Galaretka z udka kurczaka doprawiona trochę inaczej. W zasadzie z tymi galaretkami to u nas w domu jest tak - jak jest dobry bulion , to znajdzie się
Buniabaje w kuchniJak pech to pech. Bojler gazowy mi padł. Pan od gazu wymieni mi na nowy dopiero w poniedziałek ( nie opłaca się go już naprawiać). Tak więc
Buniabaje w kuchniNie wiem jak to się stało, że nigdy nie zestawiłam tymianku z rybą ? Jakoś nie zastanawiałam sie nad tym czy pasują do siebie .Dopiero przypadek jak
Buniabaje w kuchniSkazana jestem na szaszłyki z piekarnika . Nigdy nie będą takie jak z rożna ale i tak pyszne . Czas : 1 ,5 godziny + 12 godzin w maceracie
Buniabaje w kuchniBrzoskwinie do mięs robię w różnej formie. Postanowiłam spróbować wersji ziołowej. Potrzebowałam jakiegoś dodatku do polędwicy duszonej w tymianku i wydawało mi się, że słodycz brzoskwini
Buniabaje w kuchniPolędwica ma to do siebie , że dzięki swej delikatności doskonale komponuje się z różnymi smakami. Pyszna jest z grzybami , ale i z czosnkiem. Gotowana w sosie
Buniabaje w kuchniPracochłonne ale warte pracy. Gotuję mocny wywar z tzw. porcji rosołowej czyli korpusu kurczaka i kawałka indyka .I to jest najmniejszym problem. Potem trzeba z korpusu
Buniabaje w kuchniZostało mi farszu który zrobiłam do pierożków podanych w rosole ( doprawionych tymiankiem), ale przepis podaję tak jak bym robiła go od początku .Jest to propozycja na
Buniabaje w kuchniPulpety to klasyka. Od wieków robię we wszelkich wersjach. Z wieprzowiny, drobiowe z mieszanych mięs. Podaje w sosach lub zupach. Robiłam z namoczoną bułką ( bułką tartą
Buniabaje w kuchniJak uda się kupić ( złowić- dostać) świeżego sandacza warto się przy nim trochę natrudzić . Co prawda pyszny jest nawet taki najprostszy to znaczy posolony i posypany
Buniabaje w kuchniU mnie zawsze wszystko odwrotnie. Mini przekąski tzw. startery królują nie w karnawale a w sezonie grillowania . Po prostu bardziej mi pasują. Z natury jestem niecierpliwa
Buniabaje w kuchniZaciekawił mnie pomysł na krupnik do którego dodano mrożony groszek i posypano zamiast natką - tymiankiem*. Bardzo lubię klarowne wersje krupniku. A , że w planach miałam ugotowanie
Buniabaje w kuchniBardzo lubię dania typu pilaw. Oryginału to nie przypomina indyk to nie jagnięcina czy baranina. Przypraw niektórych brak. Ale ważne , ze zasada przygotowania jest podobna- ryż
Buniabaje w kuchniPełnia sezonu truskawkowego - pora więc na wszelkie potrawy z truskawkami. A , że jednocześnie mam ostatnio manię ,, otrębową " to łączę to ze sobą. Ktoś mnie zapytał czy
Buniabaje w kuchniNie za często robię gulasze rybne- nie bardzo wiem czemu. Kupiłam ładny kawałek halibuta i postanowiłam to zmienić. A , że wbrew przekonaniom na upał najlepiej zjeść
Buniabaje w kuchni