kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:161/268)

Włoska ciabatta z ziołami z kamienia 158

właściwości kuchni. Zasugerowałam się tylko formą tego pieczywa na podanej stronie, a dopiero potem doczytałam, że powinna mieć jednak postać normalnego bochenka chleba. Poza wszystkim, smakują wspaniale. :)  180 g ciepłej wody 25g świeżych drożdży  250 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki soli morskiej 3/4 łyżeczki cukru 2 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka włoskich ziół Drożdże rozcieramy

Kuchenna Kontrrewolucya
Chlebek dyniowo-marchewkowy 142

się odzwyczaiłam od pisania postów. Mimo, że ciągle to za mną chodziło przez ostatni miesiąc miałam bardzo mało czasu na takie przyjemności. Jednakże czas to zmienić! Nowe mieszkanie, nowa kuchnia, nowe sprzęty kuchenne! Pełnia szczęścia :) Z początkiem listopada, chcę Was zaprosić na pyszny, jesienny chlebek dyniowo marchewkowy. Jeżeli wolicie, żeby  był mniej miękki, zamiast puree z dyni, możecie dodać(...)dodajemy kolejno po jajku - nadal miksując. Do tak przygotowanej masy dorzucamy puree z dyni i mąkę wymieszaną  z proszkiem do pieczenia. Mieszamy, następnie wrzucamy startą marchewkę i orzechy włoskie.Gotowe ciasto przekładamy do podłużnej formy (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 60 minut - do suchego patyczka.Studzimy w formie

Słodkie Przyjemności
Serce na talerzu... czyli orzechowe pęczotto z grzybami 146

Oj pyszne, słodkie o pięknej barwie piwo Książęce. Burgundowe. Trzy słody....w mojej potrawie....Potrawa ta została specjalnie skomponowana pod nowe piwo Książęce. Oby więcej takich

Bon Appetit Małgorzaty
Kefir bananowy 136

Kefir na drugie śniadanie jest ostatnio u nas jak znalazł. Skutecznie łagodzi delikatny głód, jest nie dość że smaczny to i zdrowy. Uwielbiam kefiry, zsiadłe mleko

Zasmakuj Kuchni
Zupa pomidorowa 123

Ostatnio na blogu często wracam do smaków z PRL-u. Była już mizeria, kotlety mielone, naleśniki w wielu wersjach, a dzisiaj pora na zupę pomidorową. Najchętniej

Moja smaczna kuchnia
Mazurek bezglutenowy na spodzie migdałowym 147

Nigdy wcześniej nie robiłam mazurka... chociaż mazurek uznawany jest za klasyczny wypiek wielkanocny to jakoś nigdy nie skusiło mnie jego zrobienie.  W tym roku szukałam

Ze smakiem bez glutenu
Keks mocno bakaliowy 109

Poważnie zaczęłam myśleć o wypiekach świątecznych. Na pierwszy rzut proponuje pyszny keks, który czaruje swoim smakiem. Wrzuciłam do niego dość sporą ilość bakalii i aromat cytrynowy

Różne smaki w kuchni
Miodownik z orzechami 389

Dziś polecam pyszne ciasto miodowe z orzechami. Jest to moje ulubione ciasto, które piekę na każdą większą okazję. Wbrew pozorom ciasto jest łatwe do przygotowania. Zapewniam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Brzoskwiniowy smak lata---orzechowy biszkopt 178

---------------Bita Śmietana: 400g śmietanki 30% 2 - 3 łyżki cukru pudru.-.....WYKONANIE--ubijaj śmietane na dużych obrotach ,gdy będzie sztywna dodawaj pomału cukier .  ORZECHOWY BISZKOPT ===SKŁADNIKI

w mojej kuchni
Kluski śląskie 134

przepis Magda Gessler ziemniaki 1 kg jajka 2 mąka ziemniaczana 6 łyżek mąka pszenna 2 łyżki sól pieczarki 200 g cebula      

w mojej kuchni
Kulki serowo-kokosowe 624

Zamiast kuleczek rafaello zrobiłam kuleczki serowo kokosowe, takie kuleczki były bardzo smaczne, szybko zniknęły z talerza.Kulki serowo-kokosowe SKŁADNIKI:ser biały - 400 gwiórki kokosowe - 100 gcukier

Kuchnia Danusi
Kotlety w orzechowej panierce 148

  Gdy znudzi Wam się tradycyjna panierka z jajka i bułki tartej, można trochę poeksperymentować :) Często robię kurczaka w sezamie- jest pyszny, a dzisiaj postanowiłam zrobić

Aga w kuchni
Sałatka ze świeżych jabłek, chrupiącej kalarepy i prażonych orzechów 94

Zdrowa sałatka z soczystych, słodkich jabłek, wyrazistego w smaku selera naciowego, delikatnie pikantnej świeżej rukoli, chrupiącej kalarepy, cytrusowego imbiru i słodkich rodzynek, polana pachnącym ziołowym sosem

Szalona Kuchnia Eweliny
Bakłażan z sałatką makaronową 153

Sycący bakłażan z sałatką z makaronu z szynką i korniszonem. Proste, lekkie a jakie dobre. Może być na przekąskę, na obiad, na imprezę. Obowiązkowo dodaję dużo

wesoła kuchnia
Ciasteczka bostonskie czyli Slodki Czwartek odc.136 208

książki "Kuchnia z Zielonego Wzgórza". Ciasteczka co tu dużo mówić są genialne! Szczerze je Wam, polecam :) Ciasteczka bostońskie 1 szkl. masła 1.2 szkl. brązowego cukru 1 bardzo płaska łyżeczka sody rozpuszczona w 1,5 łyżki gorącej wody 3 i 1/4 szkl. pszennej maki chlebowej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cynamonu po 3/4 szkl. posiekanych orzechów włoskich i rodzynek Masło

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zapiekanka makaronowa z pomidorkami, mozarellą i oliwkami 200

mojej kuchni nie zabrakło produktów "awaryjnych". Zawsze mam w domu makaron, ryż, kaszę, przetwory - pomidory w puszce, ogórki konserwowe, oliwki, zawsze mam też w domu czosnek i oliwę. Do tego szafka pełna suszonych ziół i przypraw. Tak powstała moja najnowsza zapiekanka. Makaron muszelki, mini mozzarelki, pomidory koktajlowe w puszce, oliwki i seler naciowy dały boskie - włoskie danie, które moje dzieci

Kulinarne Inspiracje
Babka migdałowo-czekoladowa 101

Babki, babeczki mam dla Was świetną babę ;) Szybciutko się z nią uporaliśmy , bo wyglądała mega apetycznie i pachniała , ach jak ona pachniała :) Sama poezja :) Poczujcie się

Różne smaki w kuchni
Sałatka z kurczakiem i pomarańczą 228

Lekka i smaczna sałatka z kurczakiem, pomarańczą i orzechami, polana sosem miodowo-musztardowym. Jest szybka do przyrządzenia, polecam na drugie śniadanie do pracy lub na kolację

Bajeczna Kuchnia
Piernik z makiem,kokosem i powidłami 110

Piernik to obowiązkowa propozycja na Święta, ja zrobiłam ten próbny, poszedł w jeden wieczór i pewnie zrobię kolejny...i kolejny. Polecam ! Składniki 2 szklanki maki poznańskiej

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto czekoladowe z orzechami 119

Ostatnio mam taką jesienną zamułę, więc ciasto czekoladowe sprawdzi się tu idealnie. Ma niewiele składników, szybko się robi a jeśli tak jak ja nie możecie się

Zainspirowana w kuchni
Sałatka dietetyczna z szynką 276

Sałata lodowa to jedna z wielu sałat, które doskonale komponuje się w dietetycznych daniach. Jest delikatna, świeża i chrupiąca Możemy komponować z nią rożne składniki. Ważne

W kuchennym oknie Ewy
Przyprawa „5 smaków” 135

wszystkim w kuchni chińskiej, ale znana jest także w innych krajach azjatyckich. Składa się z pięciu składników, które odpowiadają za smak słodki, gorzki, słony, ostry i kwaśny. Odmian tej przyprawy jest wiele, niektóre w składzie zawierają imbir, kolendrę, galangal lub kozieradkę. Jednak najbardziej znana kompozycja składa się z anyżu gwiaździstego, goździków, cynamonu, pieprzu syczuańskiego i kopru włoskiego. Używana jest

Oryginalny smak
Tarta z pieczarkami i serem camembert 196

kuchni - wyobraźcie sobie, że nic nie ugotowałam przez ponad tydzień! Przepis na tartę znalazłam na stronie Ugotuj.to w ramach codziennego przeglądania prasówki. Robi się ją naprawdę łatwo i jest pyszna!  Świetnie sprawdziła się jak przekąska podczas oglądania niedzielnych meczów finałowych :)  Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 300 g pieczarek kilka plastrów sera camembert garść orzechów włoskich 2 ząbki czosnku

Pasja Smaku
Włoskie paluszki chlebowe 111

spędzić w kuchni. Bardzo się z tego cieszę, bo będę mogła wykorzystać nowe piękne kokilki. Jeszcze nie wiem co będę szykować, ale myślę nad czymś wiosennym. W końcu na dworze jest teraz tak przyjemnie, został niecały miesiąc do nowej, słonecznej i ciepłej pory roku. I choć tyle mówię o wiośnie, dziś mam dla Was coś uniwersalnego. Włoskie paluszki chlebowe dziś

Słodkie Przyjemności
Soupe a la creme z zielonych smażonych pomidorów i grillowanej papryki z chipsem z szynki. 155

Eksperymenty w kuchni to dla mnie chleb powszedni. Używam wielu rodzajów mięs jako bazy do bulionu. Często u rzeźnika kupuję różne mięso, porcjuje je i zamrażam, a potem wykorzystuje do przygotowania bulionu.Jakich składników używam dziś:-mięso: korpus kaczki, szyja indycza, kawałek szpondru wołowego i skrzydełko z kurczaka-5 zielonych pomidorów-4 czerwone papryki-cebula-kapusta włoska-por-liść laurowy

BaRepas
Hummus, (nie)zwykłe danie na każdą okazję 137

Jak możemy przeczytać w wikipedii, hummus to potrawa bardzo popularna na Bliskim Wschodzie, wywodząca się z Libanu. Legenda głosi, że wymyślił ją sułtan Saladyn w czasach

Taste Of My Day

Proponowane wyszukiwania