Przepyszna tarta z ciasta kruchego ze słodkimi gruszkami i rewelacyjną orzechową kruszonką. Uzależniająca… zwłaszcza kruszonka:) Do ciasta kruchego zawsze używam mieszanki Nutrifree, a nie mąk
Kuchnia bezglutenowaDziś chce wam zaprezentować pyszny keks który robię na Wielkanoc. Jest to ciasto pełne pysznych bakalii HELIO " Kwintesencją produktów marki HEL IO GOLD są
Różowa kuchniaNie ma nic lepszego niż rozpoczęcie najtrudniejszego dnia w tygodniu od sałatki owocowej, doda energii na kolejne godziny pracy, pobudzi do działania, tak smaczna, że można
Moja smaczna kuchniaZawsze wydawało mi się, że są pracochłonne, co okazało się zupełną nieprawdą. :-) Postanowiłam ułatwić sobie zadanie, wybrałam trzy proste składniki i w banalny sposób je ze
Szefowa kuchniPorcja zdrowia w smacznych ciasteczkach. ;-) Nie polecam osobom, które nie przepadają za kaszą gryczaną a co za tym idzie - za mąką z niej. Do ciasteczek dodałam
Szefowa kuchniSałata... niby każdy zna, a wciąż tak mało jest jej w naszych kuchniach. Może jest to czas, by ponownie wkupiła się w nasze łaski? Opcji jak jeść i kiedy jeść sałatę jest chyba nieskończenie wiele. Przepis, który znajdziecie poniżej świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy , drugie śniadanie do szkoły , czy fantastyczna kolacja . Rozpieszczajmy nasze podniebienia zdrowymi smakami, zastępując nudne(...)kanapki czy kaloryczne fast foody ! Mix sałat pierś z kurczaka awokado pomidor czarne oliwki orzechy włoskie oliwa z oliwek Pierś solimy, pieprzymy, doprawiamy przyprawą do kurczaka i smażymy w całości na patelni, co kilka minut obracając na drugą stronę. Na drugiej patelni prażymy orzechy. W wersji FIT na suchej patelni. W wersji NA BOGATO na paleni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy
Mój Smak na ŻycieKuchni Lidla.Przepis z moimi modyfikacjami:Blaty bezowe:6 białek100 g cukru100 g solonych orzechów arachidowych (plus trochę do dekoracji)50 g solonych pistacji (plus trochę do dekoracji)100 g cukru pudru Masa: 600 ml śmietanki 30%puszka masy kajmakowej (ok 400g)2-3 szczypty soli2 łyżki żelatyny namoczonej w 40 ml wodykilka listków mięty do dekoracjirodzynki orzechy włoskie Sposób
happycreatiff.blogspot.comPrzepis na ciasto znalazłam w zbiorach z przepisami siostry Anastazji. Troszkę go zmodyfikowałam. Zapraszam na moją wersję Gargamela :)Składniki:Ciasto miodowe:6 jajek1 szklanka cukru pudru
Kuchnia domowa AniDzisiaj serwuję pyszną sałatkę z kaszą jaglaną i grillowanym kurczakiem. Ostatnio nastała moda na zdrowe jedzenie, a na szczycie jest kasza jaglana. Ja również
Niezły Młynekkonsystencji, ważny (w zasadzie najważniejszy) jest smak, a więc serek może zagrać pierwsze skrzypce. Bazylia i pomidory wpasowują się w klimat. Podkreślają to, że w naszej miseczce znajdują się włoskie korzenie. Delikatność pomidorów, ziołowy posmak bazylii... razem tworzą przepyszną kompozycję. Oczywiście i efekt wizualny nasze dzieło zawdzięcza tej sałatkowej (i nie tylko) bazie - delikatny odcień, leciutko wpadający w pomarańcz mieniący(...)powód ostatni? Cena. Jest niedrogi, a naprawdę przepyszny. Polecamy.Jeśli brak Ci kruchego akcentu, który chrupnie w ustach - sięgnij po grzaneczki. Możesz je z łatwością wyczarować we własnej kuchni i to na wiele sposobów w zależności od tego jaki efekt chcesz osiągnąć! Grillowane, lub pieczone w piekarniku, ze świeżego lub czerstwego pieczywa, posypane ziołami (bardzo chrupiące) lub posmarowane przed pieczeniem
Wypisz WymalujSandman, Pyza, Ola z bloga 2 Smaki, blogerka z Najsmaczniejsze.pl, Madame Edith, Chilli Bite, Kuchenne Czary Mary,Kulinarna Pasja Hani-Kasi, Pomarańcza i Imbir, Biedronka w kuchni, Królestwo Garów... itd., w sumie piętnaście osób.Miło znów spotkać znajomych, jak i poznać nowe twarze zza szklanego ekranu. Na początku zapoznali się wszyscy z menu, bardzo zresztą atrakcyjnym. Pełno aromatów i smaków(...)KOZI SER Z MŁODYMI BURACZKAMI, OLIWĄ TRUFLOWĄ I OCTEM BALSAMICZNYM GYU TATAKI - CARPACCIO PO JAPOŃSKU (z wieprzowiny) fot. Madame Edith SZPARAGI Z POMIDORKAMI CHERRY I KOPREM WŁOSKIM KACZKA Z OWOCAMI (ananasem karmelizowanym oraz świeżym i pomarańczą, z konfiturą z botwinki) POLSKA SEZONOWA WOŁOWINA Z SALSA VERDE PĘCZOTTO Z PIECZARKAMI I SZYNKĄ DOJRZEWAJĄCĄ SANDACZ Z SZYNKĄ
W kuchni Karmel-itkiDzisiaj pyszne drożdżowe ślimaczki-bułeczki z makiem - przepis z najnowszej książki wydanej przez Lidla - "Kuchnia polska" tym razem autorstwa świetnego cukiernika Pawła Małeckiego. Bułeczki są mięciutkie i aromatyczne :) Zapachniało w domu już prawie jak w Święta! SKŁADNIKI (na około 25 ślimaczków) Ciasto: 320 g mąki tortowej 25 g świeżych drożdży 30 g cukru 125 ml podgrzanego mleka szczypta soli(...)mleka 200 g maku, zmielonego 30 g cukru trzcinowego 50 g miodu 1 jajko 50 g masła, roztopionego 30 g uprażonych, posiekanych pestek dyni 40 g uprażonych, posiekanych orzechów włoskich 100 g rodzynek - można namoczyć w śliwowicy PRZYGOTOWANIE Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, robimy zagłębienie. Ucieramy drożdże z łyżeczką cukru - do uzyskania jednolitej masy, mieszamy z podgrzanym mlekiem i wlewamy
Moje Kuchenne RewelacjeDostałam zlecenie stworzenia dużej, truflowej bombonierki. Aby nie było monotonnie, ma składać się z kilku smaków. Szukam zatem tego idealnego ;) na szczęście mam jeszcze trochę czasu
Kuchnia w opałach#759Mija właśnie kolejny rok. Też odnosicie wrażenie, że niesamowicie szybko? Przez te dwanaście miesięcy tyle się wydarzyło, aż niepojęte.Sylwester to czas dobrej zabawy, żegnania
W kuchni Karmel-itkiDzisiejsza pogoda zachęca do zamknięcia się w kuchni i przygotowania przekąsek na wieczorny mecz Niemcy - Polska. Zamiast wybierać się na zewnątrz, można zaprosić znajomych i wspólnie kibicować ukochanej drużynie, przy stole wypełnionym po brzegi sportowymi przekąskami. Można przygotować je z wyprzedzeniem i dokończyć tuż przed rozpoczęciem meczu. Udana zabawa sportowa i kulinarna gwarantowana! Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki(...)czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiące tosty z wędzonym serem Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Sałatka
Moja smaczna kuchniaprzybliża nam język, taniec i kulturę Gruzji. Ciągle uśmiechnięta i pozytywnie nastawiona sprawia, ze w jej towarzystwie ciężko myśleć o problemach dnia codziennego Pierwszy raz spotkaliśmy się podczas warsztatów kuchni gruzińskiej, które prowadziła Keti. Dania jej rodzinnych stron były pyszne, a umiejętność przekazywania wiedzy sprawiły, że nasze ponowne spotkanie musiało się wydarzyć w ramach mojego projektu Zastanawiałem się co moglibyśmy(...)był już gotowy to połączyliśmy go razem z cukrem i orzechami tworząc naszą masę Kiedy już wszystko wymieszaliśmy, Keti zabrała się za tworzenie Pierwsza wersja była okrągła z orzechów włoskich natomiast druga przybrała kształt prostokąta, gdzie – chcąc coś dorzucić od siebie – wykończyliśmy ją czekoladą Od razu zaznaczę, ze nie podaję tutaj pełnego przepisu jak i opisu bo zrobię
Kuchenne WariacjeBardzo dobre ciasto. Jeśli lubicie ciasto z dużą ilości orzechów, rodzynek i fig to wypiek ten jest właśnie dla Was :). Przygotowanie zajmuje nieco czasu , ale bardzo
Różne smaki w kuchniSezon pomidorowy się już zaczął, więc pora zabrać się za przetwory. Dziś proponuję sos pomidorowy - doskonały do makaronów, ryżu najlepiej z dodatkiem drobiu oczywiście. Z tej
Kuchnia BeatyW Świnoujściu ostatni raz byłam 30 lat temu. Spragniona słońca, morza i plaży bez wahania zdecydowałam się na spontaniczny wyjazd tygodniowy. Nad morze jechaliśmy pociągiem, w
Moja smaczna kuchniaWe Włoszech zamawiając caffè otrzymamy espresso. Jest to jedna z prawd o Italii. Podobnie jak ta, że cappuccino pija się tylko w porze śniadaniowej, a zamawiając
Bon Ton ItaliaOstatnie dni karnawału, więc czas żeby jeszcze degustować się smakołykami. Dzisiaj moja propozycja, to ciasto z masą kajmakową posypane kawą i prażonymi orzechami. Słodki smak
W kuchennym oknie Ewydotychczas niestety niespełniona, choć powtarzam sobie co rusz, że w tym roku znajdę już na pewno czas na wyjazd! Choć nigdy ten regiony Włoch nie zostały przeze mnie zdobyte - kuchnię toskańską znam i bardzo cenię. Pomijając tak oczywiste skarby jak Prosciuto di Toscana, czy Lardo - Toskanię kocham za Ribollitę! - ale o tym przy innej okazji. Dziś chciałabym podzielić się(...)Toskanii, które trafiły do mnie dzięki Pani Agnieszce, prowadzącej Aromaty Toskanii . Miejsce, gdzie znajdziecie naturalne, organiczne kosmetyki i perfumy z Toskanii - ERBARIO TOSCANO. Wykonane z pasją i miłością do włoskiej ziemi. Zagościły u mnie zapachy bez mała kulinarne i zdecydowanie trafiły w moje gusta! Polecam Waszej uwadze wodę perfumowaną VANIGLIA PICCANTE - Pikantna wanilia - której głębokie nuty idealnie pasują
Spektrum SmakuDziś z cyklu "Wypiekanie na śniadanie" mam dla Was batoniki owsiane pochodzące z bloga Codzienna kuchnia niecodzienna . Powiem krótko: są kapitalne! Na śniadanie z jogurtem i owocami komponują się idealnie :-) Samo przygotowanie batonów zajmuje chwilkę i tyleż samo jedzenie ich. Kilka, które zostały schowałam do lodówki, będą jeszcze na jutro ;-) SKŁADNIKI 2 szklanki płatków owsianych 1 szklanka amarantusa ekspandowanego(...)szklanki łuskanych ziaren słonecznika 2 jajka 3 łyżki masła orzechowego 50 g masła 4 łyżki drobno posiekanych lub zmielonych orzechów włoskich (ja zamiennie dałam wiórki kokosowe) 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu Dodatkowo (ja nie dawałam): polewa czekoladowa ziarna sezamu Ziarna słonecznika wsypujemy na suchą, rozgrzaną patelnie i przez chwilę prażymy, następnie odstawiamy by przestygły
Czary - gary w kuchnicebuli, esencja z herbaty; Ciemny brązowy – liście dębu i olchy, mocny wywar z kawy; Czarny - wygotowane olchowe szyszki, kora olchy, kora dębu, młode liście czarnego klonu, łupiny orzecha włoskiego. *Dla utrwalenia i podkreślenia powstałych kolorów do wywarów można dodać odrobinę octu (można też spryskać jajko lakierem do włosów). A dla poprawienia wyglądu „wyschnięte” kraszanki należy przetrzeć natłuszczoną (masłem, margaryną(...)natłuścić je skórką od słoniny. Takie kraszanki będą miały piękny i błyszczący kolor, a dodatkowo ułożone na talerzyku obok rzeżuchy będę się elegancko prezentować. Niestety, ja ponieważ w swojej kuchni nie miałam wszystkich składników pofarbowałam jajka jedynie przy pomocy łupin orzecha, łupin z cebuli, liści czerwonej kapusty, octu, kurkumy i łusek czerwonej cebuli. Oto efekty mojego barwienia :). Na zakończenie, chciałam
Smiling Shrimpmrozu na dworze.Ta aura.Dziś, pomimo najszczerszych starań, czegoś brakuje. Bo jej nie ma.Babcia była dla mnie wszystkim i to dzięki niej gotuje; to jej widok krzątającej się po kuchni zapalił to coś we mnie. Dlatego dziś, coś bez czego, nie wyobrażam sobie świąt - makówki.Raz jeden w roku; w żaden inny dzień.Jak byłem mały, to smak już(...)tradycjami. W mojej rodzinie od 6 pokoleń tak się przyrządza:-pół kg maku sparzonego wrzątkiem, mielimy ręcznie (tradycyjnie)-mleko-bakalie; w podstawie tylko rodzynki. Używam: migdałów, orzechów włoskich, kokosu, rodzynek, orzechów laskowych-4 do 5 dużych bułek pszennych, kupionych na minimum jeden dzień przed przygotowaniem-cukier wg uznaniaBułki kroimy na małe kawałki, zalewamy gorącym mlekiem. Dodajemy mak i dosypujemy
BaRepasKiedy tylko zobaczyłam to boskie tiramisu u Doroty wiedziałam, że będę musiała takie zrobić. Przepadam za tiramisu, na samą myśl o tym deserze cieknie mi ślinka
Pożeraczka, czyli raz adobrze