kruche ciasto z jabłkami - 2270 przepisów (strona:48/152)

Prosty jabłecznik na kruchym cieście + filmik 525

Proponuję dziś kolejny prosty przepis na ciasto na niedzielę - to jest jabłecznik , wg przepisu mojej mamy , czyli z PRL'u - pyszności sprzed lat. Na moim blogu funkcjonuje wersja bezglutenowa tego przepisu , wykonanie której znacznie się różni -  klik . Wersja z mąką pszenną jest na kruchym cieście i niestety nie można ciastem oddzielić jabłek od bezy, próbowałam i ciasto się

Kawa z mlekiem
Tarta rustykalna z jabłkami 153

Była tarta ze śliwkami, mamy tartę z jabłkami. To ciasto jest tak uniwersalne,że nie tylko to tego rodzaju tarty się nada. Możemy go wykorzystać

Życie zaczyna się w kuchni
kajmakowa szarlotka 159

kajmakowa szarlotka Kruche, delikatne ciasto wypełnione nadzieniem z soczystych jabłek i kajmaku. Czy jest ktoś, kto oparłby się pokusie skosztowana takiego smakołyku. składniki 200 g miękkiego masła 3 szklanki mąki 1 jajko 1/4  szklanki cukru  6 jabłek 350 g kajmaku sok z  pomarańczy skórka otarta z pomarańczy 1 płaska łyżeczka cynamonu sposób przygotowania

Miód i pieprz
Lista świątecznych przepisów – potrawy na Wigilię i święta Bożego Narodzenia 276

choinkę i z nadzieniem Sugar Cookies – najlepsze kruche ciasteczka do dekorowania Kruche ciasteczka czekoladowo-orzechowe Szybki keks makowy – ciasto nie tylko na święta Mini-pie – bardzo kruche mini-ciasta z żurawiną i jabłkiem VADEMECUM – Royal Icing – jak zrobić lukier królewski do dekoracji ciastek i pierniczków Tort czekoladowy z kremem ajerkoniakowym i borówkami – pieczemy biszkopt kakaowy Marchewkowo-jabłkowe muffinki z cynamonową

Karo in the Kitchen
Tarta z jabłkami pokryta pianą z jogurtem 137

Prosta w wykonaniu tarta z jabłkami, nieco urozmaicona wyłożoną pianą połączoną z... jogurtem naturalnym :-)  Chciałam troszkę poeksperymentować, wykorzystując przy tym niewielką ilość składników (tak

Wielopokoleniowo
Kopertki z jabłkiem lub śliwką 159

Wspaniała kompozycja smaków, owoce w kruchym cieście, a teraz ich mnogość: śliwek, jabłek, dlatego proponujemy wykorzystać je teraz w tej słodkiej przekąsce do poobiedniej kawki czy herbatki, bardzo szybko się je robi, a smakują wybornie! Na pewno atrakcyjniejsze niż z ciasta francuskiego, spróbujcie sami, polecamy! Składniki: 1 kostka margaryny 3 szklanki mąki tortowej 1 mała kwaśna śmietana 1 łyżeczka

kgwjanczewo
Tarta tatin ze śliwkami i marcepanem 141

się okazało efekt był pysznie zaskakujący, a podana na ciepło okazała się strzałem w dziesiątkę Obecnie wariacji na temat tej tarty jest mnóstwo (z jabłkami, śliwkami, morelami czy gruszkami, z ciastem kruchym czy też z francuskim) i jedną z takich wersji za sprawą wspomnianej Merry Berry dzielimy się dzisiaj z Wami – tarta tatin ze śliwkami i marcepanem

Kuchenne Wariacje
Prażone jabłka 85

czyli sposób na szybką szarlotkę. Gdy w zimowy, ponury wieczór pojawi się ochota na coś słodkiego, wystarczy tylko zagnieść kruche ciasto i wyłożyć na nie gotowe jabłka ze słoika :) z podanego przepisu uzyskamy 1,5 litrowy słoik jabłek Składniki: -2,5-3 kg jabłek (najlepiej szarą renetę) -pół szklanki cukru -łyżeczka cynamonu Wykonanie: Jabłka obieramy

KasiekGotuje
Szarlotka z lukrem 421

już jesień. Naszło mnie na szarlotkę która również kojarzy mi się z jesiennymi dniami ale za to sobie osłodziłam te smutne dni. Szarlotka jest pyszna. Kruche i delikatne ciasto z dużą ilością jabłek bo taką właśnie lubię. Składniki: Ciasto 300g mąki pszennej 1/3 szkl cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 2 łyżki cukru wanilinowego 4 łyżki mleka

Ala piecze i gotuje
Ciasto na pożegnanie 182

mój piekarnik nie potrafił im sprostać A tym czasem prosta acz bardzo smaczna tarta prosto z Francji. Gorąco polecam.. Kremowa tarta jabłkowa składniki kruche ciasto na tarte - przepis 2 duże jabłka 400 ml śmietany 1 jajko 3 żółtka 110 g cukru wykonanie: Ciasto przygotowujemy według przepisu. Wykładamy nim foremkę do tart. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia, obciążamy

Przysmaki Karolki
Tradycyjna szarlotka w nowej odsłonie 130

smażonych jabłek, ja dodałam cukru do smaku. Sok z jabłek, również po zredukowaniu można dosłodzić odrobinę, ale wtedy trzeba dodać żelatyny, aby otrzymać z niego galaretkę. Jeśli do soku dodamy więcej cukru, żelatyna jest zbyteczna. Oczywiście do ciasta można użyć świeżych tartych jabłek po odciśnięciu soku i należy przedłużyć czas pieczenia Ciasto, kruche i pyszne Potrzebujemy 400g(...)mąką, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Użyłam tortownicy o średnicy 21cm i małej kokilki do zapiekania o średnicy 11cm. Ciasto rozwałkowałam na 2 odpowiednie placki. Wyłożyłam obie foremki po brzegi, nadmiar ciasta pozostawiłam do dekoracji. Zapiekałam w temperaturze 180st do zrumienienia, wcześniej robiąc w cieście dziurki widelcem. Prażone jabłka wykładamy

Leśny Zakątek
Superprzekładaniec z jabłkami 140

ciasto jest nie tylko pyszne, ale również ciekawe, bo wszystkie warstwy piecze się na raz, a mamy tu i kruche i jabłka w budyniu i jeszcze biszkopt na wierzchu. Przepis pochodzi ze starego dodatku do poradnika domowego. Mam kilka takich zeszycików, zbieranych jeszcze przez Babcię i czasem sięgam do nich w poszukiwaniu inspiracji.  Myślę, że może stanowić świetną(...)naprawdę szybko. Ciasto: 50 dag mąki pszennej 1 szklanka cukru 25 dag masła lub margaryny 2 jaja 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia.  Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i rozwałkowujemy je na wielkość blaszki do pieczenia (23x33 cm). Masa budyniowa: 2 budynie waniliowe 3/4 litra wody 1 szklanka cukru 1 kg jabłek Na cieście układamy pokrojone

Cynamonowe szczęście
MAZUREK KRÓLEWSKI 159

cukrem pudrem. Dodajemy masło, siekamy dodajemy żółtka. Jeśli ciasto nie chce się zagnieść dodajemy parę łyżek zimnej wody. Ciasto należy dobrze schłodzić i podzielić na dwie części. Rozwałkować na blachy o wymiarach 25/40 cm. Wykładamy papierem do pieczenia, aż po brzegi formy żeby łatwiej wyciągnąć po upieczeniu, blaty są bardzo kruche. JABŁKA : Obrać, zetrzeć na tarce i gotować(...)przykryciem z niewielką ilością wody aż jabłka się rozpadną. Pod koniec dosłodzić do smaku, dodać galaretkę i dobrze wymieszać. Jak trochę przestygną przekładamy kruche ciasta.  MASA : Do garnka dodajemy cukier, mleko i kaszę mannę, podgrzewamy a następnie wsypujemy orzechy. Cały czas mieszamy i gotujemy do momentu, aż orzechy będą gęste. Odstawiamy do przestudzenia.  Kostkę masła ucieramy

Pani na deser
CIASTO JABŁKOWE Z POPCORNEM I POLEWĄ KARMELOWĄ 133

dziś dla Was przepis, który znalazłam w małej, niemieckiej gazetce z przepisami kulinarnymi pt. ''Heiß gelibte Herbstkuchen" Nr. 18/2019. Jest to "Apfelkuchemit Popcorn" - ciasto jabłkowe na kruchym spodzie z pysznym jabłkowym budyniem, kawałkami jabłek, posypane popcornem i polane polewą karmelową.... Niezwykłe połączenie, ale całość fajnie się komponuje, a z tego wszystkiego najpyszniejszy jest sos karmelowy 😂 Ciasto nie jest trudne

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto bawarskie 281

polecam..jest proste do zrobienia i smaczne.. Spód z ciasta kruchego: 125 g masła 1 szkl. mąki 1/3 szkl. cukru trzcinowego [ dałam zwykły cukier] 1 łyżka cukru wanilinowego Masa serowa: 225 g serka śmietankowego 2 jajka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego Masa jabłkowa: 4 jabłka 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka cynamonu [dałam przyprawę do kawy(...)deserów ] 4 łyżki płatków migdałowych Nagrzać piekarnik do 180 °C. Tortownicę o średnicy 23 cm. wysmarować masłem. Zagnieść ciasto kruche i wyłożyć nim dno tortownicy. Podpiekać ok. 20 minut. Serek utrzeć z jajkami i wanilią, wyłożyć na spód. Obrane jabłka pokroić w półksiężyce, wymieszać z cukrem i cynamonem, następnie wyłożyć na masę serową. Posypać płatkami migdałowymi. Piec 45 minut

Moje domowe kucharzenie
Makowiec japoński 200

także na niedzielę lub imprezy okolicznościowe, no chyba, że nie przepadacie za makiem :D Ciasto kruche: 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru 2-3  żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę: 500 g maku 4 jabłka 6 płaskich łyżek kaszy manny 1 szklanki zmielonych orzechów 1 szklanka cukru 6 jajek 1 kostka(...)cukier puder sok z cytryny Wykonanie: Składniki na ciasto siekam, szybko zagniatam, zawijam w folię i wstawiam do lodówki na minimum 1 godzinę. Jeśli ciasto będzie zbyt kruche należy dodać odrobinę śmietany.  Mak zaparzam, odcedzam na sicie i mielę 3-krotnie. Masło ucieram z cukrem, dodaję żółtka i zmielony mak. Jabłka obieram i ścieram na tarce jarzynowej, dodaję

Ciasteczkowy Potwór
Krucha szarlotka pod pierzynką 142

Krucha szarlotka pod pierzynką Składniki potrzebne na kruchą szarlotkę z zapiekaną pianą 4 – 5 dużych kwaśnych jabłek (najlepsze będą reneta szara lub złota, antonówki) 40 dag mąki 4 jajka 10 dag cukru pudru + 2 łyżki 25 dag masła Cukier waniliowy lub esencja waniliowa Szczypta soli Z zimnego masła, mąki, cukru pudru i żółtek zarobić kruche ciasto. Masło nożem posiekać(...)lodówki. Gdy ciasto będzie się chłodziło przygotujemy jabłka. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na niewielkie kawałeczki i wrzucić do rondla o grubym dnie. Jabłka rozparzać przez kilka minut, pilnując by się nie przypaliły. Na koniec dodać cukier waniliowy lub esencję + łyżka cukru. Jeżeli jabłka będą bardzo kwaśne można je na końcu dosłodzić. Ciasto wyciągnąć

Gotujemy i jemy
Tarta z jabłkami i marmoladą morelową 111

ciasta kruchego 24cm                                         SPOSÓB PRZYGOTOWANIAPołączyć w misce lub mikserze mąkę ze szczyptą soli i zimnym masłem pokrojonym w kosteczki aż do uzyskania piaskowej konsystencji. Dodać otartą skórkę z cytryny ekologicznej, cukier puder i jajka.Wygnieść szybko ciasto, włożyć(...)celofanowego woreczka  lub owinąć przezroczystą folią i schować na godzinkę do lodówki. W międzyczasie czasie obrać ze skórki jabłka, pokroić na plasterki i zalać sokiem wciśniętym z uprzednio otartej cytryny ekologicznej. Sok z cytryny zapobiegnie ściemnianiu sie jabłek oraz doda im niepowtarzalnego aromatu. Po upływie godziny wyjąć ugniecione ciasto z lodówki i rozwałkować wałkiem miedzy dwoma

zielonacukinka
Jabłecznik z masą śmietanowo-jajeczną. 133

przyznać, że było wyjątkowo smaczne. Oczywiście nie było odwrotu, bo nabrałam na nie takiej ochoty, że upiekłam jeszcze tego samego dnia. Kruchy spód, soczyste jabłka, kremowa masa i wszystko to zapieczone pod chrupiącą kruszonką, pycha! Ciasto podałam z  lodami waniliowymi , na które przepis publikowałam ostatnio. Teraz się zastanawiam, czy znów nie upiec, zastępując jabłka rabarbarem. Co sądzicie(...)24x28 cm KRUCHY SPÓD: 160 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 szklanki mąki pszennej      Formę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Masło ubijamy z przesianym cukrem pudrem do połączenia, a następnie dodajemy mąkę, chwilę miksujemy i zagniatamy gładkie ciasto (jeśli jest zbyt sypkie dodajemy łyżkę zimnej wody). Gotowym ciastem wykładamy formę

Rozpustne gotowanie
Rustykalna tarta z jabłkami. 177

Jeśli mam w domu jabłka lub inne owoce i wielką ochotę na coś szybkiego do kawy robię tę tartę .Nie trzeba schładzać ciasta przed pieczeniem i tak wychodzi cudownie kruche ,czekoladowe i pełne jabłek i orzechów. Po upieczeniu dodałam owoce granatu ,pycha. Składniki : 1 , 1/4 szklanki mąki orkiszowej 2 łyżki cukru ciemnego 1 żółtko 2 łyżki kakao(...)zimnego masła ,pokrojonego na mniejsze kawałki 3 łyżki lodowatej wody szczypta soli Dodatkowo : 2 jabłka ,pokroić na cienkie plasterki orzechy ,migdały ,do posypania tarty na wierzchu Składniki na ciasto zagniatamy szybko ,odkładając trochę mąki na bok i dodając ją jeśli ciasto będzie się kleić . Ciasto rozwałkować ,na środku wyłożyć owoce i posypać orzechami ,brzegi ciasta nakładamy na owoce

Ladylaura.
Ciasta 423

Kubanka Odwrócone ciasto z jabłkami i bitą śmietaną Ciasto cygan Brzoskwiniowe wydmy Ciasto z prince polo Ciasto cytrynowe Kruche z masą kokosową jeżynami i gruszką Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną Ciasto kawowe z powidłami i bitą śmietaną Szarlotka z lukrem Marcepanowe ciasto z śliwkami Rolada biszkoptowa z jabłkami Ciasto na oleju z czerwoną porzeczką Drożdżowe z rabarbarem

Ala piecze i gotuje
Szarlotka z solonym karmelem 139

ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, wsypujemy cukier, dodajemy posiekane nożem zimne masło i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2  części, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na co najmniej pół godziny do lodówki. 1 część schłodzonego ciasta wałkujemy na koło o średnicy odrobinę większej niż średnica foremki i wykładamy nim formę do tarty. Nadmiar ciasta odcinamy(...)owoców, dzięki czemu szarlotka będzie mniej wodnista.Montaż ciasta: Na podpieczonym spodzie układamy połowę jabłek, pokrywamy je warstwą karmelu, następnie dajemy resztę jabłek i jeszcze jedną warstwę karmelu. Drugą część schłodzonego ciasta kruchego wałkujemy na koło wielkości wierzchu szarlotki i kroimy na paski. Z pasków ciasta układamy na szarlotce kratownicę. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i delikatnie

Smakowity Blog Kulinarny
Pyszny i kruchy jabłecznik. 237

pieczenia. Ciasto wyłóż na blaszkę i w razie potrzeby wyrównaj np. palcami. Na ciasto wyłóż powidło jabłkowe, rozsmaruj równo po całej powierzchni. Z zamrażarki wyjmij ciasto, zetrzyj na jabłka na tarce o dużych oczkach. Ciasto nie może być całkiem zamrożone, bo nie da nam się zetrzeć, musimy pilnować, aby nie zamarzło. Można też włożyć ciasto do lodówki, ale wtedy(...)wyłożeniem go na ciasto wymieszać je z około 2 łyżkami kaszy manny. Zamiast białego cukru możesz użyć cukru trzcinowego lub miodu, wtedy ciasto będzie zdrowsze. Do powidła jabłkowego możesz dodać trochę rodzynek, ciasto będzie bardziej wykwintne. Możesz użyć do ciasta jabłek gotowych, prażonych ze słoika, wtedy zużyjesz około 1 i 1/2 litrowego słoika. Gdyby jabłka były bardzo słodkie

Przepisy i porady kulinarne