Rozpływające się w ustach ciasteczka w syropie Şekerpare – “szekerpare” to pyszne, rozpływające się w ustach tureckie ciasteczka nasączone w syropie. Syrop przygotowujemy z
Tajemnice SmakuSkworcu ) * 250 g kremowego nadzienia cukierniczego smaku kokosowym (użyłam Lauretta ) * 2 galaretki o smaku truskawkowym * około 2 szklanek borówek amerykańskich * 350 g kruchych ciastek (użyłam kruche maszynkowe ciasteczka z polewie czekoladowej Brześć ) * około 70 g rozpuszczonego masła Wykonanie: Zacznijmy od spodu z ciastek. Kruche ciastka zmiksować w malakserze, dodać rozpuszczone masło i dobrze wymieszać. Blachę do ciasta
Zrób to smaczniezlepiałam ciasto pośrodku. Piekarnik nagrzałam do temperatury 200 stopni. Układałam ciasteczka bezpośrednio na blasze. Powinna być cienka,bo wtedy rożki szybciej się zarumienią i będą bardziej kruche. Piekłam ciasteczka około 20-25 minut. Po wystygnięciu oprószyłam ciasteczka cukrem pudrem. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu.... bo po chwili już i tak znikają. Smacznego! Polecam rogaliki drożdżowe z serem
potrawyregionalneMisia te ciasteczka polubiła najbardziej, owsiane ale słodziutkie, bo tym razem cukier poszedł w ruch. Są one pyszne i kruche. Te ciasteczka długo się nie utrzymają w pojemnikach, więc nawet nie powiem jak długo utrzymują świeżość :) Jak ktoś chce zaszaleć to można jeszcze oblać je czekoladą, ale ja już aż tak nie szalałam. Składniki: 100 g mąki
Gotowanie z pasjąAbsolutna konieczność na świątecznym stole - Cranberry Noël wg Marthy Stewart. Obłędne maślane ciasteczka, idealnie kruche, nadziane żurawiną, pistacjami i orzechami laskowymi, w otoczce z wiórków kokosowych... Dla mnie jedne z najpyszniejszych ciasteczek jakie jadłam! Idealnie nadają się, aby je pięknie zapakować w ozdobną folię, przewiązać wstążeczką i rozdać jako miły świąteczny upominek najbliższym. Szybciutkie w przygotowaniu, jedynie ciasto musi
Słodko-Słony Świat Ilonysporo, zamiast karobu można oczywiście dodać kakao. Można wykorzystać kawałki czekolad np.z jajek niespodzianek, które wwałkowujemy w ciasto (po upieczeniu super chrupią). Na co tylko mamy ochotę. Polecam, ciasteczka można przechowywać w metalowej puszce do kilkunastu dni. Składniki: - 550g mąki orkiszowej białej, u mnie typ750 - 350g zimnego masła - 1 jajko - 160g ksylitolu - 20g ksylitolu z prawdziwą wanilią Dodatkowo(...)trzeba) - dowolne dodatki, np.kawałki czekolady, kawałki krówek, itp. W misie miksera umieścić mąkę, dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, jajko, wsypać ksylitol i ksylitol z wanilią i zagnieść kruche ciasto. Można zagnieść ciasto ręcznie. Mnie wyręcza w tej czynności mikser. Otrzymane ciasto podzielić na 3 części. Dwie zostawiamy jasne, do trzeciej dodajemy karob (lub kakao) i zagniatamy (nie musi
Smaczne Zdrowekolejny wyrób naszego domowego cukiernika czyli mojej siostry. Fajne, kruche, maślane ciasteczka. W sam raz do pudełka. Przepis pochodzi z tego bloga. Składniki: 1 szklanka i 3 łyżki dowolnej mąki 120 gram masła 3 łyżki cukru pudru Wykonanie: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Dodać bardzo miękkie masło i całość dokładnie wyrobić. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego
Pasja Smakustrasznie mozolnie. No, ale lepsze to niż, nic. Dzisiaj jeżeli chodzi, o moje propozycje na słodkie pyszności, to fajne kruche ciastka, przypominające świderki (stąd taka nazwa :)). Ciasteczka wyszły smaczne, fajnie kruche. Idealne to kawki, czy herbatki. Więc oto i przepis ;) Składniki: (na ok. 30 ciasteczek) 2 szklanki mąki 1/2 kostki masła 2 jajka cukier waniliowy 1/3 szklanki cukru pół
Moje pyszne gotowanieKruche makowe gwiazdki cytrynowe to delikatne maślane ciasteczka w kształcie gwiazdek z lekką nutą cytrynową, idealne na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Zapakowane w ozdobiony świątecznie szklany słoik, będą wspaniałym i pięknie wyglądającym prezentem dla bliskiej osoby. Kruche makowe gwiazdki rozpływają się w ustach i ciężko nie skusić na kolejne :) Składniki kruchych makowych gwiazdek: (około 20 dużych gwiazdek lub 30 średnich(...)twardsze) . Powykrawać gwiazdki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec partiami około 8 minut (ciasteczka wyciągane z pieca będą miękkie, ale będą twardniały w miarę studzenia) . Zostawić je na blaszce na 5 minut , a następnie przenieść na kratkę i ostudzić. Kruche makowe gwiazdki zachowają świeżość do tygodnia odpowiednio przechowywane. Kruche makowe gwiazdki cytrynowe Kruche makowe gwiazdki cytrynowe
Moja DelicjaPiegowate trójkąty Macie ochotę na szybkie ciasteczka? Są kruche i piegowate o wspanialym maślano-waniliowym smaku. Ich zaletą jest to, że ciasta nie trzeba chłodzić. Ciasteczek nie trzeba formować, wałkować, wycinać. Wystarczy podzielić upieczony placek na trójkąty i gotowe. Czasami trzeba tak niewiele :-) Składniki na 16 sztuk: 1½ szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli
Pełny talerzWitajcie Kochani! Dziś zapraszam Was na pyszne, mięciutkie, maślane ciasteczka Linzer. Robiłam je po raz pierwszy i jestem zachwycona efektem! Ciasteczka są kruche, słodziutkie, a po przełożeniu dżemem jeszcze bardziej miękną i wręcz rozpływają się w ustach. Bardzo polecam! Składniki na ciasteczka Linzer: 300 g mąki 200 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła 100 g cukru pudru szczypta soli
Rozpustne gotowanieProste, pyszne, szybkie w przygotowaniu. Kruche piernikowe ciasteczka. Idealne do kubka ciepłej herbaty czy na święta. Polecam przygotować je z maluchami – będą miały świetną zabawę podczas wycinania piernikowych ciasteczek. A ten zapach podczas ich pieczenia… Składniki: (na około 2 blaszki) 300 g mąki pszennej 200 g masła lub margaryny 2 żółtka jajek
Słodkie okruszkiPomysł na pierniczki bezglutenowe. Pierniczki są kruche, delikatne i bardzo smaczne. 220 g mąki owsianej 100 g mąki gryczanej 140 g miodu 100 g masła klarowanego
Kucharzycaskwarek można upiec ciastka ??? A można, można i to jeszcze jakie!!! Delikatne, niezwykle kruche, po prostu idealne. Na przepis ten trafiłam przeglądając mój "wiekowy" zeszyt w poszukiwaniu przepisu na święta i od razu przypomniałam sobie jak smakowały, po mimo upływu, naprawdę, wielu, wielu lat:) Czytając przepis cofnęłam się w czasie do lat dzieciństwa i oczami wyobraźni zobaczyłam moją(...)babcię i mamę krzątające się po kuchni, ech, dawne czasy, ale bardzo miłe :) A teraz wracam do czasów obecnych i proponuję Wam przepyszne, przypominające trochę ciasto francuskie ciasteczka ze skwarek Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 15 dag skwarek 3/4 szklanki cukru pudru 3 żółtka 1/2 szklanki mleka 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego Lukier
Ciasteczkowy Potwórróżne zboża wspomagane dawką magnezu, witamin i żelaza. Schrupałam je razem z koleżankami i każda z nas stwierdziła, że to jedne z najlepszych wielozbożowych ciasteczek, jakie jadłyśmy :) 2. KreMisie Cudowny, bardzo kruchy herbatnik sam w sobie byłby bardzo smacznym ciasteczkiem. Dodatek mlecznego kremu i czekolady sprawia, że po te ciasteczka chętnie sięgają zarówno dzieci, jak i dorośli. Razem(...)musiałam długo czekać, bo każdy kto ich próbował z miejsca chciał więcej :) A to chyba najlepsza opinia. Kilka osób stwierdziło, że to najlepsze ciasteczka na świecie i muszę im przyznać sporo racji. Delikatna czekolada i kruchy wafelek to duet doskonały :) 2. wit'AM musli, mleko, czekolada Druga odsłona ciasteczek wielozbożowych. Tym razem duuużo mleka i czekolady. Dla mnie strzał
W poszukiwaniu inspiracjiAmoniaczki z Niwisk - kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Niwiska, gmina Niwiska, powiat kolbuszowski Amoniaczki to kruche, lekkie ciasteczka z cukrową posypką, które niegdyś w naszym regionie cieszyły się ogromną popularnością. Swoją nazwę zawdzięczają spulchniaczowi o nazwie kwaśny węglan amonu, powszechnie zwanemu amoniakiem. Przyczynia się on do wyrastania ciasta podczas pieczenia i nadaje mu „bąbelkową” strukturę. Wpływa to na chrupkość ciasteczek, ale też
Trzeci talerzpowstanie idealne ciasto. Wałkujemy ciasto i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 170 stopniach przez 10-15 minut. Można posypać cukrem pudrem Artykuł Kruche maślane ciasteczka pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.pl