Galette to płaska krucha tarta o nieregularnych brzegach, która kryje w sobie dosyć cienką warstwę nadzienia słodkiego lub wytrawnego. Zazwyczaj zawija się nieregularnie lub ozdobnie brzegi
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzepisie ciasteczka pieczono na blachach wysmarowanych pszczelim woskiem, ale jeśli go nie mamy, możemy blachę wyłożyć papierem do pieczenia.) Pieczemy ok. 10-12 min w 180 °C, aż będą złotobrązowe. Możemy najpierw upiec kilka na próbę , by sprawdzić, czy za bardzo się nie rozlewają (wtedy należy dodać więcej mąki) oraz ustalić czas pieczenia - pszczelowolskie całuski są bardzo małymi ciasteczkami(...)trzeba pilnować, by za bardzo ich nie przypiec. Przechowywanie: Jak tylko ciasteczka wystygną, chowamy je do szczelnego pojemnika, może to być słoik, puszka lub foliowy woreczek ze strunowym zamykaniem. Ważne, żeby jak najbardziej ograniczyć dostęp powietrza, pod wpływem którego miękną. Miód ma bowiem właściwości higroskopijne, więc ciasteczka na nim upieczone chłoną wilgoć. Całuski prawidłowo przechowywane bardzo długo zachowują
Ratunku obiadNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Słodkie zapomnienieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Słodkie zapomnienieOd września rozpoczynamy przygodę ze szkołą! Nie wiem, kto jest tym faktem bardziej podekscytowany - przyszła pierwszoklasistka, czy jej rodzice. Z końcem wakacji czeka nas wiele zmian
Kulinarne InspiracjeSkładniki:1 szkl.-250 ml Lekkie , puszyste i bardzo łatwe 1 niepełna szklanka wody ciepłej 2 1/4 łyżeczki suchych drożdży 1/2 szklanki masła
w mojej kuchniOsobiście uwielbiam chyba każdą odmianę szarlotki. Ostatnio postanowiłam upiec wersję z budyniem, ponieważ akurat takiej jeszcze nie robiłam samodzielnie. Bardzo lubię połączenie budyniu z owocami szczególnie
Mania Gotowaniadało się mnie odspawać od tacy z ciastkami, Olivki i Amelki zresztą też nie. Amelka oczywiście musiała sprawdzić czy kruche ciasteczka są na prawdę kruche... (Chyba przy Amelce zatrudnimy kurę w domu na pół etatu - jajka będą przy okazji... ) Chyba muszę wzmocnić swoją siłę woli i być bardziej asertywny w stosunku do ilości spożywanych węglowodanowych posiłków przez(...)części i każdą rozwałkowujemy na cienki placek (3-4mm). Z rozwałkowanego placka foremką wykrawamy ciasteczka, które układamy luźno na wysmarowanej blaszce. Na ciasteczka możemy położyć dżem lub marmoladę, wszystko zależy od naszego gustu, możemy też posmarować białkiem i posypać grubym cukrem, a jeśli ktoś preferuje ciastka słodkie to można dodać do ciasta trochę cukru pudru. Pieczemy w nagrzanym piekarniku
Dieta Rozdzielna i ZdrowieBeza Pavlova to bardzo popularny tort bezowy, bardzo efektowny z wyglądu. Lekka forma bezy nawiązuje do zwiewności, lekkości rosyjskiej primabaleriny Pavlovej. Beza Pavlova idealnie nadaje się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPiątek, więc jest i propozycja ciasta na weekend :-) Tym razem pyszne ciasto Banoffe na biszkopcie. Jest rewelacyjne, łatwe w przygotowaniu, na pewno posmakuje wszystkim. Gwarantuję to
kruche babeczkiSezon wakacyjny można w sumie uznać za otwarty. Pogoda jak na razie nas rozpuszcza, nie mamy upałów ale jest ciepło i słonecznie, cieszę się, że ja
ciastkarnia na kruchym spodziemazurka, ale na mazurkach właśnie to ja się kompletnie nie znam, ponieważ w moim domu rodzinnym, na święta wielkanocne mama piekła pięknego i mięciutkiego piernika :) Ale mazurek był dobry! Kruche ciasto, krem kokosowy - delicja! Przełamane wszystko dżemem z czarnej porzeczki. To już nawet brzmi dobrze! P.S.Jestem fanką wedlowskich wielkanocnych jajeczek. Ich pastelowe kolory pięknie ozdobią każde świąteczne ciasto lub babeczkę(...)bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto: 180 g mąki pszennej 80 g mąki ziemniaczanej 60 g cukru pudru 150 g zimnego masła 1 jajko ½ łyżeczki proszku do pieczenia Na stolnicę przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cukier. Dodajemy pokrojone zimne masło i siekamy z pozostałymi składnikami. Następnie robimy na środku niewielkie wgłębienie
bistro mamaSzukałam dwa dni temu całkiem czegoś innego, kiedy trafiłam na przepis Pani Moniki na ciasteczka z oliwkami , który od razu chciałam sprawdzić. Zgodnie z tym, co o mnie mówi mój kochany mąż, że nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmieniła, troszkę namieszałam w przepisie. Ale z sukcesem! Nie miałam majonezu w domu, ale miałam masło. Oliwek nie jadamy, bardzo(...)łyżeczki soli zamiast szczypty i więcej pikantnych przypraw do tej ostrej wersji. A tę cebulkową polecam upiec w formie krakersów, bo ten smak najbardziej przypominają! Są też nieco bardziej kruche niż te ostre, pewnie za sprawą większej ilości tłuszczu. Za to wszystko długo zachowują świeżość i kruchość. Ba, mąż mi dziś powiedział, że z każdym dniem są coraz lepsze
Anioszek w kuchniludzi. Nie tylko goście, klienci i pani z telewizji, ale też znajomi piekarze, którzy wpadli pomóc w przygotowaniach do świętowania. W końcu tysiąc pięćset tortów Othello (kruchy spód z z czekoladą, krem cukierniczy, ciasteczka migdałowe, bita śmietana, biszkopt, glazura czekoladowa, obręcz z marcepanu i dekoracja z bitej śmietany) i cztery tysiące festelavnsboller (ciasto duńskie przełożone kremem cukierniczym, dżemem i bitą(...)Koniecznie zróbcie. Może przyda się do mazurka...? Konfitura z czerwonych pomarańczy z rozmarynem Składniki: (na 4 słoiczki po 150 ml) 2 kg czerwonych pomarańczy 400 ml wody 350 g cukru 2 łyżki masła 3 gałązki rozmarynu Z połowy pomarańczy zetrzeć skórkę. Owoce wyfiletować, wycisnąć sok z resztek. Wszystkie błonki i pestki zawinąć w gazę lub włożyć do pończochy, zawiązać. Umieścić
Pożeraczka, czyli raz adobrze