www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis ze strony: Kuchnialidla.pl (wg Pawła Małeckiego). Ciasteczka są kruche, chrupiące i idealnie pasują do kawy czy herbaty. Osobiście - uwielbiam ich smak! (około 30 sztuk) 30 g masła/margaryny 80 g cukru pudru 1 żółtko 30 ml mleka 20 ml whisky (użyłam rumu) (*) 50g pistacji (drobno posiekanych; użyłam solonych) 50g orzechów nerkowca(...)uzyskania jednolitej konsystencji, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce (60 minut). Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wycinać z niego okrągłe ciasteczka (mniej więcej o średnicy 5-6 cm). Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 160 stopniach. (Powinny być lekko zarumienione.) Ostudzone posypać cukrem
Di gotujeTakie ciacha lubimy najbardziej, a ponieważ dawno nie piekłam żadnych ciastek, te znikały w zawrotnym tempie. Ciasteczka wyszły kruchutkie, maślane i lekko chrupiące, po prostu przepyszne. Gdy mamy podprażone pestki dyni ich przygotowanie zajmie nam dosłownie chwilę... Z podanych składników wyszło mi 21 ciastek. Piekłam je już dwa razy i za każdym razem ilość była identyczna... Przepis znaleziony tutaj Składniki(...)worka i potraktowałam delikatnie tłuczkiem do mięsa Masło i smalec pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w misie miksera razem z pozostałymi składnikami. Przy użyciu haka miksera zagnieść kruche ciasto. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Z powstałej masy odrywamy male kawałki i toczymy kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie spłaszczamy je dłońmi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i widelcem odduszamy
Smaczne Zdroweniż zazwyczaj, a pomimo to i tak szybko zniknęły. Wcale się nie dziwię, bo wyszły rewelacyjne! Czekoladowo-owocowa nuta nadała im niepowtarzalnego smaku, który wciąż kusił i kusił. Ciasteczka są kruche, niezbyt słodkie i idealnie nadają się do dłuższego przechowywania. Dodam jeszcze, że liofilizowane owoce zawierają takie same wartości odżywcze - co świeże. Proces ten jedynie odsącza z nich wodę - zachowując(...)ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dość mocno spłaszczyć (ciastka sporo rosną w górę) i ułożyć (zachowując odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15 minut w 180 stopniach. (Powinny być lekko zapieczone.) Ostudzić na kratce i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Ananas znalazł się w swoim lipcowym boxie (truskawki
Di gotujetakiego rodzaju, który Wam najbardziej odpowiada. Od Was zależy czy zastosujecie typ ostrzejszy - czy bardziej łagodny. Cytrusowe nuty nadają ciasteczkom niezwykłej świeżości, co zdecydowanie jest ich wielką zaletą. Ciasteczka są kruche, lekko piaskowe i posiadają pyszną, cukrową skorupkę. Koniecznie musicie przekonać się jak wspaniale smakują, bo przygotowanie ich zajmuje dosłownie chwilę. (20 sztuk) 3/4 szklanki oliwy z oliwek 1 szklanka(...)wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę dość mocno spłaszczyć, obtoczyć w cukrze i umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15 minut w 190 stopniach. (Ciasteczka powinny być delikatnie zarumienione. Pieczone dłużej - będą zbyt twarde.) Ciastka ostudzić na kratce
Di gotujeprzypadku absolutnie nikt nie zwraca uwagi na kalorie! Idealny do popołudniowej kawy, na przyjęcie, szaloną imprezę albo Święta! Zawsze zrobi furorę! Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 18 cm ) KRUCHY SPÓD: * ciasteczka markizy ( czarne ) – 200 g * kakao – 1 łyżka * cukier puder – 1 łyżka * masło – 80 g KREM CZEKOLADOWY: * mleczna czekolada – 100 g * posypka Delecta Decorada „Płatki(...)łyżka BEZA WŁOSKA: * białko w temp. pokojowej – 2 szt * cukier drobny – 130 g + 20 g * woda – 30 ml * Zbożowe kuleczki w czekoladzie Decorada Delecta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUCHY SPÓD: Ciastka kruszymy w blenderze na piasek, dodajemy kakao, cukier puder i roztopione masło – wszystko razem mieszamy, a następnie wylepiamy dno i boki tortownicy – odstawiamy
Ostra na SłodkoKlasyczny szkocki deser, który nas zachwycił. Ciasteczka zniknęły w takim tempie, o jakim inne moje potrawy mogą tylko pomarzyć ;) A zatem, jeśli kogoś najdzie ochota na coś słodkiego, to z całego serca polecam ten szkocki specjał. Do jego przygotowania potrzebne są tylko trzy składniki, stale obecne w naszych spiżarniach. Ich proporcje powinny być następujące: jedna część cukru, dwie części masła(...)Ciasto równomiernie rozprowadzić na blaszce o wymiarach 20x20 cm, a następnie schładzać w lodówce przez 30 minut. Ciasto po wyjęciu z lodówki naciąć ostrym nożem formując ok. 16 kruchych paluszków. Ciastka ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 170 °C przez 45 minut. Wystudzić, a następnie pokroić według wyznaczonych wcześniej linii
zadanie-gotowanienajlepsze, a ja dziś zaproponuję Wam ciasteczka idealne do zapakowania w pojemnik i ruszenia z nimi na miasto czy na łono natury, w zależności od Waszych preferencji. Ciasteczka są kruche z pysznym dodatkiem orzechów i czekolady. Przygotowanie ich zajmuje naprawdę niewiele czasu, więc są świetne nawet dla osób wyjątkowo zabieganych. Co do długiego weekendu to pogoda w dalszym ciągu dopisuje(...)czekoladę i mieszamy wszystko łyżką. Z masy formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, kładziemy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy łyżką (należy zachować odstępy, bo ciasteczka troszkę się rozpłyną na blasze). Pieczemy około 10-12 minut w temperaturze 180 stopni
psgotujemyPrzepyszne ciasteczka, z mnóstwem dobrych, zdrowych składników: pełnoziarnista orkiszowa mąka, amarantus (szarłat), tahini (pasta sezamowa), ziarna słonecznika, ksylitol. Zawierają wszystko to co wpadło mi w ręce, to tak w skrócie. Wyszły bardzo chrupiące i meeega smaczne. Piekłam je już dwukrotnie i powrócę do nich z pewnością jeszcze nie raz. Są to moje ulubione pełnoziarniste ciacha. Bez cukru, bez pszenicy(...)ziaren słonecznika - 150g zimnego masła - 20g amarantusa ekspandowanego (dałam bez dodatków) W misie miksera umieścić mąkę, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, ksylitol, tahini oraz jajko i zagnieść kruche ciasto. Następnie dodajemy ziarna słonecznika i ekspandowany amarantus i dokładnie mieszamy. Mnie wyręcza w tym hak miksera, ale można również zagnieść kruche ciasto ręcznie. Następnie z otrzymanego ciasta odrywamy kawałki
Smaczne Zdroweznajdę pewnie wolnego czasu, żeby cokolwiek opublikować. Dzisiaj dwukolorowe ciasteczka. Niestety nie wiem z której gazety pochodzą, bo część przepisów mam wycięte z gazet i schowanych w teczce. Ciasteczka są kruche i dosyć długo można je przechowywać w zamkniętym pojemniku. Nie za słodkie, dokładnie takie jak lubię :-) Z podanego przepisu wyszły mi dwie blachy ciastek. Składniki: 225 g mąki pszennej(...)obydwa zawinąć w rulon. Zwinięty rulon zawinąć w folię i ponownie schłodzić przez około 2 godziny. Schłodzone ciasto pokroić na plastry o szerokości ok 5 mm i pokrojone ciasteczka układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Gotowe ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu wystudzić. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieRoman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Postanowiłam dziś upiec ciasteczka. Przepis powstawał w trakcie ich przygotowania i muszę powiedzieć, że się udało. Ciasteczka wyszły kruche, nie za słodkie i chrupiące a uwieńczeniem smaku jest polewa z gorzkiej 60% czekolady. Składniki: 250g masła 250g mąki pełnoziarnistej z orkiszu Basia 150g mąki pszennej tortowej Basia(...)każda, u mnie 25sztuk. Każdą kulkę spłaszczyć w dłoniach, obtoczyć boki w sezamie, układać na blaszce wyłożonej papierem i dodatkowo dekorować nasionami. Piec 15-18 minut do lekkiego zezłocenia ciasteczek. Czas trzeba jednak wyczuć wg swojego piekarnika gdyż mogą się za bardzo przypiec za sprawą dodanego do ciasta miodu. Pozostawić do wystudzenia po czym ozdobić rozpuszczoną czekoladą
W garach u GosiIdealne ciacha do pochrupania, zarówno do szkoły, pracy, jak i do kawki w domu. Dzisiejsze w wersji przedświątecznej z nutą piernikową, z cynamonem i
Smaczne Zdroweblogu) i suszone banany. Jak zerknęłam na te słodkości - wiedziałam, że muszę je mieć - pomimo, że w mojej głowie istnieje sporo niezrealizowanych i ciągle napływających pomysłów! Ciasteczka są kruche, cudownie pachnące, a czekolada... po prostu rozpływa się w ustach. Można je przechowywać (szczelnie zamknięte) nawet ponad tydzień! Upiekłam dwa duże słoje od Friends of Glass - choć wiem, że szybko(...)delikatnie spłaszczyć i umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Miedzy ciastkami należy zachować odstępy, ponieważ odrobinę się rozrosną.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 12 minut w 180 stopniach. (Ciasteczka powinny być lekko zarumienione. Początkowo będą delikatne, ale później stwardnieją.) Po ostudzeniu przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku
Di gotujewyciągnięciu z lodówki kroimy na ciastka o grubości mniej więcej 0,5mm, ciastka w takiej postaci umieszczamy na blasze od piekarnika i pieczemy również około 15 minut Orzechowe ciasteczka Składniki: ¾ szklanki mąki pszennej (120 g) 3 łyżki mąki ziemniaczanej (35 g) 5 łyżek masła (70 g) 1/3 szklanki cukru pudru (50 g) pół szklanki orzechów włoskich bardzo drobno posiekanych(...)których formujemy kuleczki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach. Każdą kulkę delikatnie spłaszczamy widelcem (niezbyt mocno, gdyż ciasto jest bardzo kruche i ciasteczka nie mogą być za cienkie), odbijając na wierzchu wzorek charakterystyczny dla widelca. Pieczemy ciastka około 15 minut lub nieco krócej (czas pieczenia zależy oczywiście od wielkości, jaką nadamy naszym ciasteczkom). Upieczone ciasteczka
KulinarneImpresje.plTaty to najważniejsze. Lekka pomoc Mamy oczywiście była niezbędna, ale liczą się starania i to, żeby nawet takie drobne rzeczy zauważyć i je docenić. Dzieci się postarały Mi te ciasteczka kojarzą się z Mamą, ten zapach w domu, który się uwalnia podczas pieczenia… smak mojego dzieciństwa. Pamiętam wykrawanie kształtów… aż miło się robi. Składniki: - 180 g zimnego masła(...)cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/kruche-waniliowe-ciasteczka-na-dzien-taty/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('6eb33bb6a164a523fbce6c7d855a4e23').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); The post Kruche waniliowe ciasteczka na Dzień Taty appeared first
dom-agi.plJeśli macie ochotę na coś słodkiego, a nie chcecie zbyt wiele czasu spędzić w kuchni polecam wam szybkie ciasto jogurtowe z borówkami. Samo przygotowanie ciasta nie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!