kruche ciasta - 9707 przepisów (strona:468/648)

Sernik "czekoladowa dama" 221

sztuk czekoladowych pralin Sposób przygotowania: CIASTO: Mąkę krupczatkę wymieszać z kakao i startą gorzką klasyczną czekoladą Goplana , dodać pokrojone zimne masło, wsypać cukier,wlać wodę i szybko zagnieść ciasto. Wylepić dno tortownicy o wym 24 cm, włożyć do lodówki na czas przygotowania masy. MASA SEROWO-CZEKOLADOWA: Białą czekoladę połamać , przełożyć do miseczki, rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej na płynną masę(...)białko, masło, wlać śmietankę ,wsypać cukier oraz budyń krótko zmiksować tylko do połączenia aby nie napowietrzać niepotrzebnie masy, na koniec wlać lejącą białą czekoladę i wymieszać.  Wylać na kruchy czekoladowy spód.Wstawić sernik do nagrzanego piekarnika do 180*c i piec 15 minut, po czym temp zmniejszyć do 160 i piec jeszcze 30 minut-pilnować aby sernik się

Wanilia i Kardamon
Ciasteczka kisielowe 256

Kolorowe, kruche a nawet bym powiedziała lekko sypkie ciasteczka kisielowe przełożone ulubionym dżemem stanowią idealny dodatek do popołudniowej kawki :) Składniki: - 250 g margaryny - 3/4 szklanki cukru pudru - 1 cukier waniliowy - 1 łyżeczka skórki cytrynowej - 3 kisiele truskawkowe bez cukru - 20 łyżek mąki pszennej - ulubiony dżem (ja użyłam pomarańczowego) Przygotowanie: Margarynę ucieramy z cukrami, dodajemy kisiel, mąkę oraz skórkę cytrynową(...)Całość zagniatamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Z ciasta formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i pieczemy około 20 minut w 180 C. Przestudzone ciasteczka smarujemy dżemem i sklejamy

Zainspirowana w kuchni
Makowe Gwiazdki 228

ciasteczkowy szał. I wtedy t poza obowiązkowymi piernikami  ,których to już cała micha czeka na zdobienie , pojawiają się również ciastka maślane , kruche  , z bakaliami , czekoladą .... A dziś kruche gwiazdeczki z dodatkiem maku. Idealne "pochrupanki" do kawy , bądź rozgrzewającej herbaty z dodatkiem cytryny i goździków  :) Składniki :  Na ok 50 szt. 1,5 szklanki mąki pół kostki masła(...)pieczenia 3 łyżki zmielonego maku 2-3 krople aromatu migdałowego Wykonanie : Mąkę posiekać z masłem , dodać pozostałe suche składniki , wbić jajo , dodać aromat migdałowy i całość zagnieść na gładkie ciasto , Schłodzić ok pół godziny w lodówce/ Rozwałkować na placek o grubości 3-4 mm ,  Wykrawać gwiazdki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Ciastka pieczemy

Malinowa Kawiarenka
Rogaliki krucho drożdżowe z różą 210

Czekał słoiczek róży, więc ...trzeba go było wykorzystać :). Znakomite krucho drożdżowe rogaliki.  Składniki: 1 kg mąki  50 dag margaryny 10 dag drożdży 1 proszek do pieczenia 4 jaja 1/2 szklanki ciepłego mleka 5 łyżek kwaśnej śmietany 5 łyżek cukru kryształu 1 łyżeczka soli Do nadziewania: twarda marmolada, dżem lub konfitura z płatków róży  Drożdże rozpuścić w mleku(...)cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia Margarynę wymieszać z mąką, dodać drożdże i pozostałe składniki. Krótko wyrabiać ciasto, pozostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, rozwałkować. Wykrawać trójkąty, nadziewać i zwijać w rogaliki. Rogaliki układać na blasze do pieczenia. Piec w tem. 160 C, ok 20-30 minut. Źródło ,,ciasta Anastazji

Apetyczna babeczka
Na deser. Tarta z makiem, figami i migdałami 239

się za pieczeniem bo jednego dnia upiekłam dwie tarty. Jedną, tartę z kurkami , już Wam przedstawiłam wiec czas na deser - tartę z figami i makiem. Właściwie to miało być ciasto ze śliwkami , ale kiedy ze straganu uśmiechnęły się do mnie dorodne figi musiałam je wziąć. Postanowiłam, wedle popularnego powiedzenia, połączyć figę z makiem i tylko pasternaku tutaj brak(...)najsmaczniejsze.pl ma figi i też upiekła tartę. Wielkie umysły myślą podobnie ? Chyba tak i dzięki temu na weekend macie dwie propozycje na pyszne figowe wypieki - moja tarta na kruchym spodzie a Agnieszki na francuskim. Każdy wybierze sobie ten, który bardziej mu się spodoba. Figi nadają się nie tylko do deserów - spróbujcie sałatki z fig i pieczonego kurczaka albo sałatki

Smaczna Pyza
Tradycyjne kruche ciasteczka z marmoladą 229

Pyszne, tradycyjne kruche ciasteczka, które uwielbia chyba każdy. Nie trzeba myślę nikogo zachęcać do ich skosztowania J Tradycyjne kruche ciasteczka z marmoladą       Składnik: 100 g zimnego masła 100 g cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia 250 g mąki pszennej 2 żółtka 1 łyżeczka aromatu lub ekstraktu z wanilii 1 łyżka gęstej śmietany marmolada różana lub wieloowocowa Przygotowanie: Mąkę(...)przesiewamy i wysypujemy na stolnicę lub blat. Dodajemy cukier, proszek do pieczenia i pokrojone w kosteczkę masło i żółtka. Siekamy wszystko dokładnie nożem. Wyrabiamyciasto do połączenia się składników. Jeśli ciasto będzie ciężko się zagniatać, można dodać łyżkę śmietany.Sekretem jest aby wyrobić je jak najszybciej, bez zbędnego zagniatania. Ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 30-40 minut

Mania Gotowania
Ciasteczka z maszynki 534

Większość z Was zna te ciasteczka. Są bardzo kruche, delikatne no i bardzo smaczne. Po upieczeniu nie wymagają dodatkowej dekoracji. Dla mnie jedne z lepszych ciasteczek. Składniki: 350 g mąki pszennej 0,5 szkl cukru pudru Emix 2 łyżeczki proszku do pieczenia Emix 2 łyżki cukru waniliowego Emix 4 żółtka 250 g margaryny lub masła 3 łyżki oleju Przygotowanie(...)Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać cukry, żółtka, miękką margarynę, olej i zagnieść ciasto. Ciasto porcjami wkładać do maszynki do ciastek i wyciskać różne wzory bezpośrednio na blaszkę. Piec około

Ala piecze i gotuje
Amerykańskie ciasteczka z czekoladą 231

tylko jeść, ale także pomagać w ich przygotowaniu. Dlatego u nas ciasteczka są bardzo często:) Jednak zawsze staram się by były nieco inne. Dzisiaj mam dla Was pyszne kruche ciasteczka, z dwoma rodzajami czekolady oraz nutką wanilii...  Składniki:  250g masła lub margaryny, 2 jajka, 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki brązowego cukru, szczypta soli, łyżeczka sody(...)Przygotowanie Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną. Dodać szczyptę soli, cukier oraz nasiona z wanilii. Następnie wbić jajka i dodać posiekane masło. Całość posiekać, dodać drobno posiekane czekolady. Zagnieść ciasto.  Formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach.  Piec ok. 12minut w temp. 190st.  Ostudzić na kratce

Z miłości do słodkości
Gorączka Lodu "Gotujemy pełną parą" z Katarzyną Błażejewską - Stuhr 223

Hej :-))) Dzisiaj przedstawiam Wam świetną książkę, zarówno dla dzieci, jak i rodziców. Książka zawiera mnóstwo przepisów, ciekawostek, zabaw, inspiracji do tego, żeby zrobić coś razem. Dla

kruche babeczki
Zajączki – wielkanocne paszteciki z mięsem 548

Wielkanocne paszteciki z mięsem Krucho-drożdżowe mięsne paszteciki w kształcie zajączków to idealny pomysł na świąteczną przekąskę, w której przygotowaniu chętnie pomogą nam dzieci. Zajączki są małe i można włożyć je do wielkanocnego koszyczka. Oczywiście paszteciki te równie dobrze sprawdzą się przy każdej innej okazji, na przykład na dziecięcym przyjęciu. Z podanej porcji składników wychodzi około 15 zajączków. Inspirację(...)piękne i pyszne paszteciki zaczerpnęłam z bloga Kraina rozkoszy podniebienia. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 40 g masła szczypta soli 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka suchych drożdży 100 ml ciepłego mleka 1 jajko   Składniki na farsz: 250g mięsa np. kurczaka (użyłam mięso z rosołu) 1 cebula 1 ząbek czosnku sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa   Dodatkowo: 1 żółtko

Blog z Apetytem
Cynamonowe ludziki 178

Cynamonowe ludziki Cynamonowe ludziki, to nic innego, jak cynamonowe kruche ciasteczka. Są idealne na co dzień i na Święta. Dzięki nim unosi się cudowny zapach cynamonu w całym domu. Mogą stanowić idealny dodatek do kawy, bądź kakao w mroźne, zimowe dni. Składniki: 200 g mąki 120 g zimnego masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 1 opakowanie cukru wanilinowego(...)łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: lukier, polewa czekoladowa, itd. Przygotowanie: Z podanych składników szybko zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce minimum 1 godz. Po schłodzeniu wałkować na grubość około 2 mm i wycinać kształty ludzików (bądź inne dowolne kształty). Piec około 8-10 min do zarumienienia w temperaturze 180 st. Wystudzić, ozdobić i przechowywać w szczelnie zamkniętym

My sweet a life
Tortille pszenne + film 156

wsypujemy przesianą mąkę i szczyptę soli, wlewamy gorącą wodę oraz olej i całość mieszamy łyżką aż składniki się połączą a następnie wyrabiamy dłonią około 3 minut do momentu aż ciasto będzie miękkie i gładkie, następnie formujemy wałek i dzielimy go na 6 części, z każdej z nich formujemy kulę, którą rozpłaszczamy dłonią, a następnie rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką(...)około 30 sekund z każdej strony. Na tortilli będą tworzyć się bąble, ale nie należy się tym przejmować. Tortilli nie pozostawiamy zbyt długo na patelni bo stwardnieje, zrobi się krucha i nie da się jej zwijać. Usmażone tortille układamy jedna na drugiej przykrywając lekko wilgotną ściereczką.   Artykuł Tortille pszenne + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Świąteczny wieniec bezowy 231

Gdy tylko zobaczyłam podobny wypiek na instagramie, to wiedziałam, że muszę przygotować takie cudo. Zainspirowałam się jedynie wyglądem, bo bezę lubię piec po swojemu. Przepis na

Gotowanie i blogowanie
kruche ciasteczka z masłem orzechowym 197

Wspaniałe, bardzo kruche, klasyczne ciasteczka z masłem orzechowym. Przepis na te pyszności znalazłam TU. składniki: 1/2 szklanki miękkiego masła 1/2 szklanki masła orzechowego 3/4 szklanki cukru 1 duże jajko 1 i 1/4 szklanka mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody   wykonanie: Masło ucieram z masłem orzechowym i cukrem na gładką masę. Ciągle miksując, dodaję jajko. Mąkę mieszam(...)proszkiem do pieczenia i sodą, dodaję do masy, mieszam dokładnie. Odstawiam ciasto do lodówki na godzinę. Z chłodnego ciasta formuję kulki (nieco mniejsze niż orzech włoski), układam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w odstępach i rozpłaszczam je widelcem (wzorek widoczny na zdjęciach zrobiłam tłuczkiem do mięsa). Piekę 10 - 15 minut w temperaturze 180 stopni

babka w formie
Sernik na zimno z galaretkami 197

Karnawałowy, szalenie kolorowy i pyszny sernik. Zatopione kawałki galaretek w puszystej masie serowej, całość oblana kolejną galaretką, a wszystko tak cudownie pyszne i lekkie. Składniki: (tortownica

Gotowanie i blogowanie

Proponowane wyszukiwania