Moje słoiki na ciastka od pewnego czasu świecą pustkami dlatego stwierdziłam, że to dobry moment, żeby zrobić małe zapasy :) Dziś obiecane amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady czyli c hocolate chip cookies (to te same, które zjadał Ciasteczkowy Potwór na Ulicy Sezamkowej!). To odmiana kruchych ciasteczek z dużą ilością masła i brązowym cukrem - dzięki temu są idealnie cienkie i chrupiące(...)łyżeczka soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 250 g masła 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 150 g dropsów czekoladowych (lub pokrojonej na małe kawałki czekolady Jeśli nie robimy ciastek w robocie kuchennym masło powinno być dość miękkie - trzeba wyciągnąć je wcześniej z lodówki, można też pokroić na mniejsze kawałki. Masło miksujemy i dodajemy po trochu cukier - dobrze
Ciastkozercyprzypiekły w piekarniku, gdyż wtedy staną się twarde i kruche. W swoim składzie zawierają również miód, dlatego po kilku dniach mogą stwardnieć - najlepiej przechowywać je w zamkniętym opakowaniu z kawałkiem jabłka, dzięki temu zawsze będą miękkie. Pierniczki lukrujemy przed podaniem lub od razu po upieczeniu - lukier również będzie chronił ciastka przed wysychaniem. W przygotowaniu są naprawdę bardzo szybkie
Kuchnia MagdaLenyprzypiekły w piekarniku, gdyż wtedy staną się twarde i kruche. W swoim składzie zawierają również miód, dlatego po kilku dniach mogą stwardnieć - najlepiej przechowywać je w zamkniętym opakowaniu z kawałkiem jabłka, dzięki temu zawsze będą miękkie. Pierniczki lukrujemy przed podaniem lub od razu po upieczeniu - lukier również będzie chronił ciastka przed wysychaniem. W przygotowaniu są naprawdę bardzo szybkie
Kuchnia MagdaLenyRożki z jabłkami Szybkie i proste w przygotowaniu ciasteczka maślano-serowe. Kruche i delikatne, w smaku przypominają trochę ciasto francuskie. Są naprawdę pyszne!
Blog z ApetytemCynamonowe serca. Piernikowe serca. Pierników może być wiele rodzi od miękkich, wilgotnych po super kruche ciasteczka . Tym razem cynamonowe serca zagoszczą na Dzień Świętego Walentego . Te
Zdrowy Styl JoannyPo obiedzie zawsze nachodzi ochota na coś słodkiego do kawy to zrobiliśmy takie oto talaretki :D Składniki: Na kruche ciasto: - 200 g mąki pszennej, - 140
Przepisy MikołajaWitajcie. Skusiłam się niedawno na zupełnie inne pierniczki. Nie przypominają naszych pierników. Są cienkie, kruche, czuć moc korzennych przypraw. Są naprawdę smaczne, choć nasze mają zdecydowanie
Kuchnia domowa AniTłusty czwartek jeszcze nie nadszedł, a faworki zdążyłam w tym roku zrobić już dwa razy. Klasyczne, bardzo kruche – według najbardziej ulubionego przepisu . Dzisiaj kolejny przepis na
Karo in the Kitchenhttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Inspiracja z blogu: Moje Wypieki . Ciasteczka o smaku chałwy? Właśnie tak! Posiadają kruchą, piaskową strukturę i ten kuszący aromat! Są tak
Di gotujeOdkąd zobaczyłam je na blogu Ali wiedziałam, że prędzej czy później przyjdzie na nie czas ... :) Kruche, delikatne, ciasto i zamknięty w nim aksamitny budyń ... Znacie lepsze
Walijskie PichceniePyszna, uzależniająca tarta o niesamowitym smaku. Składniki (na tortownicę o średnicy 28 cm): Ciasteczkowy spód: 220 gram ciastek Oreo 120 gram herbatników kakaowych
Mango PapajaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ciasteczka orzechowe to jedne z lepszych ciasteczek jakie ostatnio jadłam. Są mega orzechowe, baardzo kruche i delikatne. Zrobiłam je
Marta GotujeSkromnie przyznam, że to jedne z lepszych - wytrawnych wypieków, które idealnie nadają się na szybką przekąskę. Ciasteczka są naprawdę przepyszne, takie kruche i mocno serowe. Bardzo często je piekę nie tylko do podjadania, co niesamowicie wciąga, ale też jako dekoracja różnych przystawek oraz sałatek. Polecam! (około 35 sztuk w zależności od wielkości) 130g mąki pszennej 100g serka topionego(...)lodówce.) Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia oraz posypać ulubionymi przyprawami. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut w 190 stopniach. (Powinny być zarumienione.) Upieczone ciastka wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Użyłam serka topionego edam Sertop
Di gotujegrudniowej kuchni zaczyna królować mak. To wraz ze zbliżającymi się wielkimi krokami świętami pojawia się w wielu słodkościach. U mnie dzisiaj mak w krucho drożdżowych kopertkach. Ciasto nie jest za słodkie, jest lekko chrupiące, zaraz po upieczeniu i wystudzeniu przypomina nieco ciasto francuskie.Deser idealny na niedzielne popołudnie. KOPERTKI z MAKIEM Składniki: 250 margaryny 250 ml śmietany(...)zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy 5 cm kwadraty. Na każdym z nich układamy ok.pół łyżeczki masy makowej i zawijamy zakładając na siebie dwa rogi po skosie. Ciastka smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach przez ok.20 minut. Po wystudzeniu koperty polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem Uwaga: Nie czekamy
Bon appetit mon amieDziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasteczka, do zrobienia których potrzebujemy tylko 3 składniki: mąkę, ser biały i masło.Niesamowicie kruche i delikatne, a w smaku przypominają trochę ciasto francuskie. SKŁADNIKI 250 g twarogu mielonego (jak na sernik) 250 g masła w temperaturze pokojowej 250 g mąki pszennej 2 słodkie jabłka cukier puder do oprószenia WYKONANIE Jabłka obieramy(...)drugą połówką. . Postepujemy tak z pozostałym ciastem. Ciasteczka układamy na blaszce w lekkich odstępach od siebie(uwaga - rosną ). Pieczemy około 15 minut.Pilnujemy żeby za bardzo się nie przypiekły :). Gdy ciastka ostygną, oprószamy je cukrem pudrem :). SMACZNEGO
Mała w garnku miesza