kruche ciastka - 4086 przepisów (strona:157/273)

Sezamowe ciasteczka z tahini 201

Jeśli sądzicie, że z tahini można zrobić tylko hummus, to niestety jesteście w błędzie :-) Dzisiaj proponuję sezamowe ciasteczka. Kruche i niezwykle lekkie zasmakują zwłaszcza osobom lubiącym

Zielona Kuchnia
Rogaliki ziemniaczane z dżemem pomarańczowym i czekoladą (pyszne!) 344

Przepyszne rogaliki z ugotowanych ziemniaków. W smaku - zaskakująco smaczne, coś pomiędzy drożdżowymi i kruchymi. Robiłam je bardziej z ciekawości, bez większego przekonania - a później, od pierwszego

Kto ugości moich gości?
Orzeszki z kremem – nadziewane ciasteczka 274

przygotować ich sporą ilość z najróżniejszymi masami. Dziś dzielę się z Wami prostym przepisem na kruche orzechowe skorupki ciasteczek i pyszny krem wypełniający ich wnętrze. Tak przygotowane orzeszki z kremem będą idealne na świąteczny stół, jak i na najróżniejsze okazje czy przyjęcia. Jak przygotować kruche skorupki do orzeszków (ciasteczek)? Potrzebujecie do tego kilku prostych składników, które na pewno znajdziecie(...)Inspiration Przechowywanie… Ciastka orzeszki (same „skorupki”) długo zachowują świeżość, można je upiec kilka dni wcześniej. Tuż przed planowaną uroczystością nadziewamy je kremem. Orzeszki można nadziać dowolnym kremem. Najpopularniejsze są kremy na bazie mleka w proszku. Ja jednak dziś polecam Wam prosty krem, który sprawdzi się również do przekładania ciast. Składniki: Na kruche ciasteczka orzeszki: 3 szklanki

Słodkie okruszki
CIASTECZKA ORZECHOWE Z PAJĄKAMI NA HALLOWEEN 685

smakują wspaniale, są bardzo kruche i idealnie komponują się ze szklanką zimnego mleka. Korpusy pająków zrobiłam z orzechów laskowych w czekoladzie, ale możecie użyć czekoladowych kulek Lila Stars albo Maltesersów, natomiast główki są z najzwyklejszych draży kakaowych (możecie je zastąpić np. rodzynkami w czekoladzie). Nogi pająków to lukier z dodatkiem czarnego barwnika. Przygotowanie tych ciastek zajmuje naprawdę niewiele czasu

Słodko-Słony Świat Ilony
Wegańskie ciastka owsiano-słonecznikowe z kokosem i kandyzowanym kiwi (bez jajek i cukru) 198

Przepis autorski (mój). Ciasteczka powstały spontanicznie i przyznam, że efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Wyszły rewelacyjne! Są chrupiące z zewnątrz i krucho-miękkie w środku. A smak? Wyczuwa się z nich doskonałą mieszankę pestek słonecznika, kokosa i kiwi! A zapach? Kusi już podczas przygotowywania masy. Ciasteczka idealnie nadają się dla diabetyków, wegan oraz osób lubiących zdrowe słodycze. Polecam! (15 sztuk(...)pieczenia - ciasteczka obróciłam na druga stronę.) (*) Użyłam mąki z amarantusa. Nie wszyscy lubią jej posmak, więc można użyć innej. W ostateczności nada się też pszenna. (**) W tytule napisałam, że ciastka są bez cukru, choć użyłam cukru kokosowego. Jednak różni się on od cukru zwykłego, ma niski indeks glikemiczny (IG 35) i doskonale nadaje się dla osób będących na diecie

Di gotuje
Kruche ciasteczka z m&m'sami 153

zajęło to na prawdę niewiele czasu. Sama nie wiem, ale jakoś najlepsze wypieki, ciastka, chleby wychodzą mi podczas nocnego pieczenia :) Po upieczeniu, należy przechowywać w szczelnym i suchym pojemniku. Dla urozmaicenia, można dodać kolorowy barwnik -u mnie żółty, który dostałam do przetestowania od firmy FoodColours . 'kruche ciasteczka z m&m'sami' Składniki: - 150g miękkiego masła

CookYourself
Super kruche ciasteczka kokosowe bez jajek 176

się przepisem z blogu: Sztuka gotowania wg Samiry. Kolejny dowód, że najprostsze rzeczy są najlepsze. Ciasteczka bardzo mnie zaskoczyły i od razu zostały zjedzone. Są przepyszne, słodziutkie i idealnie kruche - wcale nie twarde. Każdy kawałek rozpływa się w ustach - miłe uczucie jak tak się roztapia. (17 sztuk) 120g mąki 50g masła/margaryny 50g smalcu (*) 1/2 szklanki wiórek kokosowych 4 łyżki(...)ciasta. (Wiórki najlepiej dodać na końcu.)  Z masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą z nich spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Dodatkowo na ciastkach odcisnęłam wzorek - foremką. Można widelcem lub wcale tego nie robić.) Ciastka piec (w rozgrzanym piekarniku) 15-20 minut (w oryginale 10 minut) w 180 stopniach. ( Ciasteczka powinny być

Di gotuje
Pomarańczowe ciasteczka z kleiku ryżowego z konfiturą 157

Uwielbiam ciasteczka z kleiku ryżowego i często wymyślam ich przeróżne wersje, co pewnie wiecie obserwując mój blog. Tym razem chciałam Wam zaprezentować przepyszne, mocno kruche i niesamowicie delikatne ciasteczka o smaku pomarańczowym. Już ich zapach niezwykle kusi, więc naprawdę ciężko poprzestać na kilku sztukach. Poza tym są takie lekkie, że można sobie pozwolić na odrobinę słodkości. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia(...)należy wypełnić odrobiną nadzienia. Wszystkie kuleczki ułożyć (zachowując niewielkie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 20-25 minut w 180 stopniach.  (Ciastka powinny być odrobinę zarumienione. Początkowo będą bardzo delikatne, ale podczas stygnięcia nabiorą odpowiedniej konsystencji

Di gotuje
KRUCHE ROGALIKI Z PIWEM NADZIEWANE POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI 138

Dziś przedstawiam Wam kolejną odsłonę rogalików, tym razem z dodatkiem piwa w cieście. Przepis pochodzi z moich starych zapisków, sprawdzony wielokrotnie. Rogaliki wychodzą mega kruche, przygotowuje się je bardzo łatwo i szybko. Kto jeszcze nie zna tego przepisu to polecam :) Składniki: * 350 g mąki pszennej * 220 g zimnego masła  * 4 łyżki cukru pudru * 1/2 szklanki piwa Dodatkowo: * powidła śliwkowe(...)trójkąty. Na brzegu każdego trójkąta układać nie dużą ilość powideł śliwkowych. Zawijać rogaliki i układać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180'C. Piec ciastka około 25 minut, do zarumienienia. Wystudzić na kratce. Z cukru pudru i wody zrobić lukier, polewać go na wystudzone rogaliki

Zrób to smacznie
Anyżkowe ciasteczka z maszynki 485

Tradycyjne włoskie ciasteczka anyżkowe. Kto ich jeszcze nie jadł koniecznie musi spróbować, tych co je znają pewnie długo nie trzeba namawiać do ich zrobienia;) Proste, szybkie, mega aromatyczne, oszałamiająco kruche- jednym słowem niebo w gębie a jaki zapach unosi się podczas ich pieczenia.... koniecznie musicie zrobić;) Serdecznie polecam;)  Składniki:  350 gramów mąki pszennej  150 gramów cukru pudru(...)sól, jajka, cukier, miękkie masło, skórkę  oraz sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i proszek do pieczenia. Dokładnie wyrobić ciasto, ma być gładkie i elastyczne. Gotowe przełożyć do maszynki. Ciastka wyciskać bezpośrednio na blaszkę,  piec w temperaturze 170 stopni przez około 10 minut. Zamiast maszynki można użyć również rękawa cukierniczego;)  Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Ciasto Gaja bez pieczenia z Nutellą i truskawkami / No Bake Nutella and Strawberries 'Gaia' Cake 217

kremów i owoców (babkę, muffinki, ciasto drożdżowe itp.) lub herbatniki, biszkopty albo inne ciastka. Możecie też połączyć ciasto z ciastkami - ważne, by dokładnie zmiksować je w blenderze lub zetrzeć na tarce. W związku z tym, że spód zawiera nutellę i dżem, dobrze, by wybrane ciastka nie były za słodkie. Istotne również, by użyć dżemu niskosłodzonego. Spód(...)pieczenia z truskawkami jest dość gruby - ciasto jest przez to bardzo sycące i jeden kawałek w zupełności wystarczy by zaspokoić głód na coś słodkiego. Jeśli wolicie cieńszy, imitujący kruche ciasto spód, możecie zmniejszyć ilość składników do spodu nawet o połowę. Ciasto Gaja z jogurtem i nutellą zawiera też dość słodki krem czekoladowy z mascarpone - jeśli lubicie gorzką czekoladę, zdecydowanie warto

Lekcje w kuchni
Ciasto kruche uniwersalne ( do babeczek , ciasteczek , ciast itp ) 383

Składniki : 375 g mąki 250 g masła lub Kasi o smaku masła lub innej do pieczenia 125 g cukru ( może być zwykły ) 3 - 4 żółtka ew

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Ekspresowe pierniczki na ostatnią chwilę 135

Ekspresowe pierniczki na ostatnią chwilę możecie przygotować tuż przed świętami lub w dowolnej chwili, kiedy to macie ochotę na pyszne, piernikowe ciasteczka! Pierniczki są kruche, chrupiące i nadają się do podjadania bezpośrednio po upieczeniu. Ich przygotowanie zajmuje tylko chwilę, ponieważ wszystkie składniki należy jedynie zagnieść, ciasto rozwałkować, a później już można wykrawać dowolne kształty. Pysznie, prosto oraz świątecznie(...)wykrawać z niego dowolne kształty. Pierniczki przełożyć na blachę uprzednio wysłaną papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut w 180 stopniach. Ostudzone ciastka posypać cukrem pudrem, udekorować lukrem lub polewą czekoladową.  Przy pieczeniu pierniczków użyłam papieru do pieczenia Stella . Bardzo lubię ten produkt za jego wydajność, bo 8 m w opakowaniu wystarcza

Di gotuje
Ciasteczka cytrynowe w pudrze 208

Pulchne, orzeźwiające,  lekko popękane ciasteczka obtoczone przed pieczeniem w cukrze pudrze, smakują obłędnie pysznie, jedne z moich ulubionych kruchych ciasteczek pieczonych na maśle, już sam zapach wydobywający się z piekarnika podczas pieczenia  wprowadza w błogi nastrój, w sam raz na wiosnę ! Najlepsze zaraz po upieczeniu i ostudzeniu. Składniki na 20 sztuk ciasteczek 225 g mąki pszennej 1 jajko(...)masła  1 cytryna 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 8 dag cukru drobnego 1 torebka cukru ze skórką cytrynową Dodatkowo: cukier puder do obtoczenia ciastek Wykonanie ciasteczek: Cytrynę wyszorować pod bieżącą wodą, można też sparzyć. Z całej cytryny zetrzeć skórkę na tarce jarzynowej o drobnych oczkach z połowy cytryny wycisnąć sok. Masło pokroić na kawałki, wsypać cukry, utrzeć

Wanilia i Kardamon
Ciasteczka nadziewane jabłkami i solonym karmelem / Salted caramel apple hand pies 303

Dziś przedstawiam przepis na ciasteczka, jak dla mnie doskonałe! Aż wstyd się przyznać ile ich zjadłam, ale jedno jest pewne – warto było Kruche ciasteczka nadziewane jabłkami z cynamonem i solonym karmelem. Przepyszne! Przepis pochodzi z doskonałego bloga Just a Taste Scroll down for recipe in English Ciasteczka nadziewane jabłkami i solonym karmelem (ok. 10 ciasteczek) Składniki na ciasto(...)zlepienia, na jabłka wyłóż toffi, a na nie połóż dosłownie kilka ziarenek soli morskiej. Na wierzch połóż kolejne kółko z ciasta i za pomocą widelca zlep brzegi. Wysmaruj każde ciastko mieszanką jajka z wodą, wytnij w każdym ostrym nożem po 3 otworki i posyp cukrem. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut lub do ładnego zarumienienia. Po wyjęciu odstaw

karmelowy