ciasta dodawany był smalec. Tak piekła moja mama. Składniki: Na ciasto: * 1/2 kg mąki * 10 dkg masła * 15 dkg smalcu * 3/4 szklanki cukru * 3 żółtka * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 2 łyżeczki cukru wanilinowego * 1-2 łyżki śmietany 18 % Jabłka: * 1 kg jabłek * 1/3 szklanki cukru * cynamon Dodatkowo: * cukier puder do posypania Wszystkie składniki na ciasto połączyłam(...)wierzch starłam na tarce o dużych oczkach mniejszy kawałek ciasta. Piekłam jeszcze przez ok. 40 minut do zarumienienia się ciasta. Po wyjęciu i ostudzeniu oprószyłam cukrem pudrem. Notatki: * cukru do jabłek proszę dodać do smaku, mi wystarczyła taka ilość jaką podałam w składnikach Smacznego! Lidka Artykuł Szarlotka (ciasto kruche na smalcu) pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąwiadomo, do szarlotki pasują i lody i bita śmietana. Zima musi być na słodko :) Składniki (na ok. 12 babeczek) kruche ciasto 300 g mąki pszennej 4 żółtka 1 łyżka cukru 150 g masła masa jabłkowa 4 duże jabłka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru sok z ćwiartki cytryny Sposób przygotowania Mąkę przemieszać z cukrem, dodać żółtka, posiekane masło
pink envelopekostki zimnego masła 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki cukru 4 jabłka( najlepiej kruche - użyłam jabłek lobo) 1,5 łyżki miodu Sposób przygotowania: 1. Jabłka obrać i pokroić na mniejsze cząstki. 2. Składniki na ciasto szybko połączyć. Rozwałkować na okrągły placek o średnicy 2 cm większej niż podstawa formy do tarty. Przełożyć do formy
A Ty Smakuj Mniemogłam zrobić tę pyszną tartę! Warto było przejeździć masę sklepów ;) Pyszne kruche ciasto, a w środku morele o miodowym smaku - poezja! Jeśli jeszcze w Waszej okolicy są morele to jak najszybciej polecam zrobić Wam to ciasto. Jeśli już skończyły, z miodem świetnie będą smakować też brzoskwinie czy jabłka. Zapraszam po przepis :) GALETTE (TARTA RUSTYKALNA) Z MORELAMI I MIODEM przepis
chili & sugaroliwą z oliwek. 2. Sekret udanego ciasta kruchego Ciasto kruche to doskonała podstawa ciast owocowych, serników, mazurków, tart i ciasteczek. Jest sporządzane bez dodatków środków spulchniających. Jego cechą charakterystyczną jest kruchość, uzyskana dzięki dużej ilości tłuszczu. Podstawowymi składnikami ciasta kruchego są: maka, tłuszcz, cukier, żółtka i czasami śmietana. Przygotowując kruche ciasto, powinno się zachować następujące proporcje wagowe: jedna część(...)ciasta odrobiną mleka i wstawić jeszcze na 3 minuty do piekarnika. Przechowywanie ciasta kruchego: Ciasto kruche nienadziewane można przechowywać do 2 tygodni w zamkniętym pudełku, w chłodnym miejscu. Dzięki temu kruche ciasteczka warto mieć zawsze w domu na wypadek np. niespodziewanych gości. Przed podaniem można je przełożyć masami. 3. Nowoczesność ciasta kruchego W niektórych przepisach na ciasto kruche dodaje
Ciastka - domowe słodkoścismakuje odgrzewana w piekarniku. Polecam również przepisy na tarty: z owocami lata z truskawkami z jabłkami z masą migdałową i śliwkami z warzywnym nadzieniem francuska z jagodami i serkiem mascarpone z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami Składniki na kruche ciasto: 150g schłodzonego masła 250g pszennej mąki łyżeczka soli 1 jajko Składniki na nadzienie: 0,5 kg świeżego
potrawyregionalnePrzepyszna szarlotka, z małą ilością ciasta, za to z ogromną ilością jabłek. Nadzienie jabłkowe aromatyzowane jest wanilią, tym razem bez dodatku cynamonu. Smak winno-kwaskowatych
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jeszcze pojawi się ich sporo w najbliższym czasie :) Ciasto marchewkowe z kremem Chlebek dyniowy z czekoladą Ciasto drożdżowe na miodzie z gruszkami Ciasto czekoladowe z gruszkami i whisky Cytrynowe ciasto ze śliwkami (bez miksera) - Wrześniowe Wyzwanie Blogerek Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem oraz 2 urodziny bloga(...)Muffinki dyniowo - kakaowe Szarlotka z bezą Ciasto na jesienną chandrę Ciasto dyniowe ze skorupką Najprostsza tarta z jabłkami Szybki jabłecznik Klasyczna szarlotka. Najlepsza Ciasto z gruszkami i kremem czekoladowym Torcik winogronowy z masą serowo - budyniową Ciasto ze śliwkami i bezą
My simple kitchenprzerósł moje oczekiwania. Ciasto jest o niebo lepsze od tamtego! Kruchutkie, cieniutkie warstwy ciasta, a pomiędzy nimi całe jabłka napełnione rodzynkami i kremowy budyń. Dawno nie jadłam tak dobrego ciasta! Polecam!!! Składniki na jabłecznik z budyniem: na formę 24x28 cm KRUCHE CIASTO: 325 g przesianej mąki 100 g przesianego cukru pudru szczypta soli 200 g zimnego masła pokrojonego(...)rozcieramy palcami, aż otrzymamy drobną kruszonkę. Teraz dodajemy żółtko i szybko zagniatamy gładkie ciasto (gdy jest zbyt suche i nie chce się połączyć dodajemy połowę białka lub łyżkę zimnej wody). Tak wykonane ciasto chłodzimy w lodówce około 30-40 minut. MASA: 1 kg małych, kwaśnych jabłek (ja użyłam jabłek z dzikiej jabłoni, miały średnicę około
Rozpustne gotowanieCo zrobić gdy ma się ochotę na jabłka a na drzewie dopiero przebijają się pąki? iść do sklepu i kupić jabłka pewnie mi powiecie
ciastkarnia na kruchym spodzietemu można z nich przygotować ciasto o zmniejszonej ilości cukru. Gdy bazą będzie kruchy spód z mąki pełnoziarnistej i mielonych migdałów, z dużą ilością niesamowitego cynamonu i kardamonu, okaże się, że to lekkie ciasto może zaspokoić ochotę na szarlotkę! Na wierzch, w drodze eksperymentu ora uzyskania efektu świeżości i chrupkości, wyłożyłam surowe, tarte jabłka zalane galaretką, ale możecie śmiało
Eat me! Fit me!MINI WERSJA KLASYCZNEJ SZARLOTKI , ŚWIETNIE SIĘ PREZENTUJE, A DZIECI OSZALAŁY NA JEJ WIDOK 😉 Składniki Masa jabłkowa 1 kg jabłek (ja użyłam 2 kg
RAROSSAsię nimi z Wami dzielić:) Sezon na jabłka w pełni, więc na dobry początek szybki i pyszny Półkruchy jabłecznik według przepisu Ewy Wachowicz. Bardzo łatwy w przygotowaniu, jednak ma jedną wadę, zresztą jak wszystkie szarlotki, które robiłam, zdecydowanie za szybko się kończy! :) blaszka 23x33cm Kruche ciasto: 2jajka+1żółtko, 500g mąki pszennej, 150g(...)pokrojoną margarynę. Posiekać nożem i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Ciasto podzielić na dwie nierówne części: 2/3 i 1/3. Większą częścią ciasta wylepić dno natłuszczonej formy o wym. 23x33cm. Nadzienie: 1 i 1/2 kg jabłek, 4 łyżki cukru, łyżeczka cynamonu. Jabłka obrać zetrzeć na tarce o grubych oczkach
Z miłości do słodkości