kiedy ledwo zdążę zrobić nam coś na obiad, a zdarzają się i takie, gdy muszą wystarczyć kanapki. Jednak o ile dobrze pamiętam to ostatnie smakołyki w postaci kruchych ciasteczek z dżemem były na Dzień Dziecka. Trochę dawno ;) Dlatego na ten weekend postanowiłam przygotować coś słodkiego. Wprawdzie znów jest to przepis z tych mega błyskawicznych, ale przecież efekt się
Ratunku obiadBardzo kruche ciasteczka z orzechową nutką. Rogaliki orzechowe. Składniki: 200 g mąki, 150 g masła, 50 g cukru pudru, 50 g mielonych orzechów ( użyłam laskowych), 2 żółtka gotowane, 2 żółtka surowe, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Ugotowane żółtka przecieramy i dodajemy do pozostałych składników. Zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy. Wycinamy małe trójkąty i zawijamy (od podstawy trójkąta do jego czubka). Pieczemy
MiksturownikJuż od jakiegoś czasu chciałam je zrobić. Udało mi się w tegoroczne Halloween. Klimatyczne i jednocześnie pyszne kruche ciasteczka. Polecam :) Inspiracja stąd . Składniki: 220 g masła 120 g cukru pudru 1 jajko kilka kropelek ekstraktu z wanilii 450 g mąki 1/2 opakowania całych migdałów Wykonanie: Z masła, cukru pudru, jajka, ekstraktu i przesianej mąki zagnieść ciasto. Włożyć do woreczka
Pasja Smakuwstawić na noc do lodówki i już można delektować się tym czekoladowym przysmakiem. Proponuję czekoladowe salami, wprost uwielbiane przez moje dzieci i męża. Zapraszam… Czekoladowe salami Składniki: 250 g kruchych ciasteczek 50 g owoców kandyzowanych lub orzechów(opcjonalnie) 70 g cukru( w oryginalnym przepisie 100 g) 100 g Kasi/masła 50 g kakao 1 jajo 4 łyżki rumu/ śliwowicy
Mia Cucina Sofietacórki i mężusia…. Jak na białą czekoladę przystało deser jest dość słodki; mnie udało się spróbowac jeden talarek…. Salami z białej czekolady z żurawiną Składniki: 250 g kruchych ciasteczek 120 g suszonych owoców żurawiny 40 g cukru( można pominąć) 120 g masła 1 jajo 4 łyżki rumu/ wódki 200 g białej czekolady szczypta wanili W kąpieli wodnej rozpuszczamy
Mia Cucina SofietaKruche ciasto z rabarbarem. Proste, szybkie w przygotowaniu bez wcześniejszego chłodzenia ciasta w lodówce. W smaku przypominające kruche ciasteczka posypane cukrem :) Składniki na ciasto : 215 g mąki 125 g masła 100 g cukru 3 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Dodatkowo: 400 g rabarbaru (3-4 łodygi) 1 łyżka cukru 2- 3 łyżki cukru
Zabawa smakiemświęta duchów i straszydeł nawet mi odpowiada. Lubię to, co dostarcza dreszczyku i mrozi w żyłach krew. Poza tym, świetnie można wykorzystać te straszne motywy w kuchni. PIERNIKOWE KRUCHE CIASTECZKA /autorski;/ 1 kostka masła 1 przyprawa do piernika 2 łyżki kakao 2,5 szklanki mąki szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki zimnej wody Mąkę, cukier, przyprawę
W kuchni Karmel-itkiforemki do orzeszków lub takie specjalne metalowe urządzonko (do znalezienia we wszechwiedzącym internecie), może również skorzystać z poniższej receptury. To przepis uniwersalny. Ciasto będzie elastyczne, ale zwarte, jak na kruche ciasteczka. Najlepszym sposobem, według mnie, jest przygotowywanie sobie cieniutkich placuszków z porcji ciasta o wielkości połowy łyżeczki. Wtedy takie płatki ciasta układamy w foremce, przykrywamy pokrywką i gotowe. Prawda
W kuchni Karmel-itkiPropozycja walentynkowa, szybka i prosta :) ciasteczka kruche w polewie czekoladowej, czyli dla tych, którzy chcieliby zrobić coś dla drugiej połowy :) Składniki: 1/2 kg mąki pszennej, 215 g miękkiego masła
Delicious TitbitsKokosowe ciasteczka budyniowe to pyszne, kruche krążki, powstałe z połączenia tradycyjnych składników ciasta kruchego, proszku budyniowego oraz wiórków kokosowych. Ciasteczka dzięki dodatkowi budyniu, maja nie tylko delikatnie wyczuwalny budyniowy posmak, ale też sypką i delikatną strukturę. Duża ilość wiórków kokosowych w przepisie sprawia, że ciasteczka są zdecydowanie kokosowe, a smak kokosa wyróżnia się na tle innych. Z podanej porcji przygotujecie(...)piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec przez około 15 minut - po tym czasie można przełamać jedno ciasteczko i sprawdzić, czy jest upieczone - ciasteczka podczas pieczenia lekko się rozpłaszczą i delikatnie popękają, na gorąco będą bardzo kruche, więc tuż po wyjęciu z piekarnika nie należy ich przekładać, tylko pozostawić do przestygnięcia - ostudzone przechowywać ładnie poukładane (wrzucone "byle jak" pokruszą się
Smakołyki BerenikiŚwiąteczne Kruche Ciastka z Orzechami i Kremem – Zapraszam na przepyszne ciastka z uprażonymi orzechami laskowymi i czekoladowym kremem do pieczywa. Ciasteczka są delikatne, kruche, cudownie pachną, nie można się powstrzymać, aby nie podjadać. Bardzo mi smakują. Jeśli nie lubimy kremu typu nutella możemy go pominąć, ciasteczka i tak będą pyszne. U mnie na pewno będą na Święta, polecam! (inspiracja(...)przez około 12-14 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia na około 10 minut i dopiero po tym czasie przenosić je z blaszki (z ciasteczkami należy postępować ostrożnie, ponieważ są dosyć kruche). 8. Krem do pieczywa przełożyć do miseczki lub rondelka i podgrzać w mikrofalówce lub na gazie, aby stał się bardziej płynny. 9. Na całe ciasteczko nałożyć
Mała Cukierenkakawy, herbaty, do śniadanówki, albo po prostu jak najdzie nas na coś słodkiego - kruche maślane ciasteczka robią się w mig, można zatrudnić do tego dzieciak - będą miały zajęcie i coś słodkiego do podjadania. Oczywiście, kruche ciastka można kupić w każdym sklepie... ale nie takie moi drodzy! Tu nie tylko nie ma niepotrzebnych składników, ani sztucznych dodatków, jest dobrej jakości masło(...)mąka, cukier i cukier waniliowy. Ciasteczka są doskonale kruche dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej, doskonale smakują same, ale... można je połączyć w pary kwaskową marmoladą, choć nam się to nigdy nie udało na większą skalę - za szybko znikają! Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 120 g zimnego masła 2 łyżki mąki ziemniacznej 1 łyżka cukru wanilowego 2 łyżki cukru pudru Wymieszać
Kulinarne Inspiracjeponieważ przepisy Jadwigi bardzo przypadły mi do gustu i już kilka razy prezentowałam je na blogu :) Rogaliki z zeszytu Jadwigi to wypiek na bazie ciasta krucho-drożdżowego, z którego na Podkarpaciu często pieczono zarówno ciasteczka, jak i nadziewane rogaliki. Typowe ciasto drożdżowe wykorzystywane było do wytrawnych i słodkich wypieków w formie dużych bułek, ciast, zawijańców. Małe drożdżowe bułeczki i rogaliki(...)tłuszczu, dzięki czemu ciasto było bardziej kruche i dłużej można je było przechowywać. Miało to znaczenie na przykład przed weselami, kiedy pieczenie różnych ciast i ciasteczek rozkładano na kilka dni. Poza praktycznymi aspektami krucho-drożdżowe rogaliki są po prostu bardzo smaczne, dlatego pieczone są od kilku pokoleń i nie zanosi się na to, by tradycja ta ustała. Kruche rogaliki
Trzeci talerzKruche, smaczne a przede wszystkim szybkie w przygotowaniu ciasteczka na każdą okazję Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding
W garach u GosiKruche, smaczne a przede wszystkim szybkie w przygotowaniu ciasteczka na każdą okazję Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding
W garach u Gosi