kruche ciasteczka z cukrem - 3596 przepisów (strona:208/240)

Warsztaty kulinarne z pysznym śledziem od SEKO i 10 przepisów na śledzie. Świąteczne inspiracje z SEKO. 197

Całość mieszamy. Podajemy, wykładając wszystko w następującej kolejności: placki ziemniaczane, śledzie i jabłko ze śmietaną 2. Śledzie piernikowe  4 filety śledziowe a’la Matjas SEKO  3-4 kruche ciasteczka piernikowe  1 cebula ⅓ szklanki rodzynek  2 pomarańcze  przyprawy: 2-3 goździki, 1 laska cynamonu, 2-3 ziarna kardamonu, 2-3 ziela angielskie, 2-3 liście laurowe(...)skrapiamy dressingiem i posypujemy orzechami.  9. Koreczki śledziowe z pieprzem w marynacie z wódki  1 opakowanie koreczków śledziowych z pieprzem SEKO  100 ml wódki  ½ łyżeczki cukru  1 łyżka octu jabłkowego  1 goździk  2-3 liście laurowe  1 ziele angielskie  1 cebula do skropienia olej z orzechów laskowych  Wódkę, cukier, wodę

SMYKWKUCHNI
Jak przygotować wigilijną kolację 135

Jak przygotować wigilijną kolację bez zbędnego stresu, kiedy długie kolejki w sklepach i natłok przedświątecznych obowiązków sprawiają, że staje się nie to lada wyzwaniem? O tym

Cztery Fajery
Kohersen Mycook - więcej niż robot kuchenny 132

Część z naszych sprzętów kuchennych ma już swoje lata i coraz częściej odmawiają współpracy. Kiedy podliczyliśmy wydatki na zakup niezbędnego dla nas AGD, doszliśmy do wniosku

Cztery Fajery
Beza. Wszystko co najważniejsze 280

ciasteczek a także pyszne torty ze świeżymi owocami. A TERAZ NAJWAŻNIEJSZE. Podstawową proporcją tego ciasta jest 50g cukru na jedno białko (białko jaja rozmiaru M ma ok.32-34g). Czyli – bierzemy 3 białka + 150g cukru, 4 białka + 200g cukru, 5 białek + 250g cukru, itd. Jeśli chodzi o cukier – musi być drobny i biały. W sklepach znajdziecie go jako „cukier drobny” albo „cukier(...)dnem mocno trzyma się naczynia. To jest ta chwila, kiedy powinniśmy zacząć dodawać cukier. W wielu przepisach spotykam się z użyciem do bezy cukru pudru, jednak moim zdaniem drobny cukier daje nad bezą lepszą kontrolę. Najczęściej popełnianym przy bezie francuskiej błędem jest sypanie zbyt dużych porcji cukru na raz. Nie, beza szybciej się dzięki temu nie ubije. Nie ustabilizuje

Karo in the Kitchen
Francuskie makaroniki czekoladowe – podejście pierwsze 165

Godzina 8:00 – yyyyyyyy, przeciągam się i myślę co tu zrobić skoro nie trzeba iść do pracy i mam cały wolny dzień. Wstaję, szybki prysznic

Kuchenne Wariacje
Trzydniowa dieta sokowa – detox nie tylko na wiosnę 1933

tygodniu pracujecie, proponuję zrobić ją od piątku przez cały weekend . Kilka dni wcześniej, np. od wtorku, należy ograniczyć spożycie tłuszczu, cukru i żywności mocno przetworzonej – żadnej coli, kawy, chipsów, ciasteczek, gorących kanapek. Dzień zaczynamy od szklanki ciepłej wody z imbirem i cytryną, zwiększamy ilość warzyw i owoców w posiłkach, odstawiamy węglowodany. Jeśli jecie mięso – zamieniamy steki, schabowego i kotlety(...)mocno słodkie – mija ochota na żelki czy czekoladki.   Pisałam wcześniej – każda dieta jest tylko i wyłącznie dla ludzi zdrowych. Słodkie soki powodują bardzo szybkie i gwałtowne skoki poziomu cukru we krwi i zjawisko rauszu cukrowego, który po szybkim szczycie równie szybko opada. Możecie poczuć się senni nawet jeśli nie cierpicie na cukrzycę.   Dieta oczyszczająca nie jest receptą

Karo in the Kitchen
Proszek do pieczenia, soda oczyszczona czy amoniak? 165

wypieki cukiernicze zwykle zawierają znaczne ilości cukrów i tłuszczy, które hamują rozwój drożdży. Do wypieku określonego rodzaju ciasta zwykle używa się następujących środków spulchniających: • drożdże – do ciast drożdżowych, półfrancuskich, krucho-drożdżowych, obgotowywanych, • proszek do pieczenia – do ciast biszkoptowo-tłuszczowych, półkruchych, piernikowych, • soda oczyszczona (kwaśny węglan sodu) – do ciast piernikowych, półkruchych, • kwaśny węglan amonu (amoniak) – do pieczywa cukierniczego trwałego, wafli, wyrobów(...)sprzyjają też równomiernemu mieszaniu się proszku do pieczenia z pozostałymi składnikami ciasta. Ciasto Leśny mech Proszek do pieczenia stosowany jest do wypieku ciast ciężkich, zawierających dużą ilość tłuszczu i cukru. Proszek do pieczenia działa podczas całego procesu przygotowania, to znaczy że do reakcji spulchnienia dochodzi zarówno na etapie zmieszania go ze składnikami płynnymi, jak i w trakcie pieczenia ciasta. Stabilność

Trzeci talerz
Własnoręcznie zrobione apetyczne prezenty na Święta 252

Nic nie cieszy tak, jak własnoręcznie przygotowany prezent. Taki od serca. Dopasowany do osoby obdarowanej. Zrobienie czegoś samemu wcale nie musi być trudne czy pracochłonne. Przygotowałam

Poezja smaku