Ciastka bardzo świąteczne dzięki kształtom kojarzącym się z Bożym Narodzeniem i zimą. Bardzo kruche i listkujące się, słodkie tylko dzięki posypce z cukru. Gotowe ciasteczka musiałam schować, aby dotrwały do świąt. Jeśli macie kolorowy cukier, to można delikatnie posypać ciasteczka przed pieczeniem. Składniki: • 4 szklanki mąki pszennej • 500 g masła • 2 łyżki octu(...)szklanki śmietany kwaśnej • 2 żółtka Dekoracja • 2 białka • cukier kryształ do posypania Wykonanie: • Z podanych składników zagnieść ciasto. Ja wymieszałam składniki w mikserze. • Złączyć w kulę, przykryć folią i odstawić do lodówki, najlepiej na noc. U mnie leżało cały dzień. • Wyjmować po kawałku ciasta, wałkować na grubość
To co kochamprzerażającym tempie, że nie zdążyłam żadnego z nich uwiecznić na zdjęciu :) Dlatego musiałam upiec je po raz drugi, tym razem synek ochoczo pomagał mi w ich wyciskaniu. Zrobiliśmy tradycyjne, kruche ciasteczka Składniki: 125g masła lub margaryny, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 2 surowe żółtka, 1/3 szklanki cukru pudru, łyżeczka proszku do pieczenia, laska(...)łyżki oleju rzepakowego. Wykonanie: Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać surowe żółtka, olej, masło pokrojone na kawałki oraz nasiona z laski wanilii. Zagnieść gładkie ciasto. Oderwać małą porcję ciasta, uformować rulon i włożyć do maszynki. Prosto na blaszkę wyciskać ciasteczka o dowolnych kształtach. Piec około 15 minut w temp. 190st
Z miłości do słodkościKruche i bardzo smaczne ciasteczka. Przygotowałam je z marmoladą od firmy Jamar . Doskonale się do nich nadaje. Lekko kwaskowy smak, zwarta konsystencja bardzo dobrze przełamuje słodycz ciasteczek. Składniki: 250g kleiku ryżowego, naturalnego 3 jajka 200g margaryny do pieczenia ¾ szklanki cukru 6 łyżek wiórków kokosowych Łyżeczka proszku do pieczenia Marmolada wieloowocowa Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz marmolady wymieszać razem, ugnieść ciasto. Ciasto
W garach u Gosiciasto francuskie pokroić na 6 porcji, przez środek rozsmarować marmoladę, przy grónym brzegu układać jabłka dolną część założyć do góry i zwijać w rulon, włożyć do foremki silikonowej Airfryer hd9240/30 ustawić na 200 C i po nagrzaniu /jest sygnał/ foremki włożyć do kosza i piec 20 minut wystudzone różyczki przełożyć na talerz, posypać pudrem cukrem - różyczki są delikatne, kruche, smaczne
W Mojej Kuchni Lubiękruche, słodkie. Tylko z 3 składników :) Właściwie orzechowo - kokosowe. Składniki (na 20 ciastek): - 200 ml czystego masła orzechowego (używam domowego z samych orzechów i szczypty soli), - 60 ml zmielonych na mąkę wiórków kokosowych, - 50 ml wiórków kokosowych, - 60 ml syropu klonowego. Wykonanie: Wymieszać składniki łyżką. Nakładać łyżką małe porcje na blachę wyłożoną papierem do pieczenia po wykorzystaniu całego ciasta zwilżoną
Co na wege obiad?który prowadzi jurorka Masterchefa, Ania Starmach. Są w sam raz na dzisiejszy dzień - bo w końcu przyszła Wiosna! Kolorowe, optymistyczne piegi oprócz słodyczy dają niebywałą radość. Ciasteczka są kruche i są doskonałe do popołudniowej, piątkowej kawki. Smacznego! :) Składniki: 150 g masła 150 g cukru 300 g mąki 1 jajo 2 łyżeczki cukru waniliowego pół łyżeczki sody oczyszczonej 100 g cukierków(...)Wykonanie: Mieszamy mąkę wraz z sodą i cukrem waniliowym. Za pomocą miksera ucieramy miękkie masło z cukrem, dodajemy jajko, a potem stopniowo dodajemy mąkę. Ciasto zawijamy w przeźroczystą folię i wkładamy na 5 minut do zamrażarki. Na blasze do pieczenia kładziemy arkusz papieru do pieczenia. Z ciasta formujemy małe kuleczki, układamy je na blasze, każdą kulkę lekko spłaszczamy
psgotujemykruche drożdżówki kminkowe- idealne do barszczu lub innych zup. Składniki: 20 dag mąki, 12 dag margaryny, 3 dag drożdży, 4 ½ łyżki mleka, ½ łyżeczki cukru, 1 jajko do smarowania, sól do smaku, 2 dag kminku, papier do formy. Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać margarynę i posiekać. Drożdże utrzeć z cukrem i mlekiem, posolić do smaku. Połączyć wszystkie składniki i wyrobić ciasto. Następnie
Tradycyjna Kuchniakruche i smaczne. Część rogalików oprószyłam cukrem pudrem resztę zostawiłam bez. Biały mak możemy zastąpić zwykłym makiem. Składniki: 200 g mąki pszennej 100 g białego maku 150 g margaryny lub masła 80 g cukru pudru 1 jajko mniejsze Przygotowanie: Mąkę przesiać na stolnicę dodać margarynę. Całość posiekać nożem z mąką. Wbić jajko dodać mak, cukier puder i zagnieść ciasto. Włożyć
Ala piecze i gotujegazecie Dobre rady , wydanie specjalne, nr 2/2009. Co prawda jest poświęcona wypiekom świątecznym, ale ciii ... Na zdjęciu był śliczne - płaskie, duże, ciemne, z kawałkami czekolady zatopionymi w cieście. Jak widać na zdjęciu - moje wyglądają zupełnie inaczej. Po pierwsze - są małe, bo specjalnie lepiłam mniejsze, żeby wygodniej się je jadło w podróży. Choć sporo rosną, to jednak nie rozpłynęły się(...)było kakao, i jakoś mnie to nie uderzyło. Jak już dotarło - było za późno. Jednak gdybym miała kakao, z pewnością bym je dosypała. Mimo wszystko wyszły boskie - delikatne, kruche, ale nie kruszące się, z duuużą ilością czekolady. C. stwierdził, że to jedne z najlepszych ciastek, jakie zdarzyło mu się jeść. I potwierdził to ilością wchłoniętych wczoraj przed pracą (na szczęście
Pożeraczka, czyli raz adobrzekruche jabłko - ja użyłam championa tłuszcz do smażenia - ja użyłam mieszanki smalcu i oleju (smalec nadaje fajnej kruchości) ale można też użyć samego oleju Mąki i drożdże wymieszać. Cukier rozpuścić w ciepłym mleku. Jajko roztrzepać. Ciepłe mleko i jajko dodać do mąki i dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - 30 minut wystarczy. Ciasto
Ze smakiem bez glutenukruche ciasteczka. Ciastka są szybkie, łatwe do przygotowania i do tego rozpływają się ustach. Doskonałe na dzisiejsze święto. SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mąki, 150g masła, 3 żółtka, 2 łyżki cukru pudru, szczypta proszku do pieczenia, marmolada różana, cukier puder do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję żółtka, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto
Tradycyjna kuchnia Kasikiedyś robiła moja mama, no i dziś pokusiłam się o zrobienie, i wyszły moim zdaniem idealne, nie przeszły tłuszczem i dodatkowo są takie, jakie powinny być chruściki - chrupkie i kruche! Składniki: 2 szklanki mąki + do podsypywania 12 żółtek 4 łyżki śmietany gęstej, kwaśnej 18% 2 płaskie łyżki masła 2 płaskie łyżki cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia (niekonieczne(...)szczypta soli 2 łyżki spirytusu Dodatkowo: tłuszcz do smażenia - olej lub smalec najlepiej cukier puder do dekoracji Wykonanie: Do miski wsypać mąkę, dodać żółtka, masło i pozostałe składniki. Zagnieść ciasto, elastyczne, nielepiące się do dłoni, jeżeli konieczne podsypujemy mąką. Formujemy kulkę i wstawiamy ją na podsypanym mąką talerzyku lub w woreczku do lodówki na około 30 minut. Ciasto dzielimy
Piekę, bo lubiękruche ciasteczka, mające jedną wadę.. zbyt szybko znikają. Przepis na 4 blachy ciastek: 3 szklanki mąki pszennej 1 kostka masła lub margaryny 2 żółtka ½ opakowania cukry waniliowego ½ szklanki syropu klonowego ½ szklanki cukru ¼ łyżeczki soli. Sposób wykonania: Cukry utrzeć z masłem lub margaryną na puszystą masę, dodać żółtka, i syrop klonowy. Do utartej masy dodać mąkę, sól i zagnieść ciasto
Na słodko lub wytrawnieCiasteczka, ach ciasteczka! Do kawy i do herbaty;) I nawet do dobrego wina pasują - ciasteczka kakaowe. Rozpływają się w ustach i są tak kruche, że małe łapki nie mogą ich dotykać ;) Zanim trafią do małej buzi zdążą odwiedzić podłogę ;) Na jeden kęs, ale za to jaki... Ciasteczka kakaowe Składniki: 30 dag mąki 20 dag margaryny(...)cukru pudru 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia kakao (dla koloru i smaku;) Przygotowanie: Margarynę z mąką posiekać nożem, dodać resztę składników. Zarobić gładkie ciasto. Ciasto kakaowe rozwałkować i wykrawać małe ciasteczka (takie na jeden kęs). Upiec w 180 stopniach i wystudzić. Udekorować polewą i ładnymi ozdobami, mogą być świąteczne ;) I już można się delektować pysznym kawałeczkiem ciasteczka
Lawendowe Niebokruche i nie za słodkie. Oprócz swojego pysznego smaku - zachwycają wyglądem! (23 dość duże ciastka) 250g mąki pszennej 130g masła/margaryny 1 jajko 3 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki kakao 1 łyżka mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) W misce dokładnie wymieszać: mąkę, proszek do pieczenia, masło/margarynę, jajko, cukier i cukier wanilinowy. Zagniecione ciasto
Di gotuje