Kolejny przepis, to kruche i bardzo słodkie, domowe ciasteczka z orzechami. Tak troszeczkę udziela nam się już ten przedświąteczny klimat, dlatego postanowiliśmy zrobić coś orzechowego i słodkiego. Jesień to okres z którym kojarzą nam się poza piernikami, również ciasteczka i orzechy. Przepis jak większość na naszym blogu jest bardzo prosty, a jedzenia dużo i wiele, wiele przyjemności. Przepis Składniki(...)kostkę, a potem w trójkąty. Najlepiej sprawdza się kostka wielkości ok 7-10 cm, wtedy są one dość małe, a nie rozwalają się, bo musimy pamiętać, że te ciasteczka są bardzo kruche. Gdy już zupełnie ostygną, roztapiamy w kąpieli wodnej czekoladę i maczamy dwa rogi naszych ciasteczek w czekoladzie. Czekamy, aż czekolada stężeje i zajadamy się pysznymi ciasteczkami. …Smacznego
KasiaiKrzysiu.plNiezwykle kruche, rozpływające się w ustach ciasteczka. Nie od dziś wiadomo, że mam "bzika" na tle domowych ciasteczek :) Te na pewno zaliczam do tych ulubionych moich dzieci. Chwila pracy i mamy w domu naturalnie maślane, kruche, bez sztucznych konserwantów, czy tłuszczów utwardzanych ciasteczka, które po prostu można jeść i jeść.... SKŁADNIKI: ( na około 20 ciastek (już złożonych
Calzonella.comKruche i pyszne a nadają się nie tylko na święta ale i na każdy dzień roku. Robi się je szybko i łatwo. Do ozdoby można wykorzystać lukier biały lub zabarwiony kakaem albo barwnikami spożywczymi. Tuż przed świętami życzę wszystkim Zdrowych i Spokojnych Świąt. Składniki: 2 ½ szklanki mąki ⅔ szklanki cukru 3 łyżeczki kopiaste cynamonu 1 płaska łyżeczka imbiru 1 płaska łyżeczka(...)wykonania precyzyjnych ozdób powinien być dość gęsty. Jeśli lukier zastygnie i zbyt zgęstnieje dodać do niego odrobinę soku z cytryny. Do lukru można również dodać barwniki spożywcze lub kakao. Ciasteczka udekorować. Ja do dekoracji wykorzystuje pędzle kuchenne i do farbek dla dzieci (oczywiście nowe i umyte), bardziej precyzyjne napisy robię wykałaczką z bardzo gęstego lukru
Mama GotujeZapraszam na kruche maślane ciasteczka idealne do wyciskania wzorków stempelkami. Przyjemnie pachnące wanilią doskonałe do chrupania przy herbatce. Ja tym razem użyłam takich w kształcie jajka z wielkanocnymi wzorkami i dodatkowo ozdobiłam je rozpuszczoną czekoladą dzięki czemu wyglądały jeszcze lepiej. Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 125 g masła 1 jajko ziarenka z jednej laski wanilii
Cynamonowe szczęścieKruche, waniliowe ciasteczka z dodatkiem suszonej żurawiny to pyszna, słodka weekendowa przekąska. Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej - 1 budyń waniliowy - 1 szklanka suszonej żurawiny - 200 g masła - 1 jajko - 1 żółtko - 50 g cukru - 3 łyżeczki cukru waniliowego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrami. Następnie dodajemy jajko i żółtko. Do masy porcjami dodajemy mąkę, proszek
Zainspirowana w kuchniDzisiaj polecam Wam kruche maślane lub maślano-korzenne ciasteczka. Co kto lubi, co kto woli. My uwielbiamy ciasteczka korzenne, dlatego u nas była świąteczna wersja ciasteczek maślanych. W Święta te ciacha były hitem. Oczywiście wyszły przypadkiem... Jako, że robiłam je prawie na pamięć, jak to w życiu bywa zapomniałam o pewnym składniku... Tak więc ciasteczka wyszły zupełnie inne niż być
Smaczne ZdroweKruche waniliowe ciasteczka z żurawiną i chrupiącymi pistacjami swoim wyglądem i kolorami nawiązują do wianuszków świątecznych. Wśród innych słodkości będą piękną ozdobą stołu. Ciasto: 300 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel ekstraktu waniliowego 150 g masła 80 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki śmietanki 30% Lukier: 2 szkl cukru pudru łyżka soku z cytryny żurawina
Smakołyki AsiDelikatne i kruche, maślane ciasteczka o smaku waniliowym, dodatkowo przełożone mleczną czekoladą. Przepis na ciasto jest uniwersalny i można modyfikować go według preferencji i okoliczności ( dodając np.: cynamon, przyprawy korzenne, skórkę z cytryny, itp.), u mnie- z racji tego, że wykorzystałam wzór w kształcie duszka- będą idealne na Halloween 👻🎃🕷🕸 Wyrabianie ciasta, wałkowanie i wycinanie, to sama przyjemność i łatwizna, dlatego
Kraina Miodem PłynącaKruche, delikatne ciasteczka z dawką słodkiej różanej marmolady na górze, idealne do kawki lub herbatki ;) Częstujcie się :) Składniki na niecałe 2 blaszki ciastek: 200 g masła 100 g cukru pudru aromat waniliowy 220 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej Dodatkowo : około 100 g marmolady Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej ! 1. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszysta
Gotowanie...to proste !Genialne, kruche, domowe ciasteczka. Składniki: Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli 1/2 kostki masła 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1/2 czekolady gorzkiej 8 orzechów laskowych prażonych (u mnie przepyszne Nowość orzechy laskowe prażone Helio – są genialne) Masło ucieram z cukrem (ucieram mikserem). Dodaję jajko i dalej ucieram. Dodaję mąkę wymieszaną
MojaQchnia.plKruche, delikatne ciasteczka, mocno maślane, z przepięknym wzorkiem, który zrobiłam wałkami ze sklepu My Gift Dna . Dla mnie mają idealny smak, dzieci nie mogły się oderwać i zjadły od razu całą partię :) Wytłoczony wzorek dodaje im niesamowitego uroku i mimo, że proste w przygotowaniu to nie są wcale banalne. Świetne do pieczenia razem z dziećmi, sprawiają niesamowitą frajdę jeśli robi
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieKruche maślane ciasteczka z lekko cytrynową nutą. Szybkie i proste. Ja robiłam je maszynką do ciastek (z Lidla) i sprawdziała się rewelacyjnie. Przepis na te ciasteczka pochodzą ze strony "mojewypieki". Mogą poleżeć w szczelnie zamkniętym pojemniku 2 tyg. Składniki na 3 blachy ciasteczek: 225 g masła w temperaturze pokojowej 2/3 szklanki cukru 290 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli
IMPRESJA SMAKUKruche, słodkie ciasteczko i wytrawna, lekko kwaśna konfitura jeżynowo - malinowa. Piękny kształt i wyśmienity smak. Idealne na Święta. Z prawdziwą wanilią i aromatyczną cytryną. Rozpływają się w ustach. Składniki: 300g mąki pszennej 140g cukru pudru 140g masła w temperaturze pokojowej 1 cytryna (sok i starta skórka) 2 ugotowane i starte żółtka wanilia konfitura malinowa lub jeżynowa cukier puder
Kuchnia Pani WiosnyDzisiaj proponuję kruche babeczki z kremem budyniowym i truskawkami. Spody babeczek upiekłam z przepisu mojej babci więc wyszły rewelacyjnie. Z podanego przepisu wyszło mi bardzo dużo
Mama Gotuje