zapoznałam ( z przepisem oczywiście, nie z panem Małeckim ;), wiedziałam, że będzie to niezwykle smaczny makowiec :). No bo czyż połączenie kruchego orzechowego ciasta i masy makowej bogatej w bakalie może nie posmakować? ;). Dodatek jabłek natomiast, to pomysł absolutnie świetny - dzięki nim masa makowa jest niesamowicie wilgotna i pozostaje taka przez cały czas. Makowiec jest bardzo prosty w wykonaniu; jedyne(...)kruche ciasto, które po połączeniu składników miało być kruszonką, u mnie natomiast powstała zwarta kula, na kruszonkę nie było najmniejszych szans ;). Myślę, że coś jest nie tak z proporcjami masła i mąki, ale może akurat Wam wyjdzie tak jak trzeba ;). Jeżeli nie, to niżej podaję co zrobić w takim przypadku :). Całym serduchem polecam ten makowiec na świąteczny stół :). Kruche ciasto
Opowieści z piekarnikamąką. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 min. Kruche ciasto nr 7 - (z przepisu Kruche ciasto z gruszkami i jabłkami ) Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny 3 szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżki kakao Wykonanie: Jajka, cukier i margarynę utrzeć na gładką masę, dodać obie mąki i proszek do pieczenia a następnie szybko wyrobić ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 min. Ciasto wytrawne: Kruche ciasto nr 8 (z przepisu Muffiny Nadziewane Mięsem ) Składniki: 200 g masła wyjętego z lodówki około 15 minut przed wykonaniem ciasta 250g
Mama GotujeCiasto makowo jabłkowe jest idealne na każdy czas :) Przepis pochodzi ze zbioru przepisów mojej mamy i jest wypiekany w naszej rodzinie od bardzo dawna :) Mam
Smakowy Rajnowego, innego - wybór okazał się bardzo celny. Neutralne w smaku, kompletnie bez cukru niesamowicie kruche ciasto i bogate w smak jabłkowo - cynamonowe nadzienie. Wspaniałe, warte upieczenia! Ciasto można dowolnie ozdobić jesiennymi motywami, także daje dość spore pole do popisu domowym cukiernikom z inwencją twórczą. Zagniecione ciasto chłodziło się już w lodówce, gdy odkryłam, że pośród mnogości foremek nie mam żadnej(...)wykonałam nożykiem. Udało się, wyszło całkiem nieźle! Ciasto zachwycało i smakiem i wyglądem! Zapraszam do przepisu! Jeśli się skusisz, ciasto dołączy do grona Twoich ulubionych wypieków! Składniki na ciasto: 300 g mąki orkiszowej jasnej 630 1/2 łyżeczki soli 175 g zimnego masła 4 łyżki zimnej wody Składniki na nadzienie: 8-10 jabłek 100 g cukru/ksyliotolu 1 łyżeczka cynamonu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!naszym regionie od pokoleń królują dwa typy ciast. Pierwszym z nich są ciasta drożdżowe w przeróżnych postaciach – bułki, kukiełki, warstwowe, zawijane, słodkie i wytrawne. Drugim typem ciast są różnego rodzaju ciasta kruche przekładane warstwowo. Bazę tych ciast stanowią zwykle 3-4 cieniutkie placki, które przekłada się tradycyjnymi wyrobami domowymi – powidłami, serem, jabłkami. Placki piecze się z ciasta kruchego, ciasta(...)pani Barbary Owsiak z Koła Gospodyń Niepla w gminie Jasło (publikacja „Smaki Nowej Galicji”). Wyróżnia go sposób przygotowania, ponieważ warstwę ciasta piecze się razem z orzechami i masą serową, a potem łączy z górną warstwą ciasta duszonymi jabłkami usztywnionymi galaretką. To połączenie smaków jest bardzo tradycyjne, może dla niektórych wręcz staroświeckie, ale na tym właśnie polega urok tego ciasta
Trzeci talerzDelikatne kruche ciasto w połączeniu z pachnącymi cynamonem jabłkami do idealny deser na jesienne popołudnie. Przynajmniej dla mnie ;) Ale myślę, że większość z Was chętnie skosztowałaby kawałeczek tego pysznego ciasta ;) Talerzyk "Malta" od Porcelany Bogucice. Ciasto kruche: 2 szkl mąki pszennej+ do podsypywania 250g margaryny 2/3 szkl cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 jajko 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
Smakołyki Asistrony. Ciasto kruche: 500 g mąki 100 g cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego (lub 1 łyżka esencji waniliowej) 4 łyżki Inki 250 gram margaryny 2 łyżki kwaśnej śmietany Mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek oraz Inkę mieszamy razem. Dodajemy drobno posiekaną (zimną ) margarynę i wszystko musimy posiekać razem. Na koniec dodajemy śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wkładamy(...)minut do zamrażalnika. Masa śmietanowa: 440 gram kwaśniej śmietany (18 %) 1 szklanka cukru 1/4 szklanki oleju 4 jajka 2 budynie śmietankowe łyżka esencji waniliowej Dodatkowo: jabłka ok. 1 kg, ale można je też zastąpić gruszkami lub innymi owocami ( u mnie były to gotowe prażone jabłka, których jednak nie polecam,bo ciasto zrobiło się przez nie zbyt wilgotne
Słodka Kraina Wypiekówczęściowo zastępują mąkę. Należy je wcześniej uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku, dzięki czemu smak orzechów jest bardziej intensywny. Lubię wszystkie ciasta z jabłkami a szczególnie szarlotki bo są pieczone na kruchym cieście. Wersja z orzechami włoskimi bardzo przypadła mi do gustu. Warto upiec. Przepis podpatrzony na blogu Gotuję bo Lubię, podaję ze swoimi zmianami. Orzechowa szarlotka Temperatura(...)łyżeczki proszku do pieczenia ekstrakt waniliowy 150 g masła 3 żółtka 3 łyżki śmietany (opcj. gdyby masa była za twarda) Masa jabłkowa 6 dużych kwaśnych i twardych jabłek, najlepsze antonówki 3 łyżki miodu/cukru lub więcej w zależności od tego jak kwaśne są jabłka cynamon do smaku Przygotowanie Masa jabłkowa. 1. Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki
coolinarnastrefa.blogspot.comwanilii. Dokładnie zmiksować do otrzymania kuli gładkiego, kruchego ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodać łyżkę wody, jeśli zbyt mokre - łyżkę mąki. Otrzymane ciasto lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. W tym czasie przygotować nadzienie jabłkowe. Nadzienie jabłkowo - żurawinowe: 2 kg jabłek szarlotkowych lub innych, obranych i pokrojonych w grubsze plasterki(...)pieczenia. Połowę schłodzonego kruchego ciasta wyłożyć/wysypać na spód, palcami ugnieść na dnie formy. Wyrównać. Posypać 2 łyżkami bułki tartej. Wyłożyć jabłka, wyrównać. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Ubitą pianę wyłożyć na jabłka, wyrównać. Na górę zetrzeć na tarce lub drobno pokruszyć kruche ciasto. Piec w temperaturze 175ºC przez
Kubki smakuSzarlotka to ciasto które uwielbiam, pewnie dla tego że w domu rodzinnym mama robiła ją bardzo często. A szarlotka w
magiczna kuchnia KasiLubicie jabłeczniki? Ten jest zupełnie inny od tych wszystkich, które jadłam. Jabłka otulone ciastem, ale nie kruchym, a bardziej ucieranym. Do tego kokosowa beza. Czy na święta pasuje? Hmn... mi się wydaje że szarlotki są dobre zawsze 😉 Ale wybór pozostawiam Wam. Wpisów typowo świątecznych już u mnie nie będzie, więc zapraszam do skorzystania z dodanych już przepisów(...)szklanki mąki 3/4 kostki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Warstwa kokosowa: 3 białka szczypta soli ½ szklanki cukru kryształu 50g kokosu Warstwa jabłkowa: 6 dużych jabłek 1 łyżka cynamonu Polewa chałwowa: 40g margaryny 1/4 szklanki cukru kryształu 1 łyżka mleka 2 batony chałwy (200g) Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Masło ucieramy z cukrem dodając po jednym żółtku
Kuchnia w czekoladziecynamonem i bezą na fajnym kruchym cieście, z którego wychodzą również świetne ciasteczka. Ciasto z czystym sumieniem polecam na przykład do jutrzejszej, niedzielnej kawki sprawdzi się idealnie ;) Składniki: Ciasto: 100 g cukru pudru 300 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g zimnego masła 2 żółtka opcjonalnie: 1 łyżka mleka Jabłka: 3-4 jabłka
Simply Foodjapońskim się nazywa. Jabłko w makowcu dodaje wilgoci ciastu i sprawia, że nie jest tak "ciężkie". Kruche ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 2 żółtka ½ kostki margaryny 1 łyżeczka cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa 1 puszka masy makowej słodkiej 6 białek 4 żółtka 10 dag margaryny 5 łyżek mąki 2 duże jabłka 3 łyżki płynnego(...)szklanki mąki Z podanych składników na kruche ciasto szybko zarobić ciasto, wstawić do lodówki na godzinę, potem rozwałkować i wyłożyć dno blaszki. Wyrobić kruszonkę z podanych składników. Białka ubić na sztywno. Z margaryny i mąki zrobić zasmażkę, którą dodać do masy makowej razem z bakaliami, proszkiem, miodem oraz jabłkami pokrojonym w kostkę. Na końcu dodać białka i delikatnie
Jadło i czytadłoZachęcam do wykonania tego ciasta nawet laików, gdyż jest naprawdę łatwe w przygotowaniu :) Szarlotka na kruchym cieście Składniki: 2,5 szklanki mąki (pomieszane mąki jakie lubimy: pszenna, żytnia, razowa, orkiszowa) 3/4 szklanki cukru pudru łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia kostka masła (można 1/2 kostki masła + 1/2 kostki margaryny) 4 jajka słoik jabłek na szarlotkę dżem(...)wiśnie w syropie) Szarlotka na kruchym cieście Wykonanie: Z białek ubijamy pianę z dodatkiem odrobiny cukru pudru. Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek i masło dobrze siekamy. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Formę smarujemy tłuszczem. Ciasto dzielimy na 4 części, trzema częściami wykładamy dno i boki formy. Na to dajemy jabłka ze słoika, wiśnie wybrane z dżemu (lub syropu
Pyza i SurówkaGdyby tylko dało się przekazać Wam przez monitor chociaż trochę smaku i zapachu, to jestem pewna, że szybko maszerowalibyście do kuchni by przyrządzić to ciasto :) Z najlepszymi jesiennymi jabłkami, z kruchymi ciasteczkami pełnymi cynamonu i pachnącej skórki pomarańczowej. Ale to było pyszne! 300 g mąki 40 g cukru pudru trzcinowego 200 g masła 0/5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Odstawiamy w chłodne miejsce by nieco zastygło. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Całość siekamy z masłem po czym dodajemy żółtka i jogurt. Zagniatamy na gładkie ciasto i odstawiamy do lodówki na 15-20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części. Jedną rozwałkowujemy
Mienta blog