Przepyszna, aromatyczna i bardzo krucha szarlotka - a dodatkowo w porównaniu z innymi - błyskawiczna do przygotowania. Składniki na kruche ciasto: 450 g mąki pszennej tortowej 6 łyżek cukru pudru szczypta soli 200 g masła, zimnego 90 g smalcu, zimnego ok. 3 - 4 łyżki zimnej wody Nadzienie: 2 kg jabłek na szarlotkę (np. szara reneta) 2 łyżeczki cynamonu 8 łyżek brązowego(...)Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól i pokrojone w kosteczkę masło oraz pokrojony smalec. Zmiksować mikserem (mieszadłem - łopatką) przez około 30 sekund aż powstaną drobne okruszki ciasta (lub rozcierać wszystko palcami lub siekać na stolnicy jak ciasto kruche). Dodać wodę i jeszcze przez chwilkę miksować lub zagniatać ręką, aż ciasto zacznie łączyć się
Świat Ciastatylko zapytam jakie ciasto pieczemy, to mąż zawsze chętny na ciasto z jabłkami. Tym razem zrobiłam w wersji z budyniowa pianką. Robiłam już takie jagodami , malinami i z makiem . Wszystkie smakują rewelacyjnie :-) Polecam i życzę Wam miłego poniedziałku :-) Blaszka 23x33 cm Składniki ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 250 g masła w temp. pokojowej 6 żółtek(...)minut do zamrażalnika. 3. Po tym czasie większą część ciasta ścieram na tarce o grubych oczkach na blaszkę, którą wcześniej wykładam papierem do pieczenia. Po starciu całego ciasta lekko je dogniatam ręką i podpiekam w 80 stopniach około 20 minut. Dodatkowo: 1,3 kg jabłek cynamon cukier puder do posypania ciasta 1. Jabłka obieram, ścieram na tarce
kruche babeczkiwielkanocne słodkie inspiracje: Pascha wielkanocna Ciasto rafaello dla leniwych Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki(...)mlekiem. Wszystko zagniatamy lub wyrabiamy przy pomocy robota. Po 10 minutach wyrabiania wlewamy 1/3 masła i dalej zagniatamy. Postępujemy tak aż do zużycia całego masła. Poprzez zagniatanie wprowadzamy do ciasta powietrze, co ma wpływ na jego pulchność. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż zaczynie odchodzić od ręki. Ciasto wyrabiamy przez około 30 minut. Foremki dokładnie natłuszczamy i wysypujemy tarta bułką. Ciasto
Kulinarne przygody Gatitymasła ( zimnego) 100 g cukru 4 łyżki śmietany 18 % nadzienie: 1 kg kwaśnych jabłek 100 g cukru 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki imbiru w proszku 1/2 łyżeczki zmielonych goździków 1/2 szklanki rodzynek 2 łyżki masła Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. Ciasto kruche nie lubi ciepła, najpierw posiekaj wszystko nożem, a dopiero na koniec zagnieć
KuchcikoweLovezapachem i smakiem. Są pożywne i bardzo, bardzo smaczne. Dlaczego jabłka grójeckie są takie wyjątkowe? Jabłka grójeckie to owoce królewskie. W okolicach Grójca sady założono już kilkaset lat temu, na polecenie królowej Bony. To region o bardzo sprzyjającym mikroklimacie i unikalnej glebie więc uprawa jabłek udaje się tu znakomicie. O tej okolicy mówi się(...)doskonałą reputację przypisywaną pochodzeniu. Jest wyjątkowy dzięki naturalnym lub ludzkim czynnikom. Do swojego dania wykorzystałam pyszne jabłka grójeckie odmiany Red Jonaprince. To owoce kruche, soczyste i słodkie. Są pyszne na surowo, ale nadają się też do pieczenia, na mus, dżem lub do ciasta . Dzięki temu, że w okresie dojrzewania noce w regionie są chłodniejsze niż gdzie indziej jabłka
Smaczna Pyzacukier puder do posypania WYKONANIE: W misie miksera umieść wszystkie składniki na ciasto i hakiem zagnieć gładkie i elastyczne ciasto - nie zagniataj ciasta zbyt długo, 1 - 2 minuty wystarczą. Możesz również zrobić to ręcznie. Ciasto wsadź do lodówki na czas przygotowywania nadzienia. NADZIENIE: Umyte jabłka obierz ze skórki, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Każdą połówkę(...)rozgrzej masło, dodaj pokrojone jabłka, wsyp cukier i cynamon, zamieszaj i przesmaż jabłka przez 5 - 10 minut - jabłka muszą zmięknąć, ale nie mogą się rozpadać, mają pozostać kruche. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Blachę o wymiarach 36 x 25 cm posmaruj cienko masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na 2 części
Słodko-Słony Świat IlonyLusette 50 gram "zobacz TUTAJ Wafelki Lusette" z podanych składników zrobić ciasto kruche, użyłam siekacza do kruchego ciasta, przydatne urządzenie do takich ciast, ciasto wysypać do formy silikonowej 26 cm, dłonią szybko przyklepać do dna i do boków, nakłuć widelcem i schować do lodówki na 30 minut, ciasto nakryć folią i wysypać np. kaszę owsianą, można groch, fasolę, piec(...)nagrzanym piekarniku na 180 C z 17 minut, następnie zdjąć folię z ziarnami i piec jeszcze z 17 minut, ciasto wystudzić, ja zrobiłam wieczorem i do rana zostawiłam jabłka bez skórki zetrzeć na tarce grubsze oczka do garnka, wlać 800 ml soku (sok można dać jaki się lubi i zagotować, w reszcie soku wymieszać kisiele z mąką ziemniaczaną, wsypać
W Mojej Kuchni Lubięwyszło przepyszne, kruche i delikatne. Użyłam owoców jagody kamczackiej, bo taką mam na działce, jednak polecam dodać jagody z lasu jak będzie już na nie sezon. Składniki ciasta półkruchego(...)Nadzienie : 1 kg jabłek, obranych i pokrojonych na kawałki 100 ml wody 0,5 kg jagód 180 g cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej cukier puder do posypania
Kulinarne Fantazje Mariolimasła - 4 jaja - 2 płaskie łyżeczki sody - 3/4 szklanki cukru pudru 1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 4 równe części, upiec 4 placki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok. 30 minut, na złoty kolor. Jabłka: - 2,5 kg jabłek - 2 suche galaretki 1. Jabłka obrać zetrzeć, w rondlu gotować
Apetyczna babeczkałyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Składniki na masę jabłkową 1.5 kg jabłek kwaskowych 150 g cukru cukier waniliowy garść rodzynek garść orzechów laskowych pół łyżeczki cynamonu Składniki na budyniową piankę budyń śmietankowy (2 małe) 50 g cukru 5 białek szczypta soli Kruche ciasto: Do misy wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wbijamy żółtka , wsypujemy cukier i dodajemy
Kocham Czekoladębezpośrednio kruszymy drożdże. Najpierw siekamy wszystkie składniki podobnie jak wówczas, gdy przygotowujemy kruche ciasto. Kiedy jest już dość drobna niby kruszonka, zagniatamy w miarę szybko ciasto, które powinno być elastyczne i półmiękkie, formujemy kulę. Teraz pora przygotować jabłka. Trzeba je obrać i podzielić na małe kawałeczki, najlepiej pozbawione ostrych krawędzi, będzie wtedy łatwiej zamykać
I tu będę miała takie teSzarlotka na cienkim cieście z dużą ilością jabłek dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Można ją jeść samą lub z bitą śmietaną
Przepisy Kulinarnejabłek w wersji z gruszkami. Ciasto wyszło bardzo delikatne, chyba zbyt delikatne, następnym razem troszkę je przyprawię. Upiekłam je wczoraj w nocy – skończyło się piec dokładnie o 22, z miejsca mój mąż spałaszował 3 kawałki, więc myślę że dość smaczne :). W pracy też wszystkim smakowało. Ciasto polałam rozpuszczoną czekoladą białą, żeby je delikatnie posłodzić. Myślę że to ciasto(...)twarde – np. Konferencja u mnie 9 gruszek Polecam gruszki podgotować na małym ogniu przez 10 min. Wówczas będą bardziej miękkie w cieście. U mnie były takie al’dente, ponieważ ich nie podgotowywałam Wyrobić szybko ciasto kruche, tj. Mąkę posiekać z masłem, posiekać z serkiem, dodać pozostałe składniki, zagnieść, uformować w kulę. Ja wszystkie składniki wrzucam do malaksera. Ciasto
moj przepis naproponuję szarlotkę z bezą kokosową na kruchym cieście . Ciasto pięknie pachnie i bardzo smakuje.Polecam. Składniki na ciasto: 30 dag mąki pszennej 15 dag masła 3 żółtka 4-5 łyżek cukru łyżeczka proszku do pieczenia łyżka bułki tartej tłuszcz i bułka tarta do tortownicy Masa jabłkowa: ok. 1 kg jabłek 10 dag cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego
Gorący kąsekTaką tartę zrobiłam specjalnie do konkursu Kasi...pomysł z jabłkami i galaretkami podpatrzyłam tutaj, ale ciasto jest inne..do ciasta wykorzystałam pięknie pachnące
Moje domowe kucharzenie