kuchni, zrobiłam sobie herbatę i mój wzrok padł na marchewkę. Marchewkę piękną pomarańczową i tak pomyślałam, że jednak zrobię ciasto i zobaczymy co moja rodzina na to. Przeglądnęłam internetowe strony i tak powstał ten przepis. Ciasto marchewkowe 50 dkg marchewki 5 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 20 dkg posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki oleju
Kuchnia na wzgórzu"Tydzień urodzinowy trwa, dziś, mimo lekkiego jesiennego przeziębienia spotykam się z paczką koleżanek, mam nadzieję, że starczy nam czasu na plotki, miejsca na smakołyki i dużo
Słodkie PrzyjemnościA oto miodowiec :) rozpływa się w ustach, kusi kremem, zachęca orzechami skąpanymi karmelem, ...dobra koniec rymowania... po prostu pyszny, sycąco-słodki kawałeczek rozpusty, przełamany kwaśnym
Malinowo w kuchniDziś na deser, wafle przekładane! Wafle, któż ich nie jadł? W dobie komercyjnych batonów, kiedy mamy ochotę na małe co nie co..wystarczy tylko trochę chęci
Z Kuchni Do KuchniNie przepadam za brukselką. Mam uraz do niej z dzieciństwa. Jednak tak zrobioną i upieczoną zjadłam z apetytem. Jest naprawdę rewelacyjna. Mówię to, bo moja mama
O kuchni z uczuciemPULPECIKI (z mięsa z rosołu) Jest to danie, pomyślane, jako dietetyczne dla osób, które mają dietę wątrobową. Oczywiście może jeść każdy, bo są pyszne, delikatne…
Tradycyjna kuchnia inaczejCiasto, które od zawsze mam w swoich przepisach i często do niego wracam. Jest naprawdę smaczne. Połączenie winnego dżemu z masą nadaje ciastu ten niepowtarzalny smak
W kuchennym oknie EwySpotkałam się z rożnymi rodzajami przepisu na snikersa. Uważam ,że ten , który prezentuję, najbardziej upodabnia się do prawdziwego snikersa.SKŁADNIKICiasto:1/2 kg, mąki 1/2 margaryny1/2
W kuchennym oknie EwyPrzepis na te drożdżówki znalazłam na blogu Just My Delicious Do nadzienia nie dodawałam już cukru, bo chałwa wydała mi się wystarczająco słodka :) Mam
Aga w kuchnipuszce układając je warstwami, trzeba jednak uważać gdyż są bardzo kruche. Rogaliki waniliowe (wiedeńskie rogaliki waniliowe) są godne polecenia. Składniki na ok. 80 sztuk: 50g migdałów, 50 g orzechów włoskich, 300 g mąki, 100 g cukru, szczypta soli, 200 g masła, 2 żółtka, 5 łyżek cukru waniliowego, cukier puder do posypania Jeśli mamy migdały i orzechy mielone to mamy spore(...)termoobiegiem, gorace rogaliki obtaczamy w cukrze pudrze zmiesznym z cukrem waniliowym. * fot. Ewa Waszkiewicz The post Rogaliki waniliowe (wiedeńskie rogaliki waniliowe) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędodatkowo podnosiły jego walory smakowe. Podudzia kurczaka w sosie śmietankowym z kurkami i tymiankiem Składniki: 4 podudzia kurczaka jako przyprawy potrzebujemy sól Halit, oraz Pomidoro (mieszankę pomidorów i ziół włoskich), czarny pieprz od Kotanyi , 25 dag kurki 150 ml śmietany 36 % 1 cebula 2 łyzki oleju świeży tymianek Przygotowanie: Nacinamy skórę i ścięgna dookoła torebek stawowych podudzi. Następnie za pomocą(...)sosie śmietankowym z kurkami i tymiankiem podajemy z makaronem. Smacznego! The post Podudzia kurczaka w sosie śmietankowym z kurkami i tymiankiem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzaśnym jedzeniem peerelowskich stołówek. Dla drugich są smakiem dzieciństwa: polskim comfort foodem, może niezbyt lekkim, ale nostalgicznym, sycącym i smacznym. Uważa się, że nazwa kwadratowego makaronu pochodzi od włoskiego lasagne. Frazeologiczne podobieństwo jest oczywiste. Łazanki można przygotować na wiele sposobów zarówno z kapusty słodkiej jak i kiszonej. Z dodatkiem boczku, kiełbasy czy grzybów. Ja wybrałam dziś wariant z kapustą kiszoną(...)podgrzewamy. Doprawiamy do smaku przyprawami i sporą ilością pieprzu czarnego. Notes * można użyć białych pieczarek. Ja użyłam brązowych, ponieważ mają intensywniejszy smak By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchniKuchnia kapitalna. A tymczasem mam dla Was faszerowane kalmary, a Wy za to trzymajcie kciuki, żeby udało mi się wyrwać do Chorwacji choć na kilka chwil Składniki: 8 całych kalmarów, z mackami 4 średnie ziemniaki, ugotowane al dente, w mundurkach 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 300 g wędzonego surowego boczku Natka pietruszki Niewielka ilość kopru włoskiego – pojęcie(...)Przygotowanie: Kalmary oczyszczamy, odcinamy macki tak, aby zostały same korpusy. Macki i wędzony boczek drobno siekamy i podsmażamy do momentu odparowania wody. W międzyczasie drobno posiekamy cebulę, czosnek, koper włoski oraz pietruszkę a ziemniaki kroimy w niewielką kostkę. Wszystko to dodajemy do boczku z mackami, podlewamy białym winem i dusimy wraz z niewielką gałązką rozmarynu, dopóki ziemniaki nie staną
Kate's KitchenStworzone w 1843 roku przez młodego cukiernika Auguste’a Juliena ze słynnej wówczas paryskiej cukierni Chiboust , ciasto Saint-Honoré to klasyka francuskiego cukiernictwa. Nazwane tak na
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaLubicie zdrowo się odżywiać? Mam dla Was pyszne, zdrowe ciastka z 3 składników- płatki owsiane, banan i suszone owoce. Są tak proste do zrobienia, że zrobią
Aga w kuchnimakarony, np. tagliatelle z czosnkiem niedźwiedzim. Super !!! Można z tego zrobić ciekawe danie :) Zobaczcie, jak pięknie można pokazywać makaron :) Spokojnie wieszamy taki obraz, np. w korytarzu do kuchni prowadzącym :) Teraz trochę o naszym dzisiejszym makaronie. Fusilli, czyli dobrze znane nam świderki. Jest to rodzaj makaronu pochodzącego z południowych Włoch. Nazwa Fusilli pochodzi od spiralnego wnętrza lufy karabinu(...)przypomina kształtem nasz makaron. Fusilli podaje się jako składnik sałatek makaronowych, zapiekanek , a także samodzielnie z zawiesistymi, ciężkimi sosami . Jest to jeden z najpopularniejszych kształtów włoskiego makaronu. Dzisiejsze menu : Fusilli z cukinią (4 osoby) Składniki: opakowanie makaronu świderki 1 młoda cukinia 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki kukurydzy z puszki szczypior cebula mały jogurt naturalny oliwa
vegetanieInna, bo nie tradycyjna. Ta sałatka jest wynikiem eksperymentów kulinarnych, które na wieki wieków zostana wpisane w mój kulinarny zeszyt. Czasami warto coś dodać ekstra, coś
Z Kuchni Do KuchniSurówki najczęściej kojarzą się z obiadem lecz teraz chciałbym Was przekonać do tego że może ona pełnić funkcję odświeżającego dodatku do każdej cięższej przekąski. Polecam mój
Kuchnia PROzdrowotnaprostu genialne. Popularne ciasto kuchni amerykańskiej w postaci zgrabnych muffinków to propozycja dla każdego fana czekolady i... oczywiście brownies. Polecam.Babeczki "Brownies" z Orzechami - Składniki:80 g masła75 g mlecznej czekolady75 g gorzkiej czekolady100 g brązowego cukru2 jajka cukier waniliowyłyżeczka ekstraktu z wanilii100 g mąki pszennejłyżka kakao50 g gorzkiej czekolady60 g orzechów: włoskie, laskowe, fistaszki, pekan, migdałyBabeczki "Brownies
Słodka StronaCo najważniejsze przepis który zawsze się udaje, sernik jest puszysty i nigdy nie opada. Do tego pyszny, przyjemnie słodki, z bakaliami na wierzchu.Składniki:1 kg
Z Majeczką w kuchniTo jest pyszne, uwierzcie mi ! Uwielbiam wyrabiać ciasto drożdżowe, patrzeć jak rośnie, a później tworzyć z niego mięciutkie, słodkie bułeczki. Jak dla mnie? Nie ma przyjemniejszego
charlotte gotujeWieczór, a obiadu na następny dzień nie ma. Szybki przegląd lodówki i jeszcze szybsza decyzja. Będzie chociaż zupa, drugie jakoś się wymyśli. Niecałe
Sto kolorów kuchni