wielbicieli wiórków kokosowych. Nie jest zbyt skomplikowane. Przepis pochodzi ze starej gazetki ,, Moja Kuchnia ". Składniki: ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 250 g masła lub margaryny 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa jabłkowa: 6 dużych jabłek 1 opakowanie galaretki cytrynowej masa kokosowa: 3/4 szklanki cukru pudru 180 g wiórków kokosowych 4 białka(...)szklanka cukru 1/4 szklanki mleka 100 g masła 100 g czekolady mlecznej 2 łyżeczki kakao Wykonanie: Ciasto kruche: Schłodzoną margarynę posiekać. Dodać żółtka, zagnieść z cukrem, mąką i proszkiem. Ciasto wyrobić, włożyć do lodówki na około 30 minut. Masa jabłkowa: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dusić w kilku łyżkach wody około 15-20 minut
Pysznie & PięknieCzym byłaby jesień bez jabłek i szarlotki? Pozostawię to pytanie bez odpowiedzi. Już od jakiegoś czasu szukałam ciekawego pomysłu na ciasto z jabłkami
ciastkarnia na kruchym spodziezostanie to długo nie poleży. Najlepsze jeszcze ciepłe, zresztą ja nigdy nie mogę się doczekać kiedy wystygną. ciasto kruche: 2 żółtka 150 g mąki pszennej 80 g masła szczypta soli 1 łyżka cukru pudru jabłka: 60 dkg jabłek 1 łyżka miodu 1/2 cytryny cynamon marcepan: 250 g migdałów 3/4 szklanki cukier kryształ 1 łyżka miodu(...)Następnie marcepan zagniatam rękoma. Ciasto kruche: Do miski przesiewam mąkę, dodaję zimne i pokrojone masło, sól, cukier, żółtka i zagniatam krótko rękoma. Wstawiam na godzinę do lodówki. Ciasto dzielę na pięć części. Każdą wałkuję na stolnicy, najlepiej jest to robić przez papier do pieczenia, wtedy ciasto się nie przykleja do wałka. Ciasto przekładam do foremek o średnicy
wesoła kuchniacukrem i kardamonem. NA KRUCHE CIASTO: - 200 g mąki pszennej - 120 g masła - 120 g brązowego cukru - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka lodowatej wody - 1 żółtko W/w składniki szybko zagniatamy, aby zbytnio nie ogrzać ciasta dłońmi. Ciasto owijamy folią i schładzamy w lodówce przez 30 minut. Ciastem wyłóż formę do tarty, wyłóż jabłka i jagody. Piecz
SMYKWKUCHNIfrancuskie, soczyste i słodkie jabłko a do tego aromatyczny cynamon. Tylko tyle wystarczy by powstały pyszne mini szarlotki. Te ciasteczka to super alternatywa dla klasycznej szarlotki na kruchym cieście. Jeśli nie mamy zbyt dużo czasu a potrzebujemy upiec coś pysznego to te ciastka zdecydowanie się nadają. Zatem do dzieła! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 3 duże jabłka, umyte i pokrojone
Życie ze smakiemPrzekładamy je do wysokiego naczynia i posypujemy cukrem brązowym i przyprawami (pozostawiając szczyptę mieszaniny na koniec)Kruche ciasto cienko rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, a następnie przekładamy je na blaszkę. Wierzch ciasta smarujemy białkiem, a następnie na środek ciasta wysypujemy przygotowane wcześniej jabłka pozostawiając około 8-10 cm wolnego brzegu. Pozostawione brzegi zwijamy na owoce lekko ugniatając. Wierzch ciasta
Słodkie Przyjemnościmanna cukier puder Sposób wykonania : Ze składników przeznaczonych na ciasto, zagniatamy kruche ciasto. 1/3 ciasta kruchego wkładamy do lodówki, aby nam stwardniało. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy na blat i wykładamy nim blaszkę o wymiarach około 25x35cm wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia ciast. jabłka obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałki, wsypujemy do rondla i smażymy do momentu całkowitego rozgotowania(...)kisiel i dokładnie mieszamy, aby się wymieszały wszystkie składniki. Przestudzone jabłka wylewamy na rozwałkowany kruchy blat posypany trochę kaszą manną (aby nie zrobił nam się zakalec), równo rozsmarowujemy. Następnie wylewamy ubitą pianę z kisielem i także równo rozsmarowujemy. Na pianę ścieramy na tarce o grubych oczkach kruche ciasto, które mamy odłożone w lodówce. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury
Przepisy i porady kulinarnetypowych jabłeczników, oprócz ciasta kruchego, które zwieńcza wierzch ciasta (posypka), główną bazę stanowi ciasto drożdżowe, serdecznie polecam, szczególnie w okresach, gdy inne krajowe, świeże owoce są trudno osiągane. Składniki: (na dużą formę z piekarnika) Na ciasto drożdżowe: *Zaczyn: 50 g drożdży świeżych 1 łyżka cukru 0,5 szklanki mleka 1,5 łyżki mąki *Ciasto właściwe: 50 dag mąki(...)zmięknięcia owoców. Dodać cukru do smaku (ilość zależna od własnych preferencji i słodkości jabłek). Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w odrobinie wody i dodać do masy, chwilę przegotować. Odstawić do przestudzenia. Kruszonka (posypka): Przesianą mąkę posiekać z masłem i margaryną, dodać cukry, żółtko i zagnieść jak kruche ciasto, uformować kulę, przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce (do lodówki
My sweet a lifeskładniki: ciasto: 2 szkl mąki 3 łyżki cukru 15 dkg masła 2 kostki lodu nadzienie: 1,2 kg jabłek sok z cytryny 1/3 szkl
Luźna Kuchniakońcu się niechętnie zgodziłam, ale pod warunkiem, będzie to coś innego z udziałem jabłek. Swój wybór skierowałam na rustykalną tartę, którą miałam ochotę zrobić już jakiś czas temu, tylko z innymi owocami. Kruchy spód tym razem połączyłam z karmelizowaną szarą renetą, oczywiście doprawioną cynamonem. Ciasto było tak pyszne, że poszło w jedno popołudnie, dlatego gorąco Wam je polecam(...)będzie to dobra informacja, że nie trzeba do niej formy do tarty. Wystarczy zwykła blaszka. Składniki: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki Pół kostki miękkiej margaryny lub masła 6 łyżek cukru Aromat waniliowy Cukier waniliowy 2 żółtka Szczypta soli Nadzienie: 3-4 jabłka (u mnie szara reneta) 1 łyżka cynamonu 6 łyżek cukru (można dać mniej, bo wyszło słodkie
Fabryka pomysłówkruchej konsystencji – zamiennie można użyć robota z mieszadłem do wyrabiania ciasta). Kiedy z mieszanki powstanie piasek, dolewamy do tego 1 łyżkę zimnej wody i szybko ugniatamy do uzyskania jednolitej masy. Jeśli masa się rozpada, dodajemy jeszcze jedną łyżkę wody i ugniatamy. Gotowe ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez co najmniej pół godziny. Schłodzone ciasto(...)zmienić). 5. MONTAŻ PLACKA (10 min) Na ciasto wykładamy masę z czekoladą, dorzucamy skarmelizowane owoce i ozdabiamy kratką z pozostałej 1/3 części ciasta (jeśli jesteście leniwi, to możecie zetrzeć ciasto na tarce nad owocami, wtedy uzyskacie kruszonkę – jest to znacznie szybszy sposób niż zabawa z kratką). 6. PIECZENIE (1h) Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy
Nerds KitchenCiasto ” Niebo ” z jabłkami i kremem orzechowym to idealne połączenie lekko kwaśnych jabłek, ze słodkością polewy czekoladowej i masy orzechowej. Kompozycja idealna. Ciasto jest idealne na święta, chyba ta masa orzechowa z polewą czekoladową wprawia w taki świąteczny nastrój Ciasto wydaje się dość skomplikowane i ma obszerny przepis, ale jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Wymaga tylko(...)łyżki cukru Przygotowanie: Ciasto kruche: Mąkę, masło, cukier puder i proszek do pieczenia, wkładamy do miski i rozcieramy palcami, do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dodajemy żółtka i zagniatamy na gładkie, jednolite ciasto. Ciasto wałkujemy podsypując lekko mąką, na prostokąt wielkości blachy 34x24cm, wykładamy blachę papierem do pieczenia, przekładamy rozwałkowane ciasto,nakłuwamy gęsto widelcem. Blachę z ciastem wkładamy do lodówki
NiePieprz.pldelikatne papierówki lub szare renety, te ostatnie niezbyt ładne, za to wytrzymałe i świetne do ciast. Niezależnie od tego, jakie są r wasze ulubione jabłka, teraz je się ich więcej. Jeśli macie ochotę na klasyczną szarlotkę, proponuję dzisiaj taką najprostszą, na kruchym spodzie z dużą ilością świeżo przygotowanych owoców. Robię ją trochę na czuja, bo najpierw częstowała nas taką(...)papierem do pieczenia. Wyklejone ciasto wywijam też na kilka centymetrów na ściankach blachy tworząc rant. Teraz nakłuwam wielokrotnie ciasto widelcem i wkładam do lodówki. Gdy ciasto się chłodzi, obieram jabłka i kroję pozbawione gniazd nasiennych na dość cienkie kawałeczki. W połowie przygotowywania jabłek rozgrzewam piekarnik do 180 stopni i wkładam kruchy spód do podpieczenia na jakieś
I tu będę miała takie teKruche, pyszne ciast z owocami. Przepis jest dość popularny w wersji z jabłkami. Moja modyfikacja polega na tym, że do piany, którą wylewa się na owoce, zamiast kisielu w proszku dodaję ugotowany, gorący kisiel. 0,5 kg mąki 5 jajek 5 dag smalcu 25 dag margaryny niepełna szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 duże (64g) opakowanie(...)kisielu wiśniowego 1 kg wiśni (pozbawić pestek) 5 + 3 łyżki cukru (do białek i do kisielu) Margarynę i smalec posiekać z mąką. Dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia. Zagnieść kruche ciasto. 3/4 ciasta rozwałkować, wyłożyć na blaszkę (34x26). Na cieście ułożyć wiśnie. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać 5 łyżek cukru. Gdy piana jest dobrze ubita, nie przerywając
Praktyczna plCiasto jabłkowe na kruchym spodzie Są zdrowe i smaczne, równie dobre surowe jak i w formie pieczonej. O czym tutaj może być mowa? Oczywiście, że chodzi o nasze cudowne, ukochane jabłka. Najbardziej tradycyjne ciasto w Polsce to z pewnością szarlotka i to właśnie na taka a`la szarlotkę jest dzisiejszy przepis. Myślę, że nawet tym, którzy w kuchni(...)się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki Kruche ciasto: 25 dkg mąki pszennej 10 dkg cukru pudru 1 jajko 1 żółtko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka kwaśnej śmietany 15 dkg margaryny bądź masła 1 łyżka smalcu Nadzienie: 1 kg jabłek (dowolny rodzaj byle nie były zbyt miękkie) 1 łyżeczka cynamonu
mecooks