pomidorowy. Ułóż pierogi, posyp drobno startym parmezanem. Pierogi zapiekaj kilka minut w 180 C – do roztopienia się parmezanu. Posyp świeżą bazylią. Ps. Pierogi możesz posypać pokruszonymi orzechami włoskimi dla elementu chrupkości. Będą jeszcze lepsze! Smacznego! Powyższe pierogi przygotowałam z moją przyjaciółką – Pauliną. Muszę przyznać, że podbiły wiele serc, co ogromnie mnie cieszy. Warsztaty były świetne, inspirujące. A wszystkie(...)pierogi – pyszne i zaskakujące. Po gotowaniu, zasiedliśmy wszyscy przy wspólnym stole, by razem zjeść posiłek. To był bardzo miły moment warsztatów. Podczas spotkania był z nami Maciej Wawryniuk – szef kuchni Kamis. Niesamowity człowiek, pełen pasji i pozytywnej energii. Wiecie co mnie zaintrygowało w nowych przyprawach Kamis w dużym opakowaniu? Pieprz ognisty . Zawiera on – oprócz czarnego pieprzu – składniki
Moja pasja smakuShoarma to kultowa potrawa kuchni bliskowschodniej. Pierwszy raz spróbowałam jej w restauracji Sphinx specjalizującej się w bliskowschodniej kuchni i się zakochałam. Cały sekret tej potrawy kryje się w dobrze doprawionym mięsie. Ja osobiście najbardziej lubię shoarmę wieprzową z polędwicy, ale możecie przygotować ją również z kurczaka, czy indyka. Obowiązkowym dodatkiem jest sypki ryż, chlebki pita i dipy, np. czosnkowy(...)nasion kopru włoskiego 1/2 łyżeczki nasion kolendry 2-3 goździki (opcjonalnie) 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki kurkumy 3-4 łyżki oleju sól Przyprawy w nasionach, czyli koper włoski, kolendra
PatiGotujekruszonką. Dzięki owocom są fajnie wilgotne w środku, a kruszonka chrupie między zębami. Smaczna i dość syta przekąska do pracy, szkoły lub jesienny spacer. Składniki na 12 sztuk: ( inspiracja: " Kuchnia z jadalnią ") 2 jajka 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki mleka 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki(...)jabłka (obrane i pokrojone w kostkę) Na kruszonkę: 2 kopiaste łyżki mąki 1 łyżka brązowego cukru 1 duża łyżka miękkiego masła roślinnego duża garść posiekanych orzechów włoskich W jednym naczyniu wymieszać jajka, olej i mleko. W drugim naczyniu wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier oraz sól. Połączyć zawartość obu naczyń, nie mieszać długo, tylko do połączenia
Simply Foodmnie cały dzień pada deszcz. I gdzie tu sprawiedliwość ? Nie da się ukryć, że za oknem mamy już prawdziwą jesień, więc najwyższy czas wpuścić ją do kuchni. Dlatego dzisiaj do przyrządzenia śniadania postanowiłam użyć jednego z moich ulubionych sezonowych smaków tej pory roku, czyli... dyni ^^ Uwielbiam smak pieczonej dyni, zapach kawy o poranku i tą delikatną słodycz cynamonu(...)połączymy owsianką wszystkie te składniki to otrzymamy coś... czego nie da się opisać słowami. Po prostu sami musicie spróbować :) ~Dyniowo - kawowa owsianka z jogurtem naturalnym, miodem, orzechami włoskimi i cynamonem ~ Składniki: 40g płatków owsianych 150g pure z dyni 150g jogurtu naturalnego miód/ cukier/stewia 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej łyżeczka cynamonu pół łyżeczki przypraw do piernika + orzechy włoskie
Kuchenny Skrawek Niebadodać masło i śmietankę - wymieszać, do rozpuszczenia i połączenia się składników. Ponownie ustawić na palniku i gotować jeszcze przez około 1 minutę.Do gotowego sosu karmelowego dodać garść orzechów włoskich.Karmelowym sosem z orzechami oblewać upieczone jabłka - tuż przed podaniem. Smacznego ! A jeśli macie ochotę na więcej jabłkowych przepisów, koniecznie zajrzyjcie do pozostałych blogerek, biorących udział w akcji "Lubelski kociołek(...)taste of sweet * Wiosenka - Eksplozja Smaku * Martyna - chilli & sugar * Siostry Zalewskie - COOKING & GOODLOOKING * Gosia - jedz i smakuj * Karolina sto kolorów kuchni * Joanna - sekrety małe i duże * Miętowa Kuchnia
kolorowotorcikowochcę lecieć na Cypr! :) Co to jest halloumi? Halloumi to ser z mleka koziego lub owczego (lub ich mieszanki) - duma narodowa Cypryjczyków, bardzo ważny element ich narodowej kuchni i najbardziej znany produkt eksportowy wyspy. Cypryjczycy z tureckiej części wyspy nazywają go hellim. Podobno halloumi nadal powszechnie przygotowuje się w domach, czym od setek lat zajmują się kobiety, które przekazują sobie(...)recepturę z pokolenia na pokolenie. Jakkolwiek brzmi to dziwnie, to wyczytałam, że widok serów suszących się na dworze w skarpetkach lub rajstopach jest codziennością.Niektórzy porównują halloumi do włoskiej mozzarelli i rzeczywiście sery przygotowuje się w podobny sposób, jednak używa się innego rodzaju mleka. Do produkcji halloumi wykorzystuje się ponadto podpuszczkę, sól i suszoną miętę. Gotowy ser jest zwarty, lekko
Chilli Czosnek i Oliwałyżki oliwy-1,5 szklanki mleka 2%-1-2 łyżki soku z cytrynyMięso natrzeć 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu i posiekaną szałwią(oraz ewentualnie lekko pogniecionymi ziarnami kopru włoskiego).Obrać 3 ząbki czosnku i pociąć na słupki. Małym, ostrym nożykiem zrobić w mięsie dziurki-nacięcia na głębokość ok.2 cm. W każdą dziurkę wepchnąć po kawałku czosnku. Mięso zawinąć(...)folię i wstawić do lodówki na około 12 godzin, aby się zamarynowało.Uwaga! Autorka pisze, że mięso można dusić albo w naczyniu żaroodpornym w piekarniku lub z rondlu na kuchni. Ja piekłam w brytfance w piekarniku.Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i obrumienić schab ze wszystkich stron. Przełożyć do dopasowanego kształtem naczynia żaroodpornego(u mnie brytfanna). Na tę samą patelnią
Smaczne Zdroweprzepisu napisał, że przygotowuje je raz w tygodniu, żeby mieć je zawsze pod ręką... już wiem dlaczego. Polecam! Batoniki czekoladowePRZEPIS{blacha: 22,5 x 22,5 cm, 12 porcji, "Kuchnia bez pszenicy"(William Davis)} Temperatura pieczenia: 95oC | Czas pieczenia: 50 min. Składniki 5 łyżek wiórków kokosowych 5 łyżek pestek słonecznika 4 łyżki pestek dyni 4 daktyle (użyłam garść papai(...)kandyzowanej) 1 szkl. mąki migdałowej (starte migdały) 0,5 szkl. mąki kokosowej (użyłam zmielone wiórki kokosowe na pył) 0,5 szkl. pokruszonej gorzkiej czekolady 4 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki serwatki w proszku (pominęłam) 2 łyżki kakao 0,5 szkl. cukru lub jego zamiennik w postaci ksylitolu lub stewii (użyłam cukier trzcinowy z syropem z agawy, w proporcji
coolinarnastrefa.blogspot.comdeserów 250 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 150 ml gorącej wody gorzkie kakao do posypania podłużne biszkopty ja miałam włoskie Serek mascarpone i śmietankę chłodzimy w lodówce. Śmietankę ubijamy mikserem, pod koniec ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Dodajemy do ubitej śmietanki serek mascarpone, mieszamy całość łyżką silikonową, a następnie ponownie(...)razu po przygotowaniu, ale ja go jeszcze schłodziłam w lodówce, ponieważ wtedy smak tego deseru jest idealny. The post Expresowe Tiramisu appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSezon owocowy w pełni a ja zatęskniłam za czekoladą i wymarzyłam sobie brownie, ale żeby bardzo nie kusiło ukrojenie sobie większego kawałka niż nakazuje przyzwoitość to
greenscarfBanana bread to amerykańskie ciasto bananowe przypominające chlebek. W Stanach przygotowuje się je zazwyczaj na śniadanie. Delikatnie wilgotne, z dużą porcją bananów, idealnie nadaje się
W poszukiwaniu inspiracjiWitajcie! Dziś podrzucam Wam propozycję na ciasto świąteczne, to akurat jedyne ciasto, jakie piekłam na Boże Narodzenie. Najważniejsze, aby dobrze podzielić ciasto na 3 części, polecam
Kuchnia domowa AniKasza kukurydziana - dopiero zaczynam ją poznawać. :-) Sama w sobie jest bogata w błonnik i witaminy a ja dodatkowo wzbogaciłam ją błonnikiem jabłkowym i mielonym lnem, co
Szefowa kuchniAmerican cookies – jedne z moich ulubionych ciastek! Fantastyczne, kruche ciastka wypełnione po brzegi czekoladą. W smaku przypominają nasze ” pieguski „. Idealne zarówno na słodką
Ostra na SłodkoZ utęsknieniem spoglądam na pustą torbę od aparatu. Ach, tak bardzo mi Ciebie brak...Brak aparatu - ciąg dalszy. Zresztą, widać na zdjęciach. Ech, czekam z utęsknieniem
W kuchni Karmel-itkiKilka dni temu zostałem poproszony o przygotowanie przekąsek na pewną imprezę grillową w plenerze. Przygotowałem 2 deski - tutaj deska koreczkowa.Składniki ( z podziałem na koreczki ) : Matiasy
Mechanik w kuchnimnie częstym dodatkiem do sałatek. Składniki dla 4 osób: 4 krążki sera camembert (4 x 125 g) 1 łyżka oliwy z oliwek 4 gałązki świeżego rozmarynu 4 łyżki orzechów włoskich 4 łyżki całych migdałów bez skórki 2 łyżki namoczonych w białym winie rodzynek 2 łyżki miodu 2 łyżki białego balsamicznego kremu sok z 1 cytryny 1 łyżka sparzonej skórki pomarańczowej(...)sosem powstałym podczas ich przygotowywania, mixem sałat, konfiturą figową oraz podsmażoną bagietką. Smacznego. The post Grillowany camembert z bakaliami i konfiturą figową appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsojowy Cieciorkę, czosnek, sezam, estragon wrzucamy do głębokiego naczynia i dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek. Całość blendujemy na gładką masę jak na hummus. W misce rozdrabniamy dobrze ser włoski i dodajemy masę z cieciorki i sezamu. Wszystko dobrze mieszamy razem. Teraz musimy ugotować czerwoną soczewicę, co zajmie nam kilka minut. Soczewica po wrzuceniu do wrzątku będzie dobra(...)Zrobiliśmy go z jogurtu w typie greckim, czosnku, sosu miętowego i pieprzu. Idealnie komponuje się do tego dania. Polecamy ! Surówkę zrobicie sobie z tego, co akurat macie w kuchni i będzie SUPER :) Życzymy wszystkim smacznego
vegetanieBożym Narodzeniu, ale myślę, że można spokojnie ugotować taki pilaw przy innej okazji, bo smakuje tak dobrze, że szkoda byłoby na niego czekać aż do Świąt. ;) Aromatyczny ryż inspirowany kuchnią perską pachnący kuminem, kolendrą i cynamonem ze słodką suszoną żurawiną, chrupiącymi orzechami pekan oraz brukselką tworzy kompozycję doskonałą i z pewnością posmakuje nawet tym, co nie przepadają za tymi mini(...)wypróbowania. * SKŁADNIKI na pilaw dla 6-8 osób 500 g brukselki 1 szklanka ryżu basmati ½ szkalnki czarnego ryżu (można zastąpić basmati) ½ szklanki suszonej żurawiny ½ szklanki orzechów pekan (lub włoskich) 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej 2 łyżeczki mielonego kuminu 2 łyżeczki mielonej kolendry 1 natka pietruszki lub kolendry ½ szlanki bulionu olej kokosowy do smażenia sól * PRZYGOTOWANIE Brukselkę
Food Squaremoim blogiem przerosło moje najmilsze oczekiwania i dodało mi skrzydeł, aby jeszcze bardziej się rozwijać. Postanowiłam założyć drugi blog z przepisami na śniadania, obiady i kolacje... i tak powstała Kuchnia MagdaLeny, która pochłonęła cały mój czas, a także bloga ALE Ciachoo! 😀 Składniki: Biszkopt: 1,5 szklanki mąki pszennej 6 jajek 1 szklanka cukru 4 łyżeczki octu 3 łyżeczki proszku(...)oleju 3 łyżki kakao szczypta soli Masa: 500 ml śmietanki 36% 200-250 g pralinek orzechowych 1 op. cukru waniliowego Beza: 5-6 białek 100 g zmielonych orzechów włoskich 50 g zmielonych migdałów 100 g wiórków kokosowych 150 g wafelków w czekoladzie 2 łyżki cukru pudru szczypta soli Poncz: 1/2 szklanki wrzątku 1 czubata łyżeczka kakao Dekoracja
Kuchnia MagdaLenyPrzekładane andruty, jakie by nie były to zawsze mają wzięcie. Najbardziej lubimy takie z dodatkiem mleka w proszku, a że akurat resztka zalegała mi w kuchni, postanowiłam je wykorzystać. Żeby nie było tak samo jak poprzednim razem to do masy dodałam pianki. Wzbogaciły wygląd i przyciągnęły wzrok. Maluchy na pewno nie odmówią takiego smakołyku. Składniki: 2 duże wafle tortowe(...)masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki kakao 100 g czekolady deserowej 1/2 szklanki wody 200 g pełnego mleka w proszku 100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 100 g pianek marshmallows Wodę, cukier i masło zagotować, wrzucić połamaną czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Zdjąć z ognia, wsypać przez sitko mleko w proszku i kakao. Dokładnie wymieszać. Dodać rodzynki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajuż o własnej kuchni. Mając dość frytek w towarzystwie kotletów i zestawu surówek, przygotowałam makaron z kurczakiem i warzywami na pomidorowo. Składniki: 300 g makaronu tagliatelle2 filety z kurczaka1 młoda cukinia1 czerwona papryka2 pomidory malinowe2-3 ząbki czosnku3-4 łyżki oleju1 płaska łyżka mąki2/3 szklanki słodkiej śmietanki min. 18%2 łyżki koncentratu pomidorowegołyża słodkiej paprykiłyża włoskich ziół (do pizzy
Czerwień i błękitŚwięta w trakcie. Dań świątecznych przygotowałam z mamą i siostrą dużo. Jednak pobyt w kuchni nie pozwalał na intensywne blogowanie i prezentowanie dań. Postaram się je przedstawić wraz z przepisami w ciągu tego tygodnia. Dziś sałatka, którą robiłam pierwszy raz.Przy okazji życzę Wam wszystkim: Wesołych i smakowitych Świąt! [przepis: "123 sałatki i surówki Siostry Anastazji", Kraków 2009, wyd. WAM.]Składniki(...)podwójna pierś z kurczaka puszka kukurydzy słoik selera marynowanego 15 dag rodzynek 20 dag orzechów włoskich puszka białej fasoli średni słoik pieczarek marynowanych 4 jajka pęczek szczypiorku majonez sól, pieprz Wykonanie:1. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na patelni z dodatkiem pieprzu.2. Rodzynki sparzyć, orzechy uprażyć i pokroić.3. Pieczarki i szczypiorek drobno pokroić.4. Ugotowane jajka
Pasja Smaku