kruche ciasto z jabłkami - 2270 przepisów (strona:77/152)

Seromakowiec 268

cukru 0,5 margaryny 2 żółtka 1 łyżka wódki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i wkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki. Masa makowa: 200 g. maku 1 szklanka cukru 6 jajek 1 jabłko 0,5 margaryny 6 łyżek kaszy mannej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki rodzynek 1 łyżka skórki pomarańczowej(...)powodu). Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy do niej żółtka, a następnie cały czas ucierając dodajemy mak, starte jabłko, proszek do pieczenia, kaszę i bakalie. Na koniec całość delikatnie łączymy z pianą z białek. Masa serowa: 1 kg sera na serniki 1 szklanka cukru 5 jajek budyń waniliowy

Cynamonowe szczęście
Tarta Tatin z gruszkami 159

Tarta jest jedną z popularniejszych potraw kuchni francuskiej. Wypiek ten składa się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie jak i wytrawne. Klasyczna Tarta Tatin to tzw "odwrócona szarlotka", bo tradycyjnie przygotowuje się ją z jabłkami. Powstała w efekcie kuchennej wpadki roztargnionej francuskiej kucharki Stephanie Tatin, która to przygotowując tartę z jabłkami(...)niej najpierw jabłka. Ratując sytuację przykryła jabłka ciastem i tak upiekła. Efekt okazał się znakomity! Odwrócona tarta Tatin znana jest na całym świecie i smakuje doskonale podana na ciepło z lodami lub bitą śmietaną. Jak widać można przygotować ją także z innymi owocami. Z gruszkami wyszła wyśmienita:) Składniki: Ciasto kruche: 200g mąki pszennej 100g masła 30g cukru szczypta

Smakowity Blog Kulinarny
Szarlotka na kruchym cieście 425

ciasto.  Na koniec dodajemy śmietaną i zagniatamy szybko kruche ciasto.  Dzielimy je na dwie części, zawijamy i odkładamy na około 20 - 30 minut do lodówki, aby odpoczęło.  Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Jedną część ciasta rozwałkowujemy.  Wykładamy na dno formy. Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy przez 10 minut.  Na podpieczone ciasto wykładamy prażona jabłka

Sto kolorów kuchni
SZARLOTKA KRYZYSOWA 223

mama kiedy w sklepach nie było tak wypasionych produktów jak dziś. I chociaż w cieście są same podstawowe składniki to szarlotka jest pyszna, tania i prosta. Ciasto kruche jest na prawdę kruche. Do ciasta kruchego dodałam smalec. Smalec sprawia, że ciasto jest idealnie kruche. Taka szarlotka sprawdzi sie na każdym świątecznym stole. Składniki: 300 g mąki pszennej 200 g masła(...)smalcu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 70 g cukry 1 op. cukru wanilinowego 1 jajko 1,5 kg jabłek 1,2 łyżeczki cynamonu Do mąki dodać zimne masło, smalec, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy oraz cukier. Zagnieść ciasto na tzw "kruszonkę". Dodać jajko i ugniatać aż ciasto będzie jednolite. Zawinąć w folię i wsadzić do lodówki

Kuchnia w oparach
Szarlotka z beza 154

nadchodzi. Ich cena w sklepach zacheca do zakupu calych kilogramow pysznych, pachnacych owocow. Poza tym ja uwilbiam ciasta z jablkami wiec nie moglam sie oprzec pokusie.Przepis znalazlam jakis czas temu na stronie Macieja Kuronia i postanowilam sobie, ze kiedys je zrobie.Polaczenie kruchego cista z owocami i pyszna beza to wspaniala propozycja na koniec lata. Najlepsze do tej szarlotki sa jablka(...)lyzeczki maki ziemniaczanej wykonanie:Przesiana make laczymy z proszkiem do pieczenia i sola, nastepnie dodajemy zoltka, posiekane maslo, cukier puder i smietane. Wyrabiamy ciasto i odkladamy je na godzine do lodowki.Po tym czasie 2/3 ciasta walkujemy i wkladamy na wysmarowana tortownice na dno i brzegi.Pieczemy w temperaturze 180°C przez okolo 20 minut na zloty kolor.Obrane i pokrojone na kawalki

Przysmaki Karolki
TRUSKAWKI I MOJE POMYSŁY NA ICH WYKORZYSTANIE 102

zadowoleni. 1. Truskawkowy sernik na zimno http://jaworskaanna7.blogspot.com/2017/06/truskawkowy-sernik-na-zimno.html 2.Kremówka kardynalska http://jaworskaanna7.blogspot.com/2016/06/kremowka-kardynalska.html 3.Ciasto z jabłkami i masą truskawkową http://jaworskaanna7.blogspot.com/2016/03/ciasto-z-jabkami-i-masa-truskawkowa.html 4.Ciasto kruche z truskawkami i delikatną pianką http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/07/ciasto-kruche-z-truskawkami-i-delikatna.html 5. Cuszima s.Anastazji http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/06/cuszima.html 6. Ciasto z truskawkami i masą budyniową http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/05/ciasto-z-truskawkami-i-masa-budyniowa.html 7. Truskawkowy torcik z delikatnym kremem http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/05/torcik-truskawkowy-z-delikatnym-kremem.html

Niespełnione zdolności kulinarne
Pomysły na wykorzystanie białek jaj! 229

puch (na samych białkach) PRZEPIS TUTAJ ***     *** Babka z białek z jabłkiem PRZEPIS TUTAJ ***     POLECAM RÓWNIEŻ: PĄCZKI SEROWE W 5 MINUT PRZEPIS TUTAJ FAWORKI NA PIWIE – BARDZO KRUCHE PRZEPIS TUTAJ OPONKI PRZEPIS TUTAJ KLASYCZNE FAWORKI PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Pomysły na wykorzystanie białek jaj! pochodzi z serwisu Blog

Blog z Apetytem
Szarlotka (ciasto kruche na smalcu) 74

ciasta dodawany był smalec. Tak piekła moja mama. Składniki: Na ciasto: * 1/2 kg mąki * 10 dkg masła * 15 dkg smalcu * 3/4 szklanki cukru * 3 żółtka * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 2 łyżeczki cukru wanilinowego * 1-2 łyżki śmietany 18 % Jabłka: * 1 kg jabłek * 1/3 szklanki cukru * cynamon Dodatkowo: * cukier puder do posypania Wszystkie składniki na ciasto połączyłam(...)wierzch starłam na tarce o dużych oczkach mniejszy kawałek ciasta. Piekłam jeszcze przez ok. 40 minut do zarumienienia się ciasta. Po wyjęciu i ostudzeniu oprószyłam cukrem pudrem. Notatki: * cukru do jabłek proszę dodać do smaku, mi wystarczyła taka ilość jaką podałam w składnikach Smacznego! Lidka Artykuł Szarlotka (ciasto kruche na smalcu) pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Szarlotka w wersji mini 132

wiadomo, do szarlotki pasują i lody i bita śmietana. Zima musi być na słodko :)  Składniki (na ok. 12 babeczek) kruche ciasto 300 g mąki pszennej 4 żółtka 1 łyżka cukru 150 g masła masa jabłkowa 4 duże jabłka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru sok z ćwiartki cytryny Sposób przygotowania Mąkę przemieszać z cukrem, dodać żółtka, posiekane masło

pink envelope
Tarta z jabłkami i miodem 149

kostki zimnego masła 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki cukru 4 jabłka( najlepiej kruche - użyłam jabłek lobo) 1,5 łyżki miodu Sposób przygotowania: 1. Jabłka obrać i pokroić na mniejsze cząstki.  2. Składniki na ciasto szybko połączyć. Rozwałkować na okrągły placek o średnicy 2 cm większej niż podstawa formy do tarty. Przełożyć do formy

A Ty Smakuj Mnie
galette (tarta rustykalna) z morelami i miodem 136

mogłam zrobić tę pyszną tartę! Warto było przejeździć masę sklepów ;) Pyszne kruche ciasto, a w środku morele o miodowym smaku - poezja! Jeśli jeszcze w Waszej okolicy są morele to jak najszybciej polecam zrobić Wam to ciasto. Jeśli już skończyły, z miodem świetnie będą smakować też brzoskwinie czy jabłka. Zapraszam po przepis :) GALETTE (TARTA RUSTYKALNA) Z MORELAMI I MIODEM przepis

chili & sugar
PORADNIK BOŻEGO NARODZENIA 224

oliwą z oliwek.   2. Sekret udanego ciasta kruchego Ciasto kruche to doskonała podstawa ciast owocowych, serników, mazurków, tart i ciasteczek. Jest sporządzane bez dodatków środków spulchniających. Jego cechą charakterystyczną jest kruchość, uzyskana dzięki dużej ilości tłuszczu. Podstawowymi składnikami ciasta kruchego są: maka, tłuszcz, cukier, żółtka i czasami śmietana. Przygotowując kruche ciasto, powinno się zachować następujące proporcje wagowe: jedna część(...)ciasta odrobiną mleka i wstawić jeszcze na 3 minuty do piekarnika. Przechowywanie ciasta kruchego: Ciasto kruche nienadziewane można przechowywać do 2 tygodni w zamkniętym pudełku, w chłodnym miejscu. Dzięki temu kruche ciasteczka warto mieć zawsze w domu na wypadek np. niespodziewanych gości. Przed podaniem można je przełożyć masami.   3. Nowoczesność ciasta kruchego W niektórych przepisach na ciasto kruche dodaje

Ciastka - domowe słodkości
TARTA ZE SZPINAKIEM 151

smakuje odgrzewana w piekarniku. Polecam również przepisy na tarty: z owocami lata z truskawkami z jabłkami   z masą migdałową i śliwkami z warzywnym nadzieniem francuska z jagodami i serkiem mascarpone z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami Składniki na kruche ciasto: 150g schłodzonego masła 250g pszennej mąki łyżeczka soli 1 jajko  Składniki na nadzienie: 0,5 kg świeżego

potrawyregionalne
Półkruche ciasto z budyniem i rabarbarem 206

Ciasto, które powstało na bazie przepisu na szarlotkę z budyniem. Zamieniłam tylko jabłka na rabarbar, a budyniowi dodałam nieco różowego koloru. Krótko mówiąc, zrobiłam bardzo

Arabeska waniliowa