tłuszcz wieprzowy, sól, papryka słodka i pikantna, której proporcje decydują o charakterze chorizo. Kiełbasę chorizo suszy się tygodniami, a proces dojrzewania nadaje jej charakterystyczny kwaskowy smak(...)równomiernie podsuszona. Moim zdaniem kiełbasa chorizo nadawała się już do spożycia. Ale z degustacją i robieniem zdjęć kiełbasy musiałam trochę poczekać, gdyż w między czasie trafił nam się remont kuchni, wszystkie pokoje były zastawione meblami, nie miałam dojścia do mojego „fotograficznego stołu” aby ją uwiecznić. Czas tej kiełbasie służył Polecam, gdyż warto chorizo zrobić samemu. Przepis na domowe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętalerz z liśćmi sałaty, ćwiartkami pomidora i zjeść ze smakiem. Na jednym ze zdjęć są też jajka sadzone, które przygotowałam w tym urządzeniu na płytkach do grilla. Moja kuchnia jest bardzo mała, a ten sprzęt ma w sobie 3 urządzenia: grill, sandwich i gofrownicę, sporo osób narzeka na brak miejsca w kuchni i szuka takiego sprzętu, który ma wiele funkcji(...)sprzęty, które testowałam: obręcz do krojenia biszkoptów maszynka do lodów naleśnikarka , c.d. zestaw noży The post Schab grillowany z pietruszką appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnaszej kuchni znów pachnie świątecznymi zapachami, po kuchni roznosi się zapach przyprawy do piernika. Zaczął się grudzień, więc można zacząć przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia. Pierniczki można upiec wcześniej i przechowywać je w metalowej puszce. Upiekłam tym razem piernikowe choinki zdobione za pomocą pisaków cukrowych i żelowych, które wczoraj znalazły się w Mikołajkowej paczce od Dr. Oetkera . W zeszłym roku(...)gorącego piekarnika i pieczemy 10 minut. Studzimy i dekorujemy pisakami cukrowymi i żelowymi, dekorację można przygotować samemu. Smacznego! The post Piernikowe choinki appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię