Dziś mam dla Was kruche ciasto, śliwki i budyń - tak po prostu, bez udziwnień ale za to pysznie. To ciasto robię także często w wersji z jabłkami, albo rabarbarem, zawsze smakuje wybornie. Ciasto kruche: 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 jaja 3 żółtka 200 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Z podanych składników zagniatamy ciasto
Cynamonowe szczęścieKruchy korzenny spód, mocno cynamonowe jabłka i krucha dekoracja w postaci gwiazdek. Do wykrawania możecie również użyć foremki serduszka czy choinki lub po prostu powycinać paski i zrobić kratkę. Czyż nie wygląda ona bardzo świątecznie? Składniki: 250 g / ok. 1,5 szkl. mąki (u mnie orkiszowa typ 750) 50 g masła 50 ml zimnej wody 1 jajko(...)łyżki erytrolu/ksylitolu/cukru 1 łyżeczka przyprawy korzennej Jabłka: 2-3 jabłka 1 łyżka masła 3 łyżki erytrolu/ksylitolu/cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka cynamonu Przygotowanie: Zagniatamy ciasto w kulkę. Odkładamy do lodówki na min. 30 min. Jabłka kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy jabłka. Dodajemy słodzidło, sok z cytryny i cynamon
Czarnawisienkamusu jabłkowego (tym razem miałam gotowy, ale najlepszy jest z własnoręcznie uprażonych słodkich jabłek, zblendowanych na gładko) ok 500 g kwaśnych mandarynek 1 duże jabłko ok 1 łyżki cukru Ciasto kruche 100 g mąki pszennej tortowej (ok 10 łyżek) 100 g płatków owsianych (ok 15 łyżek) 6 łyżek cukru 100 g masła lub margaryny 80% lub pół(...)składników. Możesz też wyrobić ręcznie. Formę do tarty wysmaruj niewielką ilością masła. Wyłóż ciasto. Jest dość miękkie, nie próbowałam więc nawet go rozwałkowywać. Kawałeczkami wykładałam formę, starając się rozprowadzić je równo. Formę z ciastem wstaw do zamrażalnika. Włącz piekarnik na 170stC. Gdy się nagrzeje porządnie, wstaw ciasto i piecz ok 20 minut do złotego koloru. W międzyczasie obierz mandarynki
Anioszek w kuchniplacek musi poleżeć kilka godzin w lodówce dlatego warto go zrobić dzień przed konsumpcją. Żródło: "Wielkieżarcie" Kruche ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 200 g. masła 1/2 szkl. cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,5 kg. jabłek najlepiej Szara Reneta (chodzi o to żeby były lekko kwaśne) 2 łyzki cukru(...)czekolady. Zostawić pod przykryciem na 5 min i rozmieszać, polewać placek odrazu. Opis: Ciasto: Do mąki dodać miękką margarynę, cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia-zagnieść ciasto, podzielić na dwie połówki i wstawić do zamrażalnika na pół godziny. Każdą część kruchego ciasta upiec osobno w dobrze nasmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką
Kubki smakukostka masła 1 kieliszek wódki DODATKOWO: herbata do nasączenia polewa czekoladowa WYKONANIE CIASTO : z podanych składników zagniatamy kruche kruche ciasto, dzielimy na 3 części, każdą część pieczemy ok.20-25 min. w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasta nasączamy herbatą. MASA JABŁKOWA: Jabłka obieramy, kroimy w kosteczkę, zasypujemy cukrem, dusimy w rondlu ok. 15 minut, następnie dodajemy galaretki, zagotowujemy. Gorącą masą przekładamy
słodki bratekpoezja dla mojego podniebienia. Czy też tak macie? Dzisiaj szarlotka na kruchym spodzie z dużymi kawałkami jabłek. Wiemy, że jesienią najlepsze jabłka do szarlotki to antonówki. Polecam. SKŁADNIKI Kruche ciasto 50 dag.maki krupczatki 1/2 szklanki cukru pudru 3 żółtka 25 dag. masła, zimnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany , np 18% Masa
W kuchennym oknie EwyCiasto jest przepyszne. Jabłka są częściowo wysuszone, a spód idealnie kruchy. Trudno się powstrzymać by nie sięgnąć po kolejny kawałek. Dodatkowym atutem jest ciekawy wygląd i możliwość pieczenia bez formy. Ale najwspanialszy w tym wszystkim jest zapach, który unosi się w całym domu po upieczeniu ciasta. SKŁADNIKI Na kruchy spód: 225 g mąki pszennej tortowej 30 g cukru pudru(...)zimne. Uformować z ciasta kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w przejrzystą folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Schłodzone ciasto odwinąć z folii i rozwałkować pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia na placek o średnicy 30 cm. Przełożyć wraz z dolnym papierem na blachę do pieczenia. Nadzienie: Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne
Passions hobbies lifedodałam ani grama cukru. Kruche ciasto (moja forma ma średnicę 30 cm): 350 g mąki, u mnie to była pszenna, ale uda się też z owsianą i jaglaną w wersji bezglutenowej 200 g zimnego oleju kokosowego 2 banany szczypta soli Przygotowanie ciasta: Wszystkie skłądniki umieść na blacie i siekaj tak długo aż ciasto zacznie się formować w kulę- nie powinno(...)lodówce na 10 minut. Farsz: około 1,5 kg jabłek łyżka cynamonu łyżeczka kardamonu 50 g bułki tartej lub zmielonych płatków owiasnych sok z 1 cytryny Jabłka obierz i pokrój w 1 cm kostkę, wymieszaj wszystkie składniki Na schłodzony spód ciasta wyłóż równomierznie farsz. Pozostałą część ciasta rozwałkuj, pokórój na odpowiedniej długości 1 cm paski. Z pasków
greenscarfSłodkie, kruche ciasto z orzechową, chrupiącą kruszonką, z orzeźwiającymi, dojrzewającymi w słońcu jabłkami uprażonymi z dodatkiem aromatycznego cynamonu to fajny pomysł na całoroczny deser do kawki w gronie najbliższych. Składniki: Ciasto kruche: 150g mąki pszennej 100g masła ekstra 100g cukru pudru 1 jajko bułka tarta do posypania formy masło do wysmarowania formy Farsz jabłkowy: 1,30g jabłek (waga(...)cukru trzcinowego 1 łyżka cukru wanilinowego 3 łyżki przyprawy do szarlotki 1 łyżeczka cynamonu Kruszonka orzechowa: 100g orzechów włoskich 120g mąki pszennej 100g cukru 80g masła ekstra Wykonanie: 1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut
Szalona Kuchnia Ewelinykrucha szarlotka, w której pomiędzy warstwami ciasta są jabłka. W związku z tym, że podarowano mi najlepszą odmianę z możliwych, czyli Antonówki to postanowiłam ich nie ulepszać absolutnie niczym, i cynamon, który standardowo dodaje się do jabłek do dałam do ciasta. W teorii wydaje się to nikła zmianą, ale zmienia smak ciasta. Miśka stwierdziła, że moja szarlotka była(...)cynamonu około 2 kg jabłek ( u mnie Antonówki) Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto umieść na blacie i siekaj nożem aż do znudzenia, czyli do czasu aż masa stanie się wilgotna i zacznie zlepiać w całość. Przy tej ilości ciasta zajęło mi to 15 minut. Ciasto zagnieć i podziel na dwie części. Każą kulę ciasta owiń w folię spożywczą
greenscarfciasto składa się z czterech warstw. Pierwszą stanowi spód z kruchego, niezbyt słodkiego ciasta, drugą soczyste i pachnące cynamonem nadzienie z jabłek. Przykryte jest ono wilgotną pianką, która przy brzegach zamienia się w kruchą bezę. Ostatnią warstwę stanowi kruszonka z ciasta. Smakuje doskonale i znika błyskawicznie. Czytaj więcej
Wiem co jem" Lubicie jabłka? Powolutku zbliża się sezon jabłkowy! A co jest lepsze niż szarlotka na deser razem z popołudniową herbatą z cytryną? No właśnie! Mam dla
Słodkie Przyjemnościstół :) Jabłecznik z chrupiącą bezą Składniki na formę 21 x 25cm lub na formę do tarty 26cm: Na kruche ciasto: 300g mąki pszennej 150g zimnego masła 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru łyżka zimnej wody Na masę jabłkową: 1 kg jabłek 2-4 łyżki cukru (do smaku) 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka cynamonu Na bezę: 2 białka(...)cytryny łyżeczka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Kruche ciasto: wszystkie składniki zagniatamy w gładkie ciasto, owijamy folią i schładzamy godzinę w lodówce. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4-5mm. Ciastem wykładamy dno i boki formy i podpiekamy do zrumieniania (około 15-20 minut w 200 stopniach). Masa jabłkowa: obrane u umyte jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy
Smak mojej kuchniSKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 jabłka np. golden 3 kruche ciasteczka 40 g rodzynek 10 g orzeszków piniowych 4 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu 1 żółtko 1 łyżka mleka cukier puder **** INGREDIENTI 1 rotolo di pasta sfoglia 2 mele golden 3 biscotti secchi(...)succo di limone 1/2 cucchiaino di cannella 1 tuorlo 1 cucchiaio di latte zucchero a velo PRZYGOTOWANIE Obrane jabłka kroimy w kosteczkę, mieszamy z sokiem z cytryny, orzeszkami piniowymi, rodzynkami, 4 łyżkami cukru trzcinowego oraz cynamonem. Rozwijamy ciasto francuskie, na środkową część ciasta wykładamy drobno pokruszone ciasteczka a na koniec jabłka z suszonymi owocami. Krótsze
La grande e la piccola cuocarewelacyjny przepis na kruche ciasto z budyniem i morelami. Z racji tego, że moreli akurat nie miałam, a w ręce wpadła mi siatka cudownie kwaśnych jabłek, powstała waniliowa tarta jabłkowa. Ciasto jest idealnie kruche, budyń nadaje słodyczy, a owoce są mięciutkie i cudownie pachną cynamonem. Zapach i smak tarty jest tak kuszący, że ostała się na talerzu zaledwie przez(...)jabłek cynamon brązowy cukier SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia należy przesiać i dokładnie wymieszać. Dobrze schłodzone masło przesiekać albo zetrzeć na tarce. Połączyć z sypkimi składnikami tworząc grubą kruszonkę. Dodać śmietanę, wodę i żółtko. Szybko zagnieść i schłodzić w lodówce lub zamrażarce. W tym czasie przygotować budynie zmniejszając ilość mleka do 600 ml. Jabłka
DefinicjaSmaku