kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:170/268)

Tarta z gruszkami i orzechową kruszonką 162

  Przepyszna tarta z ciasta kruchego ze słodkimi gruszkami i rewelacyjną orzechową kruszonką. Uzależniająca… zwłaszcza kruszonka:) Do ciasta kruchego zawsze używam mieszanki Nutrifree, a nie mąk

Kuchnia bezglutenowa
Keks z mnóstwem bakalii 202

Dziś chce wam zaprezentować pyszny keks który robię na Wielkanoc. Jest to ciasto pełne pysznych bakalii HELIO "  Kwintesencją produktów marki HEL IO GOLD są

Różowa kuchnia
Sałatka z egzotycznych owoców 152

Nie ma nic lepszego niż rozpoczęcie najtrudniejszego dnia w tygodniu od sałatki owocowej, doda energii na kolejne godziny pracy, pobudzi do działania, tak smaczna, że można

Moja smaczna kuchnia
Domowe pralinki z masłem orzechowym 167

Zawsze wydawało mi się, że są pracochłonne, co okazało się zupełną nieprawdą. :-) Postanowiłam ułatwić sobie zadanie, wybrałam trzy proste składniki i w banalny sposób je ze

Szefowa kuchni
Ciasteczka gryczane z orzechami i błonnikiem jabłkowym 174

Porcja zdrowia w smacznych ciasteczkach. ;-) Nie polecam osobom, które nie przepadają za kaszą gryczaną a co za tym idzie - za mąką z niej. Do ciasteczek dodałam

Szefowa kuchni
Sałata w towarzystwie kurczaka, awokado i prażonych orzechów 187

Sałata... niby każdy zna, a wciąż tak mało jest jej w naszych kuchniach. Może jest to czas, by ponownie wkupiła się w nasze łaski? Opcji jak jeść i kiedy jeść sałatę jest chyba nieskończenie wiele. Przepis, który znajdziecie poniżej świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy , drugie śniadanie do szkoły , czy fantastyczna kolacja . Rozpieszczajmy nasze podniebienia zdrowymi smakami, zastępując nudne(...)kanapki czy kaloryczne fast foody ! Mix sałat pierś z kurczaka awokado pomidor czarne oliwki orzechy włoskie oliwa z oliwek Pierś solimy, pieprzymy, doprawiamy przyprawą do kurczaka i smażymy w całości na patelni, co kilka minut obracając na drugą stronę. Na drugiej patelni prażymy orzechy. W wersji FIT na suchej patelni. W wersji NA BOGATO na paleni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy

Mój Smak na Życie
Tort bezowy słodko - słony 198

Kuchni Lidla.Przepis z moimi modyfikacjami:Blaty bezowe:6 białek100 g cukru100 g solonych orzechów arachidowych (plus trochę do dekoracji)50 g solonych pistacji (plus trochę do dekoracji)100 g cukru pudru Masa: 600 ml śmietanki 30%puszka masy kajmakowej (ok 400g)2-3 szczypty soli2 łyżki żelatyny namoczonej w 40 ml wodykilka listków mięty do dekoracjirodzynki orzechy włoskie Sposób

happycreatiff.blogspot.com
Ciasto Gargamel 452

Przepis na ciasto znalazłam w zbiorach z przepisami siostry Anastazji. Troszkę go zmodyfikowałam. Zapraszam na moją wersję Gargamela :)Składniki:Ciasto miodowe:6 jajek1 szklanka cukru pudru

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z kaszą jaglaną i grillowanym kurczakiem 447

Dzisiaj serwuję pyszną sałatkę z kaszą jaglaną i grillowanym kurczakiem. Ostatnio nastała moda na zdrowe jedzenie, a na szczycie jest kasza jaglana. Ja również 

Niezły Młynek
KREMOWA SAŁATKA/PASTA - ŚLEDŹ WE WŁOSZECH 226

konsystencji, ważny (w zasadzie najważniejszy) jest smak, a więc serek może zagrać pierwsze skrzypce. Bazylia i pomidory wpasowują się w klimat. Podkreślają to, że w naszej miseczce znajdują się włoskie korzenie. Delikatność pomidorów, ziołowy posmak bazylii... razem tworzą przepyszną kompozycję. Oczywiście i efekt wizualny nasze dzieło zawdzięcza tej sałatkowej (i nie tylko) bazie - delikatny odcień, leciutko wpadający w pomarańcz mieniący(...)powód ostatni? Cena. Jest niedrogi, a naprawdę przepyszny. Polecamy.Jeśli brak Ci kruchego akcentu, który chrupnie w ustach - sięgnij po grzaneczki. Możesz je z łatwością wyczarować we własnej kuchni i to na wiele sposobów w zależności od tego jaki efekt chcesz osiągnąć! Grillowane, lub pieczone w piekarniku, ze świeżego lub czerstwego pieczywa, posypane ziołami (bardzo chrupiące) lub posmarowane przed pieczeniem

Wypisz Wymaluj
KULINARNE WYZWANIA FAIRY z Grzegorzem Łapanowskim, 14.06.2013, Warszawa. 184

Sandman, Pyza, Ola z bloga 2 Smaki, blogerka z Najsmaczniejsze.pl, Madame Edith, Chilli Bite, Kuchenne Czary Mary,Kulinarna Pasja Hani-Kasi, Pomarańcza i Imbir, Biedronka w kuchni, Królestwo Garów... itd., w sumie piętnaście osób.Miło znów spotkać znajomych, jak i poznać nowe twarze zza szklanego ekranu. Na początku zapoznali się wszyscy z menu, bardzo zresztą atrakcyjnym. Pełno aromatów i smaków(...)KOZI SER Z MŁODYMI BURACZKAMI, OLIWĄ   TRUFLOWĄ I OCTEM BALSAMICZNYM GYU TATAKI - CARPACCIO PO JAPOŃSKU  (z wieprzowiny) fot. Madame Edith SZPARAGI Z POMIDORKAMI CHERRY I KOPREM WŁOSKIM KACZKA Z OWOCAMI  (ananasem karmelizowanym oraz świeżym i pomarańczą,  z konfiturą z botwinki) POLSKA SEZONOWA WOŁOWINA Z SALSA VERDE PĘCZOTTO Z PIECZARKAMI I SZYNKĄ DOJRZEWAJĄCĄ SANDACZ Z SZYNKĄ

W kuchni Karmel-itki
Drożdżowe makowe ślimaczki i nowa, słodka książka od Lidla 227

Dzisiaj pyszne drożdżowe ślimaczki-bułeczki z makiem - przepis z najnowszej książki wydanej przez Lidla - "Kuchnia polska" tym razem autorstwa świetnego cukiernika Pawła Małeckiego. Bułeczki są mięciutkie i aromatyczne :) Zapachniało w domu już prawie jak w Święta! SKŁADNIKI (na około 25 ślimaczków) Ciasto: 320 g mąki tortowej 25 g świeżych drożdży 30 g cukru 125 ml podgrzanego mleka szczypta soli(...)mleka 200 g maku, zmielonego 30 g cukru trzcinowego 50 g miodu 1 jajko 50 g masła, roztopionego 30 g uprażonych, posiekanych pestek dyni 40 g uprażonych, posiekanych orzechów włoskich 100 g rodzynek - można namoczyć w śliwowicy PRZYGOTOWANIE Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, robimy zagłębienie. Ucieramy drożdże z łyżeczką cukru - do uzyskania jednolitej masy, mieszamy z podgrzanym mlekiem i wlewamy

Moje Kuchenne Rewelacje
WIŚNIOWE TRUFLE 142

Dostałam zlecenie stworzenia dużej, truflowej bombonierki. Aby nie było monotonnie, ma składać się z kilku smaków. Szukam zatem tego idealnego ;) na szczęście mam jeszcze trochę czasu

Kuchnia w opałach
OGÓRKI Z PASTĄ ORZECHOWO-CHRZANOWĄ. 256

 #759Mija właśnie kolejny rok. Też odnosicie wrażenie, że niesamowicie szybko? Przez te dwanaście miesięcy tyle się wydarzyło, aż niepojęte.Sylwester to czas dobrej zabawy, żegnania

W kuchni Karmel-itki
19 przekąsek dla kibica 139

Dzisiejsza pogoda zachęca do zamknięcia się w kuchni i przygotowania przekąsek na wieczorny mecz Niemcy - Polska. Zamiast wybierać się na zewnątrz, można zaprosić znajomych i wspólnie kibicować ukochanej drużynie, przy stole wypełnionym po brzegi sportowymi przekąskami. Można przygotować je z wyprzedzeniem i dokończyć tuż przed rozpoczęciem meczu. Udana zabawa sportowa i kulinarna gwarantowana! Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki(...)czosnkowe  Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiące tosty z wędzonym serem Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Sałatka

Moja smaczna kuchnia
Keti Prangulaishvili czyli czwarta Mentorka projektu 40 :) 191

przybliża nam język, taniec i kulturę Gruzji. Ciągle uśmiechnięta i pozytywnie nastawiona sprawia, ze w jej towarzystwie ciężko myśleć o problemach dnia codziennego Pierwszy raz spotkaliśmy się podczas warsztatów kuchni gruzińskiej, które prowadziła Keti. Dania jej rodzinnych stron były pyszne, a umiejętność przekazywania wiedzy sprawiły, że nasze ponowne spotkanie musiało się wydarzyć w ramach mojego projektu Zastanawiałem się co moglibyśmy(...)był już gotowy to połączyliśmy go razem z cukrem i orzechami tworząc naszą masę Kiedy już wszystko wymieszaliśmy, Keti zabrała się za tworzenie Pierwsza wersja była okrągła z orzechów włoskich natomiast druga przybrała kształt prostokąta, gdzie – chcąc coś dorzucić od siebie – wykończyliśmy ją czekoladą Od razu zaznaczę, ze nie podaję tutaj pełnego przepisu jak i opisu bo zrobię

Kuchenne Wariacje
Ciasto bakaliowe z masą budyniową 300

Bardzo dobre ciasto. Jeśli lubicie ciasto z dużą ilości orzechów, rodzynek i fig to wypiek ten jest właśnie dla Was :). Przygotowanie zajmuje nieco czasu , ale bardzo

Różne smaki w kuchni
Sos pomidorowy na zimę. 111

Sezon pomidorowy się już zaczął, więc pora zabrać się za przetwory. Dziś proponuję sos pomidorowy - doskonały do makaronów, ryżu najlepiej z dodatkiem drobiu oczywiście. Z tej

Kuchnia Beaty
Świnoujście i najlepsze desery! 130

W Świnoujściu ostatni raz byłam 30 lat temu. Spragniona słońca, morza i plaży bez wahania zdecydowałam się na spontaniczny wyjazd tygodniowy. Nad morze jechaliśmy pociągiem, w

Moja smaczna kuchnia
Espresso romano – o kawie, której nie znajdziemy na ulicach Rzymu 248

We Włoszech zamawiając caffè otrzymamy espresso. Jest to jedna z prawd o Italii. Podobnie jak ta, że cappuccino pija się tylko w porze śniadaniowej, a zamawiając

Bon Ton Italia
Ciasto z masą kajmakową 377

Ostatnie dni karnawału, więc czas żeby jeszcze degustować się smakołykami. Dzisiaj moja propozycja, to ciasto z masą kajmakową posypane kawą i  prażonymi orzechami. Słodki smak

W kuchennym oknie Ewy
Aromaty Toskanii nie tylko na talerzu 154

dotychczas niestety niespełniona, choć powtarzam sobie co rusz, że w tym roku znajdę już na pewno czas na wyjazd! Choć nigdy ten regiony Włoch nie zostały przeze mnie zdobyte - kuchnię toskańską znam i bardzo cenię. Pomijając tak oczywiste skarby jak Prosciuto di Toscana, czy Lardo - Toskanię kocham za Ribollitę! - ale o tym przy innej okazji. Dziś chciałabym podzielić się(...)Toskanii, które trafiły do mnie dzięki Pani Agnieszce, prowadzącej Aromaty Toskanii . Miejsce, gdzie znajdziecie naturalne, organiczne kosmetyki i perfumy z Toskanii - ERBARIO TOSCANO. Wykonane z pasją i miłością do włoskiej ziemi.   Zagościły u mnie zapachy bez mała kulinarne i zdecydowanie trafiły w moje gusta! Polecam Waszej uwadze wodę perfumowaną VANIGLIA PICCANTE - Pikantna wanilia - której głębokie nuty idealnie pasują

Spektrum Smaku
Owsiane batoniki 137

Dziś z cyklu "Wypiekanie na śniadanie" mam dla Was batoniki owsiane pochodzące z bloga Codzienna kuchnia niecodzienna . Powiem krótko: są kapitalne! Na śniadanie z jogurtem i owocami komponują się idealnie :-) Samo przygotowanie batonów zajmuje chwilkę i tyleż samo jedzenie ich. Kilka, które zostały schowałam do lodówki, będą jeszcze na jutro ;-) SKŁADNIKI 2 szklanki płatków owsianych 1 szklanka amarantusa ekspandowanego(...)szklanki łuskanych ziaren słonecznika 2 jajka 3 łyżki masła orzechowego 50 g masła 4 łyżki drobno posiekanych lub zmielonych orzechów włoskich (ja zamiennie dałam wiórki kokosowe) 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu Dodatkowo (ja nie dawałam): polewa czekoladowa ziarna sezamu  Ziarna słonecznika wsypujemy na suchą, rozgrzaną patelnie i przez chwilę prażymy, następnie odstawiamy by przestygły

Czary - gary w kuchni
Wielkanocne kraszanki- barwimy naturalnie 197

cebuli, esencja z herbaty; Ciemny brązowy – liście dębu i olchy, mocny wywar z kawy; Czarny - wygotowane olchowe szyszki, kora olchy, kora dębu, młode liście czarnego klonu, łupiny orzecha włoskiego. *Dla utrwalenia i podkreślenia powstałych kolorów do wywarów można dodać odrobinę octu (można też spryskać jajko lakierem do włosów). A dla poprawienia wyglądu „wyschnięte” kraszanki należy przetrzeć natłuszczoną (masłem, margaryną(...)natłuścić je skórką od słoniny. Takie kraszanki będą miały piękny i błyszczący kolor, a dodatkowo ułożone na talerzyku obok rzeżuchy będę się elegancko prezentować. Niestety, ja ponieważ w swojej kuchni nie miałam wszystkich składników pofarbowałam jajka jedynie przy pomocy łupin orzecha, łupin z cebuli, liści czerwonej kapusty, octu, kurkumy i łusek czerwonej cebuli. Oto efekty mojego barwienia :). Na zakończenie, chciałam

Smiling Shrimp
Makówki staro-wielkopolskie z przepisu mej kochanej babci. 149

mrozu na dworze.Ta aura.Dziś, pomimo najszczerszych starań, czegoś brakuje. Bo jej nie ma.Babcia była dla mnie wszystkim i to dzięki niej gotuje; to jej widok krzątającej się po kuchni zapalił to coś we mnie. Dlatego dziś, coś bez czego, nie wyobrażam sobie świąt - makówki.Raz jeden w roku; w żaden inny dzień.Jak byłem mały, to smak już(...)tradycjami. W mojej rodzinie od 6 pokoleń tak się przyrządza:-pół kg maku sparzonego wrzątkiem, mielimy ręcznie (tradycyjnie)-mleko-bakalie; w podstawie tylko rodzynki. Używam: migdałów, orzechów włoskich, kokosu, rodzynek, orzechów laskowych-4 do 5 dużych bułek pszennych, kupionych na minimum jeden dzień przed przygotowaniem-cukier wg uznaniaBułki kroimy na małe kawałki, zalewamy gorącym mlekiem. Dodajemy mak i dosypujemy

BaRepas
Dyniowy czas. Tiramisu 156

Kiedy tylko zobaczyłam to boskie tiramisu u Doroty wiedziałam, że będę musiała takie zrobić. Przepadam za tiramisu, na samą myśl o tym deserze cieknie mi ślinka

Pożeraczka, czyli raz adobrze