dwie rzeczy. Po pierwsze, i najważniejsze - słodkości. Bez czegoś do pojedzenia tak długa podróż jest po prostu nie do zniesienia. W duchu tej myśli w sobotę w nocy piekłam ciastka. Skończyłam gdzieś przed trzecią, po czym wyspacerowałam psa, wykąpałam się i doszłam do wniosku, że nie warto już się kłaść, skoro C. zaraz wróci z pracy i mnie obudzi(...)uderzyło. Jak już dotarło - było za późno. Jednak gdybym miała kakao, z pewnością bym je dosypała.Mimo wszystko wyszły boskie - delikatne, kruche, ale nie kruszące się, z duuużą ilością czekolady. C. stwierdził, że to jedne z najlepszych ciastek, jakie zdarzyło mu się jeść. I potwierdził to ilością wchłoniętych wczoraj przed pracą (na szczęście wyszło dużo, więc trochę
Pożeraczka, czyli raz adobrzepolemizować. Fakty mówiły same za siebie. By się zrehabilitować postanowiłam upiec czekoladowe ciastka z waniliowym aromatem. Przepis znalazłam w książce Nigelli Lawson KUCHNIA. Przepisy z serca domu.Ciastka są duże - średnica około 8cm. Wyszło mi ich 20, piekłam je na 2 razy. Są kruche, twardawe i nieprzyzwoicie słodkie. Wykorzystałam zwykłe tabliczki czekolady, które są o wiele tańsze od pięknie uformowanych(...)wysokości w odstępach kilku centymetrów. U mnie ok 9 ciasteczek na blachę. Piec 15-20 minut aż brzegi się zarumienią. Nie przejmujcie się, kiedy wyjęte z piekarnika ciastka wydają się miękkie. Dajcie im kilka minut, by ostygły, szybko stwardnieją
W kuchni wieczoremCudownie kruche dzięki krupczatce i cudownie maślane ciasteczka, bardzo łatwe w przygotowaniu. Możemy im nadawać dowolne kształty i posypywać cukrem lub i nie. Uwielbiane szczególnie przez dzieci. Mają jedną wadę, błyskawicznie znikają z talerza… Bardzo polecam, jedne z lepszych jakie piekłam. Składniki na dużą blachę ciastek: 2,5 szklanki mąki krupczatki Młynomag ½ szklanki mąki pszennej(...)zimne masło prosto z lodówki, śmietanę, żółtka i całość szybko zagnieść w jednolite kruche ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie porcjami rozwałkowywać na grubość około 0,5 cm na blacie podsypanym krupczatką-można użyć folii . Foremką do ciastek o dowolnym kształcie wykrawać ciasteczka. Nagrzać piekarnik do 195*c na grzaniu góra
Wanilia i Kardamonmożemy schłodzić w lodówce przez całą noc, otrzymamy w ten sposób bardziej zwarte ciasto, które po wyciągnięciu z lodówki kroimy na ciastka o grubości mniej więcej 0,5mm, ciastka w takiej postaci umieszczamy na blasze od piekarnika i pieczemy również około 15 minut Orzechowe ciasteczka Składniki: ¾ szklanki mąki pszennej (120 g) 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach. Każdą kulkę delikatnie spłaszczamy widelcem (niezbyt mocno, gdyż ciasto jest bardzo kruche i ciasteczka nie mogą być za cienkie), odbijając na wierzchu wzorek charakterystyczny dla widelca. Pieczemy ciastka około 15 minut lub nieco krócej (czas pieczenia zależy oczywiście od wielkości, jaką nadamy naszym ciasteczkom). Upieczone ciasteczka pozostawiamy do całkowitego
KulinarneImpresje.plciasto wyszperałam na stronie www.oetker.de, ale po przeanalizowaniu składników stwierdziłam, że masę serową zdecydowanie wolę przygotować po swojemu :) Oto przykład jak tradycyjny sernik z dodatkiem moreli i kilku kruchych, kakaowych ciasteczek, może zamienić się w wielkanocne cudo :) Sernik nie jest zbyt słodki, a dodatek owoców sprawia, że ciasto nabiera niepowtarzalnego smaku. Składniki na ciasto: 450 g mąki pszenna(...)około 1/3 i rozwałkować placek (na posypanej mąką stolnicy), o grubości około 5 mm. Za pomocą foremek do ciastek wyciąć różne motywy wielkanocne i odłożyć na bok. Przygotować formę o wymiarach 20x30 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia. Resztę kruchego ciasta zagnieść i wykleić nim dokładnie dno blachy. Podziurkować widelcem. Wstawić do lodówki. Morele wyjąć z puszek
Świat CiastaWalentynki już minęły. Ale jak już wcześniej wspominałam, serduszkowe klimaty są u mnie na porządku dziennym. I można śmiało powiedzieć, że Walentynki dla mnie trwają cały
Moje Pyszne Siódme Nieboteż dodatkową warstwę bitej śmietanki. Różnią się też ciastem - w jednym jest ciasto francuskie, w drugim - ciasto kruche lub półfrancuskie. Nie zamierzam rozstrzygać sporu, czyja racja jest bardziejsza, każdy niech to nazywa tak, jak mu smakuje;) Upiekłam więc napoleonki, czyli ciastka z budyniem. I właśnie budyń w tym ciastku jest najsmaczniejszy - aksamitny, słodki, cudownie waniliowy. Na drugi
Obiad gotowyniesamowite w smaku. Nieziemsko delikatne i kruche. No i mocno maślane 😍 I właściwie chyba nic więcej do ich opisu nie muszę dodawać 👍 Robi się je szybciutko, jedynym maleńkim (ale takim tyci tyci 😉) utrudnieniem może być fakt, że przygotowane do wałkowania ciasto jest lekko klejące. Ja odrywałam je po kawałku i wałkowałam między 2 kawałkami folii spożywczej - a wtedy zero(...)konsumować osoby mające problem z jej tolerancją. Źródło (a raczej jedno ze źródeł, bo przepis znajdziemy na wielu blogach) przepisu: tutaj Składniki na sporą ilość niedużych ciastek: 220g mąki pszennej 2 op. budyniu śmietankowego (40g) bez cukru 100g cukru pudru 230 g miękkiego masła skórka otarta z 1 sparzonej cytryny Wykonanie: Miksujemy miękkie masło
Walijskie Pichcenietowarzystwie szklanki mleka. Oryginalnie ciasteczka odciskane są w specjalnych drewnianych formach, ja takich nie posiadam więc użyłam foremki do herbatników. Ciasteczka wychodzą kruche i słodziutkie więc na pewno przypadną Wam do gustu ;) Składniki na prawie 2 blaszki ciastek: 200 g mąki pszennej 110 g cukru drobnego 50 g mielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła
Gotowanie...to proste !Delikatny sernik limonkowy na zimno. Prosty, ale w prostocie siła. Na spodzie z ciastek pełnoziarnistych, by było szybciej. Idealny na Wielkanocny stół dla leniwych. Na zdjęciu widać ciasto kruche, ale w przepisie podaję na prostszy i szybszy spód z gotowych ciasteczek. Składniki: 200 g kruchych ciasteczek pełnoziarnistych 60 g masła Skórka starta z 2 limonek
Bon Appetit MałgorzatySzybkie ciasteczka z mascarpone to smaczna odmiana dla tradycyjnych, kruchych ciasteczek. Ciasteczka idealne do kawy, herbaty, czy też jako dodatek do drugiego śniadania. Dla małych i
365 dni dookoła kuchniMocno orzechowe, kruche ciasteczka powstały z myślą o wszystkich miłośnikach masła orzechowego Podobno masło orzechowe to produkt, który można kochać lub nienawidzić. Ja zdecydowanie należę do
365 dni dookoła kuchniSzybkie ciasteczka z dodatkiem dyni - pyszne, złociste, kruche i gotowe w pół godziny. Składniki (na około 30 szt.): 300 g mąki tortowej 100 g ugotowanej, wystudzonej
Świat CiastaPrzepyszne i kruche owsiano-migdałowe ciasteczka w polewie z gorzkiej czekolady, czyli kolejna propozycja zdrowszej przekąski. Ciastka świetnie chrupią i wprost nie można się od nich oderwać. Przepis jest banalnie prosty a wykonanie nie zajmuje dużo czasu. Naprawdę jedne z najlepszych ciasteczek owsianych jakie jadłam. Świetnie smakują z kawą, herbatą lub ciepłym mlekiem. Z przepisu wychodzi
Healthy food explorerdaktyle, figi, śliwki, krążki jabłek – pięknie komponują się obok serów, wędlin i winogron, suszone morele. Ciasteczka, praliny Polecam ciasteczka kruche, niezbyt słodkie, pierniki, gorzka czekolada połamana, praliny kawowe lub z dodatkiem chałwy, mocno czekoladowe ciastka do pochrupania, wszelakie wariacje z płatków owsianych, u mnie kulki owsiane, ciasteczka owsiane z żurawiną i bananami. Fajny dodatek dla tych, którzy lubią
Zasmakuj KuchniSzybkie ciasteczka z użyciem płatków jaglanych, niezwykle kruche i smaczne. SKŁADNIKI 1,5 szkl. płatków jaglanych , ½ szkl. cukru, 1/3 szkl. posypki
słodki bratekPrzepis na rurki wykopałam ze zbioru babci. Są bardzo kruche i pyszne. Krem to już moja fantazja. Polecam są pyszne :) SKŁADNIKI NA CIASTO: 3 jajka 12
Pani na deserKruche ciasteczko jest dobre na każdą okazję, nawet do zwykłej herbatki w ciągu tygodnia. Sklepowe ciastka może i są smaczne ale ich składu lepiej nie czytać. Dlatego preferuję domowe ciasteczka, bo są i smaczniejsze i zdrowsze. Te zrobiłam z kokosem a przełożyłam je konfitura malinową. W pierwszy dzień po upieczeniu były chrupiące ale już drugiego dnia rozpływały się
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasezamu czarnego oraz białego. Cudownie kruche i chrupiące! Bardzo proste i szybkie do wykonania, a efekt końcowy po prostu przepyszny! Ja użyłam mąki gryczanej białej ponieważ jest delikatniejsza w smaku, ale z powodzeniem możecie użyć zwykłej. Oryginalny przepis pochodzi z włoskiego magazynu La cucina naturale. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI na ok.20 ciastek: 200 g mąki gryczanej - u mnie gryczana biała
Kuchnia bezglutenowaWaniliowe ciasteczka z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi…cudownie kruche…przepyszne! Składniki: 2 szklanki maki pszennej 190 g masła 3/4 szklanki pokrojonej suszonej śliwki 2/3 szklanki
WYSPA SZCZĘSLIWAKruche maślane ciasteczka z lekko cytrynową nutą. Szybkie i proste. Ja robiłam je maszynką do ciastek (z Lidla) i sprawdziała się rewelacyjnie. Przepis na te ciasteczka pochodzą ze strony "mojewypieki". Mogą poleżeć w szczelnie zamkniętym pojemniku 2 tyg. Składniki na 3 blachy ciasteczek: 225 g masła w temperaturze pokojowej 2/3 szklanki cukru 290 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli
IMPRESJA SMAKUnakładałam je w odstępach 5 centymetrowych na przygotowaną blachę. Piekłam 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Do ciastek można dodać odrobinę papryki chili albo starty świeży imbir. Polecam te pyszne ciasteczka. Są kruche,wspaniałe do kawy i mogą długo poleżeć. Smacznego
potrawyregionalneTym razem jagodowe nadzienie zamknęłam w kruchych, serowych pierożkach. Są one pyszne zaraz po upieczeniu, jak i następnego dnia. Nadzienie możemy modyfikować wg uznania
Walijskie PichcenieBardzo kruchy spód, galaretka przepełniona jagodami, lekki i słodki krem, kolejna warstwa jagód i na koniec bezowe chmurki. Mówię Wam. Po prostu jagodowe niebo. Pierwotnie ciasto
Pełny talerzCoś słodkiego i pysznego na deser. Malutkie, kruche babeczki nadziewane lekko słodkim gotowanym kremem z porzeczkami lub borówkami amerykańskimi. Słodkości na jeden kęs:) Składniki 24 kruche
Kulinarne Inspiracjewarto zadbać żeby pojawił się na świątecznym stole :). Mazurek w skrócie to spód, nadzienie i dekoracja. Spód może być z ciasta kruchego, drożdżowego itp.. Jeśli nie macie piekarnika możecie go przygotować mieląc w malakserze pokruszone ciastka z masłem (ok. 150 g ciastek/30 g masła), "mokry piasek" rozsypać w formie i ubić dnem kubka lub szklanki. Po 30 minutach
SzczyptaSmaQsobie wyciąć z kartki papieru i w ten sposób wyciąć garnitur. Białe ranty malujemy lukrem, muszkę przyklejamy również lukrem. Gotowe ciastka pakujemy w folię i szczelnie zamykamy. Można je przechowywać przez kilka miesięcy. Ciasto będzie kruche, a lukier plastyczny dosyć twardy
Jadło i czytadłoJak zobaczyłam te ciasteczka u Komarki wiedziałam, że muszę je koniecznie zrobić. Już dawno nie jadłam tak wspaniałych ciasteczek.. no i jeszcze ten wygląd
Na słodko lub wytrawniejest dokładny, ale nic w tym przepisie nie zmieniałam, o nic więcej nie dopytywałam. Niech pozostanie taki prawdziwy, babciny. Zrobię te ciastka już niebawem. Teraz tylko powiem, że nigdy nie domyśliłabym się, że zawierają drożdże. Są kruche, maślane (o dziwo!) i rozpływają się w ustach. Hipnotajzin :) Duża buźka Mimnie!Czytaj więcej
bistro mamaNa długie jesienne wieczory zachęcam Was do przygotowania tych ciasteczek ze swoimi dziećmi. Moja córcia miała przy nich świetną zabawę :)Składniki:150 g miękkiego masła150 g
Kuchnia domowa Ani