kruche ciasta - 9707 przepisów (strona:477/648)

Tradycyjne, kruche faworki, czyli chrust 162

Jadłam w życiu faworki z wielu przepisów. Jednak niezmiennie twierdzę, że te tradycyjne są najlepsze. Kruche, tak delikatne, że nawet w rękach potrafią mi się skruszyć. Przepis przekazała mi mama. Te faworki zachwycają wszystkich, których nimi częstuję. Zachęcam do zrobienia. Jestem pewna, że przepis zostanie z Wami na zawsze. Składniki: 230 g mąki pszennej ( ja używam(...)łyżka octu 3-4 łyżki śmietany 18% ------------------------------- cukier puder do posypania faworków olej rzepakowy do smażenia- około 1 litra Wykonanie: Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto, które nie lepi się do rąk. Ilość śmietany zależy od wielkości żółtek. Wyrobione ciasto kładziemy na blacie (nie podsypujemy go mąką) i bijemy wałkiem, ile sił mamy w rękach

Smak mojego domu
Kruche ciasteczka wytrawne (czosnkowe) 190

www.facebook.com/Di.gotuje   http://digotuje.blogspot.com Inspiracja z blogu: Warsztat Smaku .  Ciasteczka są przepyszne, bardzo delikatne i niezwykle kruche. Idealnie sprawdzą się do podjadania w ciągu dnia, do wina, piwa - czy jako przekąska przez telewizorem. Możecie doprawić je wg własnego smaku lub zrobić w sposób (*) opisany na końcu postu. Pycha! (około 14 dużych sztuk, 30 mniejszych)  150g mąki pszennej(...)łyżeczki soli 1/3 łyżeczki czosnki granulowanego odrobina pieprzu (użyłam czarnuszki)     Masło/margarynę wymieszać z żółtkiem, szczyptą pudru a następnie z mąką i przyprawami.  Zagniecione ciasto wstawić do lodówki - minimum na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować (podsypując mąką) na grubość 5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. Ciasteczka ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia

Di gotuje
Smalczyki waniliowe (super kruche ciasteczka ze smalcem) 183

Smalec nadaje ciastkom kruchości i uprzedzając pytania - absolutnieee nie jest wyczuwalny.  Osobiście lubię z nim "pracować" i często używam jako składnika niektórych ciasteczek. Jak wspomniałam - ciasteczka są super kruche (i jednocześnie takie delikatne)! Dodatkowo cudownie pachną, rewelacyjnie smakują i charakteryzują się prostotą w przygotowaniu. Składniki nie są zbyt wyszukane, a jednak ciasteczka niesamowicie szybką znikają. Zresztą sami spróbujcie(...)łyżki cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Dodatkowo: cukier puder do posypania  Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić na gładką masę. (Margaryny nie trzeba stapiać.)  Ciasto rozwałkować (podsypując mąką) na grubość około 1/2-1 cm i wykrawać z niego okrągłe kształty. W powstałych kółkach powycinać mniejsze otworki. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić

Di gotuje
Ciasteczka cytrynowo-pomarańczowe (z oliwą z oliwek) 172

rodzaju, który Wam najbardziej odpowiada. Od Was zależy czy zastosujecie typ ostrzejszy - czy bardziej łagodny. Cytrusowe nuty nadają ciasteczkom niezwykłej świeżości, co zdecydowanie jest ich wielką zaletą. Ciasteczka są kruche, lekko piaskowe i posiadają pyszną, cukrową skorupkę. Koniecznie musicie przekonać się jak wspaniale smakują, bo przygotowanie ich zajmuje dosłownie chwilę. (20 sztuk) 3/4 szklanki oliwy z oliwek 1 szklanka cukru(...)aromatu pomarańczowego 2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  Dodatkowo: cukier do obtaczania ciastek Opcjonalnie: mleko Wszystkie składniki wymieszać (najlepiej dłonią) do uzyskania jednolitej konsystencji. (Ciasto powinno być "piaskowe", lecz dające się formować. Gdy jednak będzie "za suche" - należy dolać odrobinę mleka.) Z ciasta uformować kulki - nieco większe od wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę dość mocno

Di gotuje
Bułeczki pszenno - owsiane . 183

znałam bo u nas jest mało dostępna . Postanowiłam zaraz ją wypróbować i upiec bułeczki . Mąkę owsianą wymieszałam z mąką pszenna , powiem Wam że wyszły bardzo mięciutkie i takie kruche . Zapraszam do wypróbowania :)   Składniki : 2 szklanki mąki owsianej 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki oliwy 250 ml letniej wody 5 g suszonych drożdży  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka(...)środku na konsystencję gęstej śmietany , przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia . Gdy rozczyn ruszy wlać resztę wody , dodać sól i oliwę , z brzegów miski zgarnąć mąkę i wyrobić ciasto . Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia . Wyrośnięte ciasto  podzielić na 8 części i uformować bułeczkę . Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , przełożyć bułeczki i przykryć ściereczką tak na około 15 minut

Sama słodycz i szczypta chili
Kruche ciasteczka z ziarenkami 172

dzisiejszy deser polecam pyszne kruche ciasteczka z ziarenkami, które otrzymałam do testowania od sklepu ZIARENKOWO . Są szybkie i łatwe do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mąki, 1/2 kostki margaryny, 2,5 łyżki cukru pudru, 2 żółtka, 1/2 łyżki śmietany 18%, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 50g prażonych ziarenek "Migdałowy Przylądek" z ZIARENKOWA, 1/2 opakowania cukru waniliowego, białko do posmarowania(...)konfitura owocowa. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną. Dodaję cukier puder, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto cienko rozwałkowuję. Szklanką o małej średnicy wykrawam w cieście krążki. Jedną połowę ciasteczek układam na blaszce. Drugą połowę ciasteczek smaruję białkiem i posypuję ziarenkami oraz cukrem waniliowym. Ciastka układam na blaszce. 3. Piekę około 12 minut

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kawowy crème pâtissière 198

Wczoraj oprócz pączków z mojego przepisu skusiłam się na Bomboloni- czyli włoskie pączki wypełnione kremem patissiere.  Szczerze powiedziawszy bardziej skusił mnie krem niż same ciasto pączkowe. Jak dla mnie w smaku przypomina budyń, jednak jest bardziej kremowy i delikatniejszy.  Podstawowy przepis na ten krem nie przewiduje dodatku kawy. Ja jednak delikatnie go  zmodyfikowałam i pokusiłam się(...)jeszcze podczas przygotowywania. Od razu przypadł mi do gustu, ciężko było go nie wyjadać;)   Według mnie krem nadaje się nie tylko do pączków ale także do nadziania malutkich kruchych babeczek czy też pysznych tart.  Serdecznie polecam;)  Składniki: 6 żółtek 450 ml mleka 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej  125 g cukru  50 g mąki pszennej  Wykonanie

Krakowskie smaki Ani
Tartinki z owocami 195

muszą być dobrze natłuszczone, żeby potem nasza tartinka dobrze opuszczała foremkę. Ciasto w tartinkach nakłuwamy widelcem,by w czasie pieczenia uciekło powietrze na zewnątrz zamiast robić nam pęcherzyki w cieście :) Pieczemy w 200 stopniach 25 minut.  Upieczone ciasteczka studzimy. Przygotowujemy masę budyniową: odlewamy pół szklanki mleka i wsypujemy do niej budyń - całość mieszamy ;) Resztę mleka trzeba zagotować z cukrem(...)Tężejący budyń wlewamy do tartinek i układamy na nim plasterki owoców.  Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu i tężejącą wlewamy na owoce. Pyszności, szczególnie świeże i chrupiące...a jakie kruche ;) Mniam

Lawendowe Niebo
Kruche rogaliki 213

przepis niejednokrotnie trafiałam na wielu blogach, wczoraj chciałam zrobić coś w miarę na szybko i padło właśnie na  rogaliki :) Kruche, z ulubionym nadzieniem, w moim przypadku jest to masa orzechowa, którą miałam zamrożoną jeszcze z piernika.  Pyszne i dodatkowo dziecinnie proste ! :) Składniki :  50g drożdży 4 szkl mąki 1 szkl śmietany 18% 200 g masła 2 żółtka(...)posmarowania rogalików Przygotowanie : Drożdże bardzo dokładnie mieszamy ze śmietaną. Mąkę przesiewamy wraz z solą na stolnicę. Dodajemy posiekane masło, śmietanę, żółtka, cukier puder, a następnie krótko zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy całość na 3 części i rozwałkowujemy na kształt koła, a następnie dzielimy na 8 trójkątów. Kładziemy nadzienie i zwijamy ciasto formując rogalik. Rogaliki układamy na natłuszczonej blaszce, smarujemy mlekiem

charlotte gotuje
Pyszne ciasteczka 211

umila filiżanki pysznej kawy jak kruche ciasteczka z pysznym czekoladowym kremem. Związek idealny. Ja uwielbiam takie połączenia. Ciasteczka rozpływają się w ustach zostawiając delikatny maślany smak i najlepszy na świecie czekoladowy.  Składniki: 250 g mąki pszennej 200 g masła 100g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli ziarenka wanilii lub zapach  100 g czekolady deserowej 80 ml śmietany(...)Wykonanie: Do przesianej z cukrem pudrem i solą mąki dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i rozcieramy je palcami. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wstawiamy na ok 2 godz do lodówki. Następnie podsypując mąką wałkujemy dość cienko wycinając ulubione wzory. Pieczemy ułożone na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp 180 stopni przez

Malinowe Pocałunki
Waniliowo-korzenne owieczki 157

owce i barany. Synek zrobił dużo więcej różnych kształtów: serduszko, ślimaka, autko, myszkę miki i krowę, która równie dobrze mogłaby być twarzą Lorda Vadera;) Same ciasteczka wyszły niebywale smaczne. Kruche, delikatnie… idealne do wielkanocnego koszyka/na wielkanocny stół. Polecam, bo są pyszne:) 2 szkl. mąki 200 g masła 1/2 szkl. cukru pudru 1 op. cukru wanilinowego (16g) 1 łyżka budyniu(...)proszkiem budyniowym, cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym. Wsypujemy mielone migdały. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i siekamy nożem do połączenia. Następnie dodajemy żółtka. Zagniatamy, aż utworzy się ciasto o gładkiej konsystencji (gdyby ciasto było zbyt suche, można dodać 1 łyżkę kwaśnej śmietany – u mnie nie było takiej potrzeby). Mniej więcej 1/5 ciasta odrywamy i dodajemy do niego

Smaki Na Talerzu
KRUCHE SEROWE PIEROŻKI NADZIEWANE CZEKOLADĄ 197

Kruche, serowe ciastka w kształcie pieroga z czekoladą można dość długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Miękkie a zarazem kruche można nadziewać dowolnie, u mnie są z czekoladą, jednak doskonale będą też smakowały z powidłami, marmoladą czy innym nadzieniem. Spróbujcie koniecznie :) Do przygotowania serowych pierożków   wykorzystałam  twarożek sernikowo- kanapkowy "Mój ulubiony"  od  Wieluń . Składniki(...)masła * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * masło czekoladowe do nadzienia * cukier puder do oprószenia (można pominąć) Wykonanie: Z mąki, twarogu, cukru, jajka, masła i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię aluminiową i włożyć do zamrażalnika na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na grubość około 3 mm. Szklanką wykrawać koła

Zrób to smacznie
Piruety na lodzie i wyjątkowe ciasteczka z Norwegii 177

oswają zapachem cynamonu. Ciasteczka polecam Wam gorąco do świątecznych puszek (naprawdę długo zachowują świeżość!), piruety na lodzie radzę zostawić profesjonalistom.  Ale wiadomo - co kto lubi... Serinakaker - norweskie kruche ciasteczka z wanilią i migdałami Składniki: (na około 45 sztuk) 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 125 g cukru 150 g zimnego masła 1 jajko(...)migdałów (mogą być w skórkach) Mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać z solą i cukrem. Dodać masło,posiekać, a następnie rozterzeć palcami. Wbić jajko, dodać ekstrakt i szybko zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować wałeczek o średnicy około 3cm, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę, można przez całą noc. Schłodzone ciasto pokroić w plastry grubości

Pożeraczka, czyli raz adobrze
CIASTKA PRZEZ MASZYNKĘ PRZEPIS Z KUCHNI POLSKIEJ 243

Uwielbiam ciastka kręcone przez maszynkę.  Kruche, mocno maślane, przywołują wspomnienia z dzieciństwa ... Na blogu mam już przepis na  ciastka przez  maszynkę mojej Mamy , a tym razem sięgnęłam po stary przepis z Kuchni Polskiej. Oba przepisy są bardzo zbliżone zarówno w składnikach, jak i w smaku, dlatego trudno mi ocenić, które są lepsze ;-))) Ciastka można wzbogacić(...)kakao, zmielone orzechy czy mak, ale ja nie ukrywam, że kocham tę najprostrzą, tradycyjną wersję. Jeśli nie posiadacie przystawki na maszynkę do ciastek, to spokojnie możecie ciasto rozwałkować i wycinać kieliszkiem, czy ozdobnymi foremkami dowolne kształty. Zaręczam, że i tak będą pyszne!!!                      Składniki : (na 3 blachy ciasteczek

Walijskie Pichcenie