możemy schłodzić w lodówce przez całą noc, otrzymamy w ten sposób bardziej zwarte ciasto, które po wyciągnięciu z lodówki kroimy na ciastka o grubości mniej więcej 0,5mm, ciastka w takiej postaci umieszczamy na blasze od piekarnika i pieczemy również około 15 minut Orzechowe ciasteczka Składniki: ¾ szklanki mąki pszennej (120 g) 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach. Każdą kulkę delikatnie spłaszczamy widelcem (niezbyt mocno, gdyż ciasto jest bardzo kruche i ciasteczka nie mogą być za cienkie), odbijając na wierzchu wzorek charakterystyczny dla widelca. Pieczemy ciastka około 15 minut lub nieco krócej (czas pieczenia zależy oczywiście od wielkości, jaką nadamy naszym ciasteczkom). Upieczone ciasteczka pozostawiamy do całkowitego
KulinarneImpresje.plciasto wyszperałam na stronie www.oetker.de, ale po przeanalizowaniu składników stwierdziłam, że masę serową zdecydowanie wolę przygotować po swojemu :) Oto przykład jak tradycyjny sernik z dodatkiem moreli i kilku kruchych, kakaowych ciasteczek, może zamienić się w wielkanocne cudo :) Sernik nie jest zbyt słodki, a dodatek owoców sprawia, że ciasto nabiera niepowtarzalnego smaku. Składniki na ciasto: 450 g mąki pszenna(...)około 1/3 i rozwałkować placek (na posypanej mąką stolnicy), o grubości około 5 mm. Za pomocą foremek do ciastek wyciąć różne motywy wielkanocne i odłożyć na bok. Przygotować formę o wymiarach 20x30 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia. Resztę kruchego ciasta zagnieść i wykleić nim dokładnie dno blachy. Podziurkować widelcem. Wstawić do lodówki. Morele wyjąć z puszek
Świat CiastaWalentynki już minęły. Ale jak już wcześniej wspominałam, serduszkowe klimaty są u mnie na porządku dziennym. I można śmiało powiedzieć, że Walentynki dla mnie trwają cały
Moje Pyszne Siódme Nieboteż dodatkową warstwę bitej śmietanki. Różnią się też ciastem - w jednym jest ciasto francuskie, w drugim - ciasto kruche lub półfrancuskie. Nie zamierzam rozstrzygać sporu, czyja racja jest bardziejsza, każdy niech to nazywa tak, jak mu smakuje;) Upiekłam więc napoleonki, czyli ciastka z budyniem. I właśnie budyń w tym ciastku jest najsmaczniejszy - aksamitny, słodki, cudownie waniliowy. Na drugi
Obiad gotowyniesamowite w smaku. Nieziemsko delikatne i kruche. No i mocno maślane 😍 I właściwie chyba nic więcej do ich opisu nie muszę dodawać 👍 Robi się je szybciutko, jedynym maleńkim (ale takim tyci tyci 😉) utrudnieniem może być fakt, że przygotowane do wałkowania ciasto jest lekko klejące. Ja odrywałam je po kawałku i wałkowałam między 2 kawałkami folii spożywczej - a wtedy zero(...)konsumować osoby mające problem z jej tolerancją. Źródło (a raczej jedno ze źródeł, bo przepis znajdziemy na wielu blogach) przepisu: tutaj Składniki na sporą ilość niedużych ciastek: 220g mąki pszennej 2 op. budyniu śmietankowego (40g) bez cukru 100g cukru pudru 230 g miękkiego masła skórka otarta z 1 sparzonej cytryny Wykonanie: Miksujemy miękkie masło
Walijskie Pichcenietowarzystwie szklanki mleka. Oryginalnie ciasteczka odciskane są w specjalnych drewnianych formach, ja takich nie posiadam więc użyłam foremki do herbatników. Ciasteczka wychodzą kruche i słodziutkie więc na pewno przypadną Wam do gustu ;) Składniki na prawie 2 blaszki ciastek: 200 g mąki pszennej 110 g cukru drobnego 50 g mielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła
Gotowanie...to proste !Delikatny sernik limonkowy na zimno. Prosty, ale w prostocie siła. Na spodzie z ciastek pełnoziarnistych, by było szybciej. Idealny na Wielkanocny stół dla leniwych. Na zdjęciu widać ciasto kruche, ale w przepisie podaję na prostszy i szybszy spód z gotowych ciasteczek. Składniki: 200 g kruchych ciasteczek pełnoziarnistych 60 g masła Skórka starta z 2 limonek
Bon Appetit MałgorzatySzybkie ciasteczka z mascarpone to smaczna odmiana dla tradycyjnych, kruchych ciasteczek. Ciasteczka idealne do kawy, herbaty, czy też jako dodatek do drugiego śniadania. Dla małych i
365 dni dookoła kuchniMocno orzechowe, kruche ciasteczka powstały z myślą o wszystkich miłośnikach masła orzechowego Podobno masło orzechowe to produkt, który można kochać lub nienawidzić. Ja zdecydowanie należę do
365 dni dookoła kuchniSzybkie ciasteczka z dodatkiem dyni - pyszne, złociste, kruche i gotowe w pół godziny. Składniki (na około 30 szt.): 300 g mąki tortowej 100 g ugotowanej, wystudzonej
Świat CiastaPrzepyszne i kruche owsiano-migdałowe ciasteczka w polewie z gorzkiej czekolady, czyli kolejna propozycja zdrowszej przekąski. Ciastka świetnie chrupią i wprost nie można się od nich oderwać. Przepis jest banalnie prosty a wykonanie nie zajmuje dużo czasu. Naprawdę jedne z najlepszych ciasteczek owsianych jakie jadłam. Świetnie smakują z kawą, herbatą lub ciepłym mlekiem. Z przepisu wychodzi
Healthy food explorerdaktyle, figi, śliwki, krążki jabłek – pięknie komponują się obok serów, wędlin i winogron, suszone morele. Ciasteczka, praliny Polecam ciasteczka kruche, niezbyt słodkie, pierniki, gorzka czekolada połamana, praliny kawowe lub z dodatkiem chałwy, mocno czekoladowe ciastka do pochrupania, wszelakie wariacje z płatków owsianych, u mnie kulki owsiane, ciasteczka owsiane z żurawiną i bananami. Fajny dodatek dla tych, którzy lubią
Zasmakuj KuchniSzybkie ciasteczka z użyciem płatków jaglanych, niezwykle kruche i smaczne. SKŁADNIKI 1,5 szkl. płatków jaglanych , ½ szkl. cukru, 1/3 szkl. posypki
słodki bratekPrzepis na rurki wykopałam ze zbioru babci. Są bardzo kruche i pyszne. Krem to już moja fantazja. Polecam są pyszne :) SKŁADNIKI NA CIASTO: 3 jajka 12
Pani na deserKruche ciasteczko jest dobre na każdą okazję, nawet do zwykłej herbatki w ciągu tygodnia. Sklepowe ciastka może i są smaczne ale ich składu lepiej nie czytać. Dlatego preferuję domowe ciasteczka, bo są i smaczniejsze i zdrowsze. Te zrobiłam z kokosem a przełożyłam je konfitura malinową. W pierwszy dzień po upieczeniu były chrupiące ale już drugiego dnia rozpływały się
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia