czytelników, a poniżej zamieszczam pytania i moje odpowiedzi: 1. Od kiedy gotujesz? Niemal od dziecka ;) Naprawdę nie potrafię podać nawet przybliżonej daty. Chyba od zawsze ciągnęło mnie do kuchni, a odkąd tylko mogłam, próbowałam swoich sił w pieczeniu i gotowaniu. 2. Co w kuchni sprawia Ci największą przyjemność? Wszystko :) Ale chyba taką naprawdę największą, to jednak wymyślanie nowych potraw(...)pewno bez ziół i przypraw, bo to one "tworzą" danie, a poza tym, to chyba jeszcze bez mąki! ;) 4. Co skłoniło Cię do blogowania? Impuls. Często tworzę w kuchni nowe przepisy, ale później zdarza mi się je zapominać i nie potrafię już ich odtworzyć. Blog pomógł mi je zarchiwizować i zebrać w jednym miejscu :) 5. Ile czasu poświęcasz blogowi? Różnie
Ratunku obiadcałkiem moje. Bloga! :D Pierwsze, a więc wyjątkowo ważne. Wprawdzie ostatnie dwa miesiące były dla mnie ciężkie, ponieważ nie da się prowadzić bloga kulinarnego, nie posiadając w domu kuchni, jednak mimo to mogę z dumą stwierdzić, że jakoś przetrwaliśmy. Ja i blog oczywiście. Jestem przeszczęśliwa, że liczba odwiedzin wcale przez ten czas nie spadła, że stali bywalcy wciąż zaglądają(...)jeszcze większą motywację, by Was moi drodzy czytelnicy nie zawieść. Na blogowy powrót specjalnie wybrałam ten dzień. To przecież dla mnie nowy początek. W nowym miejscu i w nowej kuchni. Tym razem prawdziwie u siebie. Zdążyłam się już trochę przyzwyczaić do tego nowego, nabrudzić w kuchni i poczuć jak w domu. Znów mogę cieszyć się gotowaniem. Gotowaniem dla Was, trochę
Ratunku obiadtakie dni, że zjadłabym coś dobrego, ale nie mam ochoty spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. Tym razem naszło mnie na "coś ostrego". Na szczęście mam w kuchni, na takie okazje kilka podstawowych składników, które w kilkanaście minut pozwalają przygotować pyszne danie. Wystarczy sos sojowy, sos ostrygowy, ocet ryżowy, trochę świeżego imbiru, chili i czosnek. Kiedy połączymy(...)odrobiną warzyw i mięsem, powstanie nam pyszne danie, a my nie spędzimy w kuchni więcej niż 20 minut. Składniki na 2 duże porcje: 200 g makaronu chow mein 250 g piersi z kurczaka (1 średnia sztuka) 1/2 papryczki chili (lub więcej jeśli lubicie bardzo ostre dania) 1 marchewka 1 cebula 1 pęczek szczypiorku 3-4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka
Obiad za dychęMój Bąbelek skończył 7 miesięcy - to już kawał... bobasa jest!!! Wprowadzamy właśnie żółtko do diety. Udało mi się kupić książkę z przepisami na obiadki i desery dla Malucha: "Kuchnia dla dzieci" Nie jest to moja pierwsza książka, ale wcześniejsza była amerykańska i nie odpowiadała polskim realiom... Ta jest jak najbardziej polska; zawiera nie tylko przepisy, ale także różne porady
MiksturownikTunezji byliśmy z mężem w podróży poślubnej. Bardzo zasmakowała nam tunezyjska kuchnia. Zwłaszcza kurczak, na który przepis podaję poniżej i harissa, czyli pasta z chili, czosnku i kolendry... Rozsmakowałam się w niej do tego stopnia, że owczarka - a raczej suczkę, którą dostałam kilka dni po powrocie do domu nazwałam właśnie: Harissa. :) Tunezyjski kurczak z kasz ą kuskus . Składniki: podwójna(...)mięso. Podajemy na ciepło. Polecam z sałatką z świeżych pomidorów, papryki, czerwonej cebulki z kuminem, rozmarynem, solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Smacznego!!! Przepis bierze udział w akcji: "Nieznana kuchnia świata", a także w konkursie: "Twój świat od kuchni
MiksturownikRazem z Asią i Justyną postanowiłyśmy się spotkać i wspólnie pogotować. Zainspirowane MasterChefem i faktem iż niedawno odkryłam w domu tagine postanowiłyśmy przygotować tagin drobiowy. Z miłości Asi do kuchni meksykańskiej powstał pomysł na przystawkę, czyli guacamole. Wypadało, aby deser był europejski i tak padło na deser a'la tiramisu. Dziś przedstawiam przepis na danie główne: tagine z kurczaka
Miksturowniktopiony (domowy) Labneh (arabski serek jogurtowy) Kulki serowe w zalewie oliwnej Ser ricotta (domowa ricotta na serwatce) The post Domowy twaróg ziołowy appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębardzo to może nie potrzebuję;) Nie pomagasz mi dziś Sowo w wytrwaniu w postanowieniu:) oj nie pomagasz:) cynamonwkuchni 2010/01/17 22:21:49 Wszystkiego najlepszego, dużo inspiracji w kuchni i wszystkiego, czego tylko... :) Ciasto obłędne! miss_crisis 2010/01/17 22:47:13 zrobię takie za rok na kolejne urodziny:) sowa_nie_sowa 2010/01/18 08:26:50 Dziękuję za życzenia:) @miss_crisis
Zdrowa Kuchnia Sowyzaczęłam eliminować z kuchni białą mąkę powstał problem z naleśnikami. Bo wydawało mi się, że z mąki pp nie mają prawa wyjść dobre. Ale na szczęście się myliłam:) Dzisiaj naleśniki z nutellą. Ciasto na ok. 8 - 10 naleśników: * 200 ml mleka * 200 ml wody mineralnej, ja używam naturalnie gazowaną * ok. 170 g mąki pszennej graham typ 1850 * 2 jajka * łyżka
Zdrowa Kuchnia SowyNigdy nie korzystałam z a w o k ado w mojej kuchni, może 2 - 3 razy zaledwie jadłam je gdzieś poza domem. Jakoś, chyba nie tylko mnie, kojarzyło mi się z czymś mdławym i bez wyrazu. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyTwoje wypieki na pewno są zdrowsze i mniej kaloryczne niż większość znanych mi przepisów. Super! :) sowa_nie_sowa 2011/10/18 12:50:59 Karola , to zależy ile ich zjesz;) Moja kuchnia oparta jest z reguły na niskim IG, co z kaloriami nie ma nic wspólnego. Tak, że nie mam pojęcia czy to kaloryczne, czy nie;) Jedna generalna zasada, która moim zdaniem
Zdrowa Kuchnia Sowywędlin sklepowych pomyślałam o zapiekanej piersi właśnie z indyka, bo taką pierś wędzoną jada moja córka. Zrobiłam i od razu pochłonęliśmy ponad połowę upieczonego kawałka! Przygotowałam wg zasad Kuchni Pięciu Przemian. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyRobiłam ostatnio z gorgonzolą pyszne placki ziemniaczane oraz równie smaczną jajecznicę . Dzisiaj szybkie danie typu zapiekanka (ale bez zapiekania) również z gorgonzolą:) Wykonane wg zasad Kuchni Pięciu Przemian. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyDzisiaj proponuję coś lekkiego, czyli bardzo prosty i smaczny deser/przekąska z głównym udziałem jabłka i z dodatkami w postaci miodu i orzechów. Wykonany wg zasad Kuchni Pięciu Przemian. Składniki: * jabłko * kilka orzechów włoskich * miód * sok z cytryny * odrobina zimnej wody * imbir Jabłko obrałam, starłam na tarce, wymieszałam z łyżeczką miodu (sł), dodałam szczyptę imbiru (o), łyżeczkę zimnej wody
Zdrowa Kuchnia SowyPyszne placuszki śniadaniowe (albo na podwieczorek, czemu nie?), przygotowane wg zasad Kuchni Pięciu Przemian. Składniki na jedną porcję: * 3 kopiaste łyżki orkiszowych otrąb (k) * 3 kopiaste łyżki jogurtu greckiego (k) * szczypta kurkumy (g) * ew. odrobinę fruktozy/cukru (sł) - ja nie daję i są wystarczająco słodkie * 1 jajko (sł) * 2/3 pokrojonego banana (sł) * szczypta imbiru (o) * szczypta soli morskiej (sn) * 1/3 łyżeczki
Zdrowa Kuchnia Sowy