Małe, kruche i bardzo aromatyczne. Takie są właśnie te ciasteczka. Na dodatek są tak proste w wykonaniu, że prawie całkiem samodzielnie wykonał je mój synek:) Oczywiście dekoracja tez należała tylko i wyłącznie do niego:) A ten zapach pomarańczy, jaki unosił się po całym domu... Składniki: szklanka mąki pszennej, 100g masła lub margaryny, 1/3 szklanki brązowego cukru, 3 łyżki mocnego naparu(...)oraz szczyptę soli. Skórkę pomarańczową drobno posiekać, dodać do mąki. Dodać masło oraz napar z herbaty. Całość posiekać i zagnieść kruche ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować i foremką wykrawać ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 10-12minut w temp. 180st. Ostudzić na kratce. Można
Z miłości do słodkościCiasto stworzone dla wielbicieli ciasteczek Oreo. Kruchy, lekko gorzkawy spód, krem na bazie kremówki, serka mascarpone i białej czekolady. Całość wykończona orzeźwiającym musem truskawkowym. Składniki: 200g białej czekolady 2 czubate łyżeczki żelatyny 1kg truskawek 2 galaretki truskawkowe 400g kremówki 30% lub 36% 250g serka mascarpone 300g ciasteczek oreo 100g masła Spód tortownicy o średnicy 26cm smarujemy masłem. Przeczytaj cały przepis
AleTorcikpierniczki zobaczyłam na blogu Zdrowie na języku i trochę zmodyfikowałam dwa przepisy, łącząc mąkę orkiszową ze zmielonymi płatkami, a karob z przyprawą do piernika. Iście hybrydowo, prawda? Powstały kruche, orzechowe ciasteczka z aromatem piernika. Z czasem na pewno stają się bardziej miękkie, ale u mnie właściwie tego nie doczekały Od siebie dodam jeszcze, że jeśli lubicie mocno słodkie ciacha, warto
Fitkotpierniczki zobaczyłam na blogu Zdrowie na języku i trochę zmodyfikowałam dwa przepisy, łącząc mąkę orkiszową ze zmielonymi płatkami, a karob z przyprawą do piernika. Iście hybrydowo, prawda? Powstały kruche, orzechowe ciasteczka z aromatem piernika. Z czasem na pewno stają się bardziej miękkie, ale u mnie właściwie tego nie doczekały Od siebie dodam jeszcze, że jeśli lubicie mocno słodkie ciacha, warto
FitkotKombinując kolejny raz co tu nowego wymyślić, postanowiłam zrobić szarlotkę w papilotach. Akurat jak znalazł na konkurs Kasi i coś co pocieszy oko. Więc zaczynamy
Malinowe Pocałunkiświąteczne ciasteczka korzenne, które są świetną alternatywą dla pierniczków . Wiem, że nie każdy ma czas na przygotowanie tych drugich, a ciastka, można przygotować nawet na ostatnią chwilę Przepis na ciasto, to moja sprawdzona receptura, dzięki której, ciasteczka zawsze się udają. Kolor i zapach natomiast, zawdzięczają kompozycji korzennych przypraw. Wszystko to sprawia, że ciasteczka są niezwykle apetyczne, kruche i rozpływające się(...)kształty ciasteczek. W trakcie wałkowania, ciasto może przywierać do podłoża, więc aby temu zapobiec podsypujemy blat niewielką ilością mąki ryżowej. 6. Gotowe ciasteczka, układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 10-12 minut. 7. Gdy nasze ciasteczka korzenne się upieką, wyciągamy je z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia (gorące są bardzo kruche
Okiem Blondynki by McBlondipytały: “Co ma być?”, a klient nie był zmuszony odpowiadać: “A co jest?” , tylko dzielnie prosił o produkty, których potrzebował, np. imbir do rewelacyjnie kruchych i aromatycznych ciasteczek. Tajemnica kruchości ciastek cytrynowo-imbirowych leży w cukrze pudrze (kupienie cukru pudru zakrawało kiedyś o fanaberię. Należało zwykły cukier zmielić w młynku do kawy i gotowe! Tę zasadę
Słodki sentymentHerbatniki idealne na jesień – to była moja pierwsza myśl, ale zapewniam Was, że te herbatniki są idealne na każdą porę roku Bardzo delikatne, kruche, waniliowe – rewelacyjny
Słodki sentymentHerbatniki idealne na jesień – to była moja pierwsza myśl, ale zapewniam Was, że te herbatniki są idealne na każdą porę roku Bardzo delikatne, kruche, waniliowe – rewelacyjny
Słodki sentymentdwie wersje pysznych, kruchych, aromatycznych ciasteczek. Błyskawicznych, prostych w wykonaniu. Smak, w zależności od upieczonej wersji - delikatnie waniliowy lub różany. Należę do grona wielbicieli charakterystycznego aromatu płatków róży. Mijając kwitnące aktualnie krzewy, obiecywałam sobie kilkukrotnie, że w końcu dokonam aktu grabieży. W końcu dokonałam, a moc zerwanych płatków przeniosłam do wnętrza tych oto ciasteczek. Dzięki dodatkowi cukru z płatkami różanymi(...)mniejsze wałeczki - z każdego powinno wyjść około ośmiu. Ciasteczka układamy w odstępach, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, pieczemy 20 - 25 minut. Powinny urosnąć i zarumienić się. Wyciągamy, studzimy, po 5 minutach obficie oprószamy cukrem pudrem. Z zewnątrz są chrupiące, wewnątrz delikatne i kruche. Wysokie, doskonale wypieczone, lekkie. Pachną latem i kwiatami
Kronika Piekarnikamocno, przewróć łopatką, ser będzie się ciągnął, ale łopatką ponownie go uformujesz. Kiedy będzie zrumieniony po obydwóch stronach, zdejmij na talerz i poczekaj aż ostygnie, zrobi się kruchy jak ciasteczko
SMYKWKUCHNIklejące, przyjemne do wyrabiania. Po schłodzeniu tężeje, więc nie należy przetrzymywać go w lodówce zbyt długo, bo zrobi się twarde i trudno będzie je rozwałkować. Gotowe ciasteczka są kruche i delikatne. Moje dzieci je uwielbiają. Czytaj dalej
Arabeska waniliowaPyszne kruche , listkujące się ciasteczka , które w swojej konsystencji są jak prawdziwe ciasto francuskie.Ciasto jest o tyle fajne ,że nie potrzeba go wielokrotnie wałkować, przy czym zaoszczędzamy sporo czasu. Przepis dostałam od koleżanki z pracy, postanowiłam wypróbować i taki efekt otrzymałam. Można piec oczywiście jaśniejsze ale ja lubię takie wypieczone :) Czas pieczenia: około
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaChyba każdy z nas cieszy się z niebanalnych prezentów Chciałam być zatem kreatywna i zamiast czekoladowych mikołajów i świątecznych czekolad wręczyłam tajemnicze woreczki a w nich przepyszne, kruche maślane ciasteczka i muffinki z marchewki z orzechami włoskimi. Żeby dodać aromatu i klimatu ✨ wrzuciłam do środka orzechy, goździki, pokruszone laski cynamonu, plasterki suszonej pomarańczy, gwiazdki anyżu Całość zapakowałam w materiał
Eat me! Fit me!Zapewne wiele osób słyszało i uwielbia sasanki - pyszne ciasteczka owsiane. Uwierzcie mi, ich domowa wersja jest o niebo leeepsza! Ciasteczka są kruche, chrupiące, lecz... mają małą wadę..., a mianowicie strasznie kuszą, więc tym samym za szybko znikają! Można je posmarować czekoladą, ale bez polewy także świetnie smakują. Wybór tej opcji pozostawiam dla Was. Ostatnio do czekolady dodałam odrobinę kawy
Di gotuje