kruche ciasto z jabłkami - 2270 przepisów (strona:60/152)

szarlotka z pianką z białek 154

Przepyszna szarlotka na kruchym spodzie z prażonymi jabłkami i delikatną, puszystą, białą pianą. Przepis jest prosty, a po upieczeniu szarlotka jest bardzo smaczna /można

Ugotujmy Coś
1514. Przekładaniec jabłkowy 178

Mój mąż lubi różnego rodzaju ciasta z jabłkami...[ zresztą nie tylko z jabłkami]..i tak oto powstało takie ciasto..do ciasta dodałam pysznego miodu

Moje domowe kucharzenie
Szarlotka z budyniem 200

margaryny -1 jajko -2 żółtka -2 łyżki kwaśnej śmietany -1 łyżeczka proszku *ponadto -1 kg jabłek (najlepiej o winnym smaku) -2 budynie waniliowe -750 ml mleka -3-4 łyżki cukru -bułka tarta -cukier puder Wykonanie: Ze schłodzonych składników przygotowujemy ciasto kruche. Gdy będzie idealnie wyrobione, dzielimy je na 2 części: jedną umieszczamy w lodówce, a drugą w zamrażarce

KasiekGotuje
KRUCHA SZARLOTKA BABCI LALI, Z BEZOWO-BUDYNIOWĄ PIANKĄ 422

zwykłego) - 2 proszki budyniowe bez cukru (śmietankowe) Masa owocowa: - słoik musu z  jabłek (u mnie 900g) - 1 kisiel cytrynowy (u mnie bez cukru, dodałam 25g ksylitolu) Lukier: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego (u mnie 5) - kilka kropli olejku migdałowego - kilka łyżeczek słodkiej kremówki Przygotowanie kruchego ciasta: W misie miksera umieścić wszystkie składniki i zmiksować przy użyciu haka, do czasu(...)kruszonka. Można również zagnieść energicznie kruche ciasto ręcznie. Następnie ciasto dzielimy na dwie części. Jedną dokładnie wyklejamy dno blaszki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Drugą pokruszoną część (kruszonkę) przekładamy do mniejszej miski i umieszczamy w lodówce. Blaszkę z ciastem nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i również odstawiamy do lodówki (wystarczy na 10 minut) Schłodzone ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego

Smaczne Zdrowe
Szarlotka Kukurydziana 309

fanatyczką! dodawania do wypieków mąki kukurydzianej.  Po raz kolejny trafiłam w 10! Fajny smak, cudna kruchość, no i jabłka! W sumie, wszystko co ma jabłka, musi być dobre!"Składniki:Kruchy spód:150g masła śmietankowego250 g mąki pszennej tortowej150 g maki kukurydzianej3 jaja100 g cukruFarsz:15 średnich jabłek2-3 łyżki cukru cynamonowegoKruszonka70 g cukru120 g mąki kukurydzianej100(...)mąkę pszenną i kukurydzianą, dodajemy pokrojone na małe kawałki masło, wsypujemy cukier i wbijamy jajka. Wszystko sprawnie zagniatamy, a następnie rozwałkowujemy na blacie wysypanym mąką pszenną (tak, pomijamy schładzanie ciasta).Jabłka ścieramy na grubych oczkach, odstawiamy.Ciasto na spód, grubo wałkujemy, następnie przekładamy do formy od tarty, ugniatamy tak, aby zakryło całą powierzchnię i dziurkujemy wierzch. Wkładamy do piekarnika

Słodkie Przyjemności
12 potraw na Wigilię, które przygotujesz w... 30 minut! 55833

jabłkiem smażone na głębokim tłuszczu. I przepis przepadł bezpowrotnie... Teraz nawet nie pamiętam, co to było za ciasto, coś podobnego do ciasta na pączki. Ale nie odtworzę, bo już nie mam jak zapytać o to moją mamę :( Więc mam swoją własną wersję pierożków, bo pierożki na słodko muszą być. Moje pierożki to pierożki pieczone z gotowego ciasta. Może być(...)ciasto francuskie, ale ciasto kruche jest o wiele lepsze :)   Składniki : 1/4 puszki masy makowej z bakaliami różne bakalie dodatkowo - skórka pomarańczowa, śliwki, rodzynki, żurawina, orzechy 1 łyżeczka miodu gotowe ciasto francuskie lub ciasto kruche Przygotowanie : Jeśli robimy kluski z makiem, to od razy całą masę makową przygotowujemy. A jeśli nie, to pozostałą część masy makowej możemy zostawić w lodówce

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Kruche ciasto z gruszkami i rozmarynem 135

Ciasto kruche jest idealne do wyeksponowania sezonowych owoców. W przypadku tej tarty jedyną filozofią jest przygotowanie samego kruchego ciasta, które wymaga ciut zachodu, ale jest tego warte. Zamiast gruszek sprawdzą się tu brzoskwinie, nektarynki a nawet jabłka, wystarczy je tylko pokroić w cieniutkie plasterki i rozłożyć na cieście przed pieczeniem, które zajmuje maksymalnie 40 minut. Sukcesem udanego ciasta kruchego

greenscarf
Szybkie ciasto z jabłkami 613

Było już szybkie ciasto ze śliwkami teraz przyszła pora na wersję z jabłkami :) Składniki:2 szklanki mąki,1 szklanka cukru,4 jaja,10 łyżek

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Maślana szarlotka. Kruche ciasto na szybko. 218

ciasto wykładamy jabłka. Posypujemy cynamonem. Na wierzch ścieramy bądź kruszymy ciasto z zamrażalnika. Pieczemy przez ok 40-45 minut w tej samej temperaturze - w razie potrzeby obniżając poziom rusztu. Ciasto najlepsze następnego dnia kiedy troszkę zwilgotnieje, ale na świeżo też pyszota. Kruche, z wyraźnie maślaną nutą. Czemu jabłka ze słoika? Bo o tej porze roku to najprostszy wybór

Kuchnia po mojemu
Ciasto Popapraniec 365

Ostatnio na chwilę zniknęłam, ale wróciłam do Was i chcę zaprosić na kawałek pysznego ciasta. Nazwa jego jest dość specyficzna, ale gdy tylko zobaczyłam, że zawiera w sobie jabłka, to wiedziałam, że kiedyś je zrobię. Kocham z nimi wypieki, więc nie mogło stać się inaczej. Przepis trochę zmodyfikowałam, ale to też już norma. Po pierwsze pominęłam mak – nie przepadam(...)rozdzielałam warstw, kakao i wiórki. Wszystkie te składaniki dodałam do jednej. Wyszło pyszne ciacho z kremem, które zostało przełamane musem z jabłek. Inspiracja: blog kruche babeczki Składniki na formę 30 cm x 25 cm na ciasto: 5 jaj 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1 kopiasta łyżka kakao 1 szklanka

Fabryka pomysłów
Prosta szarlotka z kruszonką na mące pełnoziarnistej 141

Skoro pogoda jeszcze mało wiosenna to na weekend polecam prostą i bardzo smaczną szarlotkę. Ciasto kruche zrobione jest mąki pełnoziarnistej i orkiszowej, ale można też zrobić tylko z jednej. Nadzienie to połączenie jabłek i brzoskwiń. Ja użyłam gotowych owoców ze słoika, ale można przygotować takie jabłkowe nadzienie samodzielnie. Zajmie to troszkę więcej czasu. Można też użyć samych jabłek(...)wyjdzie taka tradycyjna krucha szarlotka. Ja zdecydowałam się pominąć cynamon, ponieważ nie bardzo pasował mi do brzoskwiń, ale później mi go brakowało w nadzieniu. Na pewno zrobię jeszcze raz to ciasto i tym razem w wersji jabłkowo-cynamonowej, ale to też było pyszne. Placek wyszedł nie za słodki, bardzo owocowy i kruchy. Nie jest to może ciasto dietetyczne

Healthy food explorer
SZARLOTKA Z BUDYNIOWĄ PIANKĄ 131

białka, 3 łyżki budyniu wiśniowego, 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: kasza manna WYKONANIE  Ciasto: z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. 1/3 ciasta chowamy do zamrażarki. Resztą ciasta wykładamy foremkę, podpiekamy 20 min. w 180 stopniach. Masa jabłkowa: Jabłka zagotowujemy, dodajemy galaretkę, mieszamy.   Piana budyniowa: Białka ubijamy z cukrem, dodajemy budyń. Podpieczone ciasto posypujemy kaszą manną, układamy

słodki bratek
Ciasto jabłkowo - budyniowe 410

Ciasto z nutką jabłek i masy budyniowej na deszczowe popołudnie :)Czas pieczenia:  4 x 20 min          

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ryż na mleku z prażonymi jabłkami 147

Jesienna podstawa owocowej diety? To proste – jabłka! Miękkie lub twarde, soczyste, te bardziej i mniej kruche. Słodkie albo te lekko cierpkie. Idealne na przetwory, do ciasta, do pieczenia albo do chrupania. Najszybsze połączenie? Ryż na mleku i karmelizowane jabłka. Szybko, bardzo pachnąco i bardzo jesiennie. Ryż na mleku wymaga cierpliwości. Lepiej się rozkleja i robi bardziej kremowy(...)ryż nie powinien podchodzić płynem. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek kroimy wzdłuż na pół, i te kawałki w poprzek na 1,5cm kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło, wlewamy miód, wszystko razem dobrze mieszamy, wrzucamy pokrojone jabłka, rodzynki, posypujemy przyprawą do piernika, mieszamy i prażymy – jabłka nie powinny puścić zbyt wiele wody

Karo in the Kitchen
Jabłecznik, szarlotka na miodowym spodzie 213

pyszny jabłecznik z dużą ilością jabłek, zamkniętych pomiędzy płatami ciasta miodowego. Tak dla odmiany, od klasycznych szarlotek na kruchym cieście, tym razem padło na miodowe. Ciasto, tak jak to mają do siebie ciasta midowe, zyskuje na smaku z dnia na dzień. Masa jabłkowa każdego dnia lepiej przenika ciasto miodowe. Przepis odnaleziony w zeszłorocznej Kobiecie i Życiu. W oryginale(...)lukrem, ale nie bardzo mi on tu pasował. Za to do masy z jabłek, warto dodać sporo skórki pomarańczowej, dla nadania ciastu ciekawej nutki smakowej. Ja tradycyjnie do masy jabłkowej użyłam jabłek pociętych w różnej grubości kawałki, dzięki czemu w masie mam kawałki jabłek, które nie rozpadły się podczas duszenia. Wy, robicie jak chcecie, możecie pokroić jabłka

Mieszam w Garnku