kruche ciasto z jabłkami - 2270 przepisów (strona:67/152)

Szarlotka wiedeńska 202

Lubicie jabłeczniki, szarlotki i inne ciasta z dodatkiem jabłek? Jeśli tak to zapraszam na szarlotkę wiedeńską, która pachnie nieziemsko, smakuje wybornie i wygląda cudownie:D Tego ciasta po prostu nie można opisać w inny sposób, jak tylko w samych superlatywach :D Polecam !!! Ciasto kruche: 4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 3 żółtka(...)cukrem waniliowym  i śmietaną. Masło ścieram na tarce jarzynowej bezpośrednio do mąki z dodatkami i mieszam lub siekam do połączenia się składników. Wlewam rozmieszane żółtka i zagniatam kulę ciasta, którą wstawiam na 2 godziny do lodówki.  Ciasto dzielę na dwie części. Jedną rozwałkowuję cieniutko, przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na spód nasypuję bułkę tartą. Jabłka

Ciasteczkowy Potwór
TARTA Z TRUSKAWKAMI 167

tartę z owocami lata     tartę ze szpinakiem ,   tartę z masą migdałową i śliwkami , tartę z jabłkami , tartę z warzywnym nadzieniem . tartę francuską z jagodami i serkiem mascarpone z gruszkami gorgonzolą szpinakiem i orzechami Składniki: Ciasto na kruchą tartę:   150g schłodzonego masła 250g pszennej mąki łyżeczka soli 1 jajko 2-3 łyżki cukru pudru

potrawyregionalne
Jabłecznik z masą orzechową 412

Coś w sam raz na święta ;) Pyszny jabłecznik z warstwą orzechowego kremu i niewielką, ale wyczuwalną ilością %. Kruche ciasto: 60 dkg mąki 8 dkg cukru pudru 1 1/2 kostki margaryny/masła 6 żółtek płaską łyżeczkę proszku do pieczenia Ciasto wyrabiamy, dzielimy na 2 części i odstawiamy do lodówki na 2-3 godz. Jedną częścią wykładamy blaszkę do pieczenia (podpiekamy(...)) 1 łyżka masła Starte jabłka podsmażamy na maśle, dodajemy cukier i miód. Musimy zredukować nadmiar wody, by warstwa jabłek była zwarta i się nie rozpłynęła pod ciężarem ciasta i masy. Gotową masę nakładamy na podpieczone kruche ciasto, nakrywamy warstwą ciasta, które nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika na ok. godzinę w temp. 180 st. C. Odstawić do wystygnięcia

kuchcikownia
Jabłecznik z bezą 154

Jesień to zdecydowanie pora na ciasta z owocami, wśród których prym wiedzie szarlotka. Na moim blogu znajdziecie wiele przepisów na pyszną odsłonę tego ciasta np: Szarlotka piernikowa , Szarlotka pomarańczowa , Szarlotka z bitą śmietaną , Szarlotka nowojorska , Szarlotka z dynią , Szarlotka z truskawkami , Szarlotka z rabarbarem , Szarlotka cytrynowa , Szarlotka sypana itd. Dzisiaj zapraszam po pyszny przepis na Jabłecznik z bezą. PRZEPIS(...)kostkę. Zaczynam od przesiekania wszystkiego nożem, potem szybko zagniatam kruche ciasto. Ciastem wykładam formę na tartę lub tortownicę 24cm wcześniej lekko posmarowaną masłem, nakłuwam widelcem. Wkładam do lodówki na 30 min. Po tym czasie piekę ok 20 min w 180st aż będzie widać, ze ciasto traci surowość. Jabłka wykładam na upieczony spód ciasta. Białka ubijam na sztywną pianę

Dorota Smakuje
Szarlotka tatrzańska wersja lekko odchudzona 238

pieczenia. Przygotować ciasto. Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera, wyrobić ciasto, tak aby uformowało się w kulę. Można też wyrobić ręcznie, wówczas należy mąkę, proszek i cukier posiekać nożem z masłem, coś na kształt kruszonki, dodać jajko, dodać śmietanę krótko wyrobić, tylko do połączenia składników. Podzielić na dwie części, 2/3 i 1/3. Większą część ciasta rozwałkować do wielkości formy, wylepić(...)ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wałkuję już formie, lekko podsypując mąka ziemniaczaną), formę z ciastem schować do lodówki na minimum 30 min. Mniejszą część ciasta spłaszczyć, zawinąć w folię, schować do lodówki na minimum 30 min. Piekarnik nagrzać do 200 st. Piec ciasto przez 15-20 min, do lekkiego zezłocenia. Wyjąć. Jabłka

moj przepis na
Ciasto z truskawkami, warstwą jabłek i budyniową pianką 194

Ciasto z truskawkami, warstwą jabłek i budyniową pianką Dziś zapraszam Was na pyszne ciasto z truskawkami, warstwą jabłek i budyniową pianką. Czyli połączenie smaków

Słodkie okruszki
Serowa tarta z jabłkami 249

Składniki: CIASTO: 25 dag mąki pszennej, 120 g masła,5 łyżek cukru szczypta soli, 1 jajko. NADZIENIE: 2 jajka, 250g sera ricotta lub chudego twarogu, 4

kolorowotorcikowo
Jabłecznik z czekoladą, bezglutenowy, wegański 118

Kruchy spód: Siemie lniane zalałam wrzątkiem, aby utworzyło gluta. Do miski wsypałam mąki, dodałam olej, siemie lniane i wszystkie składniki wymieszałam. Ciasto przełożyłam do formy silikonowej, tworząc nieco wyższe brzegi. Nakłułam widelcem w kilku miejscach. W międzyczasie rozgrzałam piekarnik do temp. 180°C. Wstawiłam formę z ciastem i piekłam ok. 10 minut. Masa jabłkowa: W międzyczasie obrałam jabłka

nietadieta
Jabłkowo - migdałowa tarta z różą 286

rusz uparcie powraca zimowa aura. Na poprawę nastroju, na nadchodzące święta wielkanocne zamiast klasycznego mazurka :-) Kruchy spód i jabłkowe różyczki zatopione w pysznym migdałowym nadzieniu. Pycha! Zdjęcia krok po kroku pokażą Wam jak prosto wykonać jabłkową dekorację. Bardzo polecam! Składniki: Ciasto : 200 g mąki 125 g zimnego masła 35 g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Mąkę(...)waniliowy. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Dno okrągłej formy do tarty o średnicy 28 cm lub kwadratowej o boku 23 cm, najlepiej z wyjmowanym dnem wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim formę. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 ° C. Wierzch ciasta ponakłuwać widelcem

maniapieczenia
Ciasteczka-pierożki z jabłkami + film 109

dodajemy miękkie masło. Wszystkie składniki siekamy nożem aby dobrze połączyły się z masłem a następnie dłonią zagniatamy kruche ciasto, gdy ciasto będzie zbyt wilgotne możemy dodać odrobinę mąki. Wyrobione ciasto wstawiamy na 30 minut do lodówki. Obrane ze skórki jabłka kroimy na małe kawałeczki . Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy schłodzone ciasto na placek o grubości około

Smakowite Dania
Szarlotka z chrupiącą kruszonką 161

szarlotka wzbudziła zachwyt nie tylko Miśków. Jest to kruche ciasto, które nie wymaga mozolnego siekania, dzięki temu aż tak się nie sypie jak klasyczne kruche ciasto, a mimo to kruszonka z niego zrobiona jest idealna. Naładowana duża ilością jabłek, nie za słodka, idealna na popołudniowe małe co nieco do herbatki Składniki na tortownice o średnicy 26 cm: Ciasto

greenscarf
Tarta orzechowa z jabłkami 148

Jesień to nie tylko sezon na jabłka, ale także na orzechy. Żal byłby nie połączyć tych dwóch owoców w jednym cieście. Wykorzystałam do niego jabłka antonówki i orzechy laskowe. Te ostatnie są obecne zarówno w kruchym spodzie, nadzieniu jak i wierzchniej warstwie. Wcześniej wstawiłam je do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10 minut. Bez problemu odeszła

Wiem co jem
Szarlotka z miechunką 251

razem do masy jabłkowej postanowiłam dodać suszone owoce miechunki, szarlotka dzięki tym owocom ma fajny lekko kwaskowy smak. Składniki: Ciasto kruche: 300 gram mąki pszennej 150 gram masła 150 gram cukru 2 żółtka Masa jabłkowa: 4 jabłka 50 gram miechunki suszonej Helio 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru 1 łyżka masła Dodatkowo: Tortownica(...)formy Bułka tarta do wysypania formy Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, masło oraz żółtka, wszystko siekamy nożem żeby masło połączyło się z pozostałymi składnikami. Zagniatamy lekko ciast tak żeby powstała kruszonka, 1/3 część odsypujemy do miseczki, pozostałe ciasto zagniatamy, zawijamy i wstawiamy do lodówki na godzinę.  Jabłka obieramy ze skóry, kroimy na małe kawałki

Bajeczna Kuchnia
Malinowa chmurka 233

Dziś przychodzę do Was z ciastem Malinowa chmurka. Jest to hit z blogu Moje Wypieki, stąd też jest ten przepis. Ciasto równie dobrze mogłoby nazywać się owocowa chmurka, ponieważ wszystkie owoce jagodowe, śliwki, jabłka, gruszki, winogrona, agrest czy porzeczki nadadzą się do ciasta. Ciasto składa się z czterech warstw. Pierwsza warstwa to ciasto kruche, następnie gruba warstwa galaretki

moj przepis na
JESIENNA TARTA Z JABŁKAMI 217

pyszną tartę z ich udziałem, ozdobioną kratką z kruchego ciasta. Możecie ją podać zarówno na deser np. z gałką lodów waniliowych, jak i na podwieczorek. Na pewno zasmakuje każdemu! Porcja dla 4-6 osób Przygotowanie : 20 min. Pieczenie: 40 min. Składniki na tartę o średnicy 26 cm: Składniki na kruche ciasto: ● 400 g mąki pszennej typ 550 ● 200 g miękkiego(...)masła* ● 50 g cukru pudru ● 1 jajko ● 1 szczypta soli ● ok. 500 ml. wody   Składniki na nadzienie: ● 5 jabłek (ok. 900 g)** ● 200 g cukru trzcinowego Diamant Dry Demerara ● 100 g solonego masła*** ● 3 szczypty cynamonu ● 2 szczypty imbiru ● 1 żółtko jajka ● 1 łyżka mleka ● masło do wysmarowania formy  Przygotowanie: Przygotuj ciasto: w misce wymieszaj mąkę, sól

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska