sezamu czarnego oraz białego. Cudownie kruche i chrupiące! Bardzo proste i szybkie do wykonania, a efekt końcowy po prostu przepyszny! Ja użyłam mąki gryczanej białej ponieważ jest delikatniejsza w smaku, ale z powodzeniem możecie użyć zwykłej. Oryginalny przepis pochodzi z włoskiego magazynu La cucina naturale. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI na ok.20 ciastek: 200 g mąki gryczanej - u mnie gryczana biała
Kuchnia bezglutenowaWaniliowe ciasteczka z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi…cudownie kruche…przepyszne! Składniki: 2 szklanki maki pszennej 190 g masła 3/4 szklanki pokrojonej suszonej śliwki 2/3 szklanki
WYSPA SZCZĘSLIWAKruche maślane ciasteczka z lekko cytrynową nutą. Szybkie i proste. Ja robiłam je maszynką do ciastek (z Lidla) i sprawdziała się rewelacyjnie. Przepis na te ciasteczka pochodzą ze strony "mojewypieki". Mogą poleżeć w szczelnie zamkniętym pojemniku 2 tyg. Składniki na 3 blachy ciasteczek: 225 g masła w temperaturze pokojowej 2/3 szklanki cukru 290 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli
IMPRESJA SMAKUZawsze dobrze mieć pod ręką przygotowane miseczki z ciasta kruchego na przepyszne babeczki.Nadziewamy je na słodko lub pikantnie.Ja gdy robię jakieś ciasto kruche to przy okazji
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkinakładałam je w odstępach 5 centymetrowych na przygotowaną blachę. Piekłam 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Do ciastek można dodać odrobinę papryki chili albo starty świeży imbir. Polecam te pyszne ciasteczka. Są kruche,wspaniałe do kawy i mogą długo poleżeć. Smacznego
potrawyregionalneTym razem jagodowe nadzienie zamknęłam w kruchych, serowych pierożkach. Są one pyszne zaraz po upieczeniu, jak i następnego dnia. Nadzienie możemy modyfikować wg uznania
Walijskie PichcenieBardzo kruchy spód, galaretka przepełniona jagodami, lekki i słodki krem, kolejna warstwa jagód i na koniec bezowe chmurki. Mówię Wam. Po prostu jagodowe niebo. Pierwotnie ciasto
Pełny talerzCoś słodkiego i pysznego na deser. Malutkie, kruche babeczki nadziewane lekko słodkim gotowanym kremem z porzeczkami lub borówkami amerykańskimi. Słodkości na jeden kęs:) Składniki 24 kruche
Kulinarne Inspiracjewarto zadbać żeby pojawił się na świątecznym stole :). Mazurek w skrócie to spód, nadzienie i dekoracja. Spód może być z ciasta kruchego, drożdżowego itp.. Jeśli nie macie piekarnika możecie go przygotować mieląc w malakserze pokruszone ciastka z masłem (ok. 150 g ciastek/30 g masła), "mokry piasek" rozsypać w formie i ubić dnem kubka lub szklanki. Po 30 minutach
SzczyptaSmaQsobie wyciąć z kartki papieru i w ten sposób wyciąć garnitur. Białe ranty malujemy lukrem, muszkę przyklejamy również lukrem. Gotowe ciastka pakujemy w folię i szczelnie zamykamy. Można je przechowywać przez kilka miesięcy. Ciasto będzie kruche, a lukier plastyczny dosyć twardy
Jadło i czytadłoJak zobaczyłam te ciasteczka u Komarki wiedziałam, że muszę je koniecznie zrobić. Już dawno nie jadłam tak wspaniałych ciasteczek.. no i jeszcze ten wygląd
Na słodko lub wytrawniejest dokładny, ale nic w tym przepisie nie zmieniałam, o nic więcej nie dopytywałam. Niech pozostanie taki prawdziwy, babciny. Zrobię te ciastka już niebawem. Teraz tylko powiem, że nigdy nie domyśliłabym się, że zawierają drożdże. Są kruche, maślane (o dziwo!) i rozpływają się w ustach. Hipnotajzin :) Duża buźka Mimnie!Czytaj więcej
bistro mamaNa długie jesienne wieczory zachęcam Was do przygotowania tych ciasteczek ze swoimi dziećmi. Moja córcia miała przy nich świetną zabawę :)Składniki:150 g miękkiego masła150 g
Kuchnia domowa AniKończący się termin dwóch opakowań śmietany zmobilizował mnie do upieczenia tego pysznego ciasta. Śmietankowo - kokosowa warstwa, kakaowe kruche ciasto i delikatnie kwaskowate wiśnie pasują do siebie
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaciasteczka rosną. Piec w temperaturze 180oC przez ok. 12-15 min. Po wyjęciu z piekarnika odczekać parę minut bo ciastka są bardzo miękkie i można je przy zdejmowaniu z blaszki uszkodzić. Później są bardzo kruche. Mniam. :) Smacznego all photos made
coolinarnastrefa.blogspot.com