delikatne rogaliki w posypce migdałowej. Ze wszystkich składników zagnieść kruche ciasto. Włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy uformować z ciasta wałki grubości kciuka i pokroić na kawałki o długości 4-5 cm. Następnie uformować z nich rożki (fot.1).Ciastka pojedynczo układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie posmarować
Świat Ciastaprzepyyyszne, takie mocno kruche, delikatne i obłędnie pachną! Przyznam, że sama jednorazowo potrafię zjeść ich całą partię, dlatego bywa, że piekę je z potrójnej lub poczwórnej ilości składników. Naprawdę! Lubię też jak stoją na stole w mojej ulubionej drewnianej miseczce (*) i mogę po nie sięgnąć w każdej chwili! Zresztą każdy kto przejdzie obok - chwyta za ciastko! Koniecznie spróbujcie. (około(...)Każdą kuleczkę lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując niewielkie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia/ Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 20-25 minut w 180 stopniach. (Ciastka powinny być odrobinę zarumienione.) Ciasteczka ostudzić na kratce. (Początkowo będą bardzo delikatne, ale później nabiorą kruchości.) (*) Uwielbiam drewniane przedmioty związane z kuchnią, a ostatnio przypadkowo natknęłam się na fajny
Di gotujeMam 2 ulubione kremy do deserów – krem z białej czekolady i krem patissiere czyli francuski, waniliowy krem budyniowy. Dziś te 2 połączyłam w jedną całość
Ostra na SłodkoMam 2 ulubione kremy do deserów – krem z białej czekolady i krem patissiere czyli francuski, waniliowy krem budyniowy. Dziś te 2 połączyłam w jedną całość
Ostra na SłodkoPrzepis pochodzi z zeszytu babci mojej synowej. Jest to bardzo stary i pokoleniowy przepis. Wykonanie – żółtka z cukrem utrzeć, dodać pozostałe składniki. Najlepiej za pomocą
Kuchnia PokoleńJedne z moich ulubionych ciasteczek, kruche, szybkie do przygotowania i można je długo przechowywać. Takie ciasteczka to chwila moment i mamy gotowy poczęstunek np. dla niezapowiedzianych gości. Składniki na około 15 ciastek: 100 g masła orzechowego bez dodatków 100 g masła migdałowego 1 jajko kl M 1/2 płaskiej łyżeczki sody 60 g cukru zwykłego lub trzcinowego ewentualnie
Gotowanie...to proste !Czas Przygotowania : 15 min Gotowe w : 2 h Okres przedświąteczny zobowiązuje do tego, aby w domu pachniało imbirem i przyprawą do piernika. Dlatego u mnie
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyBoże Narodzenie którymi potem przez długi czas się zajadamy. Ja co roku też piekę swoje kruche ciasteczka i zawsze coś staram się w nich zmienić aby podstawa była ta sama a smakiem się co roku trochę różniły. Składniki na 2 blaszki ciastek: 180 g masła 2 żółtka 250 g mąki pszennej 70 g mąki migdałowej 120 g cukru
Gotowanie...to proste !Jakiś czas temu Maja dostała w prezencie książkę “Cecylka Knedelek i kawiarenka Pod wisienką”. Odkąd ją po raz pierwszy obejrzała, nie rozstaje się z nią na
Wiszniówkatakie popękane :D Był to efekt niezamierzony, ale jak najbardziej zadowalający. Ciacha są pozbawione glutenu, mocno kruche i bardzo kokosowe. A żółta barwa jest wynikiem dodania wiejskich jajek, które nie tylko kolorem ale i smakiem znacząco odbiegają od tych dostępnych w marketach. Ciastka kokosowe robi się na prawdę bardzo szybko i łatwo. Są fajną propozycją na smaczną i zdrową
Zdrowie na języku :PCiasteczka Lego to pierwsza propozycja na słodki prezent, jaki możecie przygotować na Dzień Chłopaka. Kruche ciasteczka można upiec dużo wcześniej i przechować w słoiku do czasu, kiedy będą dekorowane. Prezentem może być cały słoik (kto nie ucieszyłby się ze słoika ciastek?) równie dobrze wyglądają jednak także zapakowane pojedynczo w celofan i przewiązane wstążką. Składniki: 2 szklanki mąki
CiastkozercyKorzystając jednak z ostatnich zapasów tegorocznych truskawek postanowiłam zrobić pyszny sernik na zimno. Niezbyt słodki, z kruchym, ciasteczkowym spodem i musem. Polecam! Inspirowałam się przepisem z tej strony. Wprowadziłam własne, drobne modyfikacje. Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm): 125 gram zbożowych ciastek z czekoladą 3 łyżki miękkiego masła 700 gram truskawek 50 gram cukru 2 galaretki truskawkowe
Mango Papajapieczenia. Połącz całość, wyjdzie ciasto idealne do formowania, ale kulaj ciastek większych niż orzech włoski. Piecz około 15 minut w temp. 180 C na śodkowej półce piekarnika. Po upieczeniu wystudź (o ile się powstrzymasz), a ciasteczka wtedy stwardnieją, przechowuj w puszcze lub szklanym pojemniku Jak to kruche ciacha będą dobre nawet do 10 dni po upieczeniu (odpowiednio przechowywane). Smacznego
greenscarfżelazo) oraz są źródłem cennego błonnika. Cztery ciastka belVita, produkt mleczny, porcja owoców i ciepły napój to pomysł na pyszne i zbilansowane śniadanie. Dlaczego częścią śniadania powinny być ciastka belVita? bo stopniowo uwalnia węglowodany, bo jest źródłem błonnika, bo zawiera pełne ziarno 5 zbóż, bo jest źródłem witamin B1 i E. W ramach kampanii #belVita, otrzymałam do przetestowania(...)sztuki w jednym opakowaniu. Ciasteczka belVita są bardzo kruche, co jest ich dużą zaleta, a przy tym dają odczucie świeżo upieczonych. Jednakże, jeśli małe paczuszki zostaną już odpakowane to najlepiej zjeść je wszystkie w ten sam dzień, gdyż po dłuższym czasie tracą na kruchości i smakują jak zwykłe ciastka maślane. Im lepsze będzie nasze śniadanie tym lepszy będzie cały
Kulinarna (nie)codzienność