Pech chciał, że otwierając nowy nóż i chcąc wyjąć go z niezniszczalnego opakowania zatrzymał się on prawie na kości mojego kciuka. Złość była wielka, bo wszystko
Malinowe PocałunkiW naszej kuchni znów pachnie świątecznymi zapachami, po kuchni roznosi się zapach przyprawy do piernika. Zaczął się grudzień, więc można zacząć przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKażdego roku, gdy przychodzi sezon truskawkowy przygotowuję różne ciasta, w tym obowiązkowo na naszym stole musi się znaleźć ciasto z truskawkami i bezą na kruchym spodzie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięRogaliki są przepyszne. W oryginalnym przepisie są posypane cukrem pudrem, ale moim zdaniem powinno się je zostawić bez żadnych dodatków, bo odbierze im to ten pyszny
Passions hobbies lifeFaworki... tego smakołyku, obok pączków nie może zabraknąć na polskim karnawałowym stole ! Przepis pochodzi ze starej książki "Kuchnia polska", z której
Kulinarne przygody GatityZnacie ciasto o nazwie Styropian? Swego czasu to ciasto królowało na wielu blogach. Na moim nie, gdyż jeszcze bloga nie miałam, ale przepis znałam i nawet
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędyni, połowę zamroziłam, a pozostała część musiała zostać spożytkowana inaczej i tak oto powstało ciasto , które Wam pokazywałam ostatnio, syrop do kawy oraz zupa . Reszta trafiła do dyniowych ciasteczek z płatkami owsianymi. Są dość syte, więc rewelacyjnie sprawdzą się na drugie śniadanie do pracy lub umilą jesienne wieczory z książką i herbatą. Nie zawierają w sobie jajek, dlatego zadowolą także(...)włoskie) ok. ½ szklanki suszonej żurawiny Przygotowanie: W misce wymieszać wszystkie sypkie składniki poza płatkami, następnie dodać płatki i ponownie krótko wymieszać. W drugiej misce dokładnie wymieszać olej/masło, cukier oraz puree dyniowe na gładką masę. Wlać mokre składniki do suchych, dokładnie wymieszać, na koniec wsypać żurawinę oraz orzechy i wmieszać w ciasto. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przy
Fabryka pomysłówKruche babeczki z czekoladowym kremem Nadszedł upragniony weekend. Czego nie może zabraknąć? Oczywiście słodkiego deseru i pysznej kawy. Weekend, to u nas czas dla rodziny, przyjaciół
Słodkie okruszkistole niemal co niedzielę, jak nie częściej. Nie wspominam o świętach, bo kto mnie uważnie czyta, wie że wtedy tych ciast było kilkanaście i do tego kilka rodzai ciasteczek. Nie mam pojęcia kto to wszystko zjadał, ale wiem, że nie było konieczności mrożenia. Teraz to nie do pomyślenia :D Prym wiodły zawsze makowniki i serniki, przygotowane z sera zrobionego(...)powitać dzień kawą z własnego, nowiutkiego Expresu Philips LatteGo! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki na blaszkę 24x36cm Kruche ciasto: 300g masła 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru 2 szklanki mąki 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 900g sera twarogowego 1 ⅓ szklanki drobnego cukru 200g roztopionego masła 10 białek 1 małe
Kuchnia w czekoladzieMazurek Wielkanocny powinien charakteryzować się pięknymi ozdobami - to wręcz dzieło artystyczne! Do przyzdabiania ciasta nadają się różne bakalie, migdały, orzechy, suszone owoce, kandyzowane owoce. Zazwyczaj smarujemy
Zasmakuj KuchniMocno jagodowy, przepyszny smerfowy sernik, który wprost rozpływa się w ustach. Prawdziwy leśny raj dla podniebienia :-) Robi się go bardzo szybko i prosto a efekt finalny
maniapieczenialanguage:EN-US;} Oto kolejny przepis z serii bez glutenowej, tym razem są to kruche jaglane ciasteczka z wiórkami kokosowymi Taka rada, kasza musi być naprawdę mięciutka u mnie chyba była nie do końca dobrze ugotowana przez co były wyczuwalne twardawe drobinki. Ale i tak ciasteczka były bardzo smaczne i szybko zniknęły z talerza :) Składniki: Normal 0 21 false false(...)fareast-language:EN-US;} 2 szklanki wiórków kokosowych 1 szklanka suchej kaszy jaglanej 2 i 1/3 szklanki wody do kaszy 3/4 szklanki ksylitolu ale również może być biały cukier jeśli jest tolerowany 2 łyżeczki cukru waniliowego u nas domowy. ( Na kilka dni wcześniej do miseczki wsypać cukier w naszym wypadku ksylitol, połączyć z pokrojonymi drobno laskami wanilii wymieszać i przełożyć
W garach u Gosirolls to popularne w krajach anglosaskich i Europie ciasteczka, które swoim pochodzeniem sięgają starożytnego Egiptu, a na masową skalę zaczęły być produkowane pod koniec XIX wieku. Swoim kształtem przypominają uformowaną z kruchego ciasta płaską roladę, wypełnioną nadzieniem z suszonych fig i pokrojoną następnie na prostokątne kawałki. Choć tych dostępnych na sklepowych półkach fig rolls nie próbowałam już od dawna(...)owsianej 75 g migdałów zmielonych na mąkę 40 g oleju kokosowego 45 g (3 łyżki) syropu klonowego (można zastąpić innym naturalnym syropem) 25 g naturalnych chipsów jabłkowych bez tłuszczu, cukru czy jakichkolwiek sztucznych dodatków/suszonych jabłek zmielonych na proszek /chipsy odrobinę wzmacniają jabłkowy smak ciasta – można pominąć, jeśli nie ma ich pod ręką, należy wówczas w ich miejsce dodać więcej
Even Better FoodPrzepis na oponki serowe dostałam od mojej cioci. Zachwalała mi go gorąco moja kuzynka, dla której to był smak dzieciństwa i domowy deser “na szybko
Ciastkozercy" Kiedy mam problem zawsze udaję się do kuchni, żeby się zrelaksować, przestać się martwić, przestać myśleć... Dziś tak właśnie powstały te ciasteczka... miałam problem, w sumie
Słodkie Przyjemności