świąteczne ciasteczka korzenne, które są świetną alternatywą dla pierniczków . Wiem, że nie każdy ma czas na przygotowanie tych drugich, a ciastka, można przygotować nawet na ostatnią chwilę Przepis na ciasto, to moja sprawdzona receptura, dzięki której, ciasteczka zawsze się udają. Kolor i zapach natomiast, zawdzięczają kompozycji korzennych przypraw. Wszystko to sprawia, że ciasteczka są niezwykle apetyczne, kruche i rozpływające się(...)kształty ciasteczek. W trakcie wałkowania, ciasto może przywierać do podłoża, więc aby temu zapobiec podsypujemy blat niewielką ilością mąki ryżowej. 6. Gotowe ciasteczka, układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 10-12 minut. 7. Gdy nasze ciasteczka korzenne się upieką, wyciągamy je z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia (gorące są bardzo kruche
Okiem Blondynki by McBlondipytały: “Co ma być?”, a klient nie był zmuszony odpowiadać: “A co jest?” , tylko dzielnie prosił o produkty, których potrzebował, np. imbir do rewelacyjnie kruchych i aromatycznych ciasteczek. Tajemnica kruchości ciastek cytrynowo-imbirowych leży w cukrze pudrze (kupienie cukru pudru zakrawało kiedyś o fanaberię. Należało zwykły cukier zmielić w młynku do kawy i gotowe! Tę zasadę
Słodki sentymentHerbatniki idealne na jesień – to była moja pierwsza myśl, ale zapewniam Was, że te herbatniki są idealne na każdą porę roku Bardzo delikatne, kruche, waniliowe – rewelacyjny
Słodki sentymentHerbatniki idealne na jesień – to była moja pierwsza myśl, ale zapewniam Was, że te herbatniki są idealne na każdą porę roku Bardzo delikatne, kruche, waniliowe – rewelacyjny
Słodki sentymentdwie wersje pysznych, kruchych, aromatycznych ciasteczek. Błyskawicznych, prostych w wykonaniu. Smak, w zależności od upieczonej wersji - delikatnie waniliowy lub różany. Należę do grona wielbicieli charakterystycznego aromatu płatków róży. Mijając kwitnące aktualnie krzewy, obiecywałam sobie kilkukrotnie, że w końcu dokonam aktu grabieży. W końcu dokonałam, a moc zerwanych płatków przeniosłam do wnętrza tych oto ciasteczek. Dzięki dodatkowi cukru z płatkami różanymi(...)mniejsze wałeczki - z każdego powinno wyjść około ośmiu. Ciasteczka układamy w odstępach, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, pieczemy 20 - 25 minut. Powinny urosnąć i zarumienić się. Wyciągamy, studzimy, po 5 minutach obficie oprószamy cukrem pudrem. Z zewnątrz są chrupiące, wewnątrz delikatne i kruche. Wysokie, doskonale wypieczone, lekkie. Pachną latem i kwiatami
Kronika Piekarnikamocno, przewróć łopatką, ser będzie się ciągnął, ale łopatką ponownie go uformujesz. Kiedy będzie zrumieniony po obydwóch stronach, zdejmij na talerz i poczekaj aż ostygnie, zrobi się kruchy jak ciasteczko
SMYKWKUCHNIklejące, przyjemne do wyrabiania. Po schłodzeniu tężeje, więc nie należy przetrzymywać go w lodówce zbyt długo, bo zrobi się twarde i trudno będzie je rozwałkować. Gotowe ciasteczka są kruche i delikatne. Moje dzieci je uwielbiają. Czytaj dalej
Arabeska waniliowaPyszne kruche , listkujące się ciasteczka , które w swojej konsystencji są jak prawdziwe ciasto francuskie.Ciasto jest o tyle fajne ,że nie potrzeba go wielokrotnie wałkować, przy czym zaoszczędzamy sporo czasu. Przepis dostałam od koleżanki z pracy, postanowiłam wypróbować i taki efekt otrzymałam. Można piec oczywiście jaśniejsze ale ja lubię takie wypieczone :) Czas pieczenia: około
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaChyba każdy z nas cieszy się z niebanalnych prezentów Chciałam być zatem kreatywna i zamiast czekoladowych mikołajów i świątecznych czekolad wręczyłam tajemnicze woreczki a w nich przepyszne, kruche maślane ciasteczka i muffinki z marchewki z orzechami włoskimi. Żeby dodać aromatu i klimatu ✨ wrzuciłam do środka orzechy, goździki, pokruszone laski cynamonu, plasterki suszonej pomarańczy, gwiazdki anyżu Całość zapakowałam w materiał
Eat me! Fit me!Zapewne wiele osób słyszało i uwielbia sasanki - pyszne ciasteczka owsiane. Uwierzcie mi, ich domowa wersja jest o niebo leeepsza! Ciasteczka są kruche, chrupiące, lecz... mają małą wadę..., a mianowicie strasznie kuszą, więc tym samym za szybko znikają! Można je posmarować czekoladą, ale bez polewy także świetnie smakują. Wybór tej opcji pozostawiam dla Was. Ostatnio do czekolady dodałam odrobinę kawy
Di gotujeWrzesień nie obejdzie się bez propozycji nowych ciasteczek do szkolnej lunchówki. Te pomarańczowe ciastka owsiane z żurawiną i białą czekoladą są boskie, to ostatnio moje zdecydowanie ulubione, jestem od nich uzależniona. W środku oprócz mąki i płatków owsianych są grubo pokruszone migdały i dużo masła, dzięki czemu ciasteczka są kruche i chrupiące. A połączenie smaku pomarańczy, żurawiny i białej czekolady(...)domowych, kartkówek, zajęć dodatkowych. Poza tym jakoś ta jesień przyszła w tym roku zdecydowanie za wcześnie. W tym wszystkim takie słodkie conieco to wręcz konieczność. A miłośnikom tego typu ciasteczek polecam inne przepisy na ciastka owsiane Print Pomarańczowe ciastka owsiane z żurawiną i białą czekoladą #wprm-recipe-rating-6 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; }#wprm-recipe-rating
Cooking for EmilyZałożyłam sobie, że w miętowym tygodniu przygotuję jakiś deser. I oto jest! A właściwie są ;) Tartaletki z miętowym budyniem. Już sam budyń jest warty grzechu, a
zadanie-gotowanieJesienne przysmaki. Za oknem szaro, ponuro. Tak, że nawet nasz pupil nie ma ochoty na długie eskapady po podwórku. A te cuda potrafią poprawić
Malinowe PocałunkiŁatwe i bardzo szybkie ciasteczka bezglutenowe. Tak proste, że przygotowywała je moja ośmioletnia Córcia. Sama odmierzała składniki, zagniatała ciasto, rozwałkowywała, wykrawała, dekorowała i na końcu także zajadała... Ze wszystkiego mając niesamowitą frajdę. I oto w tym wszystkim chodzi, by pieczenie sprawiało radość, a gotowy produkt smakował, jej posmakował i to nawet bardzo, od razu zniknęło 10 sztuk... :-) Inspiracją był(...)małe kawałki) Dodatkowo: - mąka kukurydziana do podsypania blatu - czekolada do polania ciastek - cukier trzcinowy do posypania + białko do posmarowania Wszystkie składniki umieścić w misce i energicznie zagnieść kruche ciasto. My dosypałyśmy dodatkowo łyżkę mąki kukurydzianej (w oryginale była 1/2 białka, my dałyśmy całe). Gotowe ciasto podzielić na mniejsze porcje, u nas 3. Kawałki ciasta rozwałkowywać na blacie podsypanym delikatnie
Smaczne Zdroweprzypada mi do gustu, do niewielu wracam chętnie. No dobra, przyznam się: wolę czekoladę ;) Ciastka, na które dziś Was zapraszam, z czekolada nie mają nic wspólnego. Są za to kruche, pachnące i smaczne. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, pieką się też szybciutko. I choć za ciastkami nie przepadam, te uwielbiam :) nawet jeśli nie mają w sobie czekolady ;) Składniki(...)ping ponga, spłaszczać na grubość około 1 cm i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni przez około 10-15 minut. Ciasteczka powinny delikatnie zarumienić się. Z podanych składników wychodzą dwie duże blachy (takie, jakie piekarniki mają na wyposażeniu). Kiedy wstawicie pierwszą porcję do pieczenia, uformujcie przez ten czas kolejną porcję
Codzienna kuchnia niecodzienna